Kermis op de Heizel?

EuroFeria Andaluza - foto Andreea
foto EuroFeria door Andreea/Brussels Day by Day

Afgelopen weekend vond op de Heizel EuroFeria Andaluza plaats, waar zo’n 190.000 bezoekers op af kwamen, een forse stijging vergeleken met vorig jaar (+ 50.000) toen dit gebeuren nog plaatsvond in het Elisabethpark aan de Basiliek van Koekelberg. Blijkbaar is de Heizel een attractieve plek voor evenementen, in die mate zelfs dat het stadsbestuur van de Stad Brussel nu met het idee speelt de beroemde Zuidkermis ook naar de vlakte bij het Atomium te verhuizen.

CD&V-schepen voor Economie Steven Vanackere hierover op brusselnieuws:

“Het is een plek waar gezinnen iets geruster met hun kinderen kunnen rondlopen, omdat ze minder geconfronteerd worden met verkeer. Het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. En er is veel plaats.”

Ik heb daar een beetje een dubbel gevoel bij. Er is inderdaad veel plaats, het is makkelijk bereikbaar zo vlakbij de Ring, met veel parkeergelegenheid en ook de Metro stopt er. Anderzijds vraag ik me af of het typische karakter van de kermis, zo midden in de oude stad, niet verloren gaat. Het stadsbestuur schermt ook nog met de nood aan een frisser imago voor de kermis, terwijl een kermis volgens mij lekker oubollig en volks mag zijn (of ben ik gewoon te conservatief in die dingen?).

Vanackere spreekt in hetzelfde artikel nog over andere leuke evenementen die op de Heizel kunnen plaatsvinden, en noemt het festival Couleur Café bij naam, eraan toevoegend dat het nu op Tour & Taxis ook goed marcheert, en dat er dus heel zorgvuldig over dient nagedacht te worden. Persoonlijk vind ik alweer dat Couleur Café rustig op Tour & Taxis mag blijven.

Wat vindt u hier allemaal van? Is de Heizel een goeie plaats voor de kermis, festivals of andere evenementen? Welke evenementen passen hier, en welke juist niet, en waarom? Laat u nog eens goed gaan in de comments. 😉

Share
 • Brussel is niet de eenvoudigste stad om goeie lokaties te vinden voor evenementen, gelijk op welke schaal. Ik deel je mening dat de foire midi beter aan de midi doorgaat, maar voor de rest vind ik de Heyzel wel ok.

 • Prosper

  Op een 2 à 3-tal architecturaal interessante paleizen en het Atomium na is de Heizel een winderige vlakte en een ruimtelijk rommeltje waar geen enkele charme vanuit gaat. De Zuidkermis naar de Heizel verhuizen zou ongeveer hetzelfde zijn als de Gentse feesten laten doorgaan op het parkeerterrein van Flanders Expo.

 • stef

  Ik begrijp niet waarom jullie die kermis zo verdedigen. De Heizel is veel beter. Winderige vlakte? Oude stadscentrum? Die laan is een voorbeeld van verkrotte huizen. Degoutante plek.

  Je kan tussendoor met de kinderen in het park gaan zitten bij goed weer, een park dat best wat volk aankan. Alle mensen kunnen film combineren met kermis, wat voor beiden waarschijnlijk zal helpen, vooral de kermis dan. De mensen gaan na de film met de kids naar de kermis. De site is bovendien goed gekend door de niet-Brusselaars. De toeristen die zoiezo komen, zullen de kermis ook bezoeken. Het is ook een propere, minder drukke plaats waar men alleszins de illusie zal hebben minder snel bestolen te worden.

  Geef toe: waar de kermis staat is gewoon vieze vuile drukke onaangename plek. Net zoals de Zuidmarkt. de charme is 0%. Men moet die lelijke plekken aanpakken zeker en heropwaarderen. Maar zoiets belangrijks als de Zuidkermis verdient een plek waardig.

  Alleen ligt de Heizel echt buiten centrum, waardoor mensen de kermis met het stadscentrum nimeer zullen combineren. Das wel ernstig nadeel.Ook zal de Zuidwijk misschien nog slechter evolueren (als dat mogelijk is hè).Toch kies ik voor de Heizel.

 • erik

  De cafeetjes aan de zuidlaan zullen de deuren moeten sluiten als de zuidkermis er verdwijnt. Dit zal de wijk zeker niet ten goede komen. Het kan dus wel degelijk nog slechter! Ik opteer ook voor een Kermis in het stadscentrum.

  Ik heb Euroferia als heel gezellig ervaren. Het was ruim, aangenaam en je hebt er de indruk midden in de natuur te zitten. Het Atomium als decor.
  Het openlucht theater in het park biedt ook mogelijkheden (Brosella). Niet te vergelijken met de parking van Flanders Expo!

  P.S.: proficiat aan de organisatoren van Euroferia. Alles was netjes en ordentelijk, alles (eten en drank) aan redelijke prijzen met propere toiletten inclusief, de 50c waard!

 • Bru

  @ Stef: “vieze vuile drukke onaangename plek”: wegmoffelen dan maar en ervoor zorgen dat er niemand meer langskomt?
  De buurt moet inderdaad opgewaardeerd worden, zodat de kermis dààr een waardige plaats krijgt.
  De kermis is de enige periode op het jaar dat onze buurt wat opfleurt, dus hou ze aub in’t stadscentrum!
  En bovendien: gauwdieven zijn daar waar veel volk bijeen is, wees maar gerust dat je die op de Heizel ook zal hebben.

  Er mogen zeker en vast evenementen op de Heizel georganiseerd worden (Euroferia, feest ter gelegenheid van 50 jaar Europa), ik vind dat zelfs een geschikte locatie, maar de zuidkermis hoort thuis op de Zuidlaan!

 • Thijs

  Ik woon toevallig in het verlengde van “die laan met verkrotte huizen” & moet zeggen dat de bewoners tijdens de kermismaand nogal wat miserie te verduren krijgen (vandalisme, lawaai, géén parkeergelegenheid, dagelijkse viezigheid)…maar ‘k ben toch voorstander om deze daar te houden. Tenslotte hoort een kermis nu eenmaal door te gaan in een stad.
  Wat voor mij wel kan is deze te combineren met andere evenementen in de stad, zodat er een circulatie ontstaat en het evenement iets meer meerwaarde krijgt. De Gentse feesten zijn hier een prima voorbeeld van.
  Anderzijds mogen ze voor mijn part wel es een jaartje de kermis elders laten doorgaan zodat ze eindelijk de Zuidlaan & aansluitende Slachthuislaan onder handen kunnen nemen. Degoutant ingericht; gebrek aan visie & totale chaos zo is het nu. Als deze een grondige facelift zou krijgen dan zou alles & iedereen ervan kunnen meeprofiteren. ‘k ben ervan overtuigd dat de buurt zeker zich zou herpakken en dat het terug haar een echte ‘boulevard’ zou kunnen worden. Een autostrade in een dergelijke woonbuurt maakt nu eenmaal alles kapot.

 • Pfff de Heizel is te ver van het centrum en wat verkeer betreft ben je al in de miserie als je er om 23u30 nog naar huis moet met het openbaar vervoer.

  De Zuidkermis: laat het aan het Zuidstation staan, anders verliest ze haar charme… “Onveiligheid” is geen excuse. De Heizel is voor mij echt niet aantrekkelijk.

  Euroferia mocht van mij aan het Prinses Elizabeth-park blijven. Was veel aangenamer dan de Heizel…

  Is Steven Vanackere trouwens een echte Brusselaar?

 • Pingback: bxl.blog()

 • tommy1975

  Ik woon in de Marollen vlak aan de Zuidkermis, en kan zeggen dat sinds Thielemans de kermis voor meer overlast zorgt. Kermis mag zo bvb tot 2 u ‘ s nachts (1u inde week) openblijven, het gegier van de wildere attracties maakt dat we er zelfs met gesloten vensters niet van kunnen slapen. gezien we een dikke 2 huizenblokken wonen, toch niet heel erg normaal.

  Er is geen plek om te wandelen ts. de kramen, en de kermis zelf zorgt voor gigantische verkeersopstoppingen (hallo kyotonorm)

  Desalniettemin zie ik de sociale functie van deze kermis wel in, maar de plaats is echt niet ok, niet voor foorkramers, niet voor het publiek en niet voor de bewoners.
  De Heizel lijkt mij ook wat ver weg, maar de site van Tour & Taxis, zou toch wel moeten kunnen?

  De Zuidmarkt vind ik daarentegen wel goed geplaatst, maar de penetrante pisgeur maakt het (Brussel, urinestad) dat we onze “goesting” verliezen, en liever naar de delhaize aan de beurs gaan shoppen.

 • Anton

  @ Mich: Oei oei, vanaf wanneer ben je een échte Brusselaar en vanaf wanneer een valse? Die man heeft toch goede bedoelingen met zijn voorstel?

  Emotioneel gezien, is de zuidkermis natuurlijk op zijn plaats aan de Midi. Alle andere argumenten spreken -vind ik- eerder in het voordeel van de Heizel. Om het nu te laten doorgaan op een rotte plek, zodat die een paar weken per jaar wat minder rot zou zijn, is niet echt in het belang van de kermis.. Als er dan zo weinig positief is aan de Zuidlaan, dan moeten ze die onder handen nemen. Heeft geen enkele politicus hierover al een voorstel gedaan? Ik heb een tijdje geleden een artikel over de buurt gelezen die Picqué nogal zwaar op de korrel nam. Hij zou met de komst van de tgv allerlei plannen gehad hebben die slecht zijn uitgedraaid. Ofzoiets.. 🙂

 • stef

  Ja tour en taxis. Maar is men daar ook niet teveel aan het concentreren van evenementen? Men heeft toch bouwplannen daar. Wanneer gaat men dat nieuwe stadsdeel nu bouwen, zijn daar nu al plannen?? Weet iemand daar iets over? Want tegelijk profileert men het als evenementenplek,maar als ze daar gaan bouwen??

  Ik vind het altijd zo erg als ik bedenk dat ik als toerist Brussel Zuid zou uitkomen en de “verkeerde uitgang” zou nemen. Waar ik allemaal beland dan. Weer een mailtje naar de minister??lol 🙂

  Zo”n wandelparcour door de stad als bij Winterpret?
  Hoe kan men de Zuidmarkt gezelliger maken?? Alle negatieve dingen zijn eigenlijk te wijten aan die grote plek waar niks mee gedaan wordt. Een stenen woestijn. Maar had ook gehoord dat iemand dat wilde veranderen.

  Heb die tentoonstelling in st gorikshallen gezien, over het idee voor een groene wandelboulevard doorheen de stad. Van Noord naar Zuid. Mja voor een idee werkelijkheid wordt in Brussel.Snif snif:-)

 • tommy1975

  Voor een idee werkelijkheid wordt in Bxl…

  Het eeuwige probleem van de baronieën, waarom 19 gemeenten in wat eigenlijk één stad is? Zouden we niet beter het Antwerpse systeem aanhouden, Eén bestuur en een 20-25 tal districten.

  Zodat iedere investering slecht éénmaal moet gebeuren ipv 19 keer. Als 2 bedrijven mergen maken ze van de hun verschillende units ook één geheel. Tenminste als ze vooruit willen.

 • Thijs

  Inderdaad een feit dat alles altijd een eeuwigheid duurt, ‘k herinner me nog goed het interview met Groene schepen Bruno De Lille, ivm de heraanleg van de Zuidstraat, die z’n beklag deed over de vele moeilijkheden die hij moest overbruggen vooraleer hij de heraanleg er kon doortrekken. Het administratieve gedeelte is zo hardnekkig dat het alles afblokt.
  Daarnaast zijn ze nog es kampioen in het koppelen van projecten. Bvb: de heraanleg van de Anspachlaan & Lemonierlaan wordt nu gekoppeld aan de heraanleg van de Kanaalzone…dus pas na 2009 gaan ze daar aan beginnen. Terwijl dit dé centrale laan is van Brussel. Momenteel liggen beide lanen er maar half gemarkeerd bij…het ene moment twee vakken & het andere lijkt het één vak te zijn (héél tof als ge daar met uw fiets door moeten manoeuvreren). Bon, nog veel werk aan de winkel. 😉

 • bram

  Over de kermis aan het zuidstation: die mag er blijven. De bomen geven ‘s zomers een aangenaam cachet. Eigenlijk zouden beide lanen ingepalmd moeten worden, maar waar moet het autoverkeer dan heen?

  Maar op de Heizelvlakte is inderdaad heel wat mogelijk. Er zijn ook leuke parkjes en er is veel ruimte, dus voor massabedoeningen moet dat wel lukken.

 • stef

  Ik kom vaak in Antwerpen. Je ziet dat die stad goed bestuurd wordt ofwel veel meer geld heeft. Allebei misschien. Bijna elk openbaar plein wordt daar gerenoveerd en dan al die grootse dure projecten zoals die lange wapper brug, modern justitiepaleis, dat station is ook modern gerenoveerd,de leien;… Ksnap da ni goed. Brussel stagneert een beetje. Idd, hoelang praten ze nu al ni van tour en taxis en die centrumlanen. Dat wordt altijd uitgesteld. We hebben wat grootse projecten nodig. ps: langs het kanaal wordt de zijde naar de ninoofse poort nu wel aangepakt.

 • Tom

  lange wapper en justitiepaleis van antwerpen zijn niet door antwerpen betaald denk ik, maar door de federalen.
  maar inderdaad, er klopt iets niet qua financiële toestand van Brussel das duidelijk. Economische drijfveer, maar tegelijk quasi failliet?
  En dat komt niet zoals Leterme beweerde simpelweg door die splitsing van bevoegdheden in 19 gemeenten (die echter wel adminstratief vertragen en bemoeilijken), door gemeenten samen te voegen zou natuurlijk wel tot een honderdtal miljoen euro bespaard kunnen worden. Geld dat nuttig besteed kan worden, dat wel, maar een habbekrats is vergeleken met de 60 miljard aan BBP die in brussels gewest geproduceerd wordt (waarvan dus de helft door pendelaars, dus niet alleen een brusselse verdienste).

  Verder vind ik het spijtig dat er zo weinig gedaan wordt met het groentheater. Brosella is er en Bruksellive, en vorige zomer was er franstalig theater. Mag wel vaker iets gebeuren.

 • erik

  Heb aan de Heyzel na 13.00 uur de bus genomen naar centrum. (Noctis)

  Er zten wel weer schandalig veel mensen opgesloten in de Metro kooi! Laatste Metro gemist zonder het te beseffen. Wanneer die hekken sluiten zit je vast tot iemand van MIVB je wil komen bevrijden.

  Dagdagelijkse kost schijnt…

 • Tom

  Dat moet dan wel heel veel na 13u zijn geweest als de Noctis al reed 🙂

  Grappig van die kooi, k zal eens wat vaker na 13 uur aan de Heyzel moeten zijn, lijkt me wel grappig om te zien zo een kooi vol metrogangers. Een Brussels equivalent van de Antwerpse Zoo?

 • erik

  Inderdaad zo’n 12 uur later 🙂

  Ik zou eerder aan een Nederlandse zoo denken want er werden verwoede pogingen ondernomen om te ontsnappen. 😉

 • De foorkramers zelf willen blijkbaar ook niet naar de Heizel:
  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053933/page.htm?newsID=1182154493

 • Albert Rosner

  Alle verandering is moeilijk, en dan al helemaal in Brussel, waar de druk van buitenaf enorm groot is, en Brussel niet echt iets te zeggen heeft. (Onkelinx wil voor de PS een tunnel onder Meiser : minder verkeer in de stad ?)

  De competentie om de gemeentwet te hervormen is enkele jaren geleden naar de gewesten getransfereerd.
  Vlaanderen en Wallonïe hebben daar iets mee gedaan : in Brussel heeft er niets bewogen onder meer omdat de Nederlandstaligen een tweede Vlaamse schepen willen en een duo-burgemeesterschap (NL-FR), in ruil voor het verzetten van een aantal bevoegdheden naar het gewest.

  Misschien dat de centrale lanen ooit leefbaar worden en verbonden met de “midi” wanneer één of andere verlichte durver zal doorzetten.
  Wie weet nog dat de Grote Markt niet zo lang geleden een openluchtparking was ? Ook toen was er veel tegenstand van allerlei winkeliers die dachten dat ze failliet gingen gaan.
  Nog altijd weigert men de buurt rond de Grote Markt autovrij te maken en experimenteert men er met verplaatsbare barrières alsof het allemaal een legospel is en er geen gespecialiseerde urbanisten met visie bestaan.
  😉

 • lucien lebeau

  sedert vele jaren ga ik naar de zuidkermis om te genieten
  op een terras van een volkscafé van de mensen die zich amuseren.niets zo leuk om de mix van verschillende culturen
  broederlijk naast elkaar te zien bij een afrikaanse schotel.
  ieder jaar opnieuw is een feest voor mij en gemakkelijk bereikbaar met de trein!mijn hart klopt bij het zien van het reuzenrad bij aankomst in brussel zuid,en nu verhuist
  het misschien naar een andere “groenere”plaats????!!!!
  wel dan hoeft het niet meer voor mij want brusselkermis zal
  voor mij enkel verder leven in mijn geheugen op de plaats waar ik het als kind heb leren kennen!!

 • tommy1975

  Waar eet jij in godsnaam afrikaanse schotels in deze spaanse wijk?

  Mie karekol, churro’s, en veel gegrilde gamba’s, maar Afrika heb ik er nog niet gezien

 • Zou de site van Thurn & Taxis eigenlijk niet beter zijn voor het organiseren van de Brusselse foor? Gemakkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer, zowel vanuit Brussel als Vilvoorde, zeer dicht bij het stadcentrum, je kan het er veel aangenamer inrichten en je hebt zicht op de fantastische gebouwen. Eerlijk gezegd vind ik die ‘lange’ foor zoals ze nu bestaat maar niks.

 • lucien lebeau

  antwoord voor tommy…

  afrikaanse schotels eet je in het afrikaans café enkele
  meters voor het spookhuis met de sprekende boom en de guillotine en enkele meters na de drankcentrale.het café is tevens gelegen naast een phoneshop.Probeer eens fufu met
  kippevleugeltjes en “piment”,als je er tegen kan tenminste…

 • tommy1975

  Hmmm, ben niet zo ne pikante.

  Maar ik zal het eens aan mijn schoonvader aannraden, die koopt sambal oelek per liter.

  Ik ben eerder voor de karekollen.

 • Guy

  De Heizel ken ik niet, maar op de Zuidlaan staat die kermis er echt prachtig. Heel spijtig als ze daar weg zou gaan. En het volkse en ietwat oubollige karakter zou behouden moeten blijven, toch? (Ook toeristisch van belang, denk ik).

 • fabienne

  Beste Lucien,
  Ik denk er net zo over als jij.

  Brussel foor is juist wat ze is door zijn omgeving. Het zijn niet de lanen, het groen, niet de molens, maar het ZUID! De foor aan de Heizel is het meest belachelijke wat ik de laatste tijd al heb gehoord! Zijt maar gerust dat uw karakollen niet zo goed zullen smaken aan de Heizel!

  mannekes een beetje nostalgie bewaren aub…

  en ja Antwerpen oogt veel georganiseerder dan BXL maar… ik zou ni willen ruilen ze! Brussel is relaxt in Antwerpen heb je het gevoel altijd over de catwalk te lopen. Ik hoop dat we die toer niet op willen.

 • Bart

  Misschien even een beeld van de andere kant. Ik ben buurtbewoner van de Heizel (op 500 m van het Atomium), dus ik heb wel wat zicht op de activiteiten daar. Enerzijds vind ik enorm prettig dat daar ambiance is en dat de buurt bruist van activiteit, maar anderzijds is het een drama hoe met de buurt wordt omgesprongen:

  1) Mobiliteit: we raken niet meer bij ons huis of weg zonder ellenlange files en aanzienlijk veel tijdverlies en dat reeds een week voor het evenement begint wegens opbouw

  2) Parking: evident probleem, maar ik begrijp niet waarom de parkings van de Heizel en zelfs WTC niet verplicht worden gebruikt en eventueel pendelbus wordt ingeschakeld, neen, iedereen parkeert maar wild zelfs voor poorten

  3) Nachtlawaai: minimaal tot 4u ‘s nachts enorm veel lawaai, eerst van muziek, dan van afterparties op straat en van auto’s, maar liefst nog van quads, brommers en nog meer van dat leuks, met 2 kleine kinderen weet je het dan wel

  4) Horeca: de locale horeca, gaande van frituur, café tot restaurant zien af. Vreemd denk je met al dat volk. Neen, helemaal niet, de evenementen hebben hun eigen horeca mee en de vaste klanten komen niet wegens parkeer- en mobiliteitsprobleem

  5) Inspraak en overleg: totale afwezigheid van enige inspraak of overleg met de buurt

  Evenement op de Heizel, graag, maar kan het niet anders met overleg en rekening houdend met buurtbewoners. Veel van bovenstaande problemen kunnen worden opgelost en dan zijn de resterende perfect verdraagbaar.

  Groeten,
  Bart