Quinze in Brussel

Cityscape by Quinze (17 aug)

Het mag dan wel oud nieuws zijn, maar geloven wie het geloven kan; er verscheen nog géén bericht op brusselblogt over de nu al wereldberoemde Cityscape van Arne Quinze die momenteel in opbouw is langs de Guldenvlieslaan. Van de gigantische structuur is nog maar een stukje zichtbaar, maar de megasculptuur krijgt gestaag vorm. Met de kraanliften in volle actie, moet de inhuldiging plaatsvinden op vrijdag 14 september. Allen op de afspraak dus!

10 dagen geleden startte het team van Quinze met het plaatsen van enkele van de 12 meter hoge palen. Daarop worden nu honderden dwarsbalken gemonteerd. Het geheel moet een een bevroren beweging weerspiegelen en zal door interactie met haar omgeving voortdurend evolueren. Het kunstwerk moet de buurt langs de Guldenvlieslaan terug op de kaart zetten, en zal hopelijk enkele internationale promotoren aantrekken, of dat is toch op z’n minst de bedoeling.

Quinze: “Ik zie Cityscape als een communicatiemiddel, een plek om bij elkaar te komen, of om jezelf te vinden. Een plek voor stilte, en interactie. Haar omvang – de sculptuur meet veertig meter bij vijfentwintig meter – maakt het onmogelijk haar te negeren. Sterker nog, ze absorbeert ons.”

Wie meer wil weten over de evolutie van het kunstwerk in tekst en beeld, kan terecht op www.cityscape.be

Share
 • Heel mooi,

  maar ik stoor mij aan de kommentaar die mijnheer Quinze in de krant geeft: Hij vind dat Brussel en de Brusselse stedenbouw door stomme ambtenaren regeert woordt, en dat hij met dit project enkel eraan begint, de stad te hertekenen, zoals het hoort in het 21ste eeuw.

  Die mijnheer is ongeloofelijk cynisch en praat tijden van de heren vandenboeinants en depauw terug. Gelukkig zijn er soms ambtenaren en politicussen die – wakkergeschud door bewonersverenigingen – durfen nee te zeggen aan die ene of andere bouwpromotor.

  Precies die plek waar Quinze zijn sculptuur plaatst is een mooi voorbeeld ervan wat gebeurt, wanneer Quinzes “stomme ambtenaren” een revolutionaire bouwpromotor van de soort Quinze achteraanlopen: Men heeft daar heel wat mooie herenhuizen afgebroken, om plaats te maken voor een vastgoedspekulatieobject die ondertussen allang falliet en vergeten is. Zie ik het juist en we zijn er al aan de vierde vastgoedspekulant toe?

 • Vind ik een goede analyse. Maar ik vermoed – zonder dat artikel gelezen te hebben – dat Quinze bedoelt dat architecten weinig kans krijgen om hun visie op de brede socio-economische en demografische te kunnen verkondigen en daar onvoldoende draagvlak voor vinden bij politici of omwonenden. Promotoren zijn meestal niet echt gesteld op het verhaal dat een architect wil vertellen met zijn project – als het maar geld opbrengt. En omwonenden willen naar mijn ervaring meestal dat er niet teveel verandert. Wie heeft er dan gelijk? Ik denk dat Arne hier wil aantonen dat je sommige professionals beter aan het woord kan laten, en dat nostalgie naar een verleden dat is uitgewist (zoals op zovele plaatsen in brussel vandaag het geval is..) hier niks bijbrengt.

 • oei.. beetje veel geprutst tijdens het schrijven van de tekst. er mankeren een paar woorden, maar jullie snappen de boodschap wel.. :-p

 • Stella

  Arne Quinze zal nog ogen opentrekken – en hij niet alleen – als hij het nieuwe project zal zien dat de huidige eigenaar uitwerkt, van het niveau van het Guggenheim in Bilbao. En daar zit hij voor nix tussen, ‘t project lag al langer op de tekentafel.

 • tommy1975

  Kan je ons iets meer vertellen over dat nieuwe project? Website of artikels of zo?

 • Karl

  Eventjes commentaar.

  Ik vind het fantastisch dat men met zo een gedurfd project is komen aandraven.
  Ik vind het enorm hoopvol voor brussel.
  en wat Mhr Quinze zegt snap ik maar al te goed.
  Veel van fantastisch projecten worden gefneukt door ambtenaren die niets van architectuur afweten of door nimbys.
  Natuurlijk heb je een pascale smeth etc.. die er nu verandering in probeerd te brengen.

  @Stella, ik hoop dat je gelijk hebt wat het project betreft
  Ik ben bekend met de projecten van Prowinko (huidige eigenaar van de grond) en hun gerealiseerde projecten blinken niet onmiddelijk uit in orginaliteit of kwaliteit, eerderbanaliteit.
  kijk gerust op http://www.prowinko.nlof.be en ordeel zelf.
  MAar zoals ik al zei ik hoop echt dat ik ongelijk krijg en dat men mij gaat verassen.
  Waar heeft u die informatie trouwens vandaan?