Foto: Sint-Katelijne…

En toch vraag ik mij af wat de mogelijke link is met de plek zelf. Niet dat ik denk dat de rode bloemen eventueel te maken zouden hebben met de politieke kleur van, laat ons zeggen, de bevoegde minister ofzo… Een plein met een zo rijk verleden, had toch anders gekund?

Sainte-Catherine

“Maar, Mich, stop is met klagen, heb je onlangs het station Simonis gezien?”

Share
 • 🙂

  De link met St Katelijne is mij ook niet duidelijk, maar vergeleken met die Simonis vind ik dit best ok qua decorering.

 • Tom

  Simonis is in het echt 10 keer lelijker dan op die foto. van die deprimerend fletse kleuren. En daar zit ik dan maanden op te wachten op wat het resultaat in Simonis zou zijn.

  Waar zit ‘bonom’ als je hem nodig hebt… 😉

 • Meneer Smeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet. Laat BONOM en LORK is een mooi station versieren, ik denk bijvoorbeeld aan Weststation-bis ?!

 • Misschien moeten we een petitie starten met de vraag de volgende opdracht aan Bonom toe te vertrouwen.

 • tommy1975

  De verkiezingen indachtig… zo is er toch nog iets dat rood kleurt…

 • Anton

  Ja!!! Bonom in Weststation!!! Ik stuur direct een mailtje naar Smet..

 • Anton

  Vergeet trouwens niet het lange antwoord van Pascal Smet te lezen op de post over het Spanjeplein!

 • Ter informatie: de bloemen in het metrostation Sint-Katelijne zijn tulpen. Het gaat om een kunstwerk dat luistert naar de naam “Millefeuille” van de Hasseltse kunstenaar Thierry Renard.

  Op de website van de MIVB vind je een overzicht Kunst in de metro met de namen van alle betrokken kunstenaars. Eigenaardig genoeg staat Thierry Renard er nog niet bij. En in het overzicht per station is Sint-Katelijne niet te vinden. Ik denk dat de website van de MIVB dus wel een update kan gebruiken.

  Bekijk ook even de pagina van Brusselnieuws over de renovatie van het metrostation Sint-Katelijne.

 • Patrick Vanhoucke : “Ik denk dat de website van de MIVB dus wel een update kan gebruiken.”

  Mich? 🙂

 • De PDF matcht niet met de HTML-pagina’s… Zou normaal wel in de PDF “kunst in de metro” moeten zitten.

  Wat de update betreft, geloof me, we zijn met weinig en er zijn vandaag echt wel andere prioriteiten…

 • Prosper

  ben ik de enige die vindt dat de mivb zijn stations renoveert zonder aandacht voor de oorspronkelijke decoratie? akkoord, aan de fermette-baksteentjes die voorheen in sint katelijne hingen is niet veel verloren gegaan maar ik hou mijn hart vast wat er gaat gebeuren met de beige/groene glastegeltjes en pirelli-noppenvloer van madou en park bvb, toch heel typisch voor de tijdsperiode van de 60s/70s. het zou spijtig zijn moest dit verloren gaan. wie de metro van praag of berlijn kent, weet dat die 60s inrichting net heel karakteristiek kan zijn. de renovatie van centraal station en de brouckere zijn daarbij karakterloze voorbeelden hoe het niet moet.

 • @Patrick: Sooooorry dat ik “bloemen” gebruik in de plaats van “tulpen”, zeg.

 • @ Mich: Ik corrigeerde je alleen maar omdat ik zelf onlangs hierop werd gecorrigeerd. Ik had het met een collega over “die bloemen”, waarop ze me zei “dat zijn tulpen hé”. Het zijn dus inderdaad tulpen, maar tulpen zijn ook bloemen.

 • Ik vind het een hele mooie foto, om eens iets anders in te brengen. En die tulpen vind ik ook mooi, maar inderdaad: zie het verband met het plein ook niet.
  Ik vraag me af hoe lang het zal duren voor er grafitti op te zien is. Aan de andere kant in het station Maalbeek is ook geen spatje grafitti te zien. Hoe houden ze die grafitti-vrij?

 • Fijn dat het metrostation even de aandacht weerhoudt. Er is geen link te zoeken tussen de tulpen en de “vismarkt” en vraag is natuurlijk of er zulke link moet zijn. Een reuze aquarium zou wel grappig geweest zijn maar onbetaalbaar en niet te onderhouden. Toen ik als kunstenaar gevraagd werd iets te bedenken voor een metrostation was ik me meteen bewust van de volgende uitdaging: wat breng je aan iemand die om niets gevraagd heeft? Tulpen spraken me aan omwille van hun veelsoortigheid, net zoals de vele mensen op het perron, in knop of uitgebloeid, ingeslapen of alert, meegaand of zelfbewust. Gewoon de vraag ook: wat kan je bekoren voor of na het werk ? Persoonlijk vind ik ook de schaalvergroting interessant. De tulpen op het tegenoverliggend perron zijn helemaal aanwezig en herkenbaar. Deze op het het eigen perron vormen haast een abstract schilderij. Je kruipt er als het ware helemaal in. Ook is er de bedenking dat je ondergronds moet gaan om te vinden wat bovengronds niet meer aanwezig is, of nog, de “aarding” van alle dingen. Lente frisheid is hoe dan ook mooi meegenomen. Wat mijn herkomst betreft … wel… ik woon sinds zoveel jaren langer in Brussel dan in Hasselt. Who cares ? Knipoog aan allen, I did my best !

 • Thierry, bedankt voor je antwoord !

  Tineke, niet te snel spreken, he ! http://www.emich.be/fr/2007/06/11/depucelee/ 🙂

 • jean

  gelijk Tom zegt: Simonis, da’s pas catastrophe…

 • Mich, ha, ik dacht al dat het niet klopte. Maar toch. Op veel plaatsen is het veel erger, die grafitti. Houdt de nmbs die stations extra in de gaten? Is materiaal gekozen dat makkelijk te reinigen is?

 • Anton

  “Tulpen spraken me aan omwille van hun veelsoortigheid, net zoals de vele mensen op het perron, in knop of uitgebloeid, ingeslapen of alert, meegaand of zelfbewust.” (quote)

  De kijker moet altijd maar de kunst interpreteren, maar ik begrijp graag wat ermee bedoeld werd door de kunstenaar zelf. De filosofie achter dit werk bevalt me best. Ik ga er al helemaal anders naar kijken! Bedankt Thierry

 • Tineke, zo’n grote witte oppervlakten hebben wel hun aantrekking natuurlijk. De tulpen zijn op email staal geserigrafieerd en dus “ingebakken” zeg maar. Naar verluid kan alles wat oppervlakkig wordt aangebracht probleemloos verwijderd worden.Ik hoop ook dat het niet te erg wordt maar ja als je alles moet voorzien onderneem je niets meer.
  Naar ik hoor zou het station op 3 juli om 11 uur “ingehuldigd” worden. Als collagist zou ik zo’n schaar en driekleurig lint wel grappig vinden! Neem je daar dan een foto van voor je site ? Hahaha

 • Anton, dank voor je fijn commentaar.Misschien helpt het af te stappen van het idee dat een kunstenaar voorondersteld wordt iets te bedoelen waar de kijker dan moet achter vissen. Iedere kunst (die naam waardig), is niets meer dan een hint, het scheppen van ruimte en betekenis waarin de ander kan participeren of niet. De kunstenaar als “auteur” moet snel op de achtergrond komen, plaats laten dus voor wat aangeboden wordt en dit zijn eigen leven laten leiden. Wat een kunstwerk in jou/mij te weeg brengt is zoveel meer belangrijk dan de persoon door wiens handen het is ontstaan of het hoe en waarom van zijn ontstaansgeschiedenis. Gregoriaanse muziek of Afrikaanse kunst zijn onpersoonlijk en daarom zo bevrijdend. De sixtijjnse kapel is oervervelend. Je snapt me wel.

 • Anton

  Ik ontdek gewoon graag wat in de hoofden van de kunstenaar omgaat. Dat helpt mij bij de appreciatie. Kunst gaat vaak aan het esthetische niveau voorbij. Sommige kunstenaars kunnen heel metaforisch hun boodschap brengen (Anselm Kiefer, Joseph Beuys), maar zonder audioguide mis je de helft.

  Nog een voorbeeldje: De kunstwerken van Dali zijn onder meer intrigerend omdat die man daar zijn fobieen heeft in verwerkt. Laat hetzelfde maken door een computer, en ik ben niet meer geinteresseerd.

 • J

  En de eerste graffiti is een feit….zucht

 • krisb

  een klok richting Oost en een klok richting West kan toch niet langer uitblijven
  voor de toeristen een roltrap, voor de locals nklassieke?
  en of er ooit een Metrokrant-standje zal staan ? daar ligt SteCatherine misschien wel een halte te ver West van DeBrouckere voor
  ach houden we’t dan maar bij ‘n eenvoudig onopvallend stationneke

 • Karl

  Ha bah, waar heeft men die aangebracht.
  Is een een tag of grafiti?