Ingezonden: Kerkhof van Laken

Bart Pierreux bezorgde ons dit sfeerbeeld van Allerheiligen op het kerkhof van Laken.

Kerkhof van Laken - foto Bart Pierreux

Heeft u ook een leuke foto van Brussel? U kan deze steeds opsturen naar foto@brusselblogt.be!

Share
  • therry beauprez

    mooie foto.nu ik hier toch ben heb ik een vraag.is het kerkhof van laken vrij toegankelijk voor fotografie of is er een toelating van de gemeente of politie nodig om er te mogen fotograferen? ik heb wel een gehoord dat het niet is toegelaten om te fotograferen op het kerkhof van laken zonder toestemming.

  • Bart

    Het web staat vol foto’s van het kerkhof, het zijn de catacomben die lijken die toelating nodig te hebben en daarvoor heb je een toelating nodig. Het zou ook niet de eerste plek zijn die teloor gaat door teveel flitsen e.d.:

    http://www.zoover.be/belgie/brussel/laken/kerkhof-van-laken

    ‘Voor de liefhebbers en fotografen een van de beste in België. Niet vergeten: ondergronds zijn er cryptes. Nota: om hier te fotograferen moet men een vergunning aanvragen. Het kerkhof van Laken is een stukje Père Lachaise in België, gelegen naast de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken, een 13de-eeuwse, vroeg-gotische kerk en het toen omringend kerkhofje. In 1832 wordt de oppervlakte van het parochiekerkhof méér dan verdubbeld: 1ha 23a, in de richting van de huidige hoofdingang. In 1850 plannen voor een aanzienlijke uitbreiding van het kerkhof (tot 2ha 46a) in oostelijke en zuidelijke richting (vanaf de huidige Calvarie tot aan het Ghémar-mausoleum). Halfweg de jaren 1870 plaatstekort op het kerkhof. Er komt een net van ondergrondse grafgalerijen, gekoppeld aan bovengrondse monumenten. Monumentale grafzerken, kapelletjes en beelden zoals kopie van ‘de Denker’ van Rodin.’