Ingezonden: Appartementsgebouw bevlagd

Onlangs nog te horen op bruno.fm: de populariteit van de Belgische driekleur zit in de lift in het Brusselse. Een en ander zou te maken hebben met de politieke toestand, waardoor heel wat mensen hun gebondenheid met België willen benadrukken. Bart De Maesschalck fotografeerde dit appartementsgebouw in Schaarbeek, waar het wel de nationale feestdag lijkt.

appartement - foto Bart De Maesschalck

bruno.fm

Bruno sprak met vlaggenverkoper Walter Michiels.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Kolonel Corné van het Belgisch leger legt uit hoe je zo’n vlag moet ophangen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share
 • Appartementsgebouw is de “Brusilia” 😉

 • Luc

  Bij deze wil ik een oproep doen aan alle Belgen die graag een efficiente, goed werkende overheid hebben om GEEN Belgische vlag uit te hangen.

 • Luc

  Om maar te zeggen, als je de conclusie trekt dat al wie nu een vlag hangt om België geeft, dan kan je even goed de conclusie trekken dat al de rest van de Belgen er blijkbaar niet echt wakker van ligt.

 • pogonus

  Ik wou net zelf mijn “vlaggenfoto” verzenden, maar deze hierboven is veel beter. Vooral sinds de honderdste dag na de verkiezingen zie je de vlaggen als paddestoelen uit de eh… ramen schieten. Mij viel het voor het eerst op in Sint-Pieters-Woluwe en Kraainem. Heeft iemand er een idee van of dit fenomeen in de rest van het land ook de kop opsteekt?

 • @Luc. Tja, men moest beter een Brusselse irisvlag ophangen, om Vlamingen en Walen eraan te herinneren, dat Brussel bestaat, en dat de Brusselaars geen condominium van Vlaanderen en Wallonie willen worden omdat ze dat voor 1989 ook al hadden, wanneer man grote delen van de stad kapottgebouwt heeft.Zie http://www.bruxsel.org/?q=nl

 • @ pogonus: bij mijn doortocht in Vlaanderen gisteren heb ik er niks van gemerkt. Ik denk dat dit vooral een Brussels fenomeen is.

  @ Malte: als je goed kijkt hangt er een irisvlag tussen 😉

 • Prosper

  @Luc : van wat ik links en rechts opvang gaat deze spontane actie (itt het door NVA’ers georchestreerde “vlaanderen vlagt” op sportwedstrijden) over de bezorgdheid dat de huidige voor 100% door het communautair beheerste formatie volledig voorbij gaat aan de 99% andere uitdagingen waarvoor ons land staat. Een mening waarachter ik mij als Brusselaars volledig kan scharen. Integratie, (verkeers-)veiligheid, vervuiling, werkgelegenheid etc, het is een beetje naïef om te denken dat we met een opgedeeld land deze uitdagingen beter aankunnen. Andere component van deze spontane actie bouwt verder op wat de pers in deze impasse eerder al opmerkte : ondanks de communutaire heibel zijn er in deze stad tekenen van een werkend organisch-ontstaan stedelijk samenlevingsmodel (de renaissance van brussel centrum, de modernisering van het openbaar vervoer, de terugkeer van de fiets in de stad, de nieuwe dynamiek bij Actiris (dankzij samenwerking met VDAB en FOREM), het heeft allemaal zeer weinig te maken met het uitspelen van de oude tegenstellingen tussen gewesten maar met een common sense die kenmerkend was voor land België (als het mee zat). Het probleem is dat Vlaanderen al zo ver weg is in zijn “wat we zelf doen, doen we beter”-trip dat het niet eens door heeft welke voordelen België voor zich biedt. En daarom vind ik deze Belgische vlaggen actie niet alleen juist maar ook nodig.

 • Henkovic

  Mijn terras is helaas niet groot genoeg om mee te doen met deze vlaggenactie, want heb er minstens vier nodig: een Belgische voor mijn Land, een Vlaamse voor mijn Taalgemeenschap, een Brusselse voor mijn Stad en een Europese voor mijn cultuur en waarden. En dit in volstrekt willekeurige volgorde of hierarchie. 🙂

 • Jo

  Ik krijg altijd een onaangenaam gevoel als mensen vlaggen bovenhalen. De geschiedenis zit daar voor iets tussen. Ik kan me geen vlag voorstellen waarmee ik zou zwaaien.

 • skywalker

  Malte, Brussel is voor 1989 niet kapotgebouwd zonder de medeplichtigheid van enkele notoire Brusselaars, de namen zijn nog genoegzaam bekend. Ik was er toen niet bij, maar met een beetje een a posteriori inzicht van het Belgische beslissingsweefsel in de jaren 60 en 70 en enige kennis van het onroerend goed milieu in Brussel zelfs vandaag durf ik er van uitgaan dat het franstalig brussels establishment van toen wel uiteindelijk aan de touwtjes zal getrokken hebben.

 • Deze foto is ondertussen ook overgenomen door brussel deze week en brusselnieuws:
  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091100512/page.htm?newsID=1190795377

 • Albert

  @skywalker :
  Dat Franstalige establishment was nauw verweven met het Vlaams establishment, dat ook Franstalig was.
  Bovendien zal niemand mij wijsmaken dat onze nationale poltici – ook Franstalige en Vlaamstalige elite – niets had kunnen doen om dit te beletten.
  Heel de internationale artistieke gemeenschap heeft opgeroepen om het “Maison du Peuple” niet af te breken. Het Belgische gebrek aan visie was sterker, waarom ?
  Men zou kunnen analyseren hoe dit door de geschiedenis zo slecht is kunnen evolueren : het begon met het wegstoppen van de rivier : bestaat er een grote stad in Europa zonder rivier ? – het ging verder met de noord-zuid-verbinding (zelfs Parijs kent dit niet en in Antwerpen stopt men die diep onder de grond) – en de kers op de taart was het platleggen van ganse woonwijken voor Europa en haar instellingen.
  Ik ben niet nostaligisch, maar één ding leer ik hier wel uit : het zijn niet onze federale poltici, die in een tweekamp Vlaams-Franstalig verdeeld zijn, die een hart hebben voor Brussel. Als Vlaanderen zegt “Wat we doen, doen we beter” dan is dat honderdvoud waar voor Brussel, op voorwaarde dat onze politici rechstreeks verantwoording verschuldigd zijn aan hun Brusselse kiezers, en niet aan een partijkopstuk uit Mons of uit Ieper.
  En als er hier iemand denkt dat Brussel vooruitgaat, think again : “Maar liefst 28 procent van de Brusselaars komt in aanraking met armoede…. In Vlaanderen lijdt 6 procent van de bevolking armoede, in Wallonië 18 procent.” http://www.brusselnieuws.be/feed/site/rubrieken/1091053972/page.htm?newsID=1187101973
  Over de rest zal ik maar zwijgen.

  Mensen zijn nostalgisch over België, en dat is begrijpelijk, maar als ze eens wisten, dan zouden ze een Brusselse vlag verkozen hebben boven één van den “Belgique à papa” met haar onduidelijke compromissen dat vooral de meerdere eer en glorie van het establishment gediend heeft.

 • skywalker

  Albert:
  “Dat Franstalige establishment was nauw verweven met het Vlaams establishment, dat ook Franstalig was.” Dat is toch wat ik zeg: franstalig ;-).

  Ik wil enkel zeggen dat Brussel niet moet afgeschilderd worden als slachtoffer van de hele Belgische situatie. Integendeel, indien er één stad baat gehad heeft bij België dan is het wel Brussel, voornamelijk de sociale bovenlaag in Brussel (misschien zelfs ten koste van de sociale onderlaag in Brussel en ook -vergeten we wel eens- in Wallonië).

  Dat onze Brusselse bestuurders zo een goede bestuurders zijn, neem ik met wat ironie. Dat ze rechtstreeks verantwoording moeten afleggen aan de Brusselse bevolking en aan niemand anders onderschrijf ik helemaal.

 • Albert

  Dag Skywalker,

  Ik vind nochthans dat Brussel wel degelijk het slachtoffer is van de Belgische situatie, en soms denk ik wel eens dat het niet enkel gelegen is aan het feit dat twee grote Gemeenschappen vechten om slechts één hoofdstad, met als gevolg het ontbreken van een gemeenschappelijke ambitie voor die stad als dusdanig. Vergelijk maar eens Brussel met de herwaardering die doorgang heeft gevonden in de andere Belgische steden en dorpen, in Lille, in Bilbao, etc…

  Soms denk ik ook dat het de schuld van de auto is. Vanaf de invoering van de auto werd het mogelijk in de stad te werken, maar buiten de stad te wonen. Voor Frankrijk lijkt dit minder erg, omdat een afgevaardigde uit Lyon niet zomaar Parijs-Lyon kan beginnen pendelen. Bij ons kunnen al onze nationale/federale ministers op een afgelegen kasteel of verkaveling wonen, en doen ze dit ook.

  Drie autonome gewesten, zoals bruxsel.org lijkt voor te staan, zouden ons de Bruxellisation mogelijk bespaard hebben.
  By the way, heb je hun Oproep reeds getekend ?
  Ik maak er in ieder geval onbeschaamd reclame voor ;-).

 • skywalker

  Daar geef ik je graag gelijk in. Brussel ontvangt elke dag meer dan 300.000 pendelaars en dat laat sporen na. Anderzijds Brussel heeft nu al geruime tijd evenveel instrumenten om de stad/gewest te verbeteren als andere steden en we staan dikwijls minder ver. Brussel zal natuurlijk altijd moeilijker blijven dan Brugge maar toch, ik heb de indruk dat onze bestuurders wat conservatief zijn, zie maar naar wat Pascal Smet moet doen om zoiets als de flessenhals van Louiza autovrij te krijgen. Ik heb die oproep gelezen maar niet ondertekend, ik was niet helemaal overtuigd. Ik weet niet meer precies waarom, zal nog eens herlezen.

 • Albert

  Very right, Skywalker.
  Het Gewest heeft inderdaad wat hefbomen gekregen, maar naar mijn bescheiden inzien te weinig, en hetgeen ze heeft steekt soms wat pervers ineen.
  Ik hoor vaak sommige politici van buiten Brussel19 foeteren tegen de 19 baronnieën. Maar laten we niet vergeten dat die 19 baronieën behouden werden in ruil voor garanties van zitjes voor politici van Nl-taalrol in het Brussels parlement en regering.
  Het was toen dat de bevoegdheid “mobiliteit” e.a.volledig naar het Gewest had kunnen overgeheveld worden…. en nu zitten we met de gebakken peren in naam van een communautair compromis.
  Enfin, er is misschien beterschap op komst : en in afwachting vraag ik aan de Brusselse Regering gratis Iris-vlaggen uit te delen.

 • Pieter

  Wat een negativiteit allemaal!
  Brussel gentrificeert in hoog tempo. Natuurlijk de vlaamse intellecto-yuppen van de Dansaert straat en hun uitdijende gebied, en de homo-wijk tussen Grote Markt en Place Rouppe. Maar ook de oude gedeeltes van St Gillis, Vorst, Etterbeek, Elsene en Schaarbeek-oost veranderen snel van gedaante. Zelfs de eerste verschijnselen van deze “boboisation” zijn waarneembaar in Jette en gedeeltes van Laeken (4e Europese School?)

  Brussel wordt in snel tempo internationaler en rijker. Dit ondanks dat ze warrig en slecht en inefficient bestuurd wordt. (Bijv: Fatwa over de broodnodige metro-uitbreidingen, of het ontbreken van een centrale regie om van het Europese Kwartier, toch een visitekaartje, iets fantastisch te maken.
  Het verkeersinfarct tussen Brussel en het ommeland helpt hierbij.
  Bewijs hiervoor is de vierkante meter prijs op de onroerend goed markt die in heel Brussel wordt gehaald.
  Een ander bewijs voor de internationalisering konden we waarnemen tijdens de afgelopen WK voetbal. Vlaggen uit Kroatie, Spanje, Duitsland, Portugal, Frankrijk, en natuurlijk de onvermijdelijke Nederlandse vlaggen ( de Woluwes en natuurlijk heel veel in Overijse).

  Late we dus blij zijn dat we nu wat Belgische vlaggen in het straatbeeld tegen komen, zo krijgen we toch weer even het idee dat er ook nog Belgen in Brussel wonen.

 • Albert

  Inderdaad, Pieter. De laatste echte Belgen leven in het Brussels Gewest. 😉

  Je lijkt dat allemaal een goede zaak te vinden, die gentryfication, maar…

  De niet-begeleide toestroom van goedverdieners maakt zoals je het zelf aangeeft dat de prijs voor onroerend goed nogal de hoogte in gegaan is. Moet men daar trots op zijn ? Wie verdient hieraan ? Het koppel met een “normaal” salaris moet vandaag pa, ma, de twee pépés, en de twee mémés erbij sleuren om zich in het Brussels Gewest een doorsnee woning te kunnen aanschaffen.

  Brussel wordt misschien rijker in hoeveelheid gegenereerde BBP, maar tegelijk verarmt haar bevolking jaar na jaar.
  De grote dualiteit die het Brussels Gewest kent heeft zo haar gevolgen voor de spanning die er tussen de diverse bevolkingsgroepen heerst, onafgezien van het feit dat men zich kan afvragen waarom er niet voldoende solidariteit heerst om zéér rijke gemeenten te laten opkomen voor minder rijke gemeenten, waarom er sjieke kwaliteitsvolle elite-scholen bestaan naast een groot aantal scholen waar de schoolverlaters geen enkele kans op de arbeidsmarkt maken, enz.

  Maar waarschijnlijk hoor je ook bij de goedverdieners, en zullen deze problemen voor jou worst wezen.
  De gentryfication heeft dus niet enkel positieve effekten, maar ik noteer in ieder geval dat mits wat begeleiding dit een goede zaak kan zijn.

  By the way, wist je dat er zeer zwaar gelobbyd is geweest om te vermijden dat de 4de internationale school niet in de sjieke ghettogemeenten zou komen, maar wel in Laken ?

 • Pieter

  De snelle gentrification van significante delen van Brussel is FANTASTISCH !

  Om veel verschillende redenen.

  Belangrijk gevolg is dat hele buurten er fysiek aanzienlijk beter uitzien dan 5 pakweg 10 jaar geleden. Het hoeft geen betoog hoe prettig het is om in een goed ogende en schone buurt te leven.
  Het gevoel van veiligheid is in veel gedeeltes van de stad weer aan het toenemen.
  Her en der in de stad duiken gespecialiseerde voorzieningen op zoals coffeeclubs, afhaal-vietnamezen/thais/japanners, antiquairs, ambachtslieden, kunstgallerien, terassen, makelaars, finacieel adviseurs, schoonheidssalons, allerlei internationale scholen, enzv.
  Het feit dat Brussel sinds begin negentiger jaren niet meer verfranst maar sterk internationaliseert lijkt me niet alleen ten goede komen aan het leefklimaat maar wordt ook politiek gezien meer en meer een troef voor vlaamse partijen om Brussel uit handen van Wallonie en dus de PS en consorten te houden.
  Het is inderdaad fantastisch dat er zich in Brussel niet alleen een lompen-proletariaat heeft gevestigd (zoals in veel andere Europese steden) maar dat de stad volstroomt met TALENT uit de hele wereld.
  Talent en bedrijven die onder andere bereid zijn en zullen zijn naar Brussel te komen DOORDAT er een steeds beter vestigingsklimaat en voorzieningen niveau is ontstaan.

  Jawel er waart een sfeer van optimisme door de stad!!

  En ja ook aan de onderkant van Brussel ontstaan er hierdoor meer en meer mogelijkheden zichzelve te verheffen. De kansen liggen soms maar een paar metrohaltes verder.
  En ja , ik ben zeer blij met de lokatie keuze voor de 4e internationale school. De real estate in de omgeving is bij vlagen magistraal. Een forse opwaardering ook van de wijken in het noordwesten van Brussel is dus te verwachten. Ik verheug me er nu al op!

 • vlaggen
  Op de Lambermontlaan waren er ook wat vlaggen te zien.

 • Albert

  Je klinkt wel zeer liberaal en pamflet-achtig, Pieter, als je enkel de positieve effekten van de onbegeleide gentryfication wil zien.
  Sociaal ingestelde mensen en organisaties hebben gelobbyd om de 4de internationele school voor één keer niet in een sjieke ghettowijk te vestigen, wel in laken. Jij ziet er enkel het voordeel van waardestijging van het onroerend goed te plekke, maar dat maakt wel zoals ik reeds schreef dat de gewone mens zich geen woonst meer kan aanschaffen.

  In het ideale geval moet men ophouden met nationale en Europese elitescholen, en moet er danig geïnvesteerd worden in alle scholen in het Brussels Gewest zodat iedereen toegang krijgt tot kwalitatief onderwijs, en er geen discriminatie is van de minder begoeden.

  Klinkt dit utopisch ? of moeten alle rijke mensen hun eigen vlag uithangen ?

  p.s. bericht aan de moderator : het statement van Pieter dat er talent van heel de wereld naar Brussel komt lijkt mij interessant om uit te diepen in een andere rubriek met de vragen : is dit zo, indien ja hoe komt dit, zal dit blijven duren ?

 • Pingback: Gentrificatie van Brussel at BrusselBlogt()