De kosten van een schotelantenne?

Met dank aan Henkovic hebben we nu een ietwat beter zicht op hoe men de eigenaars van schotelantennes allemaal extra laat betalen.
1. Volgens het Brussels gewest moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen tenzij je antenne én kleiner dan 80cm is, én niet zichtbaar van de straatkant.
2. Sommige gemeentes heffen daarbovenop nog eens belastingen op de schotelantennes.

De motivatie mag dan misschien esthetisch zijn (en waarom dan geen belastingen op sandalen met kousen?…), ik vermoed dat de politieke belangen binnen bedrijven zoals Coditel en VOO te groot zijn… is het niet Jean-Claude Van Cauwenberghe, oud-president van de Walen, die vice-voorzitter is van VOO? Niks te vinden op de site van VOO (en de site van VanCau is gehacked door TheGhost). Qua openheid, transparentie en goed bestuur (het nieuwe modewoordje) heeft een VOO blijkbaar wat te leren van Telenet. Ik kan dus enkel afgaan op de informatie die ik vind, en als ik die samenleg, begint het te stinken (ik ben altijd bereid mijn mening te herzien zodra U mij wat informatie met hoger deodorantgehalte kunt voorschotelen).

De opninie die ik er momenteel nog op nahoud is geenszins veranderd. Een minderheid met onvoldoende kieskracht blijft de dus dupe van een politieke elite die zich onaantastbaar waant, en onder het mom van esthetiek (al eens de gemiddelde politieke affiche in aanloop van verkiezingen bekeken?) zichzelf probeert een toekomst te verzekeren, is het niet in de politiek, dan maar in een raad van bestuur die ze nu kunnen helpen.

Ondertussen heeft ook TV Vlaanderen een klacht ingediend. Volgens hen enerzijds discriminerend naar allochtonen en Vlamingen, anderzijds zouden deze taksen door Europa illegaal zijn. Dit wordt duidelijk nog vervolgd.

bruno.fm

bruno.fm telde schotelantennes in Anderlecht.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

bruno.fm belde met TV Vlaanderen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Share
 • Vergunningsplicht en belastingen gelden ook voor bv lichtreclames, en mijn inziens volkomen terecht..

  De vergunningsplicht dient om toelating te krijgen, de belasting zorgt ervoor dat verouderde installaties niet blijven hangen.

 • Pieter

  Mike slaat de spijker op zijn kop. Met de belangen van kabelmaatschappijen zijn enorme bedragen gemoeid. De besturen van kabeldoorgifte zijn naar goed Belgisch gebruik gepolitiseerd. De belangen (monopolie)van deze ondernemingen dienen dan ook zo veel mogelijk te worden beschermd.
  Het is wel heel naief om te denken dat politici niet om die reden heel erg hun best doen om schotelbezitters zo veel mogelijk tegen te werken.
  Een andere reden is voor politici het behouden van zoveel mogelijk controle. De kabel maatschappij bepaalt wel wat de burger eventueel mag zien.

  Laat je niet begeleiden in wat je wil kijken op de tv door deze bedilzuchtige politiekers!
  Buiten superieure beeldkwaliteit en de beschikking die ik momenteeel heb over zo’n 600 tv kanalen, levert bovenstaande overheidsbemoeienis nog twee hele goede redenen op om het kabelabonnement in te wissselen voor een satelliet smartcard (7,35 E p/m)

 • “Anderlecht – De gemeente Anderlecht zal vanaf september een gemeentetaks heffen op satelietantennes. Er wordt ook een nieuwe gemeentewet op dit soort antennes van kracht. Die wet voorziet een verbod op het plaatsen van antennes aan de voorgevel van een woning.
  Aan de achtergevel kunnen nog wel antennes geplaatst worden. De gemeente wil ook het aantal antennes per gebouw tot een minimum beperken. Nieuwbouw- of renovatieprojecten zullen dus voorzieningen moeten treffen en één centrale satelietantenne plaatsen.
  Vanaf de invoering van de taks zullen er ook meer controles komen en zal de gemeente illegale antennes komen verwijderen. Hoeveel de taks zal bedragen, is nog niet duidelijk.
  © FM Brussel / tvbrussel”

  Leest hier iemand rond die in Anderlecht woont en uit z’n raampje schotels ziet hangen? Zijn ze telbaar? Zin om een foto te nemen? Zin om live op de radio te tellen vanavond?
  Kortom: ben op zoek naar een “getuige”. Zin? mail: bruno@fmbrussel.be
  merci!

 • Pingback: uitzending 3 september 2007. | bruno.fm()

 • Pingback: Geen schotelantennes meer in Anderlecht? | bruno.fm()