Hotel Tagawa

Op verzoek van Wim maakte ik deze fotoreportage van Hotel Tagawa, een hotel op de Louizalaan dat volgens Wim eigendom is van de Syrische president. Tot begin dit jaar werd het door krakers bezet.

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Hotel Tagawa

Weet er iemand wat er nu uiteindelijk van Hotel Tagawa zal worden?

Share
 • Anton

  Die krakers waren zeer respectvol voor het gebouw (stukjes opknappen om het leefbaar te maken). Ik heb weet van minstens 1 kunsttentoonstelling op de benedenverdieping van een Franse artiest. Was wel mooi. // gelijkaardige fototip: op de Ulb Solbosch alwaar ik studeer zijn er al anderhalve week een allegaartje aan communisten, daklozen en anarchisten met tenten het gazon aan het bezetten, het patrimonium aan het beschilderen, workshops aan het organiseren, elektriciteit uit de universiteitsgebouwen aan het aftappen, symbolisch de student aan het begraven, concertjes aan het geven, massaal bier aan het drinken, affiches met lijm op alle ramen aan het plakken, enz. Zeer surrealistische bedoening. Best wel grappig.

  Maar de modale student krijgt er stilaan genoeg van en velen verwachten een interventie van de politie. De nieuwe rector is al het hele academiejaar de controle op de campus kwijt (24/7 bezetting van een grote aula vorige herfst, onmogelijk maken door studenten van bestuursvergaderingen)

 • woensdag is er een persconferentie waarop er meer uitleg gegeven zal worden over de verdere toekomst.
  fm brussel houdt je op de hoogte

 • Wat er van Tagawa zal worden? een apartotel, op termijn. Eerst zal het nog een tijd ‘leegstaan’, behalve dan dat wij er nog een jaar mogen blijven (anti-kraak).
  Willen wij dat? Momenteel zijn we aan een ander project bezig, i.s.m. verschillende andere organisaties (Chez nous/Bij ons, Les occupants du 103, BBRoW, …) en zitten wij in een voormalig Jezuietenklooster aan de Botanique.
  De bedoeling van deze bezetting is het aankaarten van verschillende problemen: leegstand, enorme stijging van de huurprijzen in Brussel, armoede, daklozen en mensen zonder papieren, sociale uitsluiting. Het bijzondere aan dit project is dat we niet alleen maar klagen, maar ook werkbare oplossingen voorstellen. Namelijk tijdelijk gebruik van leegstaande panden (publiek of privé) om samen aan een betere situatie te werken. Het hebben van een kamer en een bed, in combinatie met een constructieve en niet paternalistische manier van samenwerken betekent voor veel mensen een nieuwe kans, die ze elders in de maatschappij niet meer krijgen. En voor anderen, zoals ik, geeft zo’n sociaal project zin om mee te functioneren in de samenleving, op zijn eigen manier…
  De vraag is of men naar ons luistert. Morgen (vrijdag) inderdaad persconferentie (2 dagen uitgesteld). Luister maar naar FM Brussel (ben ik niet tegen…) en hou de kranten en de tv’s en de blogs in de gaten.
  Jurriaan

 • Ondertussen heeft de bewuste persconferentie plaatsgevonden. Lotte van FM Brussel ging op bezoek in de nieuwe woonst van de bewoners van Hotel Tagawa en sprak met hen.

  De bewoners van Hotel Tagawa zijn dus sinds 1 april verhuist naar het Jezuïtenklooster aan de Kruidtuin tussen de P&V toren en de Dwarsstraat. Daar wonen nu samen zo’n vijftig mensen. Onder hen bevindt zich o.a. een gezin met vijf kinderen. Of ze daar lang zullen kunnen blijven is nog maar zeer de vraag want de deurwaarder is reeds langsgeweest. De Jezuïten willen het klooster verkopen aan een Zwitserse promotor om er een hotelcomplex van te laten maken, een plan dat de steun van de burgemeester van St.Joost-ten-Node, de heer Demannez, wegdraagt. Tot zolang zouden de bewoners er echter graag willen blijven wonen. Het zou immers best nog even kunnen duren alvorens de eerste steen daadwerkelijk gelegd wordt. Ze hebben alvast een afspraak gemaakt met Demannez om hem te vragen hun zaak in die tussenperiode te steunen. De bewoners hebben het gebouw niet zomaar gekraakt maar leven er in gemeenschap. Ze hebben zich in groepen georganiseerd die elk bepaalde verantwoordelijkheden hebben. Een groep doet het onthaal, een andere kookt, nog een andere schuimt de markten af en verzamelt groenten en vlees die niet meer verkocht zullen worden.

 • In het klooster is sinds een week het Ministerie voor de Wooncrisis gevestigd.
  Met de bezetting willen we drie dingen:
  – een prachtige plek in de stad niet laten leegstaan, maar er een plaats van maken waar de meest uiteenlopende mensen goed en betaalbaar kunnen samenwonen
  – een alternatief uitwerken voor de opvang van daklozen. Omwille van de onbetaalbare huurprijzen zijn er meer en meer daklozen in Brussel. Noodopvang en onthaaltehuizen zijn voor velen van hen geen oplossing. In het klooster is er nu ook plaats voor daklozen in een structuur die gebaseerd is op leven in gemeenschap.
  – de strijd voor het recht op wonen opvoeren. De verkiezingen zijn in aantocht maar niets lijkt er op te wijzen dat onze politici Brussels probleem nummer een, de wooncrisis, deze keer nu eens ernstig willen nemen. Klassieke verenigingen voor recht op wonen en krakers slaan nu de handen in elkaar om de druk op te voeren. De komende weken zullen in het voormalige Gesuklooster regelmatig debatten en andere activiteiten over het recht op wonen doorgaan.
  Alle laatste informatie over de bezetting, de geplande acties en de resultaten van onze strijd voor het recht op wonen op onze nieuwe blog: http://ministeredelacrise.blogspot.com/