Na de stadsblog, de straatblog?

Lochenghien-blog

Een weblog bijhouden, een trend die een tiental jaar geleden ontstond op het internet, is in constante evolutie. Om te beginnen kwantitatief: er komen nog elke dag ontelbare blogs bij. Maar ook kwalitatief, verschillende bloggers bereiken een trouw publiek, vanwege een originele invalshoek, een beklijvend onderwerp, of gewoon omdat ze goed schrijven. Hier tegenover staan de velen die blijven aanmodderen in de marge, gewoon omdat ze het leuk vinden om af en toe iets neer te pennen (in te tikken) of gewoon een foto of filmpje op het net te zetten. En nog veel meer mensen geven er na een tijdje weer de brui aan.

Degenen die volharden zijn dikwijls ook nieuwsgierig: wie zijn die andere bloggers? En dus spraken ze al eens af. En van dat afspreken kwamen gezamenlijke initiatieven, collectieve blogs of groepsblogs. Bloggers werken samen rond eenzelfde thema. Het meest opvallende collectieve initiatief in ons land is gentblogt, met als gezamenlijk onderwerp de stad Gent. Blijkbaar beantwoordt gentblogt aan een nood, want het is en blijft met voorsprong de populairste groepsblog in (Nederlandstalig) België. Wat anderen inspireerde om gelijkaardige initiatieven op te zetten in Mechelen, Antwerpen, en ook bij ons in Brussel (sinds deze week ook Bruxelles). Het resultaat leest u hier regelmatig op deze pagina’s.

En nu duikt er weer iets nieuws op: de straatblog. Er is al een tijdje de blog van Arnout, die na een flirt met Zweden het geweer van schouder veranderde, en een kroniek begon rond het gesloten maar zeer binnenkort weer open café de Walvis. In de comments van lezers, en enkele bijdragen, verschuift de aandacht af en toe reeds naar de Dansaertstraat (een failliete zaak, een oproepje voor een buurtfeest). En vandaag werd mijn aandacht getrokken, via dit brusselnieuws-artikel, door de blog van de Locquenghienstraat. De bewoners van die erg verscheiden straat tussen de Pantsertroepensquare en het Kanaal willen hun straatfeest, reeds eerder in 2001 georganiseerd, nieuw leven in blazen, en één van de manieren waarmee ze dat doen is een heuse straatblog.

Sven Usé, één van de bewoners op brusselnieuws:

Ik werk het concept wel uit van een web­log voor de Locquen­ghienstraat – een primeur, denk ik, voor België. Iedereen kan er dan later veelvuldig gebruik van maken, zodat commentaren over de vuilniskar of wat dan ook meteen voor alle straatbewoners bekend zijn. Het wordt een communicatiemiddel bij uitstek.

Voorlopig vind je er vooral info over het nieuwe straatfeest (nu zaterdag, vanaf 14 uur), maar toch ook een bijdrage over een geplande fietsers- en voetgangersbrug over het Kanaal, en een virtueel kijkje naar de in opbouw zijnde Bronks (vlakbij, op de Varkensmarkt).

Het is misschien nog te vroeg om te spreken over een trend, maar je weet maar nooit..

Share
 • http://1060.skynetblogs.be

  De glasbol-blog 🙂 Heeft uiteindelijk zijn gelijk gehaald en de glasbol is weggehaald geweest ! Nu komen er geen updates meer op de site.

 • Anton

  Dus er zijn de collectieve stadsblogs, blogs van de politieke actie zoals de glasbol blog, er zijn straatblogs, blogs van werknemers (zoals die van verschillende mivb-chauffeurs), blogs van verkiezingskandidaten, ..

  Ik vind dit allemaal superinteressant, zijn er nog nieuwe ontwikkelingen in blogwereld? Wie kan er eens in zijn glazen bol kijken? Misschien moeten ik met m’n zinneke-parade groep ook wel een blog starten… (ps: we zoeken nog altijd mensen om aan minstens 100 te geraken!)

  De straatblog vind ik wel het leukst want er is een reële dimensie aan. Als je leest wat de buren van huisnummer 23 hebben geschreven, kun je hen daarover aanspreken wanneer je elkaar kruist. Ikzelf ken niemand in m’n straat, en dat vind ik wel jammer. Misschien komt dat wel als ik eens wat minder frequent verhuis… Dan organiseer ik een straatbarbecues elke laatste zondag van de maand!

 • francisvdb

  iemand kandidaat voor de Dailly-blog?? 🙂
  het zou wel eens een toren van Babel kunnen worden…

  -F.

 • Na de stadsblogs, de straatblogs, de actieblogs en de beroepsblogs, is er nu weer een laatste nieuwigheid: de persoonlijke blogs 😉

  Of om het met de woorden van good old Hamlet te zeggen: To blog or not to blog, that is the question.” Of in de woorden van de wetenschapper: Blog or perish.”

 • Pingback: Peuplade… iets voor ons/jullie? at BrusselBlogt()

 • vhi

  beste
  een bruisende stad als Kortrijk
  blogt nu ook !
  http://kortrijk.wordpress.com
  grts
  vhi

 • die van de vlaamse steenweg is op komst… héhé

 • eerst nog verhuizen.

 • @bruno
  :
  en de domeinnaam van mij overkopen

 • was dat niet al geregeld?
  snif