Roken doe je voortaan buiten

FARES: Roken doe je voortaan buiten

Wie buiten rookt, redt levens. Misschien niet zijn eigen leven, maar wel dat van anderen. Elk jaar sterven meer dan 2000 Belgen door passief roken(*). Vooral kinderen zijn hiervan het slachtoffer. Sigarettenrook is bij hen een belangrijke oorzaak van heel wat longontstekingen, kankers en andere longaandoeningen. Omdat ernstige zaken ook op een ludieke manier kunnen verteld worden, stopte FARES in de mond van 1000 Brusselse brievenbussen een mailing in de vorm van een ‘rokende sigaret’. Doel van deze actie? Luid en duidelijk herhalen dat buiten roken levens redt en de mogelijkheden bekijken om deze actie op nationaal vlak te voeren, met de steun van de politieke wereld.


(*) De statistieken komen van European Respiratory Society:
Death by passive smoking (Belgium)

Share
 • Leuk initiatief.
  Het enige probleem dat ik met buiten roken heb, is dat je nu niet meer op een terras kan gaan zitten eten, zonder sigarettenrook in je gezicht te krijgen. Op het gevaar af om voor een rabiate anti-rook nazi versleten te worden, durf ik dan ook pleiten voor een rookverbod op (eet-)terrassen.

 • Eindelijk mogen we gezellig eten … Spijtig dat het zover heeft moeten komen … was er maar respect geweest tussen rokers en niet-rokers eerder … ik haat in een restaurant te zitten en dan de rook te moeten inhaleren … en daarna stinken kleren en haar .., neen dank U. In Luxemburg is het al sinds verleden jaar van toepassing en het is echt weer aangenaam iets te gaan eten …

 • Frank:
  verhuizen naar New York, jongen! En daar loop je het risico dat rokers vlak naast het terras zullen staan roken. Dat die rook wel eens durft overwaaien, is dan ook weer een risico! Misschien moet dat dan ook nog maar eens in een wettekst worden gegoten…

  Aangezien onze brievenbus zich binnen in de hall bevindt, hebben ze die reclame bij ons dus niet in de bus kunnen steken 😉

 • @ Mike:
  Mijn uitspraak was eerder provocerend bedoeld, in de hoop rokers te doen inzien dat in openlucht roken ook kan storen – je hebt uiteraard gelijk dat zoiets op den duur nauwelijks nog te regelen valt, en/of zou verzanden in een kafkaiaanse overvloed aan regeltjes en wetten.
  Ik ben eigenlijk al heel tevreden dat je binnen op restaurant (ondanks de klimaatopwarming nog steeds goed voor het merendeel van de maaltijden op verplaatsing) niet meer gestoord wordt door sigarettenrook 😉

 • Jo

  dat is dan meteen het grote nadeel van het rookverbod : je kan geen bedrijf, restaurant, school ziekenhuis of overheidsgebouw meer binnen zonder door een erehaag van “portaaljunkies” te moeten.
  Gewoon op het trottoir wandelen is ook al niet meer mogelijk. Het maakt het probleem van de verslaafden wel zichtbaarder.

 • Pieter

  De voorlopige cijfers zijn dat in landen waar een algeheel horeca-rookverbod van kracht is, het percentage rokers jaarlijks met 1,3 % terugloopt. Als we ervan uitgaan dat gemiddeld zo’n 30 tot 35 procent van de bevolking roker is, dan staan ons over een jaar of 10 significant betere tijden op straat en terras te wachten.

 • ieldk

  Roken op de perrons van het station mag ook niet. Maar niemand die er wat op zegt. Met als gevolg dat ik mij met zware tas soms 3 keer moet verplaatsen omdat de rook in mijn gezicht waait. Waar gaan we naartoe? Wanneer zien die rokers (sorry dat ik jullie zo aanspreek) eens in dat ze mijn gezondheid (en die van zoveel anderen) schaden?

 • 3 x keer uw zware tas verplaatsen? Tip van een niet-roker: ga eens een pint pakken in café Daringman, zo rond een uur of 22:00 à 23:00, dat is zeer gezond voor uw relativeringsvermogen.

 • ieldk

  Verzekeraar: Mo madameke ge moe niet zagen dat uw huis blank staat. Uw meubels zijn kapot maar ja een beetje relativering; die mensen in Bangladesh maken dat elk jaar mee en die hebben niets.

  Zo kun je alles beginnen relativeren.

 • Een beetje rook in open lucht vergelijken met een overstroomd huis: aan alles is een begin, ook aan een gezond relativeringsvermogen kan gewerkt worden.

  Opgelet met die zware tas: http://www.rugproblemen.net/

 • ieldk

  Dank u, ik doe al veel om mijn rug te sparen. Maar toch bedankt voor de site. Wat dat open lucht betreft. De wind zal wel altijd verkeerd zitten zeker? En ja relativeringsvermogen is zeer belangrijk. En ik kan wel van mezelf hebben dat ik er zeker bezit. Met mijn berichtje wou ik even duidelijk maken dat je met relativeringsvermogen ook niet overal komt, maar wel al heel ver.

 • Fred

  Passief roken is ongezond. Soms vraagt een mens zich wel af hoe groot de oogkleppen zijn waar sommigen mee rondlopen. Volgens cijfers van de Europese Commissie sterven elk jaar 350.000 mensen door fijnstofluchtvervuiling. De belangrijkste bronnen van dat fijn stof zijn de uitlaatgassen van auto’s en de industrie. Zeur nog maar wat over roken stelletje schijnheilige hypokrieten. Dat er ook veel mensen ziek worden en sterven van de uitlaatgassen van jullie auto dat zwijgen jullie natuurlijk wel over.. Kritiek geven op anderen is natuurlijk veel gemakkelijker dan iets te doen aan je eigen luiheid en gemakzucht. In veel gevallen kan een mens ook zijn auto laten staan en de fiets of het openbaar vervoer nemen.

 • Gelukkig voor Fred bezit ik helemaal geen auto. Dus die beschuldiging van hypocrisie gaat wat mij betreft niet echt op 😉

  Afgezien daarvan klopt dat natuurlijk wel, tijd om de auto te verbieden 😉

 • Ik was in januari heel verbaasd, dat het rookverbod in zo veel restaurants werkelijk werkte. Maar ondertussen lijkt het weer te veranderen. Onlangs was ik in de “Skeieven Architek” op het Vossenplein. Daar rookt men (weer?) in het restaurant en er staan overal asbakken. Hetzelfde overkwam mij dezelfde week in “La Becasse”, Taborastraat. Rookvrij eten is helemaal nog niet zo vanzelfsprekend als het moest zijn. Is het na zes maanden al gedaan met de hoffelijkheid en het naleven vn de wetgeving?

  Ik was zó blij met het rookverbod, rook is zó akelig, en dan nog bij het eten. En nu zie ik het herbeginnen 🙁

 • Jo

  De rokers hebben door dat er niet opgetreden wordt. De enige die risico loopt is de uitbater. Van zodra er geen handhaving is, wordt de wet niet nageleefd.
  Tijdens “Les nuits du Botanique” was het ook bijzonder erg. In de tent leek 75% roker. Bovendien waren het in dat geval niet enkel “gewone” sigaretten. Er werd volop en openlijk geblowd. Het rookverbod werd aangekondigd middels A4 printouts die hier en daar aan de tentwand hingen, en gezien de verduistering totaal nutteloos waren. Tussen de concerten door probeerden enkele moedige securitymensen de overtreders hoffelijk attent te maken op het verbod, maar die werden gewoon weggelachen.

  Ik zie ook meer en meer roken in de metro (perrons en gangen) waar niemand tegen optreed.
  En als het dan eens terrasjesweer is, dan zitten die terrassen vol met rokers, want op een terras geldt er blijkbaar geen verbod, en ook al is het een restaurant, paffen maar.
  Vorig weekend op Plazey van het zelfde : het is weliswaar openlucht, en de rokers waren in de minderheid, maar door de wind had je constant rook in de neus.

  Nee, het rookverbod in België is een maar voor niets…

 • Tom

  “Vorig weekend op Plazey van het zelfde : het is weliswaar openlucht, en de rokers waren in de minderheid, maar door de wind had je constant rook in de neus.”

  > ik ben dit jaar niet naar Plazey geweest, maar de vorige keren was het in elk geval geen indoor restaurant… ik zie niet in waarom het volgens u verboden zou moeten zijn om in open lucht te roken.
  Ni overdrijven he 🙂
  En hoe meost dat rookverbod op “Nuits du botanique” soms aangekondigd worden behalve via schriftelijk rondhangende mededelingen? Door af en toe de muziek uit te zetten en met megafoons om te roepen?

 • @malte
  skieven architect en la becasse zijn meer café snacks dan restaurant, en deze vallen niet onder de strenge wetgeving, cfr. de markten

  voor zover ik begrepen heb

 • Fred

  Als anderen uit gemakzucht de fiets en het openbaar vervoer laten staan en de lucht nog wat meer vervuilen met hun auto, waarom zou een roker dan niet mogen op een terrasje ? Of is de lucht vervuilen en anderen daarmee ziek maken een alllenrecht van automobilisten?

 • Eddy

  Blijkbaar zijn er toch nog mensen die het hypokriete van al die kritiek op de rokers inzien. Al de mensen die met een auto rondrijden zouden beter eens nadenken over hun eigen gedrag. Want het is inderdaad zo dat mensen dikwijls gewoon uit luiheid en gemakzucht hun auto gebruiken. En van al die uitlaatgassen worden ook veel mensen ziek en daar sterven ook veel mensen door.

 • @Eddy, jij bent gelijk. Het gezondheidsargument kan niet de eerste reden zijn, om het roken te verbieden. Rook is vies en akelig, daarom moet het weg. Ik wou graag na kroegen en restaurants kunnen gaan zonder overal met rook bestoken te worden. tussen cigarettenrook en hondenpoepgeur is er niet veel verschil – warom is er dus zoveel meer tolerantie voor cigaretten dan voor hondenrollen op café?

 • Eddy

  @Malte. Dat het slecht ruikt voor een niet-roker is een goed argument. Maar dat ze de mensen dan toch de keuze laten: Restaurants en kroegen waar gerookt mag worden en restaurants en kroegen waar niet gerookt mag worden. Dan is iedereen tevreden. Het gaat niet op dat een stelletje puriteinen hun willetje willen opleggen aan iedereen. En trouwens, ik vind het verschil in geur tussen sommige parfums en hondendrol ook klein en dat stoort mij ook als ik uitga.

 • Roken is nergens goed voor!

  Erg leuke discussie maareh waarom zou je dat roken niet helemaal kunnen verbieden,
  1 voorbeeld: Toen ik gisteren naar een vriend wilde fietsen kwamen voor mij een groep rokende mensen fietsen. Ze rookten niet normale sigaretten maar waarschijnlijk een soort softdrugs.
  Mensen mogen toch ook de vrijheid hebben om niet mee te roken of zijn ze daar soms toe verplicht??
  En trouwens roken verzoorzaakt de volgende problemen:

  -hoestbuien
  -huidveroudering
  -vervroegde KAALHEID
  -hartaanvallen, kanker, verstopping van de bloedvaten, beroertes
  (DODELIJKE hart en longziekten)
  -slecht geheugen
  -redeneerproblemen
  -slechte concentratie
  -eerder sterven en een LANGZAME EN PIJNLIJKE DOOD
  -enz…
  En als laatste: Het is VERSLAVEND! (DUS 1 TIP: BEGIN ER NIET MEE!)