Quads in Brussel.

‘k Ben niet iemand die zich vaak ergert. Zeker niet in een wereldstad als Brussel, waarvan ik vind dat (bijna) alles moet kunnen en mogen. Als je beslist om in een straat met een druk nachtleven een appartement te huren, dan moet je niet “emmeren” over geluidsoverlast. Als je, zoals ikzelf, vlakbij het Sint-Katelijne plein woont, moet je niet boos zijn op Johan Verminnen die mijn zaterdag volzingt, of op een autoloze zondag, waarbij er mensen over straat fietsen die ik nooit eerder in de stad zag.
Relativeringsvermogen is een verplichte eigenschap voor de Brussel-bewoner.
Maar. Ja, daar ben ik met de “maar”. Waar ik mij wél aan stoor: Quads.
Dat lawaaierige toestel, waarmee zowat elke mogelijke verkeersregel overtreden wordt.
Onveilig voor bestuurder, stadsbewoner, fietser. Pijnlijk aan de oren. Hoogst irritant.
Onlangs nog reed ik met de wagen in de Dansaertstraat en moest ik alle remmen “dichtgooien” voor een aan een veel te hoge snelheid “een tegenligger voorbijstekende” Quad.
Ik hoor ook van een Schaarbeek-bewoner mét kind dat hij elke avond een viertal van de machines door z’n straat hoort racen/loeien.
Is dit een nieuwe trend? Is er een groei in het aantal Quads in Brussel? Kent er iemand de regelgeving omtrent deze micromachines? Mag iedereen er zomaar opkruipen? En vooral, hoe geïrriteerd ben jij?

bruno.fm

Een gesprek hierover met Commissaris Victor Michaux van de politiezone Brussel Noord (BRUNO).

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Share
 • ok, het empatisch vermogen op deze blog laat weer te wensen over. Een poging om de twee tegengestelde meningen weer te geven :

  1) Er zijn inderdaad onbezonnen personen die, zonder rekening te houden met de anderen, met hun quads overal racen. Door hen krijgen diegenen die wel correct rijden een slecht imago en worden zij mee gestraft. Er zijn bijna geen quadterreinen en er worden in dit land steeds meer quadbijeenkomsten afgeschaft of beperkt. “Waar moeten mensen die in hun vrije tijd met de quad willen rijden naartoe?” Verdraagzaamheid gevraagd…

  2) Het probleem is het cowboy-gedrag van een pak quad-rijders. (een pak” en niet “alle!) Bovendien heeft de verkoop van quads serieuze proporties aangenomen en jan-en-alleman koopt het ding zonder zich iets aan te trekken van de medemens. Open uitlaatje der onder en dan gaan crossen (er is trouwens wel een groot verschil tussen de nozems die in de stad iedereen in gevaar brengen en de sportrijder die zondag in de velden gaat crossen). deze groep mensen denkt : “Blijkbaar vinden die clowns het normaal dat je als een gek door een straat rijdt waar kinderen buiten spelen. En dan maar klagen dat ze nergens meer mogen rijden omdat overal de wegen worden afgesloten voor quads…”

  wie heeft er gelijk? welke opinie ventileert het beste het algemeen belang? Er zijn zo blijkt correcte chauffeurs en onverantwoorde gekken maar hoe zorg je ervoor dat deze laatsten uit het verkeer worden geplukt? Om banbliksems en verwensingen te vermijden laat ik het hierbij.

 • tim

  Zielig noem ik dit!
  Jullie zijn echt haatgevulde mensen die zich gewoon willen afreageren op iets…
  Daarvoor hebben jullie nu een quad gekozen.
  Ik stoor mij aan jullie!
  Omdat jullie ons onterecht in het slecht daglicht stellen.
  Ikzelf ben quadrijder.
  En mijn toestel is helemaal niet lawaaierig.
  Standaard uitlaat staat er nog op.
  Ik snap niet waar jullie al die roddels halen.
  Volg de massa maar en maak ons maar slecht terwijl je absoluut niets van de machienes afweet.
  Wij zijn verantwoordelijke mensen die niemand in gevaar zullen brengen.
  Hou u toch niet bezig met kinderachtige streken.
  Ga ergens een terrasje een andere weggebruiker zwart maken sukkelaars!

  Je moet niet iedereen over dezelfde kam scheren.
  Het is niet omdat jij te hard rijd op de baan dat iedereen een boete in de bus moet krijgen als je begijpt wat ik bedoel.

 • Tom

  klein vraagje. als een quad met hetzelfde vermogen maar half zo snel gaat als een motorfiets, is er dan ook een verschil in geluid als je even snel rijdt. Maw is er verschil in geluid tussen quad en motorfiets die 70 rijden?

 • zilladude

  die flik kent er niets van !! omg man ! de “zware” quads een rijbewijs c !! stom vat ! hij zelfs de regels niet ! alle quads hebbben 15 kw op de papieren ! van zwaar tot licht dus blijft volledig hetzelfde … er zijn moto’s die veel meer lawaai maken hoor !

 • hmmm, quadrijders :
  Cognitieve dissonantie is een psychologische term die de onaangename spanning aanduidt die ontstaat bij het kennis nemen van een feit dat (of opvatting die) strijdig is met een eigen overtuiging of mening, of van het deelnemen aan gedrag dat strijdig is met iemands overtuiging(en). Meer precies geformuleerd is het de perceptie van onverenigbaarheid tussen twee “cognities”, waarbij een cognitie moet worden gezien als elk element van kennis, inclusief houding, emotie, geloof of gedrag. De theorie van cognitieve dissonantie stelt dat tegenstrijdige feiten als een drijvende kracht fungeren die de geest dwingen om nieuwe ideeën of gedachten te onderzoeken, of om de aanwezige overtuiging aan te passen, dus om de hoeveelheid dissonantie (tegenstrijdigheid) tussen cognities te verminderen.

 • stefaan

  Het ligt hem niet aan de quads, maar aan de mensen die ermee rijden, en zo is dit voor ieder voertuig. En zolang er geen duidelijk regelement over is zal dit een oneidige discussie blijven. Er zijn genoeg bromfietsen, moto’s, auto’s en vrachtwagens die lawaai maken, maar daarom ga je ze toch niet verbieden ? Maar bij quads dan weer wel? Wat een kinderachtige opmerking is dit? Een klein beetje respect voor ieder zijn keuze in voertuig en hobby aub. Als men meer controle en een duidelijke regelementering zou creeren zou er een pak minder overlast zijn. Wij gepassioneerd quad rijders met standaard uitlaat, respect voor de verkeersregels, natuur en medemens zijn alweer eens de dupe van de onverdraagzame belg die het makkelijker vind om te verbieden dan controleren en regelementeren.

 • Die radio hier is blijkbaar wel ZEEER subjectief. Quads willen verbieden en alle quads klem rijden omdat ze u zelf niet aanstaan ???
  En 250 doden in amerika per jaar, tel ze hier eens, en vergelijk dat eens met het aantal doden dat valt bij fietsers, automobilisten, voetgangers,…
  Zelfs met een porsche kan je uit de bocht gaan, maar dan ben je een heilige.

  Ik ben volledig akkoord dat een quadrijder die zich NIET aan de verkeersregels houd gestraft mag/moet worden, net zoals elke andere weggebruiker.
  Maar laat diegene die zich wel aan de regels houden MET RUST !!!

  Ik zit ook niet te zeiken over alle katarakt toeristen die hier de wegen onveilig maken op een zondag !

  Dus stop die f*cking heksenjacht op de quads !

 • Glenn

  Tom : Daar heb je wel een goed argument, het is zo dat een quad meer gas moet geven om dezelfde snelheid te rijden. Maar een 4-takt motor maakt een opvallender geluid op lage toeren, & ik kan me voorstellen dat je dit niet wist.

  2-takt motoren is een ander verhaal maar de productie ervan is reeds aan banden gelegd. Vanwege de vervuiling & het geluid & de erg oude technologie. 2-takt is in feite ontworpen voor competitie gebruik & zelfs daar zullen ze verdwijnen. Binnen vijf jaar zijn er geen meer.
  Wel jammer voor de sport, maar goed voor moeder natuur & jullie oren.

  Ik heb in mijn quadmilieu verhalen gehoord over jonge mensen die met zo’n 2-takt quad helmloos door de Brusselse binnenstad vliegen. Oòk wij storen ons hier erg aan want die cowboys creëren deze discussie.

  Straf de persoon in kwestie, val geen sport of hobby aan waarover je niets weet 🙂 Ik denk dat iedereen zich hierin kan vinden, zowel wie door quads geïrriteerd werd als de quad eigenaars.

  Er zijn veel meer leuke & vriendelijke mensen die quad rijden dan je zou denken!

  De weinige keren dat ik door mijn stad rij zie ik veel blije kinder gezichten. Ook oudere mensen die me vragen stellen als ik parkeer & wegrijd, gewoon uit interesse. Op die van mij staat reclame voor m’n firma en ik heb er tot nu toe uitsluitend leuke reacties op gekregen.

  Als iedereen een hekel heeft aan quads zou dit toch een erg slechte reclamestunt zijn? Dat is het helemaal niet trouwens 😉

  ‘s nachts door de binnenstad rijden is dom, gemeen & verschrikkelijk voor slapende kinderen. Daarover, zal er geen enkele quad bestuurder jullie ongelijk geven.

  Maar laat onze sport met rust en als je ons overdag ziet zwaai eens, dat maakt het leven zoveel aangenamer voor iedereen!

  Met vriendelijke groeten,

 • Ik wil toch even iets toevoegen aan deze discussie.
  Ik ben zel ook in het bezig van een quad, ja, zelfs met een iets luidere uitlaat…
  En ik ben een van de beheerders van Quadforumbenlux.com , een forum over alles wat met quads te maken heeft. Als jullie je eens de moeite nemen om hier wat op te lezen zal je tientallen berichten tegenkomen, waarin we ons ergeren aan deze “zotten” die onze hobby kapot maken.
  Ik kom uit het auto-tuning milieu, en hier was het vroeger net hetzelfde. 99% was gepassioneerd met zijn hobby bezig, maar als er ééntje is die aan een rotvaart door de wijk rijdt, of wat veel herrie maakt, moest het hele tuning-milieu eraan geloven. terwijl de meesten zelfs niet snel KUNNEN rijden omdat ze te laag bij de grond lagen. Maar dit is een andere discussie.
  Nu rijd ik zelf met een quad, en zie ik hier dezelfde verhalen terugkomen.
  Wij gaan elk weekend met een groepje quadrijders toeren over de weg, komen ook over binnenwegjes, langs fietsroutes, noem maar op. en we hebben nog nooit één klacht gehad. Het ligt dus écht niet aan de quads, maar aan de berstuurders ! En die mogen van mij gerust streng worden aangepakt, als ze zich niet aan de regels houden.
  Neem van mij aan, met een quad heb je een héél aner gevoel van snelheid, als je daar 70-80 mee rijdt, heb je écht het idee dat je snel gaat. en boven de 100 rijd dit echt niet meer aangenaam.
  Probeer dus eens niet “de quad” als slecht te zien, en proberen uit te roeien, maar “de quadrijder die zich niet aan de regels houd”…
  Dan zal je véél minder tot geen reacties krijgen van mensen die wél begaan zijn met hun hobby.
  Het is altijd gemakkelijk om maar ineens en héle groep aan te vallen, dan alleen de enkeling die een misstap begaat. En het klopt wat jullie zeggen, het is jammer dat de politie hier weinig aan doet. Als ze hiertegen strenger zouden optreden, stopte dit gedrag vanzelf. Maarja, dat is in dit belgenlandje niet zo eenvoudig…

 • Glenn

  Ik zal mijn niveau wat aanpassen zodat iedereen
  kan volgen. Vriendelijke mens ben ik toch 😉

  Ik stoor mij aan huilende baby’s op restaurant,
  VERBIED ALLE BABY’S OP RESTAURANT! OF BETER NOG,
  TOTAAL VERBOD OP BABY’S IN BRUSSEL!

  Ik stoor mij aan bejaarden in het verkeer, DOOD AAN
  ALLE BEJAARDEN! ALS U EEN BEJAARDE ZIET, BEL DAN AUB
  ONMIDDELIJK DE POLITIE ZODAT DIE ZE KUNNEN KLEMRIJDEN!

  De hond van mijn buurman plast tegen struiken, zo wordt
  mijn haag bruin. STRAATVERBOD VOOR ALLE HONDEN! ELKE HOND
  DIE BUITEN GESIGNALEERD WORD NA 22.00U KOGEL DOOR Z’N KOP!
  & EEN FLINKE BOETE VOOR DE EIGENAARS!

  Ik stoor mij aan wielertoeristen die denken dat ze een horde
  Tom Boonen’s zijn met privileges om kruispunten gedurende 10
  minuten af te zetten. TOTAAL VERBOD OP ALLE KOERSFIETSEN OP DE OPENBARE WEG!

  Ik stoor mij aan skateboarders op pleintjes & op het trotoir. ALS U EEN SKATEBOARDER ZIET, BEL DE POLITIE ZODAT DEZE ONMIDDELIJK KUNNEN WORDEN INGEREKEND & NAAR BEHOREN WORDEN GESTRAFT! HOEWEL VERBOD OP BESTUREN VAN SKATEBOARDS ZONDER BEZIT VAN HET RIJBEWIJS C BETER IS!

  Een paar leuke ideën voor bruno misschien?

 • putte

  Heb de moeite niet genomen alle gezever over anti-quad en slechte verslaggeving te lezen…

  Wat van belang is, is dat quads met hun irritant geluid (en de soms roekeloze chauffeurs) bijdragen tot de nervositeit van de mensen in de stad. Daarbij komt nog getoeter, politiesirene’s, autogeraas, de Dexia toren die nerveuze beelden projecteert s nachts…. en je hebt alle ingedriënten om de mensen nerveuzer (en daardoor soms aggressiever) te maken dan men normaal zou moeten zijn.

  Er is een reden waarom men vb. in de sations geen hardcore speelt maar eerder rustgevende muziek… om de mensen tot rust aan te zetten en zo aggressie te vermijden…

  Lawaai in de stad maakt mensen nerveus en al wat dit lawaai kan verminderen is welkom, dus ook ofwel een quad verbod in de stad, ofwel een maximumnorm qua lawaai (samen met een toeterverbod zoals dit in veel steden bestaat…)

 • ALdert

  het gros van de mensen zit te zeiken en te janken terwijl ze de regels niet eens kennen. een quad hoort niet meer geluid te kunnen en mogen maken dan ieder ander voertuig. ook is een quad geen exuus om asociaal te gaan rijden en daardoor dus ook niet toegestaan net als menig ander voertuig. het is de bestuurder die tot inkeer moet komen wat betreft rekening houden met het overige verkeer.

  dus hiermee wil ik ontkrachten dat de quad zelf een hinderlijk voertuig is.

  dat gezeur van jullie help je niemand mee. wijs dan de mensen die de fout begaan op hun mooie voertuig op hun daden. en spui niet hier over ze terwijl “wij” ons niet kunnen verdedigen.

  moraal van het verhaal: pak net als hardrijders op motor of auto individueel aan en niet de hele groep. hangjeugd is ook een plaag maar dan pak je ook niet alle jeugd aan.

  amen

 • renegade 800x

  graag wil ik ook reageren,
  heb je al eens bekeken hoe(chauffeurs)met van die franse (auto’s) op de baan zwalpen dat is pas ergerlijk,die denken pas dat ze zich allen kunnen veroorloven,maar wat hebben ze te verliezen,dat zijn wagentjes die amper iets kosten en als ze dan al eens ergens tegen rijden dan volstaat wat plastic en een tube lijm om hem weer in orde te krijgen,ze scoren 5 sterren op de ncap (max 50km/u) en als ze tegen een iets hogere snelheid ergens anders tegen rijden dan zijn ze ofwel zwaar gewond of overleven ze het niet,tegenover een degelijke wagen (alles behalve frans),altijd maar op de kap zitten van de quad rijders,maarja jaloers omdat ze het waarschijnlijk niet kunnen permiteren en liever het johnny’ke uithangen met hun frans autootje,als wij ons houden aan de maximum snelheid dan kunnen ze ons met hun frans autootje inhalen (aja zun mogen dat he) maar eens aan een roodlicht is het luide (lees vervormd) geluid uit hun plastic autootje en dan nog met de ramen openen,zodat iedereen hun kan horen(das pas ergerlijk en associaal),rijdt eerst eens met een quad en oordeel zelf

 • erik

  ROFLOL 🙂

 • renegade 800x

  glenn,ik sluit me 100% bij je aan,

 • Rob

  Heb gisteren tot mijn groot jolijt een quad aan de Anderlechtsepoort (waar ik woon) zien overkop gaan!
  Het mag een wonder heten dat er gezien de (kermis)drukte niemand anders bij betrokken was. Ook de bestuurder zelf bleef gelukkig ongedeerd en kon snel weer verderrijden. Maar wat een plezier om zo’n arrogant lawaaierig stoefferke letterlijk op zijn bek te zien gaan! Prachtig!

 • jan

  In Antwerpen gaan ze quads gewoon verbieden, simpel toch

 • Jemenfish

  Heb er gisteren 1 gezien van op terras Walvis toen die optrok om een voorligger voorbij te steken.

  Je hebt dan én een breed voertuig op een verkeerd rijvak, én een bestuurder met helm die dus gezichtsbelemmering heeft voor pakweg een voetganger die onreglementair oversteekt, én geluidsoverlast voor zowat de hele straat. Dat er mensen willen tegen optreden lijkt me dan nu wel logisch, met 1 manoeuvre stoor je tientallen mensen, om nog niet te spreken van risico’s.

  Het lijkt me met dit weer wél leuk om mee te rijden, eigenlijk. Maar dan op boswegen of in een kleine gemeente. Met zoiets in het centrum rijden zonder regels te breken (zoals trage voorgangers voorbij steken) lijkt mij enorm frustrerend.

 • TVBrussel maakt vandaag, 12 augustus 2009, reportage over Quads in Brussel en een eventueel verbod op deze voertuigen.
  Zoeken eigenaars van Quads . Bellen na 02 702 87 35 ! Nu, vandaag asap 🙂

  Filip De Rycke, tvbrussel nieuws

 • peter

  “Het lijkt me met dit weer wél leuk om mee te rijden, eigenlijk. Maar dan op boswegen of in een kleine gemeente.” dixit Jemenfish

  feit is dat het in boswegen en veldwegen ook al zo goed als onmogelijk (=onwettelijk) gemaakt is om er gemotoriseerd te rijden.

 • Nou ten eerste zijn het super leuke dingen om op te rijden. Niet door de stad maar door bos en zand met leuke heuveltjes. Ik weet dat de regelgeving hetzelfde is als met auto’s. Je moet ook 18 zijn en een rijbewijs hebben wil je hier op kunnen rijden. Echter is het idd soms belachelijk irritant om ze voorbij te zien rijden en racen! Dus aan de ene kant ben ik het met je eens en aan de andere kant ook niet zoals je hoort!

 • Die dingen zijn geweldig! Maar ik woon zelf voor een park en zelfs daar komen ze keihard doorheen scheuren, dus wat dat betreft ben ik het zeker met je eens.