Nieuwe Brusselse groepering deelt 20.000 vlaggen met iris uit

Een vijftigtal mensen heeft in de nacht van zaterdag op zondag in en rond Brussel 20.000 “vlaggen” uitgedeeld waarop een iris staat afgebeeld, het symbool van het Brussels gewest. De actie is een initiatief van de nieuwe groepering Bruxsel Iris, die het hoog tijd vindt om de “Brusselse identiteit” aan te wakkeren.
De vrijwilligers deelden 20.000 A3-bladen uit waarop de iris afgeprint is tegen een blauwe achtergrond. Bedoeling is dat de Brusselaars het blad aan het raam van hun huis hangen.

Daniel Verougstraete, een van de initiatiefnemers, benadrukt dat het om een politiek onafhankelijke actie gaat, die er enkel op is gericht de huidige federale regeringsonderhandelaars te wijzen op de meertaligheid en het multiculturele karakter van Brussel. “Onze hoofdstad moet de hoeksteen worden van de goede werking van België en de uitstraling van ons land.

Brussel is meer dan een probleem dat geregeld moet worden door twee gemeenschappen die een scheiding willen”, aldus Verougstraete. Bruxsel Iris (www.bruxseliris.be.) plant nog meer acties in de toekomst. (belga/dm)

bruno.fm

bruno.fm sprak met Verougstraete.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share
 • De woorden van Daniel Verougstraete over Brussel moeten toch wel preciezer worden geciteerd. Verougstraete zegt helemaal niet dat “Brussel […] meer [is] dan een probleem dat geregeld moet worden door twee gemeenschappen”. Hij zegt dat Brussel “(opnieuw) de hoeksteen [moet] worden voor de goede werking van de Belgische staat en de uitstraling van ons land… en geen probleem dat geregeld moet worden door 2 gemeenschappen”.

  Voor Verougstraete is Brussel dus niet meer dan een probleem, maar juist helemaal geen probleem en eerder een gegeven dat mogelijkheden creëert.

 • Tom

  Misschien moeten we België maar gewoon annexeren en alles laten besturen door het Brussels Gewest? (Behalve een stukje Vlaanderen en een stukje Wallonie dat we onafhankelijk maken en respectievelijk aan de NVA’ers en FDF’ers geven)
  🙂

 • Anton

  Had net een Brusselse vlag gekocht: €8 in de Agoragalerij.

  Zo is al 1 muur van kot versierd. Nu nog de drie andere.. zucht.

 • Bestaat er eigenlijk al een beweging die van Brussel een onafhankelijke republiek wil maken, met Albert II als president?

 • Anton

  President? Dan zal hij eerst verkozen moeten geraken.

  Zulk een “beweging” (voor mij houdt dat toch al enige sérieux in) bestaat bij mijn weten niet in Brussel. Gelukkig maar!

 • Tom

  Het staat jullie natuurlijk wel vrij om mij tot Keizer van Brussel en Pajottenland te kronen, op voorwaarde dat dat niet te veel werk is voor mij.

 • Patrick Vanhoucke schreef:

  Bestaat er eigenlijk al een beweging die van Brussel een onafhankelijke republiek wil maken, met Albert II als president?

  Anton schreef:

  President? Dan zal hij eerst verkozen moeten geraken. Zulk een “beweging” (voor mij houdt dat toch al enige sérieux in) bestaat bij mijn weten niet in Brussel. Gelukkig maar!

  Verkozen? Maar nee, we maken hem président pour la vie.

  Ik denk dat ik in ‘t vervolg duidelijker moet knipogen als ik hier een reactie schrijf 🙂