Scientology krijgt het moeilijk in Brussel

Church of Scientology

Het parket vervolgt zowel de Belgische Kerk van Scientology als het Europese bureau van de internationale beweging (Church of Scientology International). Ook nog eens veertien toplui en ondergeschikten worden beschuldigd van een hele reeks misdrijven: criminele organisatie, afpersing, oplichting, inbreuken op de handelspraktijken, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde. (De Morgen)

Hoe ver van ons bed is dit? Wie kent er iemand die bij Scientology zit/gezeten heeft?

Share
 • Dave

  Tot tweemaal toe ontving ik een persoonlijk aan mij gerichte brief met een jobaanbieding om als bedrijfsconsulent aan de slag te gaan bij U-Man, een in Mechelen gevestigde onderneming die KMO’s adviseert.
  In de kleine lettertjes onderaad ziet men dat U-Man “a Ron Hubbard company” of iets dergelijks is. Onderdeel dus van het Scientology netwerk.
  Op deze manier infiltreert Scientology in de lokale economie. Ze zouden één van de grootste afnemers zijn van opleidingscheques in de laatste jaren.
  Kan iemand dit bevestigen? Heeft iemand ervaring met U-Man ?

 • Niet alleen U-Man, maar ook het Nederlandse bedrijf Silhouet maakt gebruik van het “Hubbard managementsysteem” en heeft daarvoor de exclusiviteit voor Nederland. Ook de volgende bedrijven (in andere landen) hebben een dergelijke exclusiviteit: Mind Consulting (Italië), Management Succes (VSA), Hubbard College International (VSA), Mastertech (VSA, Formatique (Zwitserland).

  Opmerkelijk is dat op de website van Silhouet de link met L. Ron Hubbard en Scientology wordt vermeld. Silhouet distantieert zich wel van de andere activiteiten van Hubbard: “Silhouet gebruikt het management werk van Hubbard en is niet actief op enig ander gebied waar Hubbard zich mee bezig heeft gehouden.” Er staat zelfs dat Hubbard onderzoekingen gedaan heeft met betrekking tot de behandeling van drugsverslaving. Nogal wrang als je weet dat Hubbard tijdens een bepaalde periode in zijn leven zelf een wandelende opiumkit was.

 • Ik weet ook nog steeds niet of de school voor filosofie nu effectief een onderdeel is van de scientologie church; ik kreeg in elk geval weer een mail deze week, want de lessen beginnen weer. Verder zie ik weer volop advertenties. Weet er iemand meer hierover? Misschien moet ik toch eens naar een gratis informatie-avond gaan.

  Meer uitleg leest u in onderstaande posting.

  http://gerdernissen.wordpress.com/2007/02/07/om-mani-padme-hum-repeat-100000x/

 • Frank

  Hallo,

  Zeker niet ingaan op gratis info avond. Ik heb aan dergelijke info avond deelgenomen en werd overtuigd om een opleiding te volgen. Na enkele lessen kwam de aap uit de mauw. Mijn persoonlijkheidstest die overigens zeer verregaand was, wees uit dat ik bijkomende opleidingen moest volgen en inderdaad: Scientology kon mij helpen. Ik protesteerde en werd uit de groep verwijderd. stalking duurt nog steeds voort. Ga hier dus niet op in!

  mvg,

  Frank

 • Gerda

  Aha!

  Maar dan blijf ik wel met de vraag zitten: Scientology wordt in België toch nog steeds als een criminele sekte beschouwd en is dus toch verboden?

 • @Gerda: Je leest daar allerlei tegenstrijdige informatie over. Ik kom voorlopig niet verder dan dat Scientology inderdaad als een sekte wordt beschouwd, maar niet werd verboden. Wie er meer over weet, mag het zeggen.

 • Jemenfish

  Het gaat daarboven over strafbare feiten, meer dan louter het bestaan. Of het al dan niet beschouwd wordt als en al dan niet verboden sekte, als er niets op papier echt fout gebeurt zal er niet echt veel meer gebeuren dan af en toe een juridische ‘foei!’ 🙂

  Het verhaal van Frank lijkt mij in spé niet zo verschillend dan sommige andere religieuze mensen die je soms aan je deurbel krijgt. Tot nu toe heb ik toch nog geen getuige van Jehovah ineens zien gillend meegesleept worden door de agenten, en het is niet dat ze niet opvallen.

  Het is dan weer wel een discussiepunt of die mensen zouden mogen een persoonlijkheidstest afnemen. Maar net zoals je zelf niet echt snugger bent als je getuigen, infosessies of om het even enigzins toelaat in je leven, op papier lijkt mij dat strikt gezien niet echt strafbaar.

  Misschien dat je na die persoonlijkheidstest dan weer wordt aangezet tot stortingen e.d., geen lezer die er al eens dieper in ging? 🙂