De prijs van een koffie

Terras Ik zat gisteren op een leuk terrasje aan Place Stephanie. Rustig de krant lezen: heerlijk. De zon op mijn gezicht: formidabel. Kijken naar de mooie dames die passeren: priceless. Een kleine koffie drinken: 2.5 euro.

Kan je je voorstellen dat je een jaar of vijf geleden het equivalent van 100 BEF zou geven voor een kleine espresso? Vandaar mijn vraag: wat is het meeste dat je in Brussel ooit betaald hebt voor ofwel een kleine koffie of een ‘normale’ koffie?

We starten dus aan:

Kleine koffie: 2.5 euro (Place Stephanie)
Gewone koffie: 3.5 3.7 euro (Grote Markt)

Wie doet beter?

Share
 • In beide gevallen 0 euro, ik drink nooit koffie 🙂

  En nu de serieuze reacties!

 • “tijdens den oorlog dronken ze cichorei, dat was pas goedkoop”

  neen, vroeger was inderdaad alles beter,
  maar die Brusselse prijzen swingen idd. de pan uit.
  al moet ik zeggen dat je op de meeste plaatsen wel kwaliteit krijgt voor je zuurverdiende geld. slechte koffie (of andere) serveren gebeurt nog weinig.
  of kom ik niet genoeg buiten?

 • Anton

  Wanneer komt Starbucks trouwens Brussel veroveren? Of zijn jullie daar tegen? Tijdens mijn Erasmus in Montréal ben ik toch fan geworden.. ‘k Zou Illy shop in Ortsstraat misschien eens moeten proberen.

 • Kar

  Inderdaad Anton, ook ik zou graag Starbucks zien verschijnen in Brussel. Mijn verslaving begon in London, waar er op elke hoek een Starbucks of soortgelijke shop is. Voelde toen heel erg big-city-like!

  Blijkbaar is de koffie-to-go cultuur nog niet doorgebroken hier, of zijn onze terrasjes gewoon unbeatable? Of nemen wij liever tijd voor een hapje, drankje en vooral mensen bekijken…

  Nu, voor een goede koffie – die van Starbucks komen in allerhande, lekkere variaties – betaal ik graag een beetje meer… een beetje!
  🙂

 • erik

  Berlijn,
  daar heb ik de beste koffie gedronken in alle kleurvariaties tussen wit bruin en zwart, in laagjes en met extra smaakjes die ook echt smaakten naar wat er hoorde in te zitten!

  Starbucks maar ook andere kofiie en eethuizen (snack) streven er allemaal naar kwaliteit en je kan ze op iedere hoek vinden.

  Zoek hier eens naar een echt goede cappucino …

 • Tom

  @ erik: heb je die italiaan in de grasmarktstraat al geprobeerd? Das een heel klein winkeltje (3 stoelen en een toog) met aan de voorkant italian ijs. ‘t Is aan de straatkant van de grasshopper en dat Waals centrum.

  Moet ge voor dure koffies niet simpelweg op de grote markt zijn?

 • valer

  Coffee to go zou ik ook wel zien zitten! Ben er trouwens al heel vaak naar op zoek gegaan maar enkel in metrostations kan je soms een koffie kopen om mee te nemen… Misschien een gat in de markt!

 • Wat de oorspronkelijke vraag betreft: op het terras van de Métropole (De Brouckère) betaal je €3.50 voor een gewone (weliswaar lekkere) koffie. En voor die prijs kan je natuurlijk ook de Brusselse fauna aan je oog zien voorbijtrekken…

 • Peter

  Toch een beetje schandalig dat je voor wat doorgelopen water of een theezakje soms meer dan 2 euro betaalt. Koffie hoort een basisrecht te zijn, ik meen me te herinneren dat je er in Berlijn amper 1 euro voor moet neertellen.

  Al is een goede espresso, met de juiste druk gefabriceerd en het juiste vettige schuimlaagje, wel een kunst om af te leveren. Als ze dan echt 2 euro willen vragen, mag het op z’n minst kwaliteit zijn. Maar welke café- of brasserieuitbater heeft tegenwoordig nog de fierheid om zijn klant een perfect product aan te willen bieden? Kent iemand café’s waar de warme chocomelk niet een zakske bij een tas warm water is? Ik denk dat ik ze op een hand kan tellen.

 • Peter

  En trouwens, hoe kan je nu voor zo’n multinational zijn als Starbucks die enkel bezig is met winst maken op de kap van derdewereldlanden? Zogezegd zouden ze eerlijke handel nastreven, maar onlangs las ik toch dat dat niet echt meer zo goed lukt, zeker niet als je ‘t aan de Ethiopische regering vraagt.
  Nee, als Starbucks een grootstadsgevoel geeft, ga ik wel eens naar New York, Londen of Parijs. Geef mij maar het groot-dorps-gevoel van Brussel 😉

 • tommy1975

  Iedereen die koffie, chocolade, bananen of rijst verkoopt maakt winst op de kap van derde wereldlanden. Zelfs Oxfam. Je hebt partijen die een eerlijke prijs betalen, zoals Max Havelaar, Chiquita (recent), Oxfam, maar ook Starbucks.

  Aangezien het moeilijk spreken is van een Ethiopische “regering”, stel ik de vraag liever aan de bevolking. Zijn zij er mee gebaat dat Starbucks een eerlijke prijs (lees hoger dan de marktwaarde) betaalt?

  Wat je onlangs las was dat Ethiopië geen exclusiviteit wou geven aan Starbucks voor bepaalde koffiesoorten. De Ethiopische regering dacht zo meer winst te kunnen maken op kap van hun eigen bevolking.

  Om in de topic te blijven: Starbucks koffie betaal je gemakkelijk een dollar of 6-7, maar je komt er dan ook wel een voormidddag mee toe. Om nog maar te zwijgen over die heerlijke cupcakes, en dik belegen sandwiches. Waarom kan de Panos zoiets niet verkopen, ipv kartonnen stokbrood met plastieken heps en kees!

 • erik

  @tom

  Ik ken hem vooral voor de ijsjes!
  Je kan er ook een “verdronken ijsje” krijgen (Hoe heet dat ook weer in het Italiaans?): Een bolletje vanille overgoten met verse espresso…heerlijk!

  @de anderen

 • @ Erik: zo’n “verdronken ijsje” heet in het Italiaans een gelato affogato al caffé, vaak afgekort tot affogato al caffé of gelato affogato. Affogato is het voltooid deelwoord (“participio passato”) van het Italiaanse werkwoord affogare (“verdrinken”). Tussen haakjes: Italiaans is niet één van de vier talen waarin ik me “behoorlijk kan redden”, ik spreek geen vier woorden Italiaans.

  Wat nu de prijs van een koffie betreft: ik drink te weinig koffie om daar een oordeel over te hebben. Vroeger dronk ik liters koffie, maar daar werd ik nogal prikkelbaar van. Dus thuis drink ik tegenwoordig overwegend rooibosthee. Die bevat geen cafeïne (of theïne) en weinig looizuur (eigenlijk is rooibosthee ook helemaal geen thee).

  Koffie drink ik wel – met mate – op het werk (soms cafeïnevrij), na een maaltijd buitenshuis, in het station of op de trein (tja, een mens heeft soms vreemde gewoonten).

  Meer dan de prijs, vind ik de kwaliteit van de koffie belangrijk. En die is soms ronduit belabberd. Puur vergif, echt waar. Je krijgt er een maagperforatie van.

  De lekkerste koffie die ik ooit heb gedronken? Ach, niet om sentimenteel te doen, maar dat is de koffie die ik bij mijn grootmoeder dronk. Ze maalde de koffie in een houten koffiemolen, een melange van twee soorten van ons vaderlands merk. Die koffie had een opwekkende, maar toch zachte smaak en daar hou ik van. Koffiezetten doet mijn grootmoeder al een tijdje niet meer, tegenwoordig drinkt ze thee.

 • tommy1975

  Kom bij ons op het Vossenplein eens kijken, heel dikwijls vind je van die molentjes…

  En waarschijnlijk nog meer de eerste mei op de rommelmarkt aan de VUB.

 • @ tommy1975: Toegegeven, op het Vossenplein vind je vaak mooie dingen. Maar ik heb zelf twee van dergelijke oude koffiemolens. Eentje van mijn grootmoeder (die hem dus niet meer gebruikt sinds ze in een rusthuis woont en thee drinkt) en eentje van mijn overgrootmoeder (die in 1977 is overleden, maar die ik als 8-jarige nog heb gekend). Mijn overgrootmoeder maakte trouwens suikerwater voor ons klaar. Maar dat is weer een heel ander verhaal…

 • Djake

  De beste koffie in Brussel is volgens mij te vinden bij Corica daar hebben ze een 20 tal verschillende soorten vanaf een €1.60 voor een grote. Een andere aanrader is die van Bar-bik aan de Kvs à €2.20 met toebehoren. Die van de Soliel is ook best wel lekker €1.80 denk ik.

 • We hebben al vroeger een vraag gelanceerd voor de ‘beste’ koffie:
  http://www.brusselblogt.be/2006/03/20/de-beste-espresso-van-brussel.html

  Nu ben ik meer geinteresseerd in de ‘duurste’!

 • Nog niet zo lang geleden. Een collega biedt aan om een koffie te drinken omdat we nog wat moesten wachten op onze afspraak…
  3,70 op de Grote Markt. De naam van het café ben ik vergeten.

 • volgens de inflatie calculator koste een kopje koffie van 2,5 € vijf jaar geleden 2,15 €. Dus voor degene die nog koffie van 85 frank herinneren, vandaag dus perfect normaal dat deze 100 frank kost

 • Joris

  5-10 jaar geleden had je op de Grote Markt de ‘Jacqmotte’ coffee bar, erg vergelijkbaar met Starbucks met. o.a. koffie om mee te nemen. Ik heb weet van alvast twee andere filialen: in Antwerpen en in Leuven. Tot de naam ‘Jacqmotte’ plots enkele jaren geleden verdween en plaatsmaakte voor ‘Aroma’. Wat er met de winkels in Antwerpen en Leuven gebeurd is weet ik niet, maar Aroma is er nog steeds, en serveert redelijk goeie koffie. Prijzen herinner ik me niet meteen maar erg duur was het denk ik niet. Maar wie dus coffee-to-go zoekt kan daar terecht.

 • MisterF

  Bisnis at koningeplein – schaarbeek
  1,60 euro. Het studentengeweld moet jer wel bijpakken 🙂

  grtz

 • Alain

  Mensen toch,
  wat een pleidooi voor Starbucks.
  ja hoor laten we na McDonalds & Pizza hut nog maar een andere multinational binnen halen om ons eenheidsworst te serveren.
  We hebben dat helemaal niet nodig. Er zijn genoeg plekken waar ze lekkere koffie in allerhande soorten en smaakjes opdienen, zelfs in fastfoodstijl. Van de echte koffiehuizen(maar die moeten jullie maar zelf gaan ontdekken) tot de plekken à la Aroma op de Grote Markt (opvolger van Jaquemotte) tot de Exkis of Foodmaker

  We hebben Starbucks echt niet nodig!

 • Kar

  Yes we do!
  🙂

 • tommy1975

  De broodjes van de exki zijn zo droaag als een petit beurre in een pamper in de woestijn, je hebt minstens een halve liter koffie nodig om ze doorgeslikt te krijgen.
  Helaas kan er geen koffies in halve liters krijgen, daarvoor moet je naar de …. (jawel!).

  En plus, hun broodjes (en die weergaloze creamcakes) doen de meeste broodjeszaken hier in het niets verdwijnen. Starbucks is een beetje als de ipod. Enkel de mensen die er geen hebben zeggen dat hun mp3 minstens even goed is voor minder geld.

 • @Alain:

  Starbucks mag toch komen? Je hoeft er niet per sé binnen te gaan hoor!

 • WAZIMA

  weet iemand mss wanneer STARBUCK in brussel is ??? THNX

 • nog even…

 • WAZIMA schreef:

  weet iemand mss wanneer STARBUCK in brussel is ??? THNX

  Het nieuws dat Starbucks (met een -s achteraan!) een filiaal zou openen in Brussel is vrij recent en dateert van midden maart. Het idee werd geopperd tijdens een bezoek van prins Filip aan de Starbucks Corporation in Seattle. Naar het schijnt is België zowat het enige Europese land waar geen koffie van Starbucks wordt geschonken.

  Op de website van Starbucks staat geen enkele melding over het eventueel openen van een filiaal in Brussel of in België. Mogelijk is het uiteindelijk toch onvoldoende rendabel gebleken of dienen de plannen nog verder concreet uitgewerkt te worden.

 • Mijn vriendin kon zich mateloos ergeren aan de slechte koffie op evenenmenten (ook sjieke)allerhande.
  We zijn dan zelf maar een espressobar begonnen, eentje met wielen eronder…
  Als je op een wei een blinkende oldtimer caravan ziet en je ruikt koffie moet je maar langskomen. Super kwaliteit ten velde, das de bedoeling.
  kijk maar naar http://www.coffeebaronwheels.be
  En Starbucks mag naar hier komen van mijn part, een reden om beter te doen voor ons.

  Jan

 • Starbucks is echt meer dan nodig: Zoals hierboven ergens aangehaald zijn veel koffies die ik drink in Brussel (en ik ben bij momenten een koffieholic) gewoon pure maagperforatie. Een goeie starbucks bij pakweg de beurs of brouckère en in 1 klap zullen veel zaken wel beter moeten doen willen ze er nog verkopen.

  En starbucks HEEFT nu eenmaal koffiesoorten én kwaliteit die we hier niet vinden. In Berlijn heb ik me daar maar al te goed aan gedaan. Akkoord, de prijzen zijn wel nogal hoog (4,50 euro voor een grote koffie of zo), maar dan krijg je ook een gigantische beker, met versieringen en vanalles erop. En het is ook niet zo zo rush-rush ingesteld als de hamburgertenten, je kan er op je gemak alles opdrinken op comfortabele tafels en banken. En je kan er deftige ice coffee krijgen, ook niet zo simpel in Brussel.

  Overigens zijn hun bekers ook vaak goed deftig dichtgemaakt, bv. de iced coffee heeft een soort plastiek bovenop waar je het rietje doorramt. De warme koffie is goed afgesloten geloof ik. Staat wat mij betreft in schril contrast met de koffies die in kleine bekers overal worden verkocht en die je mensen overal ziet morsen.

  @Duxx: Da’s nu eens een tof idee. Op sommige evenementen staan wel van die mobiele koffiebars (douwe egberts meestal geloof ik), maar de service en kwaliteit is nogal afhankelijk van welke onderbetaalde jobstudent er dan achter zit. Een permanente coffeebar op wieltjes met steeds dezelfde mensen die weten wat ze doen is best wel een handig concept.

 • Julie

  Morgen naar Starbucks op zaventem, enkel en alleen voor de koffie.
  Ik ben er aan verslaafd en dan vooral aan hun speciale kopjes 🙂

 • Euh

  Waar staat die eigenlijk in Zaventem? Gisteren toen ik buiten kwam eens links en rechts gekeken en niet opgemerkt.

 • ruru

  Starbucks in Zaventem = Nationale Luchthaven, vertrekhal

 • bartje

  Starbucks is niet slecht, maar ik hoef echt niet per se een nieuwe Amerikaanse keten, hoor.
  Zelf ben ik een fan van Illy, al maak ik zelf amper koffie klaar.

 • Nog 2 nachten slapen (of is het drie?)en we kunnen aan onze starbucks slurpen 😀

  MaT

 • Pingback: De prijs van een pintje at BrusselBlogt()