Brussel op Unesco’s Werelderfgoedlijst

Justitiepaleis

De Brusselse regering wil een aantal monumenten laten toevoegen aan de indicatieve lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Het betreft het Justitiepaleis van architect Joseph Poelaert, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij van Jean-Pierre Cluysenaar en de Bloemenwerf van Henry Van de Velde in Ukkel. Een aantal (Franstalige) Brusselse Parlementsleden willen daar bovenop ook nog een aantal bouwwerken opgericht in opdracht van Leopold II op deze lijst krijgen; ze denken daarbij aan het Koninklijk Paleis, de Serres van Laken, de Triomfboog in het Jubelpark en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

De bedrijvigheid omtrent de Werelderfgoedlijst is het gevolg van een recente beslissing van de Westeuropese Unesco-lidstaten om de indicatieve lijst te herzien en om deze beter te structureren door bvb. te werken met groepen van monumenten.

Op dit moment staan reeds de Brusselse Grote Markt en vier huizen van Horta op de Werelderfgoedlijst, terwijl het Stoclethuis op de indicatieve lijst staat. Wat vind u van deze monumenten – is het terecht dat ze “genomineerd” worden? Kent u nog andere mogelijke kandidaten voor de lijst?

Share
  • tommy1975

    Het atomium toch wel misschien?

  • Het gedrocht die men dan maar “eclectisch” heeft genoemd bij gebrek aan stijl, ook wel gekend als justitiepaleis… niet zo zeker van.

  • Het Justitiepaleis zeer zeker, zou ik zeggen! Niet omwille van de esthetische waarde (alhoewel dat zeer subjectief blijft), maar omwille van uniek ter wereld! Voor mijn part zijn er nog enkele tientallen andere Art nouveau-gebouwen die aan de lijst mogen toegevoegd worden, net als de kathedraal overigens…