Halve finales Elisabethwedstrijd van start

Liefhebbers van klassieke muziek met een wedstrijdaspect kunnen de komende dagen weer hun hart ophalen. Vandaag starten immers de halve finales van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België, kortweg Koningin Elisabethwedstrijd of Elisabethwedstrijd genoemd. De Elisabethwedstrijd staat dit jaar in het teken van de piano. De ronden van de halve finale lopen tot zaterdag 19 mei. De finaleweek vindt plaats van maandag 28 mei tot zaterdag 2 juni.

Via podcasts die worden aangeboden door Musiq3, Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd kunt u de optredens van de voorbije eerste ronde (7 tot 12 mei) beluisteren.

Dankzij Belgacom kan de wedstrijd vanaf de halve finales als videostream gevolgd worden op Imkeb.be (de website van de Elisabethwedstrijd zelf) en op Klara.be. Beluisteren kunt u de halve finales ook via de digitale radiozender Klara Continuo. Bovendien zijn vanaf de halve finales alle sessies achtenveertig uur na opname via Video On Demand op Belgacom TV beschikbaar.

Tijdens de finaleweek zal radio Klara alle concerten live uitzenden. Op Canvas zijn er alleen samenvattingen van de finaleconcerten te bekijken. Enkel de laatste finaleavond (waarop ook de winnaars worden bekendgemaakt) wordt live uitgezonden op Canvas.

Wie eens een halve finale live wil bijwonen, kan losse tickets kopen. Die variëren in prijs van 8 euro (per matinee), over 10 euro (per optreden ‘s avonds) tot 16 euro (per dag). Een los ticket voor een van de finaleronden kost tussen 16 euro (categorie V) en 78 euro (categorie I). Op de allerlaatste finaleavond betaal je wel iets meer, namelijk tussen 19 euro en 85 euro. Voor de echte liefhebbers van de wedstrijd bestaan er uiteraard ook allerlei abonnementsformules.

Ondertussen is bekend geworden dat vijf van de vierentwintig halve finalisten Belg zijn. De vijf zijn Lucas Blondeel, Julien Gernay, Nikolaas Kende, Philippe Raskin en Liebrecht Vanbeckevoort.

Naast de vijf Belgen zijn er vijf Zuid-Koreanen, vier Russen, twee Japanners, een Bulgaar, een Chinees, een Fransman, een Italiaanse, een Kazach, een Litouwer, een Oekraïner en een Zwitser.

In het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel moeten de halve finalisten een pianoconcerto van Mozart en een recital uitvoeren. Het concerto wordt gespeeld met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie o.l.v. Paul Goodwin. Het recital van ongeveer vijftig minuten bestaat enerzijds uit Dedicatio VI van Kris Defoort die deze compositie speciaal in opdracht schreef, en anderzijds uit een door de jury gekozen werk voor piano solo.

De finales in het Paleis voor Schone Kunsten vinden traditiegetrouw plaats onder de begeleiding van Gilbert Varga en het Nationaal Orkest van België. Volgende zaterdag zijn de twaalf finalisten bekend.

Patrick Vanhoucke

Share
 • Dank voor de informatie en het artikel over de Koningin Elisabethwedstrijd. Onze organisatie is inderdaad heel blij en trots met die belangrijke uitstraling via diverse media.
  Let wel, er ZIJN GEEN PLAATSEN MEER TE KOOP IN HET CONSERVATORIUM
  Alles is verkocht per abonnement en voor gastgezinnen, familie van kandidaten en voor de pers gereserveerd.
  Dank voor uw begrip en beste groeten,
  Michel-Etienne Van Neste
  Secretaris-generaal Koningin Elisabethwedstrijd

 • Kar

  Jammer dat er geen tickets meer zijn, maar de podcast maakt dat allemaal goed, is van superkwaliteit en helemaal gratis! 🙂

  toi-toi-toi voor de Belgen

 • De podcasts en videostreams zijn inderdaad van uitstekende kwaliteit.

  Gisteren konden we in de halve finales van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano voor het eerst luisteren naar de Brusselaar Philippe Raskin tijdens de uitvoering van een concerto van Mozart.

  Ik keek en luisterde er naar… en schreef er een stukje over op mijn eigen blog dat sinds kort weer actief is.

 • ik heb nog een vrijkaart over voor KEW halve finale vanavond in conservatorium. normaal was voor mijn kotgenoot bedoeld, maar hij vertrekt vanavond naar huis.
  dus als er een fijn interessant meisje geïnteresseerd is om me te vergezellen, cheers

  mvg!

  takethemon@hotmail.com

 • Gaat er morgen (vrijdag 25 mei) iemand van de redactie van BrusselBlogt naar de persconferentie die om 18.00 uur in de Muziekkapel Koningin Elisabeth (Waterloo) plaatsvindt? Daar wordt de componist bekendgemaakt van het opgelegde werk dat de 12 finalisten zullen moeten spelen.