Het is weer zover: Winterpret.

Van 30 november tot 1 januari: “Winterpret” in hartje Brussel.  Al is het woord “pret” soms ver te zoeken.  Vorig jaar bezochten 2.500.000 mensen dit blije Kerstgebeuren.  En dat op 4 weken.  De Spoormakersstraat, de Violetstraat, Grote Markt, de Boterstraat, de Beurs, de Devauxstraat, de Sint-Katelijnestraat, het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt.  Een reuzenrad, een ijspiste, een ijsmonster, een magische molen, en 220 houten huisjes gevuld met warme wijn en nutteloze prullaria.
Allemaal leuk en gezellig voor een dagje uit.  Maar als buurtbewoner krijg je 4 weken lang warme chocolade en dronken Duitsers over je heen gegoten.  Geen parkeerplaats meer te vinden in het centrum, even snel binnenwippen in je stamcafé wordt moeilijk, want overal bejaarde of bekinderde toeristen, overal hoogst irritante kerstliederen, kerstmannen met sportschoeisel.  En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Of ben ik nu een droeve pessimist?  Moet ik maar accepteren dat, in het centrum van de stad wonen, ook betekent dat je er mee moet leren leven dat je plaats moet ruimen voor festivals, feestmarktjes, beurzen, en Pret in de Winter?  En dat allemaal voor een luttele 1,6 miljoen € (waarvan 800.000 betaald door de belastingbetaler).

Kortom. Jij? Ga je lekker mee-jodelen op het reuzenrad? Of mijd je in december gewoon het centrum?
Wil je “op de radio” reageren: 02 800 08 06 of mail: bruno@fmbrussel.be

bruno.fm

bruno.fm sprak met Dieter, de man woont en werkt aan de kerstmarkt
en voor hem breken zware tijden aan.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

bruno.fm sprak ook met Peter, woont ook in de buurt en noemt zichzelf
geen verzuurde dansaertvlaming. Hij ergert zich niet aan de kerstmarkt,
hij vindt het zelfs een beetje plezant..

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share
 • Ik woon in de Begijnhofwijk, naast de kerk. Het hele jaar door circuleren daar mensen om hun auto kwijt te raken, en hun auto op de meest storende plaatsen foutparkeren. Maar tijdens Winterpret swingt het hier echt de pan uit. Mensen beschouwen onze wijk als een parkeerplaats, buurtbewoners lopen in de weg. Ze worden nerveus als ze niet snel een parkeerplaats vinden en worden agressief. Het ogenschijnlijke rustige Begijnhofwijkje wordt dan geplaagd door verkeersagressie en soms zelfs vechtpartijen. En de politie doet helemaal niets. Ze zouden op zijn minst mensen moeten aanraden om met het openbaar vervoer te komen. Merry Christmas !

 • JS

  Ik breng toch steevast een bezoekje. Het is misschien fake, maar ik sneuf toch graag de sfeer eens op. Maar al te lang moet dat voor mij ook niet duren. Dan stap ik met vrienden liever in De Monk binnen voor een donker biertje.

 • sixpack

  Wat mij vooral opvalt is dat alles zo dicht op elkaar is gebouwd. Om bij de metroingang te komen moet je je tussen allerlei houten kisten wringen. Hoe gaat dat als 2,5 miljoen pretzoekers in beweging komen? Of ben ik de enige met santaclaustrofobie? (sorry, kon de woordspeling niet laten).

  (Luie bijna-off-topic vraag: is er een echte schaatsbaan in brussel?)

 • pol

  En warom altijd daar??? mogen de andere buurten van de stad Brussel ook eens wat aandacht krijgen?

 • valer

  Zelf vind ik het ook verschrikkelijk! Ik woon sinds kort ook in de Begijnhofwijk en kijk er tegenop om de maand december door te komen. Ik heb op mijn werk al een zekere flexibiliteit gevraagd om bvb meer thuis te werken om zo mijn wagen niet te moeten gebruiken en dan achteraf ook geen plaats meer te moeten zoeken. En inderdaad! Er mag meer gedaan worden om mensen aan te sporen met het openbaar vervoer te komen of automatisch in de betaalparkings te gaan staan. Dit kan voor de bewoners al ietwat helpen… De kerstmarkt ga ik wel bezoeken, beter het ondergaan dan je te veel te ergeren… En veel jenevertjes drinken…

 • johan

  ik woonde 3 jaar lang in een van die steegjes tussen vismarkt en vlaamse steenweg. overlast? om 22u gaat de muziek er braaf uit. en ja, er kwamen wat vaker mensen plassen in ons steegje. maar je kan nu eenmaal niet alles organiseren op een afgelegen wei in the middle of nowhere. de ‘niet-op-mijn-stoep’ attitude komt van dezelfde mensen die klagen dat de stad niet leeft. you can’t have your cake and eat it, zoals de britten zeggen.
  stop het geklaag.
  stop het gezaag.

  P.S.: for the record: ik haat glühwein

 • Dat de muziek netjes uitgaat om 22u betekent niet dat de mensen naar huis gaan. Dan wordt er nog snel een rondje Glühwein gegeven e.d., en zoals trouwens al in andere topics is duidelijk gemaakt: Dit type evenementen wordt toch niet gesuperviseerd. Dus die stiptheid…

  Wat ik vooral frappant vond vorig jaar is, toen ik even van Saint Catherine naar 1 van de straten er naast moest, ik dacht even ‘gezellig’ een paar van die kraampjes mee te pikken. Maar dat parcour is zo immens slecht aangelegd + zit het inderdaad vooral vol van (trage) personen op leeftijd en (gehaaste) moderne ouders met een baby en bijhorende kinderwagen annex tank. Die laatste rijden op die kerstmarkt overigens vlot over je voeten EN maken zich boos op jou. Kerstsfeer in Brussel is hilarisch met die kerstmarkt. Laat ons dan nog niet spreken van alle daklozen die hun vaste plek moeten verlaten en allemaal samen kruipen wat verder.

  En de stad *leeft* niet bepaald door die kerstmarkt. Er wordt veel geld in gepompt en ze wordt misschien kunstmatig een beetje spastische neigingen nog ingepompt, maar als je 2 straten verder wandelt is ze nog altijd morsdood in hartje winter. Misschien zou een rondvraag naar de plaatselijke bevolking wel kunnen dienen, ik vermoed dat minder dan 50 procent opgezet is met die kerstmarkt. Ik denk overigens niet dat er veel van hen nog naartoe gaan, want die prullaria die te koop liggen zijn toch veel te prijzig en vallen op diverse andere plaatsen voor 1/2e ervan te krijgen.

  Die extra belichting, die overigens sinds vorig jaar of enkele jaren ook op wat andere plaatsen is ingezet, dat daarentegen is echt een goed initiatief. Werkt dat hele grijze imago goed weg in de vroege avond. Maar die kerststallen, neen dank je. Brussel heeft al genoeg snuisterij-winkeltjes overigens in die buurt, lok ze dan naar daar?

 • Thijs

  Overlast is nu eenmaal eigen aan dergelijke evenementen, aan het stad & organisatoren om deze zoveel mogelijk te beperken. Maar als je bedenkt wat zo’n cliche kerstmarkt opbrengt qua imagoversterking & uitstraling voor Brussel dan is het peanuts in vergelijking met de investering.
  Het is trouwens een fantastisch moment om vrienden & familie van buiten Brussel eventjes een ander Brussel te laten zien. Jammer dat er toch altijd mensen zijn die overal het negatieve van inzien. Dus: voor!

 • ‘Ander Brussel’? Die kerstmarkt is ‘fake-Brussel’. Het zal zeker het imago versterken naar het buitenland, maar hoeveel komen die mensen in contact met het echte Brussel? Eigenlijk geef je me bijna zin om een foto te nemen van een bomvol kraampje glühwein slurpende duitsers terwijl er net achter een locale winkel helemaal leeg bijstaat.

 • Thijs

  Met een ‘ander Brussel’ bedoel ik niet de kerstmarkt an sich, maar het is een ideale gelegenheid of laat zeggen een goeie reden om die mensen achter/vooraf mee te nemen naar plekken die niet binnen hun cliché-beeld over Brussel vallen. Zo zien zien ze es de twee. Of ze dit nu negatief of positief ervaren dat moeten zij uitmaken, maar meestal zijn ze wel gefascineerd/geprikkeld met hun bezoek aan ‘fake’ & ‘echt’ Brussel (want echt Brussel zijn niet alleen negatieve zaken).

 • Anton

  Aan de lieve zuurpruimpjes van BxlBlogt: JA jullie kunnen een pakje zagen!

  Brussel in december = winterpret en de prachtige verlichtingen aan oa de Sablon. I love it!

  Schaatsbaan in Bxl: Poseidon bij metro Tomberg en volgens mij is/was er nog een in Vorst ook.. maar ik kan me vergissen. Ook Conrad hotel heeft een ijspiste in de kerstperiode. Is dit enkel voor gasten?

 • ma1082

  “Eigenlijk geef je me bijna zin om een foto te nemen van een bomvol kraampje glühwein slurpende duitsers”

  Voel me een beetje aangevallen (met mijn Duitse echtgenoot)Dus ter verdediging: Het zijn niet alleen Duitse toeristen die er rondlopen. Trouwens diegenen die er zijn, komen niet speciaal voor de Kerstmarkt aangezien deze in Duitsland opmerkelijk beter georganiseerd zijn. 😉

  Maar zoals elk jaar ga ik (het geluk hebbende niet in het centrum te wonen maar in schaarbeek)gezellig naar de Kerstmarkt, Glüwhein slurpen.

  En dan de verre weg te voet terug!!

 • Met alle respect voor uw situatie Bruno. Kom eens tijdens de Gentse feesten af, ik reserveer wel een slaapplaats voor jou ergens in de kuip
  van Gent. Dan weet je wat ‘overlast voor de buurtbewoner’ is. Veel slapen doen de mensen daar niet (optredens tot 0200h en later), hun auto voor de deur zetten kan gewoon niet (bij politiebevel verboden), etc etc. OK het is maar 10 dagen, maar het zijn niet de minste. Voor discussies hierover verwijs ik door naar Gentblogt.

  Ik kom langs één dezer, kunnen we er samen over praten bij een pint in de Monk.

  Groet.

 • Elias

  Kerstmarkttijd is inderdaad vreselijk. Een hele maand is het dan quasi onmogelijk om reglementair te parkeren – al een geluk dat de politie tijdens de kerstmarkt een oogje dichtknijpt, wellicht op vraag van het gemeentebestuur.

  Het is ook zo dat ik de indruk heb dat in die buurt steeds vaker evenementen worden georganiseerd, waardoor steeds vaker hele straten of pleinen afgesloten worden, waar dan niet kan worden geparkeerd. Om nog te zwijgen van de vele werkzaamheden, waarvoor ook met een zekere regelmaat plaatsen tijdelijk verdwijnen. Het zou mooi zijn mocht de stad proberen om op dat soort momenten een oplossing te voorzien voor buurtbewoners die hun auto niet kwijt geraken.

 • in de monk zal het ook glühwein wezen vrees ik…

 • Henkovic

  winterpret is toch echt wel een meerwaarde voor Brussel. Zowel voor zijn bewoners als voor het (dagjes-)toerisme. 800.000 EUR voor 2.500.000 bezoekers lijkt me ook niet echt zoveel qua kost. Ik denk dat de veel sportclubs, vzw’s, cultuurverenigingen,… in verhouding veel zwaarder gesubsidieerd zijn.

  Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk voor de leefbaarheid van de bewoners: Tijdens de maand december kan de hele wijk ‘s avonds en in het weekend autovrij gemaakt worden, enkel mensen met bewonerskaarten, leveranciers,… krijgen toegang (parkeerplaats gegarandeerd voor hen).

  Ook mogen de kraampjes wat verder uit elkaar staan, ik herinner me hoe we vorig jaar eerst over een geparkeerde auto, dan over een hoop vuilzakken, en dan over een voorraad hotdogs moesten kruipen om op de markt zelf te geraken, maar laat dat vooral de pret niet bederven!

 • Johnnyboy

  Ik snap heel de negativiteit ook niet echt goed.
  Ik woon zelf in de begijnhofwijk met alle overlast van dien… En ik ben me ook bewust dat dit in pakweg Holsbeek beter zou zijn, toch woon ik nog in Bxl 🙂

 • ma1082 schreef:

  Maar zoals elk jaar ga ik (het geluk hebbende niet in het centrum te wonen maar in schaarbeek)gezellig naar de Kerstmarkt, Glüwhein slurpen. En dan de verre weg te voet terug!!

  Om weer nuchter te worden?

 • ma1082

  Natuurlijk waarom anders!!
  En om de mensen op de tram niet teveel lastig te vallen, je evenwicht behouden is namelijk moelijk na veel glüwhein.

 • Hoewel Winterpret niet aan mij besteed is, vind ik het toch een goed initiatief. Ik ga niet ingaan op de inhoud van de kraampjes of andere toestanden, les gouts et les couleurs etc.
  Ik geef wel toe dat ik me soms erger aan de hele bedoening (zeker als ik gehaast ben om een metro te halen), maar dat weegt niet op tegen de meerwaarde die de Winterpret biedt, of die nu fake is of niet.

  @ Anton: de Konrad schaatsbaan is ook toegankelijk voor het plebs zoals jij en ik, mits betaling uiteraard (of wat dacht je).

 • charles

  29 november 2007: zie boven Johann “om 22u gaat de muziek er braaf uit…”

  Wel Johan, het is 27 november, één dag VOOR Winterpret. 22u30. En de kerstliederen schallen over het Katelijneplein.
  Ik hoor mezelf niet denken.

  Als er verondersteld wordt dat de bewoners van de wijk maar moeten beseffen dat ze zelf gekozen hebben voor de wijk, en “de bluts met de buil” moeten nemen… dikke onzin. Zéér dikke onzin.
  Een léég centrum is de toekomst van deze wijk. Ik hoor alléén maar verhaal van mensen die verhuizen, en studenten die hun plaats innemen.
  Ik heb geen tijd om tot 01.00 ‘s nachts op café te gaan zitten, in de hoop dat het daarna stil is thuis.
  Ik moet ‘s morgens werken, mijn kinderen willen ‘s nachts slapen.

  Winterpret én andere centrum-evenementen: géén respect voor de bewoner.

 • Jochen

  Wel wel, iedereen ligt toch wakker van zijn oh zo dierbaar parkeerplaatsje! Parking zal er NOOIT genoeg zijn, meer parking = meer auto’s = meer ergernis!

  Ik passeer er elke dag en vindt het prettiger dan een morsdood plein in de winter. Eerlijk gezegd valt er na 22u geen bal meer te beleven en het sluitingsuur wordt wel degelijk gerespecteerd.

  Ik zou stoppen met erover te klagen en blijf gewoon thuis, doe je deur dicht, zet je tv aan en trek je niets aan van wat er buiten aan de gang is!

 • Ninke

  Over het exacte uur waarop het stil wordt wil ik niet discussiëren, maar Charles heeft verder wel een punt. Niet iedereen die aan een plein woont heeft de behoefte aan een halve kermis voor de deur. Als het gaat om manifestaties die langer dan een dag of weekend duren, kan men beter uitwijken naar een plaats die weinig mensen stoort. Waarom staat de ijspiste bv. niet op de Grote Markt? Daar zal weinig volk wonen. Desnoods de Heizel? In elk geval beter dan het plan van Tielemans & co om daar een nieuwe Europese wijk op te trekken.

 • stef

  ik vind dat ze de chalets verder uiteen moeten zetten, want soms sta je gewoon stil door de massa op de vismarkt.
  ze zouden het pleintje aan de begijnhofkerk moeten gebruiken, dat zou gezellig zijn en zo komt die kerk beter to zijn recht.

  aan de reacties zie ik dat brussel niet enkel door politici slecht bestuurd wordt, maar ook door zagende mensen.
  als brussel dan eens veel enthousiaste mensen aanlokt wordt er meteen geklaagd. en anders wordt er geklaagd dat brussel miskend wordt. je moet kiezen. in elke grote stad moeten mensen zo’n zaken verduren.

  er moeten enkel dingen aangepast worden,zoals de opstelling van de kerstmarkt. maar ipv te zagen, sticht een buurtcomité op ten goede van de kerstmarkt en de buurt. wees ook eens blij dat brussel in de smaak valt. met die mentaliteit gaat het ni beteren.

 • stef

  thielemans, dat idee van de heizel vind ik te zot voor woorden. weer een bewijs dat hij een slechte burgemeester is. maak de buurt van den heizel ook maar kapot, dan is het mooie eraf. het atomium omgeven door groen. te zot voor woorden

 • Jemenfish

  Brussel valt in de smaak door slechte smaak aan te bieden. Hoezee hoera…

  De plaatsing van die kraampjes laat ik me al helemaal niet over uit; Bekijk louter uit logistiek standpunt ze al eens op de beurs t.o.v. de oversteek^plaatsen voor voetgangers…

 • Isabel

  Ik hou van de kerstperiode in Brussel, in onze straat hebben ze een heus lichtgordijn gehangen, er passeert wat meer volk. Niets te overlast!

  En off-topic: kan iemand me vertellen waar in Brussel je ergens een kerstboom kan kopen?

 • @Isabel: dat probleem heb ik even voor je opgelost.
  http://www.bruno.fm/2008/12/03/kerstbomen-gezocht/

 • lina

  Er is een nieuwe taverne in de Kartuizersstraat, rechtover Espace Bizarre. Publico genaam. Daar kan je ook na 22u eten. Het is een mediterrane keuken en echt lekker!

 • jochen

  @ jemenfish

  Laat de mensen zelf maar beslissen wat slechte smaak is en wat niet. 250000 bezoekers vorig jaar…

 • Jemenfish

  Is het niet een beetje een vaste regel dat slechte smaak in de smaak valt?

  Ik *heb* die markt gedaan, ik moest er toch door. Er is niets maar dan ook niets deftig te koop, de mensen lopen met plezier op je voeten (of rijden er over met buggy), ik kan me écht niet plaatsen dat mensen die sfeer zo toppie zouden vinden.

  En een ander punt dat mij irriteert aan die ‘Brusselse’ kerstmarkt is dat zoals al vaak aangehaald, er noch enigzins wordt omgekeken naar de Brusselaar zelf in het verhaal, noch er echt veel Brusselse verenigingen, winkels, e.d. zijn in verwerkt. Sterker, ik heb zelfs een paar mensen zien wijn e.d. verkopen vanuit hun woning. Als je 250.000 man kan trekken met iets dat immens veel mensen voor de borst stoot en 90 procent van je aanwezigen geen Brusselaars zijn (en anders nooit in Brussel zouden komen), zit er toch iets mis, neh?

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 52 (2008) at BrusselBlogt()