Gay Pride: heaumeaus, jeannetten en potten!

Away from the crowdGisteren was het naar jaarlijkse gewoonte weer tijd voor de Gay Pride. De Pride, zoals de meesten het kennen (de stoet!) werd voorafgegaan door een politiek debat en een mis. Velen stellen zich wel de vraag of de Belgische holebi’s wel degelijk enige fierheid over zich hebben, gezien de magere opkomst. Een kleine rondvraag bij vrienden leert al snel dat de Belgische pride toch maar kleinschalig is, en niet zo fun als die andere (Parijs, Amsterdam!), en dat ze dus maar niet afkomen. Anderen houden het er op dat er te veel aandacht wordt besteed aan de techno muziek en opzichtig geklede nichten en neven. Beide stellingen komen telkens terug op het vraagstuk van de kip en het ei, zolang niemand een initiatief ter verandering (en vooral groei!) ter harte neemt, zal de Belgische Gay Pride blijven wat ze is: een kleinschalig , maar leuk event met hoofdzakelijk technomuziek.


White Gay
Colourfull
Blue Gay

Nog meer foto’s op http://www.blgp.be/pictures2007/nl.php?page=1&SID

Share
 • jean

  ‘t Ligt mss niet in de bescheiden aard der belgische gays om in de regen karikaturaal halfnaakt op een truck te staan dansssseun op loeiharde techno. 😉

 • Anton

  Ik denk dat er wel veel Brusselse en Belgische homo’s naar de Gay Pride komen. Het is inderdaad geen groot internationaal event, maar moet dat? Klein is ook fijn.

 • 2000 à 3000 man kan je bezwaarlijk veel noemen. In Parijs loopt het zwart van het volk, van Montparnasse tot de Bastille is er rond de 500000 man, op een bevolking die 6x zo groot is. Daar zijn camions van de “gay politie”, “gay brandweer”, … Dat is Gay Pride, wat hier zaterdag plaatsvond, had maar weinig met “pride” te maken, imho.

 • Lies

  Sorry hoor Mike, maar er was wel wat meer volk dan 3.000 man en vrouw. Het officiële cijfer is trouwens 17.000. Suggesties voor de ‘The Pride 2008’ zijn altijd welkom op info@blgp.be.

 • Ik vind ook niet dat je de Belgian Lesbian and Gay Pride kleinschalig kan noemen. Je mag niet vergeten dat België maar een klein landje is.

  En wil je een ander beeld dan de ‘techno muziek en opzichtig geklede nichten en neven’? Neem dan een kijkje op http://www.fototineke.be voor een portrettenreeks van gewone vrouwen en meisjes op de BLGP. Het is maar waar je zelf op let op zo’n dag.

  Trouwens: graag die L, voor Lesbian, er ook bij, zoals de fotoreportage aantoont, lopen er niet enkel mannen rond.

 • Lies,

  ik heb een goed besef van hoe groot 17000 personen bijeen is. Dit was geen 17000 tenzij je de nieuwsgierigen langs straat meetelt.

  Tineke,

  Ik wil niet een bepaald beeld (hoewel uitbundig uitgedoste mensen altijd leuk is voor de camera), maar ik hoor telkens dezelfde 2 liedjes terugkeren waarom Gay Pride niet wordt bijgewoond: ofwel is het de techno die té opzichtig aanwezig is, ofwel is het de kleinschaligheid (typisch Belgisch: altijd maar klagen!). Het is geen fout van de organisatie op zich, maar eerder een probleem van het doelpubliek die blijkbaar niet en masse goesting heeft om mee te komen doen.
  Dat jij die L er per sé bij wil, vind ik raar. Wil jij zeggen dat Lesbians niet Gay zijn? (Gay was tot nog niet zo lang geleden een courant Engels woord die gelukkig betekent). Ik hoop van harte dat alle Lesbiennes wel Gay zijn!

  Na de Gay Pride in A’dam (een land die 1.6x zo groot is als het onze), en Parijs (land 6x zo groot, maar wel een klein half miljoen deelnemers!), denk ik reden genoeg te hebben om dit kleinschalig te noemen. Niets in mij die er maar aan denkt te zeggen dat het geen leuk event was…

 • Karl

  Ik vind BLGP maar zeer mager en slap.
  Brussel is Europa, men zou meer moeite kunnen doen om bijvoorbeeld andere landen vragen om mee te komen. Zodat we een Europese LGP
  Dus EEN ELGP, veel interessanter en misschien dan pas echt een publiekstrekker!

 • JOCHEN

  Ik vraag mij af of ook hier geen communautair probleem is…
  Zijn de Antwerpenaren en andere Vlamingen wel bereid om af te zakken naar het Franstalige Brussel?
  Kan de organistaie de tweetaligheid aan?
  Ik ben zeker geen voorstander voor de splitsing maar ik vrees er wel voor.

 • Jochen, maak je geen zorgen. Een bomvolle kamion van de PS (weliswaar geen Elio!), en heel veel Nederlands gehoord ! Buiten een enkeling die klaagde dat op de site van blgp de eisen niet in het Frans vertaald stonden, blijkt communautair gehakketak niet echt present op de pride.

 • Lies

  @Karl : Er zijn plannen om een Europride, een Europese GayPride, te organiseren in Brussel, maar dat zal nog wel niet voor direct zijn. Er waren dit jaar al (weliswaar kleine) delegaties uit andere landen, ook in het kader van het thema ‘Keep on moving’. Maar ik volg wel dat er misschien wat internationaler gedacht mag worden.

  @Jochen : Ik denk niet dat de Vlamingen niet naar Brussel wil afzakken omdat het franstalig is. Er is in Vlaanderen gewoon veel meer voor holebi’s in vergelijking met Wallonië. In Wallonië zijn er amper 10 holebiverenigingen, terwijl er in Vlaanderen zeker meer dan 50 zijn. Hetzelfde geldt voor de bars en discotheken. Ook de media speelt daar een rol in. Terwijl VRT niet verder kwam dan 20 seconden enkele travestieten te laten zien, waren er twee hele mooie stukjes op RTBF, met duidelijk oog voor de diversiteit, eerder dan de clichés.
  En de organisatie is tweetalig, dus ik weet niet goed wat je bedoelt met ‘Kan de organisatie de tweetaligheid aan?’

  @Mike : Ik ben het ermee eens dat het er geen 17.000 waren, maar toch zeker veel meer dan 3.000. En uiteraard worden de mensen aan de kant meegeteld, net zoals de mensen die in het holebidorp waren gedurende de optocht.
  Ik merkte ook weinig van communautair gehakketak, en het feit dat het eisenplatform niet in het frans op de site stond was omdat de franstalige holebifederatie niet met een eisenplatform wilden werken. Eerder een intern probleem dan een communautair probleem dus. 😉

 • Mike, over het gebruik van ‘Gay’ ipv ‘Lesbian & Gay’: lesbiennes zijn al zo weinig zichtbaar.
  Het is vergelijkbaar met het gebruik van ‘homo’s’ of ‘homoseksuelen’ om zowel mannen als vrouwen aan te duiden: je toehoorder zal sneller of enkel aan homomannen denken, terwijl jij misschien ook wel lesbiennes bedoelde.
  En dat hebben we het nog niet eens over biseksuelen of transgenders.
  Het is gewoon een gevoelig onderwerp (voor sommigen) binnen de holebigemeenschap, dat veel te maken heeft met (h)erkenning en zichtbaarheid. Homomannen zijn binnen de holebigemeenschap de meest dominante groep (zichtbaarder, meer in aantal, mondiger).
  Trouwens, je kan al die groepen niet altijd over een kam scheren: er is veel wat holebi’s bindt, maar ook veel wat hen schijdt, individueel én als subgroep van lesbiennes, bi’s, homo’s,…

 • Trouwens, je kan al die groepen niet altijd over een kam scheren: er is veel wat holebi’s bindt, maar ook veel wat hen schijdt, individueel én als subgroep van lesbiennes, bi’s, homo’s,…

  Schitterend! Eigenlijk doodnormale mensen, QED…