Wandelen?

Naast wat waterwegen, goede verkeersinfrastructuur en netheid is de mogelijkheid om veel al wandelend te doen een must voor vele stadsbewoners. Deze site laat je toe een score te berekenen op basis van hoe makkelijk de meeste winkels/cinemas/restaurants… te bereiken zijn via een kleine/fikse wandeling. Als je dus telkens 2km moet wandelen om een brood te halen zal je dus minder punten krijgen dan wanneer de bakker om de hoek woont.

De site baseert zich op gegevens in Google, en die zijn voor Brussel nog niet 100% up-to-date, maar je krijgt wel een goede indicatie. Mijn wandelscore is 54/100. Een beetje aan de lage kant, me dunkt, maar ik ben best wel tevreden met wat ik allemaal binnen wandelafstand kan doen.

Wat is uw wandelscore? (geef gerust de link mee in je commentaar) Zelfs al woon je niet in Brussel, maar ben je een pendelende Brussel-bezoeker…

Walk score

Share
 • Ik scoor een fijne 66/100.
  Is inderdaad niet helemaal correct, 4 mijl tot aan een bibliotheek? Die op het Muntplein ligt toch wat dichter. Of moeten we library hier vertalen als boekenwinkel? Ook dan klopt het niet.

  Klik

 • Mijn Walk Score is “46 out of 100”.

  Omdat ik als werkende mens een groot deel van de week elders dan thuis doorbreng, heb ik ook eens de Walk Score van mijn werkplek berekend. Die is “66 out of 100”.

  Er zit wel een flaw in het mathematisch model. Dat houdt namelijk helemaal geen rekening met persoonlijke behoeften. De afstand tot de dichtstbijzijnde school is bijvoorbeeld een criterium dat voor mij niet relevant is. Ik ben alleenstaande, heb geen kinderen en ben momenteel ook niet van plan om een bijkomende opleiding te volgen.

  Ik wil maar zeggen: een Walk Score is een heel persoonlijke zaak. Je woonplek kan mathematisch een hoge score hebben, maar misschien moet je voor jouw bepaalde behoeften wel verder weg omdat er lokaal geen voorzieningen zijn, terwijl je van andere wel aanwezige voorzieningen geen gebruik maakt.

 • Een uitleg bij “How it doesn’t work” die in het oog springt:

  Distance: We are currently using “as the crow flies” distances rather than walking directions. This means if you live across the lake from a destination, we are assuming you will swim. We are investigating using Google Driving Directions to calculate our distances. Hopefully, Google will add Walking Directions in the future!

  Dat verklaart al gedeeltelijk waarom sommige scores zelfs mathematisch niet kloppen.

  Overigens wel vreemd dat er niet wordt gesproken over mijn kritiek, namelijk die van de persoonlijke behoeften.

 • zwans

  75, tof tof…

  Het meest praktische om naartoe te wandelen ontbreekt: Delhaize (50 meter) en GB (200 meter).

  Ook afwezig: heel wat restaurants, fastfood (Quick, McDo, Hector Chicken), scholen, parken, maar alla daar gaan we niet over zagen

  Score

 • Dus al heel wat flaws ontdekt… http://walkscore.com/contact-us.shtml

  ‘t Zal in tEngels moeten zijn, maar ga gerust je gang 😉 Ik zal ook wel reageren. Ik vermoed wel dat zij heel weinig kunnen doen met info over de onvolledigheid van Google Maps. Die persoonlijke behoeften zou goed zijn moesten ze daar rekening mee kunnen houden.

 • Wat ook ontbreekt is afstand tot het werk. Als je – zoals ik – op 10 a 15 minuten stappen van het werk woont, zou je daar ook een score voor moeten kunnen krijgen. Je zou dus ook het werkadres moeten kunnen invoeren.

 • Frank:

  Wat ook ontbreekt is afstand tot het werk. Als je – zoals ik – op 10 a 15 minuten stappen van het werk woont, zou je daar ook een score voor moeten kunnen krijgen. Je zou dus ook het werkadres moeten kunnen invoeren.

  Goeie suggestie. Alhoewel het natuurlijk eender welk voorkeuradres zou mogen zijn. Dat van je lief of zo, bijvoorbeeld. Iets dat in de berekening van de score dus een hogere ranking moet krijgen dan de andere adressen.

 • Ik ook denk dat er een flaw in het model zit.
  The United States Embassy is geen apotheek!!!
  ;o)

  Maar mijn Walk Score is niet slecht… 64 out of 100.

 • tommy1975

  Vossenplein scoort een niet onaardige 66/100.

 • Jan

  Mijn thuisadres (niet in Brussel) scoort maar 35/100, mijn werkadres (aan het jubelpark) wel 60/100. Maar…
  – het Jubelpark is blijkbaar geen park, dus al meteen een lagere score voor groen;
  – bij mij thuis staat geen enkele supermarkt aangeduid. Nochtans liggen er drie op 100-300m van mijn deur. Het grootste deel van de kleinhandel (café, bloemist, bakker, krantenwinkel, …) is ook ‘vergeten’.
  Om maar te zeggen dat het relatief is. 😉

 • Daniel

  Bij mij is het 46 out of 100, volgens die site “not walkable”, terwijl ik best veel loop, veel fiets en de rest met het openbaar vervoer (incl taxi), omdat ik geen auto heb. Mijn beleving is dus eerder 60 out of 100.

  Mijn werkplek is 66 out of 100. Dat komt meer in de buurt van mijn beleving.

  Ik ontdek nu dat het precies dezelfde score is als Patrick Vanhoucke. 😉

 • Albert Rosner

  Als ik even een intermezzo mag invoegen :

  “As the crow flies”, ken ik als bluesnummer van Tony Joe White en vind ik een een zeer mooie uitdrukking.
  (Op de cd “The train I’m on”)
  Vliegen raven echt steeds rechtdoor ? 😉
  p.s. mijn score is 38/100.

  De tekst :

  As the crow flies baby.
  Well, I ain’t so far from you,
  But since I don’t have wings,
  I can’t get home as fast as I want to.
  Um um um hoo,

  As the crow flies baby,
  Well, I ain’t so far from you,
  As the crow flies baby.
  Well, I ain’t so far from you,
  But since I don’t have wings,
  I can’t get home as fast as I want to.

  In a dream last night,
  Where I heard you call my name,
  In a dream last night,
  Where I heard you call my name,
  Well, I took it as an omen,
  And I jumped on the very first freight train.

  Yeah….. as the crow flies.

  Well, you don’t know baby,
  How I miss your sweet caress,
  Well, you don’t know baby,
  How I miss your sweet caress,
  When I’m in your lovin’ arms,
  I swear I’m at my very best.

  As the crow flies baby,
  That’s how I’m on my way,
  As the crow flies baby,
  I’m on my way.

  If I don’t stop runnin’,
  I can get home for the break of day,

 • Ik ken het nummer nog van Blue Blot, voor wie hij het nummer schreef (dacht ik). Op mijn CD die ik net terugvond (zonder jouw intermezzo zou die CD daar waarschijnlijk nog een jaartje hebben gelegen) staat het nummer helaas niet.

 • Albert Rosner:

  Vliegen raven echt steeds rechtdoor?

  Om te beginnen: een “crow” is geen raaf, maar een kraai.

  Kraaien vliegen in een relatief recht traject. Maar blijkbaar vliegt geen enkele vogelsoort volledig rechtdoor.

  De uitdrukking “as the crow flies” komt uit de scheepvaart. In vroeger tijden was navigeren op zee geen sinecure. Als de stuurman niet meer zeker was van de positie van het schip, werd een kraai losgelaten. De kraai vliegt in rechte lijn naar het vasteland, waardoor de stuurman zich weer terug kan oriënteren. Het bemanningslid dat de vlucht van de kraai in het oog moest houden, stond bovenaan in het kraaiennest.

  In het Nederlands heet “as the crow flies” gewoon “in vogelvlucht”. De Engelse uitdrukking is in dat opzicht wel wat poëtischer.


  Daniel:

  Ik ontdek nu dat het precies dezelfde score is als Patrick Vanhoucke.

  Wellicht halen alle werkplekken in het centrum van Brussel ongeveer dezelfde score vanwege de oververzadiging aan gangbare voorzieningen (winkels, horeca…).

 • Albert Rosner

  Fantastisch, dat scheepvaartverhaal en het kraaiennest. Bedankt, Patrick.
  Intussen weet ik ook dat crow kraai is, en dat raven raaf is.
  @Mike : oorspronkelijk lijkt de LP uitgegeven in 1972 en is in cd-versie verkrijgbaar : m’n favoriete nummer hierop is “Even trolls love rock & roll”.

 • pogonus

  Argonnestraat, vlakbij het Zuidstation, scoort 60. Ik zou net iets meer verwacht hebben, maar ik klaag niet. Eigenlijk is het wel zo dat ik al gauw een kilometertje stap (richting centrum) als ik iets nodig heb dat niet héél alledaags is.
  Mijn ouders wonen in een provinciestadje aan de rand van de bebouwde kom, en zij vinden ook dat ze alles bij de hand hebben. Doch, hun adres scoort slechts 28. En het kan inderdaad nog slechter: het dorpsplein van mijn grootouders moet het doen met een schamele 9 !! Leve Brussel !

 • Steve

  In Schaarbeek, ergens tussen het station en het gemeentehuis, scoor ik 51 / 100. Het klopt dat niet álles binnen wandelafstand is, maar toch wel veel dingen. En anders ben ik er op een paar minuten met het openbaar vervoer, dus no big deal.

  En kijk voor de grap eens naar de score voor het De Brouckèreplein 1: amper 68/100, dat toont wel aan hoe relatief deze walk score is.

 • Lesbroussart – Flageyplein: 69 op 100.
  leuk: restaurant: 0,01 mile (ik woon er boven)
  score zou wellicht nog iets hoger zijn moest inderdaad afstand werk er ook bij verkend worden, woon op 100m.
  wel erg leuke site
  dank je mike!

 • henkovic

  Buurt van Merode – Etterbeek 54/100
  Maar metro is vlakbij, dat is toch ook min of meer te voet…

 • Pingback: I live in a “walkable area”… « iFrancis_blog()

 • grappig! in schaarbeek zijn ‘yves rocher’ en ‘boulangerie française’ book stores… daarnaast klopt het wel maar toch is het resultaat nogal uitgedund. night shops staan er bvb niet tussen, en daarvan heb ik er binnen wandelafstand meteen 20.

  voor de sport: ik haal 62/100.

  hier mijn artikel:
  http://ifrancis.wordpress.com/2007/08/04/i-live-in-a-walkable-area/

 • beck

  Barrière haalt 80, dat had ik niet verwacht als ik de scores hier lees…

 • Annne

  Hé wat leuk! Ik ga over twee weken verhuizen naar de Lakensestraat in Brussel, en haal 75 op 100!! Dat geeft d’n burger moed 😉

 • Lakensestraat, da’s bij mij om de hoek. 😉
  Welkom in de buurt Anne!

 • Annne

  Dank je wel! En een zeer leuke buurt ook dus 🙂

 • putte

  Wist niet dat de Hampshire inn hotel een winkelcentrum was de de europese lobby voor de vrouwen een drugstore… 🙂

  heel wat fouten dus, maar wel leuk initiatief indien de informatie volledig up to date is..