Straatfeest Schaarbeek

Straatfeesten zijn het cement van de samenleving. Gisteren was ik getuige van een geslaagd straatfeest in Schaarbeek. Die zondag waren er in die gemeente 7 straatfeesten, als we burgemeester Clerfayt mogen geloven (Die dit aantal persoonlijk meedeelde. Hij begroette zowat iedereen op het feest eigenhandig. Wat een investering! Die man was van plan de 7 straten af te gaan).

Het was het eerste echte straatfeest voor de (bovenste helft van de) Thièfrystraat, gelegen niet ver van de Rogierlaan, de Josaphatstraat en de Koninklijke Sint-Mariakerk, in een wijk nabij Sint-Joost.

Stoelendans Thièfrystraatfeest

De organisatie was in handen van de bewoners zelf, die met hulp van straathoekwerkers vooral spelen voor kinderen voorzagen in de autovrije straat: groot dambord, touwtje-trek, stoelendans,… De grotere kinderen kregen een optreden (talent van eigen straat), een Marokkaanse theeceremonie en een breng-zelf-eten-mee buffet annex barbecue. Het resultaat was een over en weer kennismaken van buren met buren of het nauwer aanhalen van reeds bestaande contacten.

Thièfrystraatbeeld

Een straatfeest gun ik eigenlijk elke straat in Brussel. Al is het maar een keer per jaar. Of, waarom niet, elke maand?

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Nis

  Waar mijn ouders wonen, in Etterbeek (Dekensstraat, op een paar meter van het Jubelpark) is het al meer dan 10 jaar lang elk jaar straatbarbecue. Super initiatief van de bewoners zelf, eindelijk leer je je buren beter kennen (en hun kookkunsten !). Ik raad iedereen aan het eens in zijn/haar eigen straat te proberen, zolang je niet op een drukke verkeersas woont, doen gemeentes er echt niet moeilijk over om je straat voor een zondagnamiddag af te sluiten. In Etterbeek levert de gemeente zelfs de tafels, stoelen en parasols. Enige spelbreker is soms het weer, maar daar zijn creatieve oplossingen voor…

 • Wouter Vangelwe

  Tineke,
  En ik heb een taart gebakken…(jammer dat we elkaar gemist hebben)
  Om maar te zeggen, inderdaad, een tof feest en als bewoner van de onderste helft werd ik persoonlijk uitgenodigd om mee te vieren waar ons gezinnetje gretig op in is gegaan.

 • Wouter, ik heb geen taart gegeten, dus ook niet de jouwe. 🙁

  Ik was vandaag – een week later – weer in de buurt en schrok van het contrast wat autodrukte betreft. Het lijkt of men in die wijk pas iemand is, als men in een auto zit. En dat een week voor de autoloze zondag.

 • Deze en +/- 250 andere foto’s van het straatfeest worden tentoon gesteld in la GERBE, Thiéfrystraat, van vrijdag 25/01/2008 tot 31/01/2008.

 • Krista

  Hoi Tineke, is het ok als ik dit publiceer in het mei-nummer van Thuis in Schaarbeek, maandblad van het gemeenschapscentrum De Kriekelaar? Het hoofdartikel gaat namelijk over de straatfeesten in Schaarbeek.

 • Krista, doe gerust, zou ik zeggen! Als je een betere kwaliteit foto’s wil, laat maar horen.