Atomium, een bezoek waard?

Ga niet naar het Atomium op een zondag in de zomer. Dat is wat ik deed. En ik mocht wel drie keer (lang) aanschuiven: de kassa, de lift naar boven en de lift naar beneden.

Atomium-uitzicht

Je kan je zelfs afvragen of het Atomium überhaupt een bezoek van 9 EUR waard is. De constructie zelf is natuurlijk de moeite. Alleen al onder het bouwwerk staan, geeft je een uniek dieptegevoel. De bollen lijken op je te vallen. Ook binnenin blijven de lange buizen en holle bollen boeiend om zien.

Maar verder: de ruimtes, sferen genaamd, worden gevuld met niet-veel-zeggende schermen, oude foto’s en iets dat voor kunst moet doorgaan. De installaties van de tijdelijke expo, aangekondigd als interactief, zijn dat allerminst. Enkel de recente foto’s in het café – ha, we mogen consumeren – in de middenste bol zijn knap. Men zou zoveel meer kunnen doen met de bollen.

Kinderhotel

Het kinderhotel is misschien een goede pedagogische poging, maar het ligt er verlaten bij op zondag en geeft een elitaire indruk, zo’n prachtige slaapbollen achter gesloten ramen. In gebruik ziet het er veel leuker uit.

Het restaurant op de bovenste verdieping is al even elitair. Waarom niet alle bezoekers een etentje gunnen met zicht op – nu ja – Laken, door middel van democratische prijzen?

Men zou de ruimtes natuurlijk ook gewoon leeg kunnen laten en het bouwkunstwerk voor zich laten spreken. Want als er een goede reden is voor een bezoekje, dan is dat het bouwwerk zelf. Van top tot teen een klein mirakel.

Foto trappen Atomium

En op het gevaar af beboet te worden, post ik hierbij toch enkele foto’s van dit icoon der Belgen.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Ha! Er er dus sinds een dik jaar geleden niet veel veranderd? Wat een pummels.

 • stef

  hi

  ik heb ook gemerkt dat de site http://www.atomium.be wat toch de officiële site is den ik, al in jaren niet veranderd is. Toch zeker de foto’s niet. Nog steeds foto’s van toen het wat versleten was.
  Mja. Het is toch al pak beter dan die vergeelde suskes en wiskes in de bollen.Er gingen toch meer tentoonstellingen in komen??

  Vraagje over andere restauratie. Het museumplein, een prachtig plein dat verkommerd wordt.Of wordt het samen met het koningsplein binnenkort aangepakt??
  ciao’kes

 • jj

  Niet gaan naar het Atomium? Dus… ga naar Spring in’t Veld!
  Activiteiten voor kinderen in heel het land op http://www.springintveld.be
  Een stijlvolle site met een frisse layout en een handige zoekmachine.

 • Persoonlijk vind ik dat men de bovenste bol van het Atomium terug op de grond moet plaatsen, zoals het vroeger was.

  Dit om energiebesparende en financiële middelen als daar zijn:
  – men moet geen lift meer laten werken, energiebesparend;
  – men moet hiervoor geen entree meer betalen, kostenbesparend voor de burger.

  Ook: tijdsbesparend om sneller het restaurant te kunnen betreden, vind ik, voor hongerige mensen!

 • tommy1975

  Euh Bulevardi… that already has been done …

  http://www.salon58.com

 • Euh Tommy1975 … that’s what I sayd…

 • ieldk

  Wel gaan naar het atomium! Zeker nu het vernieuwd is! Ik vind het echt de moeite. en zeker als je in de bovenste bol op een ontbijt wordt getrakteerd.