Ontdek je plekje #59

Foto Niko Versmessen

Niko Versmessen, onze meest enthousiaste inzender van foto’s heeft een opdracht voor ons:

Uit een eerder tijdperk in onze staatshervormingsgeschiedenis stamt dit eerbetoon aan Belgiës voormalige negen provincies, dat nochtans slechts acht wapenschilden laat zien — en vraag niet aan mij hetwelke ontbreekt. Het kijkt van bovenaan een gevel uit op één van Brussels drukstbezochte pleinen. Het pand staat op een hoek tussen twee straten. Welke ?

Persoonlijk vond ik het niet zo moeilijk uit te vogelen welke provincie niet werd afgebeeld, wie ons dat als bijkomende info kan bezorgen krijgt een felbegeerde kus van onze medewerker Wouter Vangelwe.

Share
 • Muntplein, op hoek van Nieuwstraat en Wolvengracht!
  Geen idee welke provincie ontbreekt.

 • Is dat dan een halve kus? 😉

 • Wouter, wat denk je? 😉

 • plum

  Ik was ook van mening dat het over het Muntplein gaat.

 • Lala

  ik denk ook de hoek wolvengracht-nieuwstraat…
  meer nog; het is boven de WE, rechttegenover de woman’s secret 🙂

 • Wouter Vangelwe

  Naar mijn gevoel bestaan halve kussen niet. ‘t Zal dus ofwel ‘n kus zijn van een onervaren kus-rookie (de meerderheid van onze redactieleden) of iemand die terzake beslagen is….Gezien net naast de hoofdvogel geschoten werd, laat ik de eer aan jullie.

  Het bedrijf dat een paar jaar geleden de wapenschilden van een nieuw likje verf voorzag liet naar mijn gevoel hier en daar een heraldisch steekje vallen.

  Van links naar rechts :
  Antwerpen, Henegouwen, West Vlaanderen, Luxemburg, Brabant Namen, Limburg, Luik. (Oost-Vlaanderen zou hier dus ontbreken). Luxemburg (blauwe gestreepte veld “gebalkt azuur” (?) ) en Limburg (wit veld “argent”) zijn hier niet/ nauwelijks te onderscheiden.

 • Ik ben het niet eens met de uitleg van Wouter dat het wapenschild van Oost-Vlaanderen zou ontbreken. Het wapenschild van Oost-Vlaanderen is “in goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel”, een zwarte leeuw op een geel schild dus. Die wordt wel degelijk afgebeeld, namelijk op de vijfde plaats van links.

  Het klopt inderdaad dat de wapenschilden van Limburg en Luxembourg niet van elkaar te onderscheiden zijn.

  Even mijn uitleg (die ik aan het schrijven was terwijl de reactie van Wouter verscheen).

  Inderdaad, Munt(plein), tussen Nieuwstraat en Wolvengracht.

  En welke van de neuf provinces er ontbreekt?

  Van links naar rechts zien we de wapenschilden van de provincies Antwerpen, Hainaut, West-Vlaanderen, [4], Oost-Vlaanderen, Namur, [7] en Liège.

  De wapenschilden [4] en [7] heb ik visueel niet van elkaar kunnen onderscheiden, zelfs niet met een zoomfactor van 500% (dank u Opera). De schilden [4] en [7] zijn de schilden van Limburg en Luxembourg, of omgekeerd. Deze schilden zijn oorspronkelijk ook zeer gelijkend, zeker als er geen detail wordt afgebeeld. Het wapenschild van Limburg bevat tegenwoordig (sinds 1994) een hartschild in het midden van de leeuw. Oorspronkelijk was dat echter niet het geval. De afgebeelde wapenschilden [4] en [7] bevatten geen van beide een hartschild. Het gaat dus om de ‘oude’ vormen, waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn.

  Het ontbrekende schild is dus in ieder geval dat van de voormalige provincie Brabant, in 1995 gesplitst in de provincies Vlaams-Brabant en Brabant-Wallon enerzijds, het Brusselse hoofdstedelijke gewest (officieel Brussel-Hoofdstad, volgens de Grondwet) anderzijds.

  Het wapenschild van de voormalige provincie Brabant (historisch het schild van de hertogen van Brabant) is samengesteld uit een gele leeuw met rode tong en klauwen op een zwart schild. Of om de juiste terminologie uit de heraldiek te gebruiken (blazoenering): “in sabel [op een zwart schild] een klimmende leeuw van goud [geel], geklauwd [met klauwen] en getongd [en met tong] in keel [rood]”.

  Wat nu de kus van Wouter betreft: Inge heeft die uiteraard meer dan verdiend!

 • Wat de kus van Wouter betreft, die gaat naar Patrick. (Schande Wouter, Oost-Vlaanderen voor Brabant aanzien!)
  En ik kon inderdaad ook niet Luxembourg van Limburg onderscheiden.
  De halve kus voor Inge zal ik wel voor mijn rekening nemen 😉

 • hehe, dat had ik enkele maanden geleden ook al ontdekt, en ook gevraagd aan mijn lezers! 😀

 • @ Patrick : groot gelijk : ik ben dringend aan enig otium toe.
  @ Frank : oenz’West-Vloanderen moa nie vergeetn Widder trekn oens van de reste niet’n an.
  @ Inge : smmmmmmmmak …(:2)

 • @ Wouter die naar aanleiding van Ontdek je plekje #59 aan enig otium toe is. Als je dan Seneca maar niet vergeet: “Otium sine litteris mors est”.