Brussel kan Vlaming niet bekoren

Brussel verliest nog altijd meer Vlamingen dan er komen wonen. Het stijgende bevolkingsaantal komt vooral van buiten de landsgrenzen. Dat blijkt uit een studie die de Vlaamse Gemeenschapschapscommissie liet uitvoeren. Lees en luister meer op brusselnieuws.be …

Meer nieuws uit Brussel:

 • EU wil meebouwen aan Brussel Europa moet mee het gezicht bepalen van haar eigen hoofdstad. Dat zegt Europees commissaris Siim Kallas. “We zijn met 64 gebouwen de grootste speler op de vastgoedmarkt. We willen van Brussel een symbolische plaats maken.”
 • Brussel wordt stilaan fietsvriendelijker Het fietsbeleid in het Brussels Gewest boekt vooruitgang. Dat blijkt uit de Bicycle Policy Audit (Bypad) van de Europese Unie. Bij een vorige audit in 2004 scoorde Brussel nog een slecht resultaat.
 • Les Nuits Botanique: Nuit Belge “Wij hoeven niet onder te doen voor Amerikaanse of Engelse groepen,” maakt Renaud “Herr Mayer” Mayeur van Les Anges zich sterk. Tijdens de Nuit Belge kunt u met één ticket op de drie podia van de Botanique talent van eigen bodem naar waarde schatten. Doorgewinterde podiumbeesten staan er naast aanstormend geweld.
Share
 • erik

  hoeveel tijd en geld is er nu al niet gespendeerd aan onderzoeken om telkens weer hetzelfde vast te stellen.

  Wanneer gaat men eens deze middelen aanwenden om de oorzaken aan te pakken?

 • Tom

  De kostprijs van zo’n onderzoek is totaal ni te vergelijken met de kostprijs van het aanpakken van de oorzaken. Wat die oorzaken ook zijn, ‘t zal wel duizenden keren duurder of ingewikkelder zijn om die aan te pakken.
  één enkele straat herasfalteren is waarschijnlijk al duurder dan zo’n onderzoek.
  Dat soort onderzoeken gebeurt jaarlijks. Zonder onderzoeken weet je niet wat er aan de hand is of wordt er gewoon een beetje ‘uit de losse hand’ gegokt à la “volgens mij wonen in Brussel geen Vlamingen want iedereen die ik aansprak in het Frans antwoordde in Frans terug”.

  Maar de oorzaken aanpakken moet ge natuurlijk ook doen, das waar.

 • Pardon,

  typisch vlaamse halve waarheden! In Le Soir was te lezen, dat er meer Vlamingen uit Brussel wegtrekken dan zich er vastigen EN dat er meer franstaligen uit Brussel vertrekken dan zich er vastigen! Terwijl wij allochtonen ons meer in Brussel komen vastigen dan vn ons vertrekken, wat ertoe voert, dat dankzij ons allochtonen Brussel groeit!

 • jean

  Velen trekken weg omwille van de vele buitenlanders die blijven binnenkomen. Gaan ze die oorzaak aanpakken? Lijkt me nogal gevoelig en ingewikkeld qua problematiek. En Brussel wordt meer en meer een grootstad en ik heb niet de indruk dat de vlaming een grootstedeling is. Ik ben er toch nog niet veel tegengekomen. De weinige vlamingen die de omgekeerde beweging doen zijn vaak jonge mensen, afgestudeerd of young professional, gefascineerd door de cosmopool. Vlamingen zullen in bxl een echte minderheid worden, tussen de vele andere minderheden, wen eraan.

 • Mag ik aan de uitleg van Malte toevoegen dat het neologisme “vastigen” volgens mij een plaatsje in de Van Dale verdient, net voor “vastigheid”.