Brutélé (VOO) en politiek…

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, de Brusselse MR-afgevaardigde Viviane Teitelbaum:

Een mandataris die niet langer gemeenteraadslid is, niet kan zetelen in de raad van bestuur.

Dit zei ze naar aanleiding van Van Cau die zichzelf nog een zitje in de raad van bestuur wou versieren. Zijn antwoord was dat hij geen enkel financieel belang heeft bij zijn zitje.
Bron: De Morgen

Er werd geen gewag gemaakt of de PS-er daar nog enig politiek belang had bij een zitje als “waarnemer“.

Tja…Wat moet een mens daar van denken? Ik heb het nog steeds moeilijk bij het (verdoken racistische) verbod op schotelantennes. Als je dan ziet dat enkel gemeenteraadsleden mogen zetelen in het bestuur van de enige kabelleverancier voor vele gemeentes, valt het toch moeilijk om hier geen verborgen agenda’s in te ontwaren. Maar het zal wel aan mijn doorslechte geest liggen…

Share
 • Hoezo “verbod van schotelantennes”?

  Na Europees recht heeft toch iedereen het recht een schotelantenne te zetten, als hij daarmee in zijn taal zenders kan ontvangen die hij via het kabel niet binnenkrijgt? Zouden er nog gemeentes zijn die schotelantennes verbieden, tegen Europees recht in? In Schaarbeek tenminste verplicht de gemeente mijn wetens de mensen enkel, de schotelantennes an de achtergevel te zetten als het daar ook werkt.

 • anderlecht is het zowiezo voorgevel verboden, elsene is aan het volgen. als dat de verkeerde kant is ben je de klos…
  er is nog geen uitspraak in de zaak tv-vlaanderen… het gewest verbiedt het nog steeds, en sommige gemeentes beloven er hard tegenaan te gaan!
  achteraan op voorwaarde dat het daar ook werkt, zou eventueel een oplossing kunnen zijn.

 • Dat is toch niet meer dan normaal dat zulke objecten verboden worden aan de voorgevels… Ik snap niet dat u daar voortdurend op terugkomt… of moeten de volgende publicaties over Art-Nouveau in Brussel nog eens extra gephotoshopt worden om de antennes eraf te vegen? De technologie moet en ZAL zich aanpassen

  Hier een voorbeeld uit Frankrijk. Ook racistisch? Behoorlijk overdreven die ‘racistische’ bedenking.

  http://www.bctech.fr/satellite/droitant.html

  L’installation d’une antenne en façade de l’immeuble
  Une telle installation est formellement interdite. Elle modifie l’aspect extérieur de l’immeuble et constitue un motif légitime et sérieux de s’opposer à la pose de l’antenne parabolique. De plus, de telles installations peuvent entraîner des risques importants en cas de chute de l’antenne sur la voie publique.

 • 1. U vindt dit normaal, daarom niet iedereen.
  2. De technologie moet en zal zich aanpassen? Er komt een extra technologie bij… het past zich aan aan de economische en praktische noden. (het zou mijn enige mogelijkheid zijn om hier SKY, VijfTV en binnenkort BBC1 en BBC2 te ontvangen)
  3. Racistisch, overdreven? Vanuit het oogpunt van VOO (die zich profileert als de énige Waalse kabelleverancier) is er geen discriminatie tgo Franstaligen. Des te meer tgo die 55% inwoners van Brussel wiens eerste taal nìet Frans is… en daarom misschien wel een extra optie willen.

  Wat ik wél even wou benadrukken met dit artikel, is hoe politiek deze organisatie wel is. En dat we misschien vanuit democratisch oogpunt even kunnen nadenken over de toelaatbaarheid van de inmenging van één enkele kabelmaatschappij in de politiek om zo hun monopolie veilig te stellen.

  Trouwens, als het echt om estetische redenen te doen is, dan zijn er wel prangender problemen om aan te pakken… misschien het recht op politieke reclamecampagnes die gebruik maken van portretten van de politici…

 • U moet nu niet doen alsof ik de enige ben die dat normaal vindt, elke andere zichzelf respecterende (westerse?) stad met navenant historisch erfgoed heeft zo’n reglement, en het heeft absoluut niks specifiek met Brussel en/of racisme te maken, al kan dat zo lijken, het is hoegenaamd geen reden om hierover een “uitzonderingsregel” voor Brussel te verzinnen

  http://www.gent.be/eCache/THE/4/216.cmVjPTM4NDU2.html

 • “Niet iedereen” staat niet gelijk met “u bent de enige”, ik dacht niet dat dit zo kon worden geïnterpreteerd. Het was uiteraard niet mijn bedoeling om te beweren dat jij de enige bent met dit standpunt.
  De algemene regel is nochtans, volgens de europese wetgeving, dat er recht is op vrije nieuwsgaring… dus is Brussel met zijn beperkingen misschien wel de uitzondering.
  Dat er nog steden zijn die uitzonderingen maken, kan best zijn, dat staat niet in de weg dat dit 1. vrije concurrentie in de weg staat 2. niet in regel is met europese wetgeving. Maar daar moeten rechters uiteindelijk maar een uitspraak over doen.
  Over historisch erfgoed, ben ik het met je eens dat je als je in een historisch pand gaat wonen, je je schikt naar extra regels die het karakter van het pand beschermen. Maar je kan een appartementsgebouw in Anderlecht toch moeilijk gaan onderverdelen in historisch erfgoed, of wel?

  Ik blijf er bij dat het me stoort dat alle bestuursleden bij mijn enige kabelleverancier politici moeten zijn! Een praktijk die, om het even met een tsjeven-cliché te verwoorden, “goed bestuur” in de weg staat…

 • De europese wetgeving is zonneklaar: De gemeente kan personen de schotelantennes op voorgevels verbieden die ook achteraan een plaats hebben waar het werkt. Is dat niet het geval, moet de gemeente de schotelantenne ook aan de voorgevel toelaten.
  Zie: Recente rechtspraak

 • OK, en daar kan ik me als regeling perfect en makkelijk bij neerleggen! Schitterend.

  Neemt niets weg van de redenering rond de inmenging van de politiek in het bestuur van mijn enige kabelleverancier 😉

 • Dat appartementsgebouw kan deel uitmaken van een beschermd stadszicht bijvoorbeeld…

  Hou er ook rekening mee dat appartementsgebouwen een intern reglement hebben en dat in de meeste gevallen dus toelating moet verkregen worden van de medeëigenaars voor je zoiets aan uw gemeenschappelijke voorgevel hangt.

  Tja en “vrije concurrentie” versus stedenbouwwetgeving: dat zal altijd een punt van discussie blijven. Iedereen snapt dat je op sommige plaatsen geen 50 bouwlagen mag bouwen, moet die eigenaar van dat bouwperceel nu ook klacht indienen bij Europa omdat hij er maar 2 mag bouwen? Wegens de vrije concurrentie? Hoe groot mag zo’n schotelantenne op de voorgevel bv. zijn voor u? 3,50 meter doorsnede? Oei ik heb nu net eentje nodig van 4,20 meter… Awel ik vind die van 0,80 m even storend. DBV-T antennetje anyone?

 • Per toeval ben ik – aan het werk aan een website van mij, die ik jullie hier graag presenteer – op het Schaarbeekse reglement inzake schotelantennes gestoten: http://www.demoscha.be/?p=253