Ontdek je plekje #51

Op algemeen verzoek een nieuwe opgave. Waar zijn we?

Ontdek je plekje 51

Share
 • Het lijkt op de Sint-Agathakerk van Sint-Agatha-Berchem, maar ze is het niet. Het is dus één van andere 109 parochiekerken die het Brusselse hoofdstedelijke gewest rijk is.

 • Jo

  Helmet ?

 • Nee, Jo, de kerk van Helmet is uit rode baksteen met een groene muts op de toren.

 • bert

  toch wel ff gezocht: sint-aleidis in st-pieters-woluwe

 • De Heilige Familiekerk in Schaarbeek is het ook niet.

 • Wel ja, ik heb om een moeilijke opdracht gevraagd en een moeilijke opdracht is het geworden. Na 35 kerken nog steeds niet de juiste gevonden.

 • St-Antoine de Padoue in Etterbeek?

 • Proficiat voor Bert. Het is inderdaad de Sint-Aleidiskerk in Sint-Pieterswoluwe. Coördinaten: 50°49’41.41″ NB, 4°27’44.65″ OL.

  @ Bert: Kun je ons laten weten wat je zoekstrategie was? Ikzelf ben aanvankelijk begonnen met enkele kerken waarvan ik dacht dat ze op het getoonde beeld leken. Op zich al niet eenvoudig, want als je op straat rondloopt, zie je een kerk natuurlijk niet in vogelperspectief. Daarna ben ik systematisch de overblijvende kerken van de 109 parochiekerken in het Brussels gewest gaan opzoeken. Dat is een methode die in principe altijd tot resultaat leidt, maar het is uiteraard niet per se de snelste methode.

 • Jo

  de luchtfoto van Helmet is toch wel zeer gelijkend, wat betreft dakstructuur, plaats van de toren en van de straatinrichting rondom (parkeerplaatsen, zebrapaden,…)

 • @ Jo: Er zijn twee opvallende verschillen tussen Helmet en Sint-Aleidis. Eén: de toren van Helmet heeft een groen, afgerond dak; die van Sint-Aleidis heeft een puntig leistenen dak. Twee: Sint-Aleidis heeft een kenmerkend graspleintje met centrale aanplanting.

 • bert

  @ Patrick: Ik heb de vorige jaren voor m’n werk veel in Brussel rondgereden en dacht dat ik de kerk dus wel zou herkennen. Echter na 3 gelijkaardige kerken (oa die al vernoemd werden) bekeken te hebben op googlemaps bleek dit niet waar. Alle kerken in t gewest afgaan is vrij hopeloos en dus heb ik op andere details proberen te letten:
  De foto is lichtjes overbelicht en de schaduw staat links boven (zon in Z-O). Dit blijkt vrij zeldzaam te zijn in het gewest; meestal zijn de foto’s niet overbelicht en staat de zon eerder in het zuiden. Eens ik n overbelichte “zone” met de schaduwrichting had gevonden had ik even later de kerk gevonden.
  Ik weet t; t klinkt redelijk freaky, maar ik hou wel van die zoekspelletjes 😉

 • Stom genoeg dat ik het niet herkende… Ik was er nog het laatste weekeind. Ze organiseren daar iedere jaar een minable rommelmarkt, maar met veel meer aktiviteiten voor kinderen als er kinderen zijn. Heel plezant voor de kinderen, poneyrijden, merdere opblaasburchten, karousel, clown … Alles zonder te veel volk en deels zelfs gratis. En links van het bestelwagen op de foto een stand met witte Chimay van ‘t vat… Tot volgend jaar!

 • Ten overvloede nog even bert feliciteren, want het is inderdaad de kerk op het Sint-Aleidisvoorplein, aan de rand van Sint-Pieters-Woluwe.

  Patrick Vanhoucke: als jij (als kennelijk grote specialist) de anderen eens op de rooster wil leggen, voel je vrij om je foto te mailen naar brussel apenstaart blogt punt be, wij doen de rest! 😉

 • @ Steve: Het woord “specialist” zou ik toch wel willen nuanceren hoor. Toevallig beschik ik (in functie van mijn hobby en engagement in een vereniging voor genealogie) over een lijst van alle parochies van het Brusselse gewest. Zo kon ik dus systematisch te werk gaan, maar zoals iedereen heeft kunnen merken, is dat geen garantie voor succes. De factor snelheid speelt immers ook mee.

  Wat de uitdaging betreft om de anderen op de rooster te leggen: daarbij voel ik me wel aangesproken. Ik zal je iets doorsturen.