“Brussel is gigantisch!”

Op de blog van Dramoghe, een BBB (Bekende Brugse Blogster), staat het volgende:

“Vandaag was ik in Brussel. Brussel is gigantisch! Ik voelde mij een dorpsmeisje, een boerinneke van op den boerebuiten.

Zelf ben ik altijd ontzettend benieuwd naar de reactie van mensen die voor het eerst (een bepaald aspect van) de stad ontdekken. Ik vind het opmerkelijk hoe uiteenlopend meningen kunnen zijn, en hoe snel de vergelijking met Antwerpen wordt gemaakt (nooit echt begrepen waarom).

Wie kan er zich opmerkelijke reacties herinneren van mensen die voor het eerst van Brussel proefden?

Share
 • Die vergelijking met Antwerpen snap ik wel een beetje – het is de enige Vlaamse stad die een beetje het kosmopolitische van Brussel benadert, zowel in zijn aantrekkelijke als minder aantrekkelijke kantjes…

 • Ik woonde zelf meer dan 30 jaar in Antwerpen alvorens naar Brussel te verhuizen. Niet beroepshalve trouwens. Het is een beetje vreemd gegaan. Ik heb jaren in Brussel gewerkt (buitendienst van de werkgever), maar woonde toen nog in Antwerpen. Dan ben ik in Antwerpen gaan werken (hoofdkantoor van dezelfde werkgever) en verhuisde ik naar Brussel. Pas later vond ik een job in Anderlecht, dan in de hoofdstad zelf.

  Vanaf het begin vond ik Antwerpen in vergelijking met Brussel een provinciestad. Antwerpen benadert naar mijn gevoel helemaal niet het kosmopolitische van Brussel. Als uitspraak van een oud-Antwerpenaar kan dat tellen, het chauvinisme van de gemiddelde Antwerpenaar indachtig!

  Het gevoel dat Brussel gigantisch was, had ik in het begin misschien wel. Je weet dan immers nog niet hoe je bepaalde bestemmingen makkelijk te voet of met het openbaar vervoer kunt bereiken. Maar alles is relatief natuurlijk. Wie Brussel een wereldstad noemt, moet eens in Berlijn of Londen gaan kijken.

 • For the record: ik ben helemaal geen Antwerpenaar. 😉
  Er staat trouwens twee keer ‘een beetje’, ter relativering. Wat ik bedoel is dat Antwerpen en Brussel de enige plaatsen zijn in Vlaanderen/BHG die me niet altijd onmiddellijk aan een dorp doen denken.
  Overigens volledig akkoord wat de vergelijking met de buitenlandse steden betreft,.

 • Steve

  Ik snap de vergelijking met Antwerpen meer dan een beetje. Voor de gemiddelde Vlaamse boerenjongen/boerenmeid is Antwerpen al jé van het wat grote steden betreft; Antwerpen hebben ze allemaal al wel eens gezien, van de zoo bijvoorbeeld. Brussel daarentegen is voor sommigen half buitenland, ze kennen wel de niet al te fraaie uitzichten van het viaduct in Vilvoorde maar ook niet meer dan dat. Vandaar dat de vergelijking met Antwerpen direct gemaakt wordt bij een eerste kennismaking met Brussel. Tot zover mijn theorie.

  Dat gigantische heb ik nooit echt gevoeld. Toegegeven, de allereerste keren dat ik in Brussel kwam (toch al aardig lang geleden), was het wel even schrikken omdat ik amper grote steden gewend was. We reden aan de rand van de stad binnen, direct dichte bebouwing en dat hield maar niet op. Maar ik ben er al snel achter gekomen dat Brussel eigenlijk, ondanks alle bewoordingen als kosmopolitisch, niet zo’n grote stad is. Het beginpunt van de stad ligt verrassend dichtbij het eindpunt van de stad. Tussen weelderig Woluwe en gemolesteerd Molenbeek is er wel een contrast, maar voor de rest zijn de contrasten in deze stad helemaal niet zó groot – ik vind dat er zoiets bestaat als een collectief Brusselgevoel, en dat relativeert dat gigantische best wel. Ga trouwens eens kijken naar steden als Parijs en Londen; dié zijn pas gigantisch. Als je dan terugkomt naar Brussel, besef je pas goed hoe Belgisch, gezellig en relatief klein deze prachtige stad wel is.

 • Steve, jij verwoordt exact wat ik wilde zeggen gisteren, maar waar ik niet helemaal uitkwam vanwege hoofd vol Bloc Party 😉

  Ik herinner me inderdaad dat ik Antwerpen waanzinnig groot vond toen ik daar als jonge snaak, voor het eerst alleen op stap, plotseling een hele groep zwarten zag rondlopen; dat had ik in mijn dorp nog nooit gezien (in die dagen werden vluchtelingen nog niet zo over het hele land gespreid, nu zie je zelfs in mijn dorp van afkomst wel eens zo’n kleurling rondlopen). En om die reden snap ik de vergelijking met Antwerpen wel. Nu ik beide steden wat beter ken, zie ik natuurlijk vooral de verschillen.

  Trouwens, ik vind Antwerpen (op Belgisch/Vlaams niveau dan) niet echt een provinciestad, daarvoor heb ik te lang in Leuven gewoond, en net iets te veel rondgewandeld in pakweg Tienen of Diest. Waarmee ik overigens niks verkeerd wil zeggen over die plaatsen, ik kan me voorstellen dat ik mijn oude dag best rustig kan slijten in een half ingedommeld stadje of dorp.

  En om terug on topic te gaan: mijn eerste indruk van Brussel was er één van grauwheid, drukte en ongezelligheid. Een goed lief (en een paar reizen naar Londen of Parijs)heeft me vervolgens van dat waanidee afgeholpen.

 • Brussel is een provinciestad 🙂

  Ik vind het wel grappig, onlangs was ik nog in Parijs voor een seminarie en toen ik gesprekken had met andere mensen kreeg ik reacties zoals “ja maar Brussel, dat is toch een enoooorme stad, alee, ge kunt dat toch met Parijs vergelijken he ?”. Yeah right. Brussel is en blijft in mijn ogen een provinciestad 🙂

 • En als Brussel een provinciestad is, dan is Brugge …?

 • @ Peter: En als Brussel een provinciestad is, dan is Brugge…? In Antwerpen noemt men dat Het hol van Pluto, of ook nog Waar het is afgeplakt met gazettenpapier. Maar zo’n vaart loopt het met Brugge toch nog niet.

 • valer

  De eerste keer als klein meisje in deze grote stad vond ik toch vreemd. Maar al snel leer je de grote assen kennen, dan de straten, daarna straatjes en steegjes! En nu kan je zelf al niet meer anoniem door de straten lopen. Ikzelf kom uit Kortrijk en als ik daar zeg dat ik hier woon dan krijg ik de meest vreemde reacties! Ook gelooft niemand me dat ik hier uit vrije wil woon en niet in functie van werk of liefde… Ze vragen me zelf of ik nog niet aangerand ben!
  Brussel is wel gigantisch, gigantisch fantastisch!!

 • Gazettepapier! MIjn lief klein stadje niet te veel de grond in boren hé alsjeblieft. Brugge is dan misschien wel klein en zo on-metropool als maar kan zijn, maar je kan er tenminste rondlopen zonder het gevoel te krijgen dat je er nooit meer uit raakt :p

 • Om even terug te komen op de oorspronkelijke vraag, ik heb als eerste reactie nog nooit gehoord “dat is hier een provinciestad”, meestal krijg ik te horen “tis hier vuil”. En de daaruit voortvloeiende negatieve clichébeelden.

  Los daarvan heb ik de laatste tijd een aantal mensen naar Brussel kunnen lokken en enkele simpele café’s kunnen tonen, en ze schrokken zich een bult: “zo cool, dat bestaat niet in Gent!”

  Conclusie, voor mij, Brussel heeft een vuil, maar toogvriendelijk imago. Denk ik. 🙂

 • Ik ben zelf ook van Brugge en ik geef toe dat het eigenlijk geen stad is. Wel zesde stad van België, maar omdat we hier zo’n beetje overal wonen zijn er toch minder vastomlijnde steden.

  Over Brussel: Dit is het soort stad die je niet leert kennen door er een dag in rond te lopen. Zelfs niet in twee of drie. Brussel moet je als het ware “begrijpen”. Je moet er niet op zoek gaan naar de typische toeristische trekpleisters zoals in andere steden, want die zijn dungezaaid. Brussel is een heel interessante stad. Qua stadsplanning is het een chaos en dat vind ik fantastisch. Je weet nooit wat je terug zal vinden als je de hoek van de straat omslaat. Ook de vestiging van de Europese instellingen en de dynamiek die daarmee samengaat is interessant om gade te slaan.

  Brussel gigantisch? Op Belgisch vlak wel, op Europees vlak een beetje en op wereldvlak niet. De lijst van miljoenensteden in Europa is nu ook niet zó lang. De lijst van miljoenensteden in de wereld is dat wel.

  Brussel een wereldstad? Zeker en vast. Ik verwijs naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldstad waar je de resultaten kunt lezen van een onderzoek naar wereldsteden in 1999 waarbij ze worden opgedeeld in verschillende categorieën volgens belangrijkheid. Brussel komt in de tweede categorie en dat is toch behoorlijk. 1 miljoen inwoners is niet zó veel, maar er spelen ook andere zaken mee: welke rol speelt de stad op politiek, economisch en cultureel niveau? Hierin scoort Brussel goed. Als alleen het inwonersaantal zou tellen dan zou bv. Sao Paulo één van de belangrijkste steden ter wereld zijn, maar dat is het niet.

 • Pingback: Brussel, urinestad? at BrusselBlogt()

 • Lisa

  Een jaar of 10-11 moet ik geweest zijn, toen mijn ouders me meetroonden naar het Museum voor Natuurwetenschappen.
  We parkeerden in de Vautierstraat en ik moet gezegd hebben dat ik daar later graag zou wonen.
  Daaraan heeft mijn moeder me herinnerd toen ik tien jaar later aangekondigde dat ik naar Brussel zou verhuizen.
  Ik voelde mij hier dadelijk thuis en zou mijn stad voor geen enkele andere plek in België willen ruilen !

 • @Maarten? En waarom is Sao Paulo niet één van de belangrijkste steden ter wereld? In 2007 had de stad (niet de staat) een GDP van 192.000.000.000 US$; da’s iets minder dan de helft van gans België en significant meer dan Londen’s GDP.

  Het onderzoek waar je naar verwijst is meer dan 8 jaar oud…

  Brussels is vandaag een insignficant gehucht op wereldschaal; zowel economisch en cultureel.

 • Och, moet er alweer een competitie van komen? Wie heeft de grootste, weet je wel… Mijn definitie van een wereldstad is deze : aan iets denken om te doen, te zien, te beleven, om het even wat, en dat dan ook effectief kunnen doen. Wel, dat kan dus in Brussel, op voorwaarde dat je ze een beetje kent, maar dat geldt evenzeer voor Parijs, Londen of… Sao Paulo.

 • Niels

  @John Baeyens: De reden waarom Sao Paulo niet echt een belangrijke stad is omdat er zich daar economisch, politiek, juridisch, financieel, etc. niets gevestigd is. Het zijn al deze zaken die een rol spelen in het opstellen van de lijst waarnaar Maarten verwijst. Het onderzoek is misschien 8 jaar oud, maar vormt nog steeds dé basis bij uitstek voor wereldsteden onderzoek. Eén van de grote discussies in dit onderzoek is of inwonersaantallen wel een goed criteria is, de meeste zeggen dan ook van niet, want anders zit je met bvb een Soa Paulo en zou er geen enkele Europese stad in de top zitten.

  Bijgevolg kan je stellen dat Brussel wel degelijk een wereldstad is. Er zitten veel vakbonden, werkgeversorganisatie, diplomaten, lobbyisten, ngo’s,politici, juristen, e.d. Politiek gezien dus zeker een wereldstad. Vergeet ook niet dat Brussel samen met Washington DC en Jeruzalem de meest gemediatiseerde plaats is in de wereld.

 • Teuk

  Brussel wereldstad? Kosmopolitisch? Deze woorden brengen alleen maar een luide verontwaardige lach bij me teweeg.
  Enkele bewijzen van de Brusselse kneuterigheid:
  * de tram en metrodiensten
  * de bankdiensten, met name de bankautomaten
  * uitgaansmogelijkheden
  * architectuur
  * de politie

  Dit lijstje kan aangevuld worden naar believen. Laat u vooral niet tegenhouden.

 • Joske

  Inderdaad Teuk… te weinig bankautomaten… ik denk dat het bewezen is dat Brussel niet kosmopolitisch is… Voor de hedendaagse architectuur kan ik je nog wel volgen, maar op alle andere vlakken die je noemt is er wel degelijk al heel wat beterschap en staan er allerlei projecten op stapel. Waarmee ik uiteraard niet ontken dat er nog heel wat te verbeteren valt.
  Voor de rest denk ik niet dat het is omdat het op sommige plaatsen hoger, luider of spectaculairder is, dat een “luide verontwaardigde lach” hier op zijn plaats is.

 • Johnnyboy

  @teuk: idd geweldig opmerkzaam. Het maakt van u wel de typische Belg/Vlaming die niet weet wat hij aanmoet met iets wat hij niet kan overzien

 • In het toeristische centrum zijn eerlijk gezegd de bankautomaten wel héél dun gezaaid, mneen? als je op de Grote markt bent en de bankautomaat is weer eens leeg, waar stuur je die mensen naartoe, 15 minuten wandelen tot Anspachlaan / Beurs?

  Daar tegenover heb je toch in veel andere steden centra voor geld te wisselen bovenop alle banken. Toegegeven, niet alle centra zijn al te eerlijk in hun wisselkoers / extra kosten, maar dan kan je nog altijd wél een bank gaan zoeken als je de beste deal wil. Als toerist wil je soms gewoon cash hebben en verder doen, niet een helse zoektocht beginnen naar een automaat. Laat ons dan nog niet spreken over de openingsuren van de meeste filialen, waardoor buitenlanders dus ook niet altijd zo makkelijk hun eigen munt kunnen wisselen.

  Heb het toch al vaak mogen meemaken, dat je mensen bijna een stadsplan moet toestoppen om uit te leggen welke automaat denkelijk nog niet leeg is 🙂

 • Ninke

  Bankautomaten zijn inderdaad een probleem, maar dat is een zaak van de financiële sector. Ik stoor me meer aan de afwezigheid van nette openbare toiletten.

  Voor de rest is Brussel een wereldstad op mensenmaat. Houden zo!

  Ik heb trouwens het vermoeden dat Teuk amper in Brussel toeft. Qua uitgaansmogelijkheden is het hier quasi onbeperkt.

 • Teuk

  Aan Ninke. Je vergist je. Ik woon en leef al 30 jaar in Brussel stad. Maar Brussel heeft ook zijn charmes, dat weet ik maar al te goed.
  Betreft uitgaansmogelijkheden. Je hebt inderdaad genoeg cafés en restaurants. Maar waar kan je eens goed dansen en uitleven zonder naar een house of technokeet te gaan. Café Central doet fijne avonden met teveel volk, maar anders is het huilen met de pet op. De weinige keren dat ik goed kan shaken is bij mensen thuis op een feestje. Als iemand suggesties heeft, welkom!

 • tommy1975

  Is Teuk trouwens niet de gitarist van Sharko?

 • Teuk: Als je niet naar een discotheek wil of 1 van de vele evenementen in hetzelfde genre, is de keuze inderdaad betrekkelijk kleiner. Afhankelijk van het genre dat je zoekt kan ik misschien aanraden de website van VK* in het oog te houden alsook het Kultuurkaffee in Elsene. In Elsene overigens sommige evenementen in Le Tarvernier ook aan te raden, alleen jammer van het arrogante barpersoneel en vaak ditto publiek. Atelier 210 heeft ook soms leuke initiatieven, en muziekpublique.

  In het centrum, agenda’s in het oog houden. Vorig weekend bijvoorbeeld leuk gratis evenement in Botanique in dub en dubstep, maar daar kan je even goed natuurlijk bij een flets rockconcert terechtkomen