Daarkom Gaité

gaite

“Daarkom” wordt de naam van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis dat er komt in het hartje van Brussel. Dat heeft de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux, maandag bekendgemaakt. “Daarkom” is een Arabisch woord dat “jullie huis” betekent.

De Vlaamse gemeenschap en het koninkrijk Marokko tekenden vorig jaar een conventie voor de oprichting van een Vlaams-Marokkaans culturenhuis. Als locatie werd gekozen voor de voormalige variétézaal “La Gaité” aan het Muntplein in Brussel. Samen met de naam en het logo stelde minister Anciaux maandag de inhoudelijke en architecturale plannen voor het Vlaams-Marokkaans culturenhuis voor. In Daarkom zullen alle kunstdisciplines aan bod komen. Ook zal er aandacht zijn voor zaken uit “het dagelijkse leven”, zoals koken, mode of rituelen. Daarkom moet in het voorjaar van 2008 de deuren openen.

via De Standaard

De foto dateert al van november vorig jaar, maar pas vandaag kwam ik te weten waarom de Vlaamse en Marokkaanse vlaggen aan de Gaité te zien zijn.

Share
 • Ah bon, dat ding is nu dus pas ingehuldig. Ik heb al verschillende keren het opschrift ‘Vlaams-Marokkaans cultuurhuis’ op het raam opgemerkt, blijkbaar was dat dus allemaal nog ‘avant la lettre’.

 • erik

  Is al langer bekend dat het ging komen en sinds 2006 dat het daar ging komen. (Anciaux heeft eerst gekocht en dan bekend gemaakt om een Kladaradatch herhaling te voorkomen!)
  Volgens opschrift op de deur was de opening zelfs al voor 2007 gepland.
  Blijkbaar zijn de plannen (inrichting en inhoudelijk) pas nu goedgekeurd en is de opening voor 2008 voorzien.

 • stef

  Fantastisch idee!! Allen eens binnenwippen zou ik zeggen.

 • jeroen de greef

  Een mens vraagt zich wel af of er geen andere, meer prioritaire investeringen waren voor het kabinet Anciaux.
  Bovendien lijkt mij Brussel niet de juiste locatie. Zou Antwerpen niet beter geschikt zijn geweest voor dit initiatief? De Marokkanen in Brussel lijken mij eerder aan te sluiten bij de Franstaligen. Maar ik kan natuurlijk mis zijn…
  Een goedbedoeld initiatief, of het voor meer toenadering tussen de twee gemeenschappen zal zorgen, blijft de vraag.