Ingezonden: St François les Bains

Hannes De Geest zond ons volgende ontstellende foto-reportage.

Zwembad Sint Joost - foto Hannes de Geest

Hierbij enkele prentjes van het St Franciscus-bad van de gemeente St Joost; het is zonder meer fijn baantjes trekken in een art decogebouw; nog beter wordt de sfeer met een elektromuziekje en gedoofde verlichting.

Een minder feeëriek beeld blijft voor de onwetende badgasten verborgen in de ondergrondse gangen en op de bovenste verdiepingen van het bad; wie vies is van wat vuiligheid in het water moet niet in een openbaar zwembad komen, maar wat je in bijlage ziet is slechts het topje van de afvalberg.

Zwembad Sint Joost - foto Hannes de Geest

Wie verder kijkt dan zijn duikbril stelt vast dat de tand des tijds onverbiddellijk toeslaat, net als het royale mestoverschot van die lieve turkse tortels en het jarenlange wanbeheer van de kleinste, armste en meest anarchistisch bestuurde gemeente van Brussel.

Lachwekkend is dat er de laatste decennia blijkbaar niemand is geweest op de gemeente St Joost die eens de moeite wilde doen om een kuisfirma te laten komen in afwachting van een renovatie van het zwembad. Zou het ten slotte niet gezonder zijn om in het kanaal te zwemmen?


Zwembad St Joost - foto Hannes de Geest

Zwembad St Joost - foto Hannes de Geest

Share
 • plum

  Ik heb jaren geleden de kans gehad om dit zwembad van binnen en van buiten te bezoeken. Ik zie dat er dus nog niets veranderd is… een schande!! Nochthans waren er toen renovatiewerken aan de gang thv de oude baden.

 • ronduit smerig gewoon. is dit belgië???

 • Thijs

  Dan valt de pot in de Markten wel nog héél goe mee. 😉

 • stef

  Kun je dat niet naar tv brussel of een en vtm, rtl, rtbf zenden??
  dan komt dat op tv en krijgen ze rode oortjes. Zal dan snel worden aangepast,niet???

 • stef

  turkse tortels ,wat is dat eigenlijk?

 • Een soort duif, dacht ik.

 • Moi

  Is de situatie van het zwembad nog steeds zoals hierboven beschreven?

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat mensen daar mogen zwemmen als de hygiëne/waterkwaliteit te wensen over laat…

  Was juist zo blij dat er een zwembad op wandelafstand was…

 • even ter correctie… het zwembad zelf is in orde (anders zou het moeten sluiten)… de foto’s zijn genomen in ongebruikte delen van het zwembad (kelderverdieping en bovenste verdiepingen) waar het publiek geen toegang tot heeft.
  Het blijft natuurlijk zonde dat deze ruimtes in zo’n staat verkeren maar de hygiene van het zwembad als dusdanig is denk ik niet in gevaar.
  Misschien moeten wat meer sint-joostenaren en gebruikers van he zwembad gaan klagen bij de burgemeester voordat er iets gebeurt???? kruip in uw pen zou ik zo zeggen.

 • MisterF

  Ik heb vier jaar in dat zwembad gezwommen en ik vond het zeker niet vies of onhygiënisch. Natuurlijk is het een oud gebouw maar dat heeft zeker zijn charmes.

  Wel fyn dat je daar foto’s mocht nemen. Ik heb ooit eens overwogen om het te vragen maar de verbodsborden nam ik blijkbaar té serieus 🙂

  Grtz
  F