Brussel, urinestad?

Een reactie op onze stad, gelezen op de blog “Tales from the crib“:

Zelfs een zomerse stad vol terrasjes wordt lelijk als gemiddeld de helft van alle straten gehuld zijn in een bedwelmende en naar de keel grijpende urinegeur. Als het warm is ruikt die urine nog vadsiger, zelfs. One word, penis-eigenaars: openbare toiletten.

Ik hou van markten met exotisch fruit. Behalve als de geur van dat fruit wordt overstemd door een pisgeur. Voor de rest was de markt aan het Zuid wel gezellig, net als die in de Marollen.

Verder ook nog:

Niemand spreekt Nederlands in Brussel. Niemand. :aah: En mijn Frans blijkt wel erg roestig te zijn na het maanden niet meer te gebruiken. Dat ook nog.

Dit artikel sluit een beetje aan op het artikel “Brussel is gigantisch!” van Robin.

Wat denken jullie als Brusselaars hiervan? Zijn wij de urinestank zo gewoon dat we ze zelf niet meer ruiken? Is dit een overdreven generalisatie? En spreekt er effectief geen kat néerlandais in de hoofdstad?

Share
 • Urinegeur heb ik nog nooit opgemerkt, maar ik ben dan ook afkomstig uit de Kempen waar het vee letterlijk in onze achtertuin rondliep.

  En het is waar dat niemand uit zichzelf Nederlands zal praten tegen je, maar als ze merken dat je Nederlandstalig bent en moeite hebt met het Frans probeert men je toch bijna altijd te helpen in het Nederlands (zeker in “officiële” instanties)

 • Steve

  Die urinegeur is láng niet alomtegenwoordig in de stad, maar het probleem is dat hij op plaatsen hangt waar veel mensen komen – en dan bezondigt onze onwetende medemens zich al snel aan generalisaties. Alleen al in de drie grote stations hoef je niet lang te zoeken om je reukorgaan op een niet al te smakelijke maaltijd te vergasten: in het Zuidstation bij de ingang ‘Fonsnylaan’ en de ‘overdekte straat’ van de trams en bussen; in het centraal station in de drukke gang tussen trein- en metrostation; en in het Noordstation aan de zuidelijke ingang en in het premetrostation. Dit probleem zal blijven bestaan tot een verlichte (en ongetwijfeld niet-politieke) geest klaarheid schept in de duisternis, en dat mag je bij sommige van die plaatsen vrij letterlijk opnemen.

  Wat het néerlandais betreft, zit deze jongedame – toevallig ken ik haar een klein beetje, en ze is wel wat je noemt een dorpsmeisje in de grote stad – er ook best wel naast, vind ik. Dat je aan de markt aan het Zuid en in de Marollen weinig Nederlands hoort, verbaast me weinig. Daar ga je natuurlijk ook niet naartoe om op je taalrechten te staan, voor zover daar al sprake van is op een markt. Maar verder kun je op ontzettend veel plaatsen wél in het Nederlands terecht. De taal van Vondel is latent aanwezig in de hele stad. Op bepaalde plaatsen, zoals veel instellingen in het centrum en sommige gemeenten, komt de taal zelfs heel duidelijk naar de oppervlakte.

  Sommige mensensoorten – en dan denk ik vooral aan onze communautair geladen politici – proberen bij elke gelegenheid een beeld op te hangen als zou de ene taalgroep niet bereid zijn om de andere taalgroep te erkennen en respecteren. Welnu, hoe vaak heb ik al niet gemerkt dat mijn Frans- en anderstalige medemensen moeite doen om Nederlands te spreken en er zeker positief tegenover staan. Laatst had ik in een supermarkt in centrum Brussel een leerrijke discussie met een Molenbeekse kassabediende met Marokkaanse roots, over het verschil tussen de harde en zachte g in het Nederlands. Hij had het (Noord-)Nederlandse accent van de klant voor mij opgemerkt en begon spontaan een gesprek. De beste man moet op z’n minst vijftalig (Frans, Nederlands, Engels, Berbers en Arabisch) geweest zijn.

  Ik stel dus voor dat deze blogster iets verder kijkt dan haar ietwat provinciale neus lang is. Haar wiegje (crib) heeft ditkeer een vrij prematuur verhaal voortgebracht.

 • tommy1975

  Ik woon in de Marollen, en de penetrante pisgeur, zeker na een maand zonder regen is soms echt niet meer te harden. En plus woon ik in een straat die ook gebruikt wordt voor “nummertje 2”.

  Voor diegenen die denken dat men overdrijft, bezoek de Kazerne aan het Vossenplein eens en ga dan via de Pluimstraat richting Zuid. Het is als hordenlopen over de vocabulaire van een Zesjarige na tien dagen chirokamp.

 • Bij deze een snel antwoord van het provinciale blogstertje zelf: natuurlijk was mijn postje een generalisatie. Natuurlijk kan ik in een paar puntjes niet weergeven hoe een stad is, voelt of ruikt. Ik kan wel weergeven wat mij de laatste twee dagen (wat erg weinig is) vooral is opgevallen toen ik als toerist (en dat is best belangrijk in deze) rondliep. Met dit weer stonk het geweldig op de plaatsen die Steve opnoemt, en dat zijn inderdaad de plaatsen waar ik ben geweest. Ik kom erg regelmatig in de grote steden van ons land, en het viel mij enkel op in Brussel.

  Wat het Nederlands betreft: de enige plaats waar iemand erin slaagde om mij in het Nederlands van gedachten te wisselen was in de pizzahut aan de Anspachlaan. Voor de rest ging elke horeca-mens ervan uit dat ik Frans zou spreken. Ik wilde op mijn blog helemaal geen communautaire discussie starten, daarvoor is mijn crib inderdaad niet bedoeld, maar het was net als de urinestank een indruk die in mijn provinciale neus is blijven hangen. 😉

  Wat niet wegneemt dat ik een zeer fijn weekend heb gehad in Brussel, hoor. Waarvoor dank, brusselblogt. 😉

 • erik

  Op de zuidmarkt kan je wel behoorlijk veel in het Nederlands terecht, probeer maar eens! Ook al heeft de handelaar een zuiders kleurtje, je moet niet vebaasd opkijken als die je met een Oost- of Westvlaams accent aanspreekt. Toegegeven, vaak doorwoven met wat “roots-“accenten, maar daar gaan we toch niet moeilijk om doen hoop ik!

 • Dat heel de stad naar urine zou stinken, klopt duidelijk niet – ik loop genoeg in Brussel rond zonder daar last van te hebben.
  Anderzijds is het inderdaad zo dat de urinestank op sommige plaatsen niet te harden is, bvb. aan sommige uitgangen van de drie grote stations, en dat is nu, na pakweg een maand zonder regen nog een pak erger dan gemiddeld. Dat hier niks aan gedaan wordt, vind ik als (ingeweken) Brusselaar ronduit schandalig, blijkbaar beseft men niet voldoende dat uitgangen van stations plaatsen zijn waar veel bezoekers/toeristen hun eerste indruk van de stad opdoen – en het is zo’n eerste indruk die Crib/Lilith terecht weergeeft in haar impressie.
  Over het gebruik van het Nederlands heb ik het hier elders al gehad, dus aan die discussie begin ik niet opnieuw 😉

 • erik

  Ik woon (voorlopig nog) binnen de vijfhoek en verplaats me meestal binnen het gewest te voet of met openbaar vervoer. Ik kan u verzekern dat de plashoekjes niet enkel in de buurt van stations te vinden zijn.
  De Beurs lijkt soms één groot urinoir en ik denk niet dat iedereen dat daar doet als protest tegen het grootkapitaal 😉
  Verder heeft in het centrum zowat iedere straat prijs die wat “achteraf” gelegen is in de uitgaansbuurt.

  Enkele populaire locaties: AB (Vooral kant café), achterkant en overdekte gang GB, UGC de brouckere (zijstraat), stalingradlaan tegen willekeurige auto, de boompjes zijn nog wat klein 😉
  traphal van metro/tram, ST. Katelijne kerk (aan de voorkant, er is nochtans een publiek toilet waar je legaal tegen de kerk kan pissen)

  Dat heel de stad er naar stinkt is een veralgemening, maar soms moet je echt wel je best doen om deze publieke urinoirs te ontwijken.

 • Thijs

  Urineproblemen zijn er in elke stad, natuurlijk hoe ze ermee omgaan is een andere zaak. Bij mij weten is er in Brussel maar één openbaar toilet en dat is die aan de St-Katelijnekerk (‘k ben er al dikwijls erg dankbaar voor geweest).
  Aangezien urineren een natuurlijke behoefte is en meestal betalend is als het openbaar moet gebeuren is het ergens logisch mensen zich bezondigen aan wildplassen. De enige oplossing zijn meer openbare toiletten. Een knap voorbeeld vond ik terug in -jawel- Brugge: http://www.brugge.be/internet/nl/openbaar_bouwen_wonen/Stadsgebouwen/Nieuwbouw/Openbareurinoirs.htm
  Blijkbaar slagen ze er daar wel in om de overlast op een wel erg goeie manier tegen te gaan.

 • billy

  inderdaad, openbare toiletten zouden voor dit – naar mijn ervaring toch wel reëel – probleem een oplossing kunnen zijn.
  dit was trouwens ook de vraag van het pispottenfestival dat hier op de nieuwe graanmarkt vorige week gehouden werd, georganiseerd door de vzw chez noud (daklozenwerking).

 • billy

  vzw chez nous natuurlijk

 • tommy1975

  Brussel is ook de enige stad die evenementen organiseert zonder publieke toiletten te voorzien. Bal Populaire op het Vossenplein, 10.000 man, geen enkel toilet. En de café’s sluiten die van hun af uit schrik voor de grote toeloop.

  Joeri Hamvas is de enige politicus die hier actie rond voerde, maar de jngen had amper 20 stemmen, dus daar schieten we ook niet veel mee op.
  Misschien die nieuwe Ceedee-enveejer, Steven Vanackere eens tot de orde roepen?

 • Wie Brussel een mooie stad vindt, heeft toch wel geen ogen in zijn kop 😛 Fotografisch natuurlijk des te interessanter al die lelijkheid 😀

 • Er zijn nog meer publieke urinoirs in de 19 gemeenten. Wat denken jullie van het urinoir in de Ambassadeur van Vollenhove-Straat? 🙂

 • Steve

  Nou, het feit alleen al dat we moeten ‘krabben’ om een paar publieke urinoirs te vinden in 19 gemeenten met in totaal meer dan 1 miljoen inwoners, toont toch al aan hoe erg het gesteld is…

 • Och Brussel! Ondanks de (inderdaad, soms wel) urinegeur, ben ik er écht gek op!
  Heb je op de zuidmarkt vb al eens een typische pannenkoek geprobeerd, mét kaas en honing natuurlijk. Het is eventjes zoeken als je het niet weet zijn (net onder de middelste brug door, kant achterkant station, naar links), maar ik sta nog altijd vol verwondering te kijken naar de “mevrouw van de pannenkoeken” en hoe ze (mét hoofddoek, dus cliché’s zijn er soms om onderhouden te worden), de mannen in het kraampje van links naar rechts commandeerd om ze sneller te doen werken.

 • Als iedereen zich begint te ergeren aan de pisgeur, volgt er meestal een fikse regenbui, waarna alle plannenmakerij voor meer openbare toiletten terug van de agenda verdwijnt, in de zomer is dit normaal gezien een cyclisch verschijnsel (om de 7 à 14 dagen); nu uitzonderlijk reeds 1 maand aan een stuk dus wie weet komt binnenkort er een urine-rampenplan op tafel, ik denk ook aan een grote TV-show “Kom op tegen Urine” om geld in te zamelen, eventuele buitenlandse hulp (“Urine zonder grenzen”) is ook al aangeboden maar beleefd geweigerd door het stadsbestuur.

 • Het lijkt me handiger om de discussie over het Nederlands te scheiden van die over de urine:
  http://www.brusselblogt.be/2007/04/24/ils-sont-bien-gentils-ces-flamands.html

  In de Lollepotstraat, achter de AB, staat een urinoir. Het toppunt is dat er nog tal van mannen zijn die tegen de muren rondom het urinoir plassen. Het is alsof zij dat urinoir niet zien. Omdat ze het daar ook niet verwachten misschien.

  Volgens mij is een deel van het probleem dat veel mannen er gewoon geen punt van maken om op straat te plassen (ik zeg niet ‘de meerderheid’ of zo, want ik heb geen idee van het percentage, maar het zijn er veel, anders zou er geen probleem zijn).

  Een ander deel van het probleem is inderdaad dat er veel te weinig openbare toiletten (niet enkel urinoirs, vergeet de vrouwen niet) zijn. Dat maakt ook dat (die) mannen het niet gewoon zijn. Op die manier zijn we collectief verantwoordelijk voor het wildplassen dat vele mannen plegen.

  Als ik langs een wildplasser loop zeg ik er wel eens iets van, maar meestal krijg ik een agressieve reactie terug. Sociale druk werkt blijkbaar ook al niet meer.

 • Ik ga hier één iets over zeggen: neem in Parijs eens de metro en je gaat weten wat pisgeur is. De geur in de Brusselse straten is als een fris lentebriesje in de tuinen van Laken in vergelijking met de Parijse metro.

 • tommy1975

  Beste Maarten, het feit dat er ergens ander in de wereld een plek is waar het nog erger is qua urinegeuren maakt de rekening niet van de mensen die zich er hier aan ergeren.

  Onze straat lijkt op Saint V, maar dan iedere dag sinds jaar en dag, en zelfs moch de meest tolerante mens ter wereld hier wonen, hij zou vragen hebben bij de hygienebelevenis van Thielemans en trawanten.

 • De meest tolerante mens ter wereld…..dat is in ieder geval niet ik. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat het niet is omdat het in Parijs nog erger is, dat het hier niet irritant is. Wat het wel wil zeggen is dat het niet zo’n speciaal groot probleem is in Brussel.

  Ik heb vandaag heel Brussel doorkruist en ja, af en toe ruik je het. Maar ik heb me veel meer geërgerd aan de beschadigingen op de foto’s van Earth from above dan aan een geur die gedurende 2 seconden mijn neus binnendringt.

 • Zie mijn column over Brussel – stad van urine

 • tommy1975

  Maarten, laat ons die beide frustraties onder de naam “kleine criminaliteit” placeren. Ik ergerde mij ook aan de vernielingen op Art on Cows, In NY had dezelfde tentoonstelling weken gestaan zonder problemen, In Brussel moest alles weer kapot.

  Ik hoop dat er eindelijk eens een Brusselse burgemeester komt die het adagio van Demaret zaliger in de praktijk kan omzetten: Propereteit en Secureteit!

 • Tommy, met “Art On Cows” zijn er overal wat problemen geweest, ook in NY. Ik was een aantal jaren terug in Praag en daar was een koe ook gevandaliseerd. Het is natuurlijk altijd gemakkelijker om de mensen te culpabiliseren door te zeggen “het is enkel bij ons”…

 • ptr_

  — misschien iets voor de politiekers onder ons (?) in plaats van meer blauw op straat — meer fluo-groen-rood !! — hippe kuisploegen — fini met trash-city (alhoewel – té proper moet het hier nu ook niet worden) — als er ene af en toe een rondje doet met n sproeibus bleekwater om de boel zondagmorgen eens te ontsmetten is het probleem mi opgelost.

 • ptr_

  over vandalisme heb ik zo mijn eigen idee, nadat ik enkele weken geleden een groepje zatte EHSAL studenten (verbaal) heb aangepakt — die mijn fiets aan het afbreken waren om 3uur ‘snachts…

  misschien tijd voor een hype rond ‘the social web’–reallife edition ™ ?

 • valer

  ik woon in de Kogelstraat (zijstraat van de Kartuizers) en op de hoek is de geur niet te harden! Mannen staan daar zelf in rij om telkens op dezelfde plaats te plassen en draaien zich ongegeneerd om als ze zien dat er iemand afkomt! Overdag of ‘s avonds, geen verschil!
  Bah!!

 • erik

  @ptr_
  Bleekwater dient niet om te ontsmetten maar om te…”bleken”. Dus zeker geen Javel gebuiken om uw toilet eens te ontsmetten ofzo…

 • Steve

  Bij mijn weten heeft bleekwater (en dan vooral de chloor erin) wel degelijk een desinfecterende werking…

 • ptr_

  Natriumhypochloriet is een goed oplosbaar zout en het is een vrij sterke oxidator. Het is daarom een goed desinfecterend schoonmaakmiddel. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekwater)

  … en het zal alleszins niet meer stinken

 • stef

  hey

  Je kan toch ook niet verwachten dat in een Franstalige stad iedereen Nederlands kent. Trouwens sorry, maar veel mensen, vooral allochtonen doen hun best om Nederlands te spreken! Trouwens in Brussel overleef je niet als je je bezig houdt met communautaire zaken. Ik spreek Nederlands, Frans, Engels op 1dag Brussel en veel meer als je ook nog andere talen machtig bent.

  Omdat Brussel hoofdstad is moet iedereen perfect tweetalig zijn, waar in de Vlaamse steden niets in het Frans wordt geschreven of het is bijna crisis.(met enige overdrijving)Ik ben het zo beu dat Vlamingen onze stad misbruiken voor internationale faam en om te werken.Verder ontkennen ze zonder schaamte dat er ook positieve kanten zijn aan onze hoofdstad, als ze al moeite gedaan hebben om verder te gaan dan de grote markt!! Ik ben Vlaming, maar ik voel me onder andere door deze reden niet verbonden met hen. Ze willen multicultureel zijn,maar alles moet in het Nederlands, zelfs in een franstalige stad.

  Waarom gedragen Vlamingen zich zo onbegripvol en arrogant als het over Brussel gaat? Brussel is een mooie stad, maar vooral zeer verscheiden.In Gent of Brugge is er maar 1 stroming van de architectuur.Brussel: de Grote Markt is een totaal andere stijl dan het Koningsplein, Museumplein, of Martelaarsplein,Agoraplein.Heb je ook de Ter Kamerenabdij al geprobeerd of Park van Laeken.We mogen best fier zijn op onze stad ook al is er nog veel werk, wat niet zo evident is met 25%werklozen en zovelen VLaamse pendelaars die de stad als een openbaar toilet zien.Dat Vlaanderen maar mee investeert in openbare toiletten.Het is ook dankzij Brussel dat ze naambekendheid heeft.

  Als ik Vlamingen ontmoet hebben ze meteen argumenten tegen Brussel en ze zijn er enkel in de Nieuwstraat geweest.Maar ga ook eens wat verder uit het centrum(metro amper 10min). Ook Elsene, Schaarbeek, Sint-Gillis hebben heel mooie buurten die onbekend zijn.

  Brugge stinkt misschien niet, maar zoveel beweging is daar ook niet.Al is het natuurlijk wel een mooie stad! Vive la Bruxelles!!

 • Right on 🙂

 • Paulie

  Sinds wanneer is Brussel een franse (!) stad?
  weten jullie echte vlamingen dan niet dat de naam Brussel geboren is uit de naam BROEKSEL wat weide of beemt betekent, en deze twee namen klinken “weide & beemt” klinken mij toch vlaams-achtig, ik kan hier mis in zijn, ben ook maar een langzame domme MAAR FIERE LIMBURGER

 • Steve

  Ik zie niemand hier schrijven dat Brussel een Franse stad is?

 • @Paulie

  Brussel is ontstaan uit een moeras. Het oude nederlandse woord voor moeras is dan ook broek (bruoc). Het oude nederlandse woord voor thuis is zele (sella).
  Ons thuis aan het (gedempte) moeras.

  En Brussel is een voornamelijk franstalige stad. Zo’n 45% beschouwt frans als eerste taal, nog geen 10% nederlands, en dan mag de rest verdeeld worden onder de berbers, turks en een hele resem europese talen. Misschien eens langskomen om goed te komen rondkijken… en luisteren.

 • tommy at

  Aan Stef,

  Misschien om deze reden:
  Waar je ook in België een Waal tegenkomt, hij zal altijd frans spreken!

  Mijn franstalige colléga’s gaan er gewoon vanuit dat Vlamingen degene zijn die zich overal moeten aanpassen. Het is zelfs zo erg dat wanneer op een vergadering er ook maar één franstalige colléga aanwezig is de vergadering in het frans wordt gehouden omdat hij/zij het anders toch niet begrijpt. Andersom valt dit NOOIT voor. Wij krijgen allemaal hetzelfde loon maar een Vlaming moet er wel twee talen voor kennen als hij in Brussel wil werken.

 • tommy at

  O ja was nog dit vergeten vermelden: ik werk in Brussel vlakbij de grote markt en onze hoofdstad stinkt idd naar pis! Vooral op zeer warme dagen is het zo erg dat je er gewoonweg misselijk van wordt.

 • jochen

  Ik vind het ook spijtig dat onze hoofdstad maar al te vaak naar urine stinkt. De oplossing heb ik niet maar beginnen met streng op te treden lijkt me al een goed begin.

  Daarnaast vind ik het zeer triestig dat al te vaak een discussie, om over het even welk onderwerp, gaat over het gebrek aan Nederlands in de hoofdstad.

  Nederlandstaligen maken amper 10% van de bevolking in Brussel uit, misschien kan je dan stellen dat je in 10% van de gevallen in het Nederlands moet kunnen communiceren…

 • Jemenfish

  Door die stelling wakker je het vuur weer aan vrees ik 🙂

  Plotseling streng optreden zou nu geen oplossing zijn.

  Brussel is nu eenmaal een stad met zeer weinig openbare toiletten, terwijl het farces als Saint-Vé toelaat waar studenten jolig overal hun behoefte doen (klein en soms groot) onder het mom van ‘folklore’ en de bewoners maar moeten ondergaan. In dat geval gaat het vaak over studenten hun eerste kennismaking met Brussel en daar zien ze dat zoiets allemaal kan. Ook de vele openluchtevenementen worden amper opgelegd om een minimum aantal toiletten te plaatsen; Sterker, 1 uitgaansgelegenheid heeft buiten een kleine cabine jarenlang zelfs nooit een toilet geplaatst tot het gesloten werd.

  Daar is een mentaliteitswijziging voor nodig, geen strenge aanpak. Mensen moeten nu eenmaal naar het toilet. Andere steden zullen met bv. Marktrock of Gentse feesten openbare toiletten voorzien. De stank is dan wel geconcentreerd op een plek, maar die wordt gereinigd.

  Warandepark is ook nog zo een mooi voorbeeld. Evenementen of niet, nooit een toilet te zien.

 • Jochen, in dit geval ligt dat aan de originele post. Die combineert beide onderwerpen.

 • jochen

  Met mijn stelling wakker ik de discussie inderdaad aan 🙂

  Wat de urinegeur betreft is het inderdaad een combinatie van de twee maar op het streng optreden zie ik geen vooruitgang. Wat de openbare toiletten betreft zie ik een kleine vooruitgang. Niet genoeg maar het is vooruitgang.

  Saint Vé slaat inderdaad alles, dan zitten de meisjes zelfs tegen de muur te plassen zonder gêne…

 • Jemenfish

  Er hoeft en kan niet streng opgetreden worden tot er een aantal grote wijzigingen zou gebeuren. Zonder meer openbare toiletten en een betere opvolging van vrijwel alle evenementen in Brussel, dient het absluut tot niets om individuele personen aan te pakken.

  Om maar een dom idee op te werpen om het argument tegen te gaan dat openbare toiletten het straatbeeld ontsieren: Waarom niet in de premetro-haltes?