Anderlecht wil een nieuw stadion

Anderlecht Stadion - jikamajoja RSC Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock droomt er al langer van, hij wil voor zijn club een groter stadion. Nu er zekerheid is dat het Constant Vanden Stock Stadion niet kan uitgebreid worden wordt uitgekeken naar andere locaties, waarvan de NMBS site Schaarbeek Vorming (Brussels grondgebied) de meest besproken is. Vanden Stock mikt op een stadion tussen de 40- en 60.000 plaatsen. Die 60.000 plaatsen zijn nodig om eventueel een Championsleague finale naar Brussel te kunnen halen. Brussels minister-president Charles Picqué hoopt nog steeds op een vernieuwd Heizelstadion en Brussels minister Guy Vanhengel vraagt een bijkomend onderzoek naar de haalbaarheid maar benadrukt dat de NMBS site Schaarbeek Vorming alsmaar aannemelijker is voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. Bondsvoorzitter Jan Peeters heeft ook al laten weten interesse te hebben in het toekomstig stadion van Anderlecht als thuisbasis van de Rode Duivels.
De start van de bouw is voorzien voor 2010 en zou tegen 2013 moeten beëindigd zijn. Kostenplaatje tussen de 100 en 200 miljoen euro.

Vince Bulté


En via Knack:

“De kansen om Anderlecht na 2013 ergens anders te zien spelen zijn eerder klein, maar uitgesloten is dat niet”, aldus Vanden Stock. “Ik weet dat er plannen zijn voor de site van Schaarbeek, maar er is zeker geen akkoord, noch met de stad Brussel, noch met iemand anders. Indien er binnen de 3, 4, 5 jaar geen oplossing gevonden wordt voor een nieuw stadion, is dit een ramp voor ons, maar ook voor het Belgisch voetbal, dat verder en verder zal achterblijven.”

Share
 • Ik denk dat voor de Rode Duivels het Constant vd Stockstadion meer geschikt zal zijn :).

  Probleem is natuurlijk het koning boudewijnstadion: daar wordt de memorial gehouden en dus moet dat stadion ofwel blijven bestaan (en dus worden vernieuwd) ofwel moet de memorial verhuizen naar het nieuwe stadion, maar dan moet er een piste rond komen en niemand wil dat. Als ze voor de eerste optie kiezen zal a’lecht ofwel op de heyzel moeten gaan spelen of hun nieuw stadion volledig uit eigen zak betalen want de stad zal niet én de heyzel vernieuwen én meewerken aan een nieuw stadion.

 • Vince

  Dat de mogelijkheden in het Koning Boudewijnstadion niet fenomenaal te noemen zijn is wel waar, maar voor een evenement als de memorial hoeven er volgens mij niet zo’n grote aanpassing te gebeuren. Het publiek dat naar een athletiekwedstrijd komt kijken is toch wel niet hetzelfde als het publiek dat naar een voetbalwedstrijd komt kijken. Het Koning Boudewijnstadion is trouwens nog maar 12 jaar oud als ik mij niet vergis maar dit stadion is nu eenmaal niet geschikt om er 2 maal per maand een voetbalwedstrijd te spelen.
  Als men de Euro 2000-stadions in beide landen vergelijkt dan is het zeer duidelijk dat er bij onze noorderburen veel meer nagedacht is dan hier bij ons.
  Wat houden wij nu over van Euro 2000? Een stadion in de hoofdstad waar omwille van veiligheidsmaatregelen de capaciteit wordt gereduceerd en omwille van een athletiekpiste rond de grasmat totaal ongeschikt is voor het voetbal, een prefab-stadion dat gedeeltelijk werd afgebroken en dat op een veel te kleine oppervlakte blijkt gebouwd te zijn, een stadion dat er van buiten uit grijs en kil uit ziet en waar de club zelf ook al wil verhuizen (geheel begrijpelijk)en dan het stadion in Luik dat ook al niet veel voorstelt.
  Wat er hier ontbreekt is enige vorm van ambitie en een gebrek aan motivatie om iets te verwezenlijken. Ik hoop dan ook van harte dat dit project zal doorgaan en waarom dan niet even gaan spieken in Parijs waar de athletiekpiste voor een voetbalwedstrijd wordt omgetoverd tot een extra tribune voor de supporters.

 • Briggs

  RSCA naar Schaarbeek of de Heysel is geen zicht. RSCA hoort in Anderlecht thuis en nergens anders. Dat ze ergens anders een aparte infrastructuur opbouwen voor atletiek met een sportschool erbij of een polyvalent iets dat kan omgetoverd worden tot concertgebouw. Anders moet RSCA verhuizen naar het koninklijk domein 🙂 plaats zat.

 • Een stadioncomplex gelijk in Melbourne bouwen, ja 😀 (ok, niet dus…)

  Maar ik zou het wel zien zitten in Schaarbeek. Kwa mobiliteit ligt het zeker goed. Maak er een treinhalte en je bent al af van een deel auto-overlast 🙂

  En *kuch* trek er ook de metro door.

 • Vince

  Laat hier wel duidelijk zijn dat de site van de NMBS met name Schaarbeek vorming op Brussels grondgebied ligt en niet op Schaarbeeks grondgebied.
  Trouwens mijn eerste gedacht was ook dat RSCA thuis hoort in Anderlecht, als dat eenmaal niet mogelijk is dan zie ik niet in waarom ze niet naar Brussel zouden mogen verhuizen.

 • Anderlecht of Brussel, wat maakt het uit? Anderlecht is een deel van Brussel. Manchester United speelt ook niet in Manchester maar in Trafford, straks speelt Club Brugge in Loppem dat net buiten de grens van de stad ligt. Gemeentegrenzen hebben een louter administratieve betekenis en imo kan voetbal die makkelijk overstijgen.

  @Vince: In Nederland hebben ze aan de Kuip nauwelijks iets veranderd voor Euro 2000 en dat stadion kun je ondertussen ook niet meer echt modern noemen. De Arena bestond al en was voor Euro 2000 mooi meegenomen. Het Philipsstadion willen ze nu ook uitbreiden, en dat in Arnhem…. Tja dat kun je ook bezwaarlijk een mooie voetbaltempel noemen. De conclusie die je kunt trekken is dat de normen in 2000 heel wat lager lagen. Dat is dan veranderd sinds het WK in Japan en Z-Korea waar de stadions werkelijk hi-tech waren. Portugal is daarin gevolgd voor Euro 2004 en Duitsland voor het WK vorig jaar. Als we het WK willen organiseren kunnen we er ook niet onderuit. Neemt natuurlijk niet weg dat de Belgische stadions bedroevend zijn in vergelijking met de ons omringende landen. Hoewel het in landen van vergelijkbare omvang niet veel beter gesteld is volgens mij.

 • Vince

  Het is waar dat de normen veranderen en ook was de Arena in Amsterdam het enige stadion dat een beetje aanzien had tijdens Euro 2000, maar in de Gelredome bijvoorbeeld dat overdekt kan worden heeft Marco Borsato onlangs een van zijn shows gegeven, zoiets is bij ons onmogelijk in de stadions die er momenteel bestaan.
  Hopelijk hebben Brugge, Gent en Anderlecht gedacht aan het bouwen van een multi-functioneel stadion (en dan heb ik het zeker niet over een atlethiekpiste).

 • Daniel

  Ambitie, het is al eerder geschreven. Te weinig mensen hebben ambitie in deze stad. Anderlecht is een club met een gemeentegrensoverschrijdende ambitie. Dan moet het bestuur van de stad (niet het gemeentebestuur van Anderlecht, die hebben geen geschikte locatie kunnen vinden die de ambities van de club kunnen waarmaken), maar de Brusselse Hoofdstedelijke regering, om haar heen kijken waar die ambities gerealiseerd kunnen worden.

  Schaarbeek vorming lijkt me een toplocatie – goede bereikbaarheid zowel met auto (helemaal als de E19 eindelijk wordt doorgetrokken tot in de stad) als openbaar vervoer (krijgt het station van Schaarbeek een belangrijker functie en evt de uitbouw van de metro of verbetering van de tram), op het grondgebied van de hoofdstad, en tegelijkertijd als er een bredere visie zou komen voor dit gebied zou de bouw van een nieuw groot stadion een impuls kunnen geven aan de ontwikkeling van de noordelijke helft van het Brussels Gewest inclusief delen van Laken en Schaarbeek. Het gebied is zo groot dat je er een soortgelijke ontwikkeling zou kunnen maken als de Londense Docklands of het Amsterdamse havengebied met een combinatie van woningen, bedrijven en sport en spel (misschien het nieuwe zwembad van Pascal Smet).

 • frederic

  pardon, Daniel? De E19 doortrekken tot in de stad? Ik denk dat we van dit soort krankzinnige plannen nu wel verlost zijn… er worden hoe langer hoe meer maatregelen genomen om auto’s zoveel mogelijk uit de stad te houden. Ik denk niet dat de inwoners van Schaarbeek zitten te wachten op een nieuwe autoriool voor hun stoep. Een metro of betere tramverbinding daarentegen…
  Het openluchtzwembad komt zeker aan het bécodok dus dat plan kunnen we ook al opbergen.

 • Vince

  De onderhandelingen met de verschillende (toekomstige en huidige) partners zijn dan eindelijk van start gegaan. Zo zal sporting binnenkort samen aan de tafel gaan zitten met de gemeente Schaarbeek en de stad Brussel om de verschillen tussen beide partners (voornamelijk op het vlak van sponsors e.d.) uit de weg te gaan.