Brio, een nieuwe Brusselse website

Brio

Deze week werd briobrussel.be gelanceerd onder het motto Brussel Beter Bekijken. Brio staat voor Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum en bestaat sinds 2005 als consortium van onderzoeksgroepen uit de Vlaamse universitaire associaties in Brussel. Met de steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, biedt de site je een overzicht van wetenschappelijke publicaties, cijfers en statistieken.

BRIO beoogt de uitbouw van een wetenschappelijk onderzoekssteunpunt over Brussel en de Vlaamse Rand. Naast het uitvoeren van onderzoeksprojecten, ontwikkelde BRIO zich ook als een virtueel informatie- en documentatiecentrum, een verzamelpunt voor wetenschappelijk onderzoek, beleidsinformatie, publicaties en statistieken over Brussel.
De BRIO-Search maakt u wegwijs in deze veelheid van informatie en loodst u tot bij de meest relevante informatiebron. Deze databank wil een overzicht bieden van alle wetenschappelijk informatie over Brussel: gepubliceerde onderzoeken en analyses, maar ook interne onderzoeksrapporten en eindverhandelingen, primaire bronnen en statistieken. Via de BRIO-Search wordt dit reservoir aan informatie op een snelle en gemakkelijke manier ontsloten.
Van de Brio website

Even wat snel rondsurfen op de site leert meteen dat je er inderdaad massa’s info vindt over de hoofdstad, voornamelijk (links naar) publicaties i.v.m. de geschiedenis van Brussel, economische en socio-culturele aspecten, en politiek-juridische onderwerpen. Sommige publicaties zijn ook beschikbaar voor download.

Ook interessant is de Boordtabel; regelmatig kom je hier op brusselblogt de vraag tegen of iemand cijfers heeft over een of ander aspect, de kans is groot dat je die cijfers hier vindt. Cijfers over de Brusselse bevolking, de taalgroepen, het onderwijs of de arbeidsmarkt, ze staan hier allemaal verzameld.

Door de nu vaak versnipperde of onbekende informatie toegankelijker te maken, hoopt BRIO de kennis over Brussel te helpen verspreiden en zo de algemene kijk op Brussel te verbreden. www.briobrussel.be wil zich profileren als dé portaalsite voor beleidsmakers, (overheden, administraties en politieke instellingen), journalisten, wetenschappers, studenten en iedereen die zich serieus wil informeren over Brussel.
Alweer van de Brio website

Het lijkt erop dat Brio in dat opzet geslaagd is.

Share
 • Ik merk dat Brio als header een van de foto’s gebruikt die ook in de carrousel van BrusselBlogt zit, namelijk de wegwijzers “18 Brussel – Bruxelles 22”. Hopelijk hebben ze de fotograaf om toestemming gevraagd en heeft die er ook nog een centje aan verdiend.

 • @Patrick: de kwaliteit van de foto lijkt verschillend dus volgens mijn misschien wel niet dezelfde auteur 🙂

 • hmm… misschien foute conversie ofzo…
  lijkt me toch dezelfde foto hoor…
  lucht is ietwat té hetzelfde blauw

 • De schaduw is dezelfde. De twee fotos zijn terzelfder uur genomen!

 • Stella

  Ik meen me te herinneren dat hij in Tervuren stond, die wegwijzer, maar ben niet helemaal zeker. Hij moet in elk geval wettelijk beschermd worden. Waar is http://www.petitions-patrimoine.be ?

 • Tom

  Waterloo denk ik.

 • De slagschaduw van wegwijzer BXL 22 op de paal is identiek in beide fotos, ook het standpunt en het objectief is identiek, zie de projectie van de onderzijde van beide wegwijzers, indien de foto gestolen is (grote kans) heeft die wel een goede behandeling met o.a. unsharp mask ondergaan om de scherpte op te trekken (zeker niet onmogelijk)

 • Het was even een idee om aan de lancering van de BRIO-website een soort wedstrijd te koppelen: waar staat deze wegwijzer? Uit de reacties op brusselblogt over de oorsprong van de foto blijkt duidelijk dat de oplossing van het raadsel niet lang op zich zou laten wachten. Hoewel … de wegwijzer zoals die op http://www.briobrussel.be te zien is, is het werk van gephotoshop van onze websitebouwer. Het origineel werd, geheel volgens de regels – laat daar geen twijfel over bestaan – gekocht via iStock. Aangezien in Bruxelles ook alle letters aanwezig zijn, nodig om na wat gegom Brussel te puzzelen, was voor ons het gedroomde beeld gevonden voor onze nieuwe website over Brussel als onderzoeksobject. Het wegwijzende komt erin aanbod, evenals de tweetaligheid en bovenal ook duidelijk Brussel, dat dus via meerdere invalswegen kan worden benaderd.
  De originele foto met 2 x Bruxelles:
  http://www.istockphoto.com/file_closeup/what/transportation/traffic/1818526_ambiguous_road_sign.php?id=1818526

 • Joris

  Een beetje verder nutteloze informatie: dezelfde foto wordt ook gebruikt op The Brussels Journal, de weblog van rechts-conservatief-libertijn Paul Beliën: http://www.brusselsjournal.com/