Spanjeplein, doods plein?

Het Spanjeplein is zo’n typische plek waar meer uit te halen valt. Je weet wel: het plein dat zowat verborgen ligt tussen het Centraal Station en de Bergstraat, met een parking eronder en omringd door de achterkant van hotels. Het plein wordt gekenmerkt door een grote stenenvlakte met hoog daarboven uittronend Don Quichote op zijn paard. Ook is er een standbeeld van Bela Bartok te vinden (zie eerder ingezonden foto).

Spanjeplein, Jazz Marathon

In tegenstelling tot wat de foto hierboven doet vermoeden (Jazz-marathon dit week-end), ligt het Spanjeplein er meestal ongebruikt bij, pendelaars en verdwaalde toeristen niet te nauw genomen. Graag wil ik dat plein vaker zo levendig!

Wanneer ik langsloop, beeld ik me een zee van terrasjes in, iets waar we in Brussel nooit genoeg van kunnen hebben. Maar ook een wekelijks terugkerend evenement voor muziekliefhebbers of skatende jongeren behoren tot de mogelijkheden. Misschien hebben jullie nog andere voorstellen?

Want, geeft toe, met festival erbij ziet het er toch veel beter uit.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Als ik me niet vergis gaat er de komende jaren een toegang tot het centraal station open. Zie fotoreportage dat ik maakte 😉 Alles wijst erop !

 • stef

  hey

  Ik heb niet meteen een idee, maar Pascal Smet helpt wel in die gevallen.Ik heb hem ooit een mail gestuurd en hij heeft geantwoord. Ik denk als je voorstellen hebt en je die mailt hij die wel in overweging neemt.Volgens mij ook een minister die moet aanblijven en het goed meent met Brussel.ciao.

 • Anton

  Vind op het Spanjeplein ook niet Boterhammen in de stad plaats?

  Van mij mogen hier komen: een paar petanquebanen en vaste tafels om te schaken zoals ze er hebben op het Washington Square (NYC) of in het Parc du Luxembourg (Paris). Als de politie een oogje in het zeil houdt tegen de blitz-gokkers, kan dit een echt gezellig pleintje worden.

  Dat is tegelijk een goed remedie tegen de eenzaamheid onder oudere Brusselaars. Een typische grootstadproblematiek waar doe-en-leefpleinen iets kunnen aan doen.

  Nog een fonteintje en terrasje zoals die houten barak op het Muntplein en ‘t is af!

 • Anton, goede ideeën allemaal! Tof, het werkt inspirerend.

  Stef, ook een goede tip om deze verzuchting te laten kennen aan de politiek verantwoordelijken. Misschien niet enkel aan Pascal Smet? Weet iemand wie voor dit soort zaken precies bevoegd is? Anders zal ik het eens opzoeken.

 • Anton

  Hey Tineke, volgens mij is El Ktibi (PS) daarvoor verantwoordelijk want hij heeft de bevoegdheid ‘openbare werken’, maar ik ben niet zeker. Als ik me niet vergis, vervangt hij trouwens Pascal Smet. De sp.a zit in de meerderheid in Brussel Stad en Smet laat zich vervangen zolang hij Brussels minister is (ook van openbare werken o.a.).

  Hier heb je nog de contactgegevens van El Ktibi. mail: Kabinet.A.Elktibi@brucity.be tel: 02 279 48 10. Als je van plan bent iets te organiseren rond dit plein, laat het me dan zeker weten. ‘k Heb nog ideetjes 😉

  Volgens de site van het Gewestelijk Bestemmingsplan (heel leuke site: http://195.244.170.21/PRASAFFECTATIONNL/viewer.htm) is de ‘bestaande feitelijke toestand’ er een van bij de wegen horende groene ruimte. Volgens de ‘bestaande rechtstoestand’ is het Spanjeplein beschreven in Bijzonder Bestemmingsplan nummer 82. Dat betekent alvast dat de gemeente verantwoordelijk is, en niet het gewest. Wat de bestemming nu precies is, dat kan ik maar niet vinden op het net…

 • Anton, bedankt voor je opzoekwerk en inderdaad: een leuke site.

  El Ktibi is inderdaad de tijdelijke invaller van Pascal Smet en verantwoordelijk voor openbare werken:
  http://www.brucity.be/artdet.cfm?id=4043&nLanguage=2

  Maar zou de man in het college die we moeten hebben niet Christian Ceux zijn? Hij is belast met Stedenbouw en Mobiliteit.
  http://www.brucity.be/artdet.cfm?id=4038&nLanguage=2
  Kabinet.Ch.Ceux@brucity.be

  Iets organiseren, ben ik niet echt van plan, maar ik zal de drie heren wel een mailtje sturen. Ik hou jullie op de hoogte.

  En Anton, laat die andere ideëen hier maar klinken, zou ik zeggen.

 • Anton

  Ze zullen zelf wel best weten wie waarvoor bevoegd is. Zet je me in copy? Als het niet tegen de regels is, geef ik hier even mijn mailadres mee: anton_muyldermans@hotmail.com

 • stef

  Ik vroeg me even af wat jullie hiervan dachten? Vermits hier mensen toch zelf iets proberen te organiseren in hun stad. Deze “schijnen” dat toch ook.

  http://www.manifestobru.be/

  http://www.bruxsel.org/

  Ik heb het niet allemaal gelezen. Ik heb nu geen tijd, zal het later doen. Mijn eerste impressie is toch positief, mensen die samen voor hun stad willen opkomen met respect voor ieders cultuur en taal(op bruxsel vooral met het bijhorende forum).Maar nog niet deftig genoeg gelezen.Nu ik kan jullie alleszins de sites geven. Informatie verschaffen kan nooit kwaad.

  IK heb ook nog vraagje waaruit volgt dat ik dit idee van die site misschien geen slecht idee vind ( maar ik ken er niks van hè:): Hoe komt het dat een stad als Antwerpen heel haar stad vernieuwt en heraanlegt, met de duurste projecten die je maar wil. Denk aan het station, lange wapperbrug dat miljoenen gaat kosten, het justitiegebouw waar we miljarden voor betaald hebben, de leien, alle pleinen worden heraangelegd zonder te overdrijven. Waar halen die al dat geld vandaan?? Hoe komt dat dat in Brussel niet zo opvalt die vernieuwingen? Door de werkloosheid of slechter bestuur??

  Natuurlijk is de stad veel groter, maar juist daarom. We moeten als hoofdstad toch beetje het voortouw nemen en niet achterlopen.Ja, toch? Hoe komt dat eigenlijk dat er nog zoveel mankementen zijn, naast ook heel veel renovatieprojecten (het positieve ook niet vergeten).:)) Ik snap dat niet goed.

 • stef

  Het enorm groot plein aan de Congreskolom is ook zo’n voorbeeld. Bomen en gras zouden toch al leuker staan. Zijn daar plannen voor vermits de financietoren wordt aangepakt??

  Nog even dit: Al de partijcongressen van de Vlaamse partijen werden in Antwerpen gehouden. Buiten de n-va. Dat zegt toch ook iets over waar de Vlaamse partijen in geïnteresseerd zijn.

 • stef

  Sorry dak hier weer ben, maar viel net op dit artikel waar de vld een deel van de federale instellingen in Antwerpen wil en dat de federale regering europese instellingen aanmoedigt zich daar te vestigen.lol

  http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/belgie/475750?wt.bron=DossierTeaser

 • Anton

  Antwoord van Smet (paragrafering is weggevallen, sorry):

  Het Spanjeplein is inderdaad een totaal mislukte publieke ruimte. Absoluut geen mooi visitekaartje voor onze stad voor iedereen die het Centraal Station buitenloopt. Ik meen dat twee concrete aanpassingen mogelijk moeten zijn.

  1) een brede trappengang vanaf de Keizerinnelaan in plaats van de smalle trap naast hotel Méridien. Een bredere en beter zichtbare trappenhal nodigt meer uit om vanuit het station naar het stadscentrum te lopen. Een brede trap kan ook dienen als zitplaats, ideaal als de zon schijnt.

  2) We moeten de hoteleigenaars overtuigen om zich meer open te stellen voor niet-hotelgasten. Ik denk bijvoorbeeld aan hotel Marriot of hotel Métropole aan het Brouckèreplein. Daar kun je als niet hotelgast ook iets gaan drinken of op een terras gaan zitten.

  Dat plus een betere inrichting van de aangrenzende Grasmarkt. Zo heeft iedereen die wel eens van het historisch centrum zich probeert een weg te banen naar het centraal station gevloekt op de onmogelijkheid om dit plein deftig over te steken: stoelen, terrassen, winkeletalages, taxi’s, geparkeerd auto’s, losliggende kasseien, hinderlijke borduren.

  In de campagne van de gemeenteraardsverkiezingen heb ik gepleit voor het inrichting van meer en radicalere comfortzones, onder mee vanaf het spanjeplein, langs de Grasmarkt naar de anspachlaan. Zo wordt er voorrang gegeven aan de voetgangers in een voetgangersgebied waar enkel per uitzondering auto’s, taxi’s leveringen kunnen gebeuren. De stad heeft nu dit voorstel uitgewerkt, wat heel wat voordelen oplevert voor het Spanjeplein: de auto’s worden afgeleid en hebben slechts aan 1 kant toegang. Met een systeem van indrukbare paaltjes wordt het verkeer bij uitzondering ‘s avonds toegelaten naar de Grasmarkt. De westkant van het plein, waar heel wat horeco floreert is nu autovrij wat meer comfortabel is voor klanten op terrasjes. Ook kan er aan die kant niet langer geparkeerd worden. In het najaar zullen werken starten om dit plein volledig her in te richten en alle borduren weg te werken zodat één groot voetgangersplein ontstaat, vanaf de horeca tot onder de bomen.