Nederlandstalige boekenwinkels

Het is niet zo evident om in Brussel net dat Nederlandstalige boek te vinden, dat je zoekt. Nochtans bestaan de boekenwinkels met een ruime selectie Nederlandstalige boeken wel. Die moeten we dus koesteren.

De Slegte

Een overzicht (met mijn 2 favorieten bovenaan):

 • De Slegte, heerlijke snuisterplaats, veel nieuwe boeken aan spotprijzen op verschillende verdiepingen, maar ook snuffelen in de tweedehandssectie is een plezier. Wel jammer dat ze onlangs hun winkel een verdiep kleiner maakten.
 • Het B-Gevaar, piepklein stripwinkeltje in de Greepstraat, met eigenzinnige verkoper, wat het winkeltje in zekere zin zijn charme bezorgt. Heeft veel (goede) strips en gaf mij tot nu toe heel goede (cadeau) adviezen. De openingsuren zijn wel wat wisselvallig.
 • Passa Porta, Internationaal literatuurhuis in de Dansaertstraat dat wordt beheerd door een vzw. Propere winkel in hippe buurt.
 • Standaard Boekhandel, het Brusselse deel van de Vlaamse keten op het Muntplein met 3 verdiepingen aan boeken. Ideaal om nog snel een cadeautje te kopen.
 • Grasshopper, speelgoedwinkel met ruime selectie Nederlandstalige kinderboeken, op de Grasmarkt (just off Grand Place). (Update)
 • Fnac, die behoeft waarschijnlijk geen uitleg, maar toch: grote, internationale keten die naast boeken ook allerlei multimedia verkoopt, te vinden in de City2 (metro Rogier). Hier kom ik zelf zelden, vanwege het grote keten-karakter.
 • Bolle Books. Bestaat niet meer (update feb ’09)
 • Het Ivoren Aapje, kleine tweedehandsboekenwinkel op het Begijnhofplein.
 • Bozarshop, winkel van museum voor schone kunsten in Ravensteinstraat, ruime selectie kunst- en kinderboeken.

Deze winkels liggen allemaal in het centrum van Brussel. Kijk hier voor hun ligging op een plannetje (Google Maps).
Grotere kaart weergeven

Zijn er eigenlijk in de 18 andere gemeenten?

Update: ja! In Woluwe is er Acco, Martin V straat 43, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

En natuurlijk is er ook nog de Bib, maar die boeken mag je niet houden. 😉

Ben ik er vergeten? Wat zijn jullie favorieten?

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Hoi Tineke, mooi overzicht van de Nederlandstalige boekhandels! Wat andere dan Nederlandstalige boekhandels betreft, vind je een overzicht in het online luik van Brussel XL, http://www.opbrussel.be/simplePage.aspx?id=187224. Een recente gratis publikatie over literair Brussel is Brussel XL, het eerste van een nieuwe serie ‘wandelweetboeken’ voor Brussel, met een online luik http://www.brusselxl.be. Je kan het boek (met o.m. drie literaire wandelingen doorheen Brussel) nog tot en met 11 juli tijdens kantooruren gratis ophalen bij OPB aan het Muntplein http://www.opbrussel.be. Snel wezen is de boodschap, want ook de tweede druk is bijna uitgeput.

 • Voor kinderboeken kun je ook terecht op de eerste verdieping van Grashopper op de Grasmarkt. En in de Koninginnegalerij bij de kinderafdeling van “Tropismes” (apart winkeltje).

 • k

  Qua grote-ketenkarakter is de Fnac véél en veel minder erg dan de Standaard Boekhandel. De eerste de beste onafhankelijke boekhandelaar zal je daar graag een – euh – boekje over open doen.

 • “… en de andere 18 gemeenten?” Schaarbeek heeft met 115.000 inwoners, van wie 70% Belgen, al géén enkele franstalige boekenwinkel, van waar zou er een nederlandstalige komen? Het enige wat ik hier zie is de ene of andere religieuse turkse of arabse boekenwinkel, maar die sleuten ondertussen ook al weer. Belgie is in het geheel héél pover gesteld met boekenkultuur. Ga eens na Polen: Daar heb je in ieder provinciestadje merdere reuzenboekenwinkels – dát is leeskultuur!

 • bij gebrek aan aanbod, vind ik de fnac nog niet zo erg. ik vind het van alle grote ketens nog de meest “cosy”, waar de winkelbedienden nog iets van hun eigen afdeling afweten (maar dat is dan weer een ander verhaal…) in nederlandstalige boeken hebben ze toch wel een behoorlijk aanbod, vind ik. ze bestellen ook meestal alles wat je aanvraagt.

 • lisa

  Bestaat er eigenlijk een Nederlandstalige versie van “Filigranes” (Kunstlaan 39, 1040 Etterbeek – tussen Wet- en Belliardstraat)? Dit is werkelijk een paradijs voor boekenliefhebbers: met een bar en een onwaarschijnlijke grote keuze aan kwaliteitsboeken (literatuur, maar ook kunstboeken en de exclusievere strips)… Ze verkopen er wel een ruim gamma aan Nederlandstalige tijdschriften en kranten, maar geen boeken. En ook open op zondag… Iemand een idee?

 • jochen

  Passa porta in de Dansaertstraat is open op zondag.

 • @ Paul de Sutter: eerlijk toegegegeven, ik ben op die site van Brussel XL een stukje van mijn mosterd gaan halen. Ook bedankt voor de tip over Brussel XL.
  @ Wouter Vangelwe, bedankt voor de aanvullingen over kinderboeken. Ik zal mijn neus eens binnensteken bij Tropismes, dat ziet er zo’n eentalig Franstalige boekenwinkel uit, maar schijn kan bedriegen.
  @ k, als we het over ketens hebben: De Slegte is eigenlijk ook een keten (Nederland), maar omdat die in ramsj en 2de hands doet, zie ik dat eventjes door de vingers.
  @ Malte, ik vreesde al voor die andere gemeenten…
  @ francisvdb, bestelt niet elke winkel, wat je vraagt?
  @ lisa, bij Bolle Books hangt er ook aan cafeetje aan

  Voor Nederlandstalige strips kan je ook terecht bij Brüsel, Anspachlaan, vlakbij de beurs, in de kelder hebben ze een redelijk ruim aanbod.

 • bartje

  Acco heeft sinds enige tijd ook een vestiging in Brussel, meerbepaald in S-L-Woluwe. Als boekhandel die afhangt van een Nederlandstalige wetenschappelijke uitgeverij ga ik er maar vanuit dat de service Nederlandstalig of -kundig is…

 • Update: Google Map met boekenwinkels toegevoegd aan blogpost.

 • @tineke: Mijns wetens is de van jou op de kaart vermelde winkel Bolle Books allang gesloten? Of is die weer heropend?

 • Klopt, Malte. Ik pas het meteen aan (ook in de lijst hierboven).

 • Dit artikel van Tineke is eigenlijk goed bruikbaar bij het inlichtingenwerk in de bibliotheek (als klanten naar boekhandels vragen). En dan zeggen dat ik het bericht nu pas zag (wegens de recente aanpassing en commentaren).

 • ZeeKoei

  bozarshop heeft ook heel pak leuke Nederlandstalige kunstboeken en kinderboeken

 • Goeie tip, ZeeKoei, ik voeg de Bozarshop toe.

 • leuke boekenwinkel ze hebben veel ik haal er ook veel boeken weg.

  groetjes leonie

 • Bart

  Ik vind persoonlijk dat de pele-mele er bij zou moeten. Akkoord, hun assortiment is niet geniaal groot, zeker t.o.v. het FR aanbod, maar je vindt er wel boeken (en strips) voor uitzonderlijk lage prijzen zie je vaak niet meer zou vinden. Het is dus, tenzij een stock uit een winkel, wel allemaal tweedehands, maar ik heb er toch in alle talen al een paar parels op de kop weten tikken. Ook voor studenten in bepaalde richtingen vind je soms oudere boeiende boeken voor 1 euro of minder.

 • bartje

  Voor wie houdt van fotoboeken, Husson vlakbij Albert, mar nog in Sint-Gillis op de Alsembergsesteenweg, is een aanrader. Franstalig, maar ze hebben ook wat Nederlandstalig en Engelstalig werk. En bij fotoboeken…