Moving to Brussels

Brussel Wolken 2 Ik weet dat er wel wat expats tussen onze lezers zitten dus ik zou graag aan jullie de volgende vraag willen stellen: stel dat je als inwoner van een andere EU beslist om in Brussel te komen wonen, pakweg als Londenaar of Madrileen, wat zijn dan de dingen die je allemaal moet regelen?

Je moet een woning zoeken, werk zoeken, je inschrijven, een bankrekening nemen, … Wat zijn alle dingen die je moet regelen, en vooral: in welke volgorde moet je ze regelen (bvb: zonder woonst kan je waarschijnlijk niet inschrijven in het stadhuis, maar heb je een bankrekening nodig om een arbeidscontract te tekenen?).

Share
 • Volgens mijn collega is het perfect mogelijk een arbeidscontract af te sluiten zonder een bankrekening te hebben – in Belgie kan je ook cash betaald worden (veel arbeiders schijnen dit te doen). Volgens een andere collega is dit ondertussen echter niet meer mogelijk. We hebben het eens aan die van de vakbond gevraagd (update later).
  Een electriciteitsaansluiting of telefoonaansluiting zonder bankrekening is dan weer zo goed als onmogelijk (vele formules lopen met domiciliering).

 • depending, when you arrive to brussels you would need: a place to stay, with a registered address. then of course there is the commune registration/police visit. then you might (or not) get your ID. usually communes tend to forget just that one ‘little’ document you need…
  you need a bank account for which you need an address. i never heard of being paid cash … banks might also ask you for a valid contract (copy) with the employer.
  non-EU need a valid work permit which is the job of the employer to get. independents needs a VAT number which in Belgium depends on having a valid diploma (degree).
  work will also ask you / provide you with a health insurance.
  following you need the different registrations with phone, tv, electricity, gas etc.
  and what is funny about all this? there is not one website/ commune site that provides all the information in one place concerning administrations you need to visit, ministries to contact etc. so it’s all quite hit and miss. or you hire a very good expat consultant.

 • sixpack

  ik sta op het punt om vanuit een ander EU land naar Brussel te verhuizen dus ik ga er binnenkort meer van weten

  om een appartement te huren heb je in elk geval geen werkcontract of bankrekeningnummer nodig

  voor elektriciteit en gas is een bankrekeningnr nodig. nu staat het op naam van de verhuurder en dat kan worden omgezet

 • Mijn vriendin moet ergens nog een documentje hebben rondslingeren die expats wegwijst maakt in België/Brussel… eens vragen.

 • Er is wel een bureau dat hulp biedt: het Verbindingsbureau Brussel-Eruopa. Eén van hun taken is “informatie verstrekken en concrete hulp bieden bij de vestiging in het Brussels hoofdstedelijk gewest”. Ze helpen met alle vragen en problemen i.v.m. inschrijving in de gemeente, verblijfs- en werkvergunning, rijbewijs, het invoeren van uw wagen, huisvesting, belasting, studeren in België, aansluiting van water, gas, … sociale voorzieningen, …

  Hun gegevens:
  Verbindingsbureau Brussel – Europa
  Oudergemlaan 63
  1040 Brussel
  tel. 02 280 00 80
  fax 02 280 03 86
  http://www.vbbe.irisnet.be

  Openingsuren: maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u30.

 • meestal heb je ook een verblijfsvergunning nodig.
  tenzij je uit een rijk land komt.

 • Ik dacht dat een verblijfsvergunning alleen maar nodig is voor niet EU burgers.

 • @bruno&Frank: Als EU-burger heb ik weliswaar een recht op een verblijfsvergunning, maar moet ze regelmatig laten verlengen.

  @Frank: Ook zou ik duitsers, die gewend zijn dat bedrijven en overheden hun te veel per domicilering afgenomen bedragen zonder problemen onmiddelijk terugstuurt dringend ervan afraden in Belgie domicileringen aftesluiten: Je ziet jouw geld hier nooit terug (Belgacom…)!

  @sixpack: Normaal zou toch de verhuurder gas en electriciteit blijven organiseren en de kosten enkel aan de huurder doorrekenen?

  Interessant is te weten dat er in Belgie relatief weinig beroepen zijn, die beschermd en gereserveerd zijn voor mensen met bepaalde diploma’s (die lijst is ronduit hilarisch, persfotograaf ston der op en merdere beroepen uit de metalnijverheid maar bijvoorbeeld niet loodgieter of electricien, als je dat weet, weet je ook waarom het zo moeilijk is hier kompetente vakmensen te vinden!).

  Als ik hier in Belgie als historicus zou willen werken (bvb. in een archief ofzo) moest ik een papier aanvragen die te gelijkwaardigheidvan mijn buitenlands diploma met een belgisch diploma bewijst. Enkele jaren geleden had ik mij geinformeerd wat ik ervoor moest doen: Bij de Franse Gemeenschap vroegen ze een integrale vertaling van mijn Masterthesis door een vereidigte vertaler – betaal dat eens als werkloze bijna-nog-student met een thesis van 260 pagina’s! De Vlaamse Gemeenschap akzepterde ook thesissen geschreven in het Engels, Frans OF Duits zonder vertaling, maar wilde van mij weten, welke kursussen ik moest doen voor mijn studies, en mijn heem universitet had zo’n lijst enkel met grote moeite kunnen doen. Heb die idee dan laten vallen…

 • Annne

  Misschien is het ook aardig om informatie over huren en huurcontracten erbij te zetten, een eerste informatie vind je op:

  http://www.brucity.be/artdet.cfm?id=249&nLanguage=2

  In tegenstelling tot andere Europese (hoofd)steden is er in Brussel een ruim aanbod aan huurwoningen voor een redelijke prijs, zeker in vergelijking met Amsterdam, Parijs, Londen of bijvoorbeeld Barcelona.

  Verder was het nieuw voor mij dat de waarborgsom op een geblokkeerde rekening op mijn naam bij mijn bank komt te staan, en niet, zoals in Nederland of Spanje, verdwijnt in de zakken van je huisbaas, en dan moet je maar afwachten of je ooit nog iets terugziet.

  Verder kun je een huurcontract tekenen zonder werkcontract, zonder verblijfvergunning en zonder kopie van je paspoort.

  Waar een huurwoning zoeken in andere steden een vervelende, langdurige affaire is, is het in Brussel een makkelijk, snel en aangenaam proces!

 • @Anne:

  eventjes kanttekening plaatsen bij dat makkelijk huren. Dat je huurcontract automatisch voor 3 jaar geldt is niet voor alle buitenlanders evident, voor sommigen lijkt dit ronduit angstaanjagend! Vooral omdat een vroeger vertrek, gratis inkomsten voor de huisbaas is.
  Ook heeft de huisbaas maar weinig verantwoordelijkheden, alles maar dan ook alles in het huis moet onderhouden worden door jezelf op eigen kosten (vergeleken met Engeland is de verhuurder verantwoordelijk voor ieder kraantje die begint te lekken, dit zal je hier niet meemaken). En op het einde van het contract komt er een ‘onafhankelijke’ persoon (in het beste geval) een heleboel “schadegevallen” (muur is niet meer 100% wit, iets wat na 5 jaar niet onmogelijk is!) noteren waarvoor eerst dient betaald te worden vooraleer die rekening met waarborgsom wordt vrijgegeven…
  Ik heb persoonlijk weinig ervaring met huren in andere grootsteden, maar de vele vrienden in Londen hebben hierover toch maar weinig geklaagd (over de prijzen dan weer wel 😉 ).

 • Annne

  Hoi Mike,

  Als Nederlandse huurder in Barcelona heb ik vooralsnog slechtere ervaringen, maar ik geef toe, ik moet de woning in Brussel nog betrekken 🙂

  Maar als antwoord op je aanvullingen:

  1. Wij hadden in eerste instantie ook een huurcontract voor minimaal drie jaar, maar onze verhuurder was graag bereid e.e.a. aan te passen, zodat we ten allen tijde wegkunnen, met achterlating van 1 maand huur. Misschien is dat veel geld, maar niet als je bedenkt dat in Barcelona het tekenen van een huurcontract al minimaal 1 maand huur kost (en dat verdwijnt direct in de zak van de makelaar….)

  2. Mijn ervaringen als huurder liggen in Spanje en in Nederland, ik heb nog nooit een huisbaas een lekkend kraantje zien verhelpen!!

  3. Ja, die ‘onafhankelijke persoon’ die alles komt checken is inderdaad raar, maar die zou je in principe ook zelf kunnen aanwijzen, als die echt onafhankelijk is, toch?

  Volgens mij is het zo slecht nog niet in Brussel, maar nogmaals, mijn vergelijkingsmateriaal is derdewereldstad Barcelona…

 • Ans

  Hallo,

  Ik werk voor het Verbindingsbureau Brussel-Europa, een bureau (gefinancieerd door de Brusselse Regering)dat ervoor moet zorgen dat expats zich snel thuis voelen in Brussel. Op onze (drietalige) website http://www.vbbe.be vinden expats alle informatie om snel hun weg te vinden in het Brussels Gewest. Wij beschikken bovendien over een team van deskundingen dat gratis advies en bijstand geeft bij alle praktische en administratieve vragen en problemen (huurcontracten, verblijfsformaliteiten, etc) die expats kunnen hebben. Contactgegevens ook op http://www.vbbe.be.

 • Stella

  Ans! Ans P. ! U hier te zien !

  🙂 een oude bekende van XL…

 • En welke site’s of bureau’s kunnen jullie aanraden qua het vinden van een job?

 • Tine

  voor de culturele sector:
  http://www.vti.be (gezocht)
  http://www.cultuurnet.be (vacaturebank)
  op beide sites staan weer links naar andere handige culturele job sites

  anders
  http://www.monster.be
  http://www.randstad.be
  http://www.t-interim.be (?)
  creyfs is net veranderd naar een andere naam.. iets met “people”?
  etc…

  of via de website van het bedrijf of in de krant uiteraard…

 • Stijn

  Voor jobs kan je ook een kijkje nemen op

  http://www.vdab.be (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding), http://www.actiris.be (Brusselse dienst) of http://www.leforem.be (Waalse dienst).