Saint Vé: Even lekker wildplassen!

Op Brusselnieuws net met de grimlach gelezen:

‘Brussel – Tijdens de studentenoptocht Saint-Vé afgelopen dinsdag is een 57-jarige man opgepakt. Voorbijgangers hadden gezien dat de man foto’s nam van vrouwelijke studentes die op straat plasten.

Op Saint-Vé vieren de studenten van de VUB en de ULB uitbundig de stichter van de Brusselse universiteit Pierre-Théodore Verhaegen. Dat gebeurt door een optocht door de stad waarbij er veel drank vloeit en er uitbundig gefeest wordt.

De aangehouden man maakte daarvan gebruik om foto’s van plassende meisjes te maken. In de woning van de man, een voormalige militair, werd een grote hoeveelheid porno in beslag genomen. Eerder was de man al eens veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid. Na verhoor is hij vrijgelaten.’

 Ik zou het leuk gevonden hebben moest er een rechtzaak van gekomen zijn. ‘De verdediging roept nu: Wildplasser 3’. Moet allemaal kunnen op Saint Vé. Net zoals het doelbewust onderkotsen van een willekeurige werkmens (zelf weer zien gebeuren dit jaar en ondertussen wellicht ook al lang geen uitzondering, ook tien jaar geleden niet). Waarom worden deze zaken blindelings getolereerd? Als de politie de tijd vind om deze man te vervolgen (die al zelf de tijd en kans moet vinden een fotoreportage te maken met genoeg plassende meisjes, chapeau), zou er misschien ook eens kunnen gekeken worden naar de wildplas op zich, bij mijn weten nog altijd niet bijster legaal in Brussel?

Op wikipedia vind ik het volgende over die brave wildplasser en wildebrok Verhaegen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre-Théodore_Verhaegen

Nu niet meteen wat ik had verwacht. Misschien zijn de studenten ergens het Noorden kwijtgeraakt? Alsook evenwel een stukje Zuiden, streepje Oosten en wellicht zelfs een tikkeltje Westen. Wildplassen en kotsen om iemand te eren verdient anders wel een prijs voor originaliteit. Het spreekt al boekdelen dat sommige mensen zich nog veiliger voelen om bij een manifestatie buiten te komen dan op Saint Vé…

Voor de duidelijkheid: Ik ben vrij overtuigd dat het initiële idee er iets anders uitzag als wat er al jaren gaande is en respect verdiende. Maar momenteel zorgt deze gedoogde massa-orgie ook dagen voor 20 November voor overlast: Denk bijvoorbeeld aan de bedelende student op het kruispunt Kunst-Wet de week voor deze datum, die naarmate de avond en het drankverbruik vordert al dat tikkeltje meer risico durft te nemen. Somewhere, something must have gone terribly, terribly wrong…

Share
 • Dat wildplassen is een plaag, maar veel alternatieven zijn er niet. Het is nu reeds meer dan 10 jaar geleden voor mij, maar chemische toiletten op zo’n camion plaatsen was technisch moeilijk realiseerbaar, maar vooral gevaarlijk omdat de plassers constant op en af de camion moeten.
  Chemische toiletten langs het parcours mocht toen blijkbaar niet van ‘t stad, maar daar heb ik geen schriftelijk bewijs van.

  Indertijd is er ook een student geweest die alles onderkotste (gelukkig was dat geen persoon die werd ondergekotst…). Die is toen wel gesanctioneerd geweest door de praeses met het opkuisen van het desbetreffende portiek (nog diezelfde dag!). Deze persoon werd ook verboden om op de eerstvolgende cantussen bier te drinken (gezien hij er niet mee overweg kon!). Achteraf bleek dat het ging om één van die studenten die 1x per jaar weggaan, en denken dat werkelijk alles kan.
  Dit is geen goedpraten wat ik probeer te doen, maar de studentenleiders en organisatoren doen veel moeite om ongeoorloofde uitspattingen tgo burgers te voorkomen, in de laatste 15 jaar is heel veel verboden geworden. Maar je kunt zo’n enkelingen niet uitsluiten. Met carnavalvieringen (Aalst, Binche,…) zijn er ook altijd wel incidenten met enkelingen. En daar is weinig tegen te doen, tenzij je de ganse happening wil afschaffen.

  Wat betreft het bedelen, dat is een zéér oude traditie en is eigenlijk meer folklore dan iets anders. Het verwondert me dat studenten zat rondlopen op een kruispunt, en indien dat het geval is moet je niet aarzelen om politie in te lichten. Ze zijn een gevaar voor zichzelf en voor de anderen. Van de straat af!

 • Ik heb het altijd een marginale bedoening gevonden, het heeft mij nooit veel gezegd. Trauma’s opgelopen toen we in het middelbaar bekogeld werden met bloem en eieren denk ik :), ook dat heb ik altijd achterlijk gevonden.

 • Die eieren en bloem zijn in 92 stilgelegd. Reden was inderdaad die enkelingen die onschuldige burgers te lijf gingen.

 • Tom

  eieren en bloem werden nog steeds gedaan toen ik nog op middelbaar zat 8jr geleden hoor. Maar misschien was het alleen op schoolterrein en naaste omgeving, niet op straat.

 • Bij ons (Sint-Pieterscollege Jette) was het wel degelijk op straat, en zeker nog in het jaar 1999.

 • BertBlogt

  Het is niet omdat het om een traditie gaat, dat zomaar alles moet kunnen. En als het dan toch maar enkelingen zijn die over de schreef gaan, dan kan het toch niet zo moeilijk zijn om die er uit te halen. Zou het niet mogelijk zijn om stewards in te zetten, studenten die zelf niet drinken en in de gaten houden of er niet te ver over de schreef wordt gegaan. Zo’n systeem vazelfregulatie werkt vaakt bij moeilijke betogingen en bij voetbalwedstrijden heeft dat ook al zijn deugdelijkheid bewezen.

  Het is nu inderdaad vreemd dat een man wordt opgepakt die foto’s neemt van wildplassende meisjes. Als je een foto neemt van een streaker of een exhibitionist, ben je dan ook strafbaar? Heel raar.

 • De studentenkringen beweren ook dat zij ‘stewards’ voorzien, t.t.z., een paar die niet drinken. Maar daar valt niet veel van te merken. Daarbij, Saint Vé is zo uitgelopen dat niet alleen studenten van VUB en ULB, maar eventuele andere universiteiten en hoge scholen wel eens komen meestappen, + natuurlijk de X willekeurige voorbijgangers (of toeristen ook wel vaak) die wel benieuwd zijn waar al die decadentie naartoe trekt. In totaal gaat het hier over dui-zen-den studenten, dan heb je wel meer nodig dan wat stewards.

  Maar als puntje bij paaltje komt: Een betoging, voetbalwedstrijd, love parade, enz. is ook allemaal strikt gereguleerd. Geen enkele van bovenstaande zou de toelating krijgen met ‘eigen stewards’ af te komen, dat is gewoon te riskant. Laat staan dat

  1. Een dronken student nu eenmaal niet zo makkelijk is bij te sturen en moest je met een agressieveling te maken hebt en je houdt er iets aan over als ‘steward’ qua wondes, je mogelijk nog zelf op het matje wordt geroepen wegens niet gebreveteerd.

  2. Die zogenaamde stewards natuurlijk zelf schachtentemmer, penningmeester, enz. zijn van de kringen. Iemand die zou moeten instaan om wanpraktijken tegen te gaan, dient volkomen onpartijdig, dus GEEN student.

  Dit jaar lees ik dit voorval, vorig jaar zag ik op de Anspachlaan overal met bloem gestrooid worden, en toen was het al vrij laat, genre 16u45, toen ik even inkopen ging doen.

  Maar wie staat in voor de veiligheid? En wie staat er eigenlijk in voor die massale opkuis? Ik heb na Saint Vé nog nooit studenten gezien centrum Brussel die netjes weer alles proper maken. Ik vind enkel een voyeur al bij al nog meevallen gezien hoe erg het er aan toe gaat; Is dat op zich dan al geen teken dat er een probleem is? In het artikel staat dat meerdere voorbijgangers de politie waarschuwden, hoeveel studenten waren daar dan precies hun behoefte aan het doen, en kregen die voorbijgangers dan direct een vleugje naakt tijdens hun shopping ongewild toegeschoven?

  Waarom zouden er geen alternatieven zijn trouwens aan die toiletten? Ik kan er volledig inkomen dat toiletten plaatsen op het parcour te moeilijk ligt (plaatsen/leveren, en waarschijnlijk worden ze door die lollige studenten gewoon omgeduwd, je weet wel, Jackass-toestanden enzo, fun fun), maar dus het haalbare alternatief is duizenden studenten even met een oogje dichtgeknepen door de ordediensten toelaten het centrum van Brussel als groot toilet te laten gebruiken?

  Welke meerwaarde heeft Saint Vé eigenlijk, buiten naar de studentikoze gemeenschap, voor Brussel op deze manier? Hoeveel studenten daar aanwezig zouden eigenlijk kunnen vertellen wie Verhaegen was?

  En: Merk op, de man is na deze fotocollectie en wat er bij hem thuis is aangetroffen, gewoon weer vrijgelaten. Misschien beseften de agenten van dienst dat de logica ver zoek was en ze geen voet hadden om op te staan? Wedden dat dit individu er volgend jaar gewoon weer gezellig bij is?

 • BR

  In mijn voortuin aan ULB komen die studenten zowat ELKE nacht hun behoefte doen. Als je de voortuin afsluit met hekken, wordt die vernield.

  Het ergste zijn de vrouwelijke studenten die in een drukke straat om 19u ‘s avonds zelfs al achter de haag op hun hurkjes komen zitten! Onvoorstelbaar niet? Welnu, ik zou het je wel willen bewijzen maar loop het risico om opgepakt te worden als ik dat vanuit het venster fotografeer… :-p

 • Wouter

  Ik denk dat de man er volgend jaar toch niet meer bij is als het artikel in het Belang van Limburg (http://www.hbvl.be/nieuws/Binnenland/default.asp?art={E8B8DB46-69FF-4818-8B79-5F7612800AFE}) klopt.

 • Anderzijds (offtopic, dus en niet gerelateerd aan Saint Vé) is er wel een dringende nood aan openbare toiletten in Brussel (dag én nacht). Want, ook in het weekend is wildplassen een plaag en zijn sommige wijken net één groot openbaar toilet (rond het zuidstation, bijvoorbeeld).

  Is het geen beter idee om makkelijk bruikbare en gratis openbare toiletten (voor mannen en vrouwen) te plaatsen, in plaats van wildplassen zeer streng aan te pakken (zoals nu gebeurt)?

 • Thijs

  Een blog van enkele maanden geleden vat het allemaal netjes samen http://www.brusselblogt.be/2007/04/29/brussel-urinestad.html
  Brussel is de enige stad die publieke evenementen organiseert/toelaat zonder daarbij toiletten te voorzien.

  Plu zoals door mezelf omschreven in die blog zijn oplossingen voor handen…enkel de wil/visie ontbreekt in Brussel.

 • Dat vat alle urine-problemen samen in Brussel; Niet hetzelfde, maar toont wel aan dat het een groter probleem is. Alleen: Het gaat er over wildplassers doorheen Brussel en daar zal je het toch vooral over mannen hebben. Ik had het hier over het vrij merkwaardig relaas dat er voor 1 keer genoeg meiden de moed/drank vinden om hun behoefte in centrum Brussel te doen om een leuke fotoreportage van te maken.

  Een artikel dat ik er ergens over las had het over dat die personen snel ergens een afgelegen hoekje zouden zoeken e.d.; Maar ik heb Saint Vé meegedaan, er zijn geen afgelegen hoekjes, en de behoefte wordt nogal random gedaan (Voor mannen kon het zelfs gewoon van op de camion). Kaffees laten je niet onmiddelijk binnen met een labojas. En dat soort evenementen heeft qua geur en overlast wel meer impact dan de continu wildplas denk ik (er sneuvelt ook wel eens een ruit bv., gezien die bierglazen sterk glas zijn). Het viel mij vooral op met dat artikel dat voorbijgangers moesten de politie verwittigen, want inderdaad lijkt de politie zelfs van dit soort evenementen ver af te blijven.

 • Een betoging, voetbalwedstrijd, love parade, enz. is ook allemaal strikt gereguleerd. Geen enkele van bovenstaande zou de toelating krijgen met ‘eigen stewards’ af te komen, dat is gewoon te riskant.

  Huh? Ik dacht net dat de bedoeling van ‘stewards’ was om mensen uit eigen rangen te hebben. Daar ligt net het verschil met ‘politie’. Stewards staan dichter bij de mensen en worden al makkelijker aanvaard als gezagsdragers. Stewards moeten wel gebackuped worden door politie, en daar schort wel eens wat aan.

  In totaal gaat het hier over dui-zen-den studenten, dan heb je wel meer nodig dan wat stewards.

  En een match van Anderlecht, of een betoging …? Makkelijk ook over de duizenden, alhoewel bij die laatste geen goede telmethodes zijn 😉

  En wie staat er eigenlijk in voor die massale opkuis? Ik heb na Saint Vé nog nooit studenten gezien centrum Brussel die netjes weer alles proper maken.

  Een vraag die men zich ook kan stellen bij reguliere betogingen en manifestaties. Gay Pride, St-Vé, “Belgium United” zijn allemaal vervuilende initiatieven waar Brussel Proper achterloopt. Waarom de vraag bij studenten wordt gesteld en niet bij de andere manifestaties, is me niet helemaal duidelijk.

 • Gebruik een plasjurk