Fotoreportage Voormalig Jezuïetenklooster Sint Joost

Jezuietenklooster Sint Joost - foto Nescio

Enige maanden terug bezocht ik het door krakers bezette klooster in Sint Joost (huizenblok Koningsstraat-Dwarsstraat). De krakers zijn er inmiddels uitgezet (ze bezetten nu een gebouw van de Franse Gemeenschap in de Koningstraat) en het is wachten tot de nieuwe eigenaar het voormalig klooster omvormt in een luxehotel.

Het kerkgebouw zou behouden worden, alsook de gevels van het klooster. De 200-jaar oude plataan in de binnentuin is echter bedreigd door de plannen voor een ondergrondse parking.

Nescio


Jezuietenklooster Sint-Joost - foto Nescio

Jezuietenklooster Sint Joost - foto Nescio

Jezuietenklooster Sint Joost - foto Nescio

Jezuietenklooster Sint Joost - foto Nescio

Share
 • Karl

  Ik denk dat het de eerste keer is in Brussel dat er een kerk verbouwd word tot hotel, ging men trouwens in de eigenlijke kerk geen zwembad plaatsen??

  weet iemand hier meer over?

 • frederic

  dag karl,
  het zwembad in de kerk is blijkbaar om technische redenen afgevoerd. De jezuiten waren trouwens als de dood dat de kerk zou worden gebruikt voor ‘frivole’ activiteiten zodat ze er lang op hebben aangedrongen dat het zou worden afgebroken. Ze hebben dan maar besloten om elke religieuze verwijzingen (altaar, biechtstoel, heiligenbeelden, wijwatervaten et…) op nogal brute wijze uit de kerk te verwijderen. Op de foto van de kerk zie je de sporen van dit slagerswerk op de verschillende zuilen.
  Ik maak me vooral zorgen over de binnentuin. Een prachtig stukje natuur met o.a. een eeuwenoude plataan (naar verluid is ie gepland in 1830 bovenop een graf van Nederlandse soldaten die omkwamen bij de Belgische omwenteling). Ook zou er onder de kerk een stukje middeleeuwse omwalling van de stad Brussel terug te vinden zijn. Een archeologische studie lijkt me in elk geval een goed idee. Volgens de eerste plannen moesten alle bomen gekapt worden om een ondergrondse parking te kunnen bouwen.

  Met de vzw petitions-patrimoines is een actie gestart om de site enigszins de bewaren. Maar de bevoegde minister (emir kir) en tevens verhinderd schepen in sint joost lijkt niet erg happig. De gemeente denkt immers enkel aan het belastingsgeld dat het hotel zal opbrengen. Zoals gewoonlijk doet sint-joost erg mysterieus zodat ik niet weet hoe de huidige plannen er uitzien. Er is in elk geval nog geen bouwvergunning afgeleverd (wordt vervolgd.)

 • Karl

  Hey frederic, dank je voor het woordje uitleg
  Het zou idd jammer zijn mocht men die bomen vellen voor een parking.
  Hoe groot is die binnentin dan?
  Het lijkt me in elk geval magnifiek om te verpozen in die tuin midden in het druk centrum.

  Ik heb 1 of 2 schetsen gezien hoe het hotel er uit komt te zien maar meer heb ik er ook niet voer gevonden.

  Weet jij waar ik eventueel op de hoogte kan gehouden worden, lijkt me een interessant project te zijn.

 • frederic

  ik schat de oppervlakte van de tuin op zo’n 600m2. Het is jammer dat de eigenaar niet inziet dat zo’n tuin een troef is voor zijn hotelproject.

  Meer info vinden over het project is moeilijk. Noch de gemeente, noch de eigenaar communiceren erover.
  Eens de bouwvergunning worden afgeleverd moet de gemeente een openbaar onderzoek starten en liggen de plannen ter inzage op de gemeente. Zover zijn we echter nog niet.

 • Koele foto’s. Vooral die met de weerspiegeling en de allerlaatste vind ik de moeite.

 • breaking news : de Brusselse regering heeft na veel gezaag van de vzw petitions-patrimoines en ondergetekende beslist de procedure tot bescherming op te starten van het klooster, de kerk en de tuin. Dit betekent niet dat de gebouwen nu gered zijn maar het is de eerste stap. Ik vermoed dat gemeente en bouwpromotor er nu alles aan gaan doen om de bevoegde minister (emir kir) op andere ideeen te brengen en alsnog hun wil door te drijven (tuin omploegen, bomen omhakken, enkel de gevels behouden,…). We blijven dus waakzaam ! Ik blijf ervan overtuigd dat men een hotelproject kan realiseren mits respect voor de bestaande architectuur en dat een binnentuin met een 150-jaar oude boom een meerwaarde is voor een luxehotel maar ook voor een buurt waar op de kruidtuin na geen groen meer te bespeuren valt.

 • een jaartje later : de brusselse regering heeft uiteindelijk besloten de site NIET te klasseren. De regering vindt de site en de aanwezige bomen niet voldoende waardevol om te beschermen. Een bescherming betekent immers ook dat de regering financieel zou moeten bijdraaien voor de renovatie/verbouwing.
  Dit betekent niet dat alles tegen de vlakte gaat. De kerk zou grotendeels behouden blijven, net als de gevels en andere waardevolle elementen van de kloostergebouwen maar de tuin en de eeuwenoude plataan gaan eraan en dat stemt mij persoonlijk erg triest.