Taggers versus kunstenaars?

Street art 69

Anton vroeg zich het volgende af in een comment op de vorige Ontdek je plekje:

Hoe houden we trouwens de taggers (ik heb het over lelijke snelle krabbels op privaat eigendom) van de muren zonder de echte kunstenaars weg te jagen? Moeten we officiële spuitmuren hebben? Kijk maar naar dat groene plekje in Antwerpen met die prachtige graffitis (het Muntplein geloof ik). Heb onlangs nog eens met de reinigingsdienst van Elsene gesproken toen ze rode tags van witte garagepoorten aan het kuisen waren. Is er in Brussel eigenlijk een deftig beleid terzake??? Van mij mogen betrapte taggers allemaal een sponsje krijgen.

Uw reacties kan je hieronder kwijt.

Share
 • jean

  De taggers en de echte grafittikunstenaars hebben met mekaar weinig te maken. Gedoogde spuitmuren zullen het taggen niet verminderen. Er valt niks tegen te doen. Vandalisme neemt toe wanneer sociale controle etc. afnemen.

 • Anton

  Dus taggers kijken niet op naar de echte kunstenaars? Het is niet zo dat het één groot milieu is waar de ene groep de andere kan beïnvloeden? Jammer.. ik zag onlangs een reportage op brusselnieuws over een kunstenaar in Alice Gallery (als ik me niet vergis) die van tagger naar kunstenaar overging, maar veel problemen met de taggerscultuur leek hij niet te hebben. Sociale controle dan maar.. en misschien een graffiti-speurder? Lijkt me een leuke job 🙂

 • jean

  Ik bedoel, elke grafitti-kunstenaar is waarschijnlijk als tagger begonnen, maar slechts een fractie van de taggers wordt grafitti-kunstenaar. Enfin, ik kan me vergissen. Maar als ik glastags zie in vitrines en in de metro zie ik weinig artistieke sturm und drang. 😉

 • De reportage was waarschijnlijk de mijne 😉 En voorwaar, ik heb er net weer een online gezet, met Delta, de Nederlandse graffer die in de jaren tachtig de 3D stijl in de graffiti introduceerde, en daarmee wereldwijd furore maakte.

  En jawel, ook hij begon indertijd als tagger.

  Het is een moeilijke kwestie natuurlijk, ik neem er verder eigenlijk geen stelling in, maar ik irriteer me dikwijls aan lelijke tags. Echt goeie tags zijn kalligrafisch strak vormgegeven, maar zo zie je er maar weinig, helaas.

  Bekijk het Delta video interview en het Olivier Kosta-Théfaine interview.