Concert: Hooverphonic – 12 dec 2007 – Ancienne Belgique

Geike Arnaert - foto Bart Azare
foto: Bart Azare

Drie concerten in vijf dagen – Deel 2

Hooverphonic speelde vanavond de premiere van hun nieuwe show, ter promotie van het nieuwe album. Het voorprogramma werd verzorgd door The Go Find, de groep van Orange Black zanger Dieter Sermeus. The Go Find grossiert in melodieuze poprock, waarin regelmatig referenties aan britpop bands a la Bloc Party te horen vallen. Twee gitaren, een ondersteunende bas, een expressieve drummer, en een toetsenman (de jarige Joris Caluwaerts of Zita Swoon fame), samen goed voor een aantal verdienstelijke songs. Een ontdekking, wat mij betreft.

Hooverphonic dan. Op hun nieuwe plaat The President of the LSD Golf Club verleggen ze het accent een beetje qua arrangementen; daar waar de groep het vroeger zocht in orkestrale dingen (strijkers, brede synths) ligt nu meer de nadruk op sixties instrumenten, zoals orgeltjes, clavecimbels of mellotrons. Elementen die trouwens ook op ouder werk nu en dan opdoken, maar dan eerder sporadisch. Daarnaast valt op dat songschrijver Alex Callier meer vocals voor zijn rekening neemt, zonder echter de centrale plaats van zangeres Geike Arnaert teniet te doen.

Op een podium werkt deze formule wonderwel. Minder bombast, meer emotie, en meer zweet was het resultaat. Songs als Circles, Stranger of nieuwe single Gentle Storm overtuigden echt. Bekende nummers als Dirty Lenses of Jackie Cane klonken frisser dan ooit. No More Sweet Music verraste met een swingend slot, waarin we ons even op een rockabilly show uit de jaren ’60 waanden, en ook Sometimes kreeg een verrassend nieuw arrangement, steunend op een pianoriedel geleend van John Lennon.

Daarnaast waren er de bekende hits (Eden, Club Montepulciano, Mad About You, Vinegar & Salt,…) die bij het publiek op meezingen werden onthaald. Deze soberder, meer relaxte uitvoering van Hooverphonic staat me wel aan. Gaat dat zien! (Ook donderdagavond nog in de Ancienne Belgique, voor zover ik weet zijn er nog tickets.)

Share
 • Jochen

  Heb er ongeloofelijk van genoten, ik was van plan af te haken na het ietwat mindere album “no more sweet music”. Ik was er niet echt uit of het nu net het ene album teveel was of misschien was ik Hooverphonic ontgroeid. Het nieuwe album heeft mij voor 200% overtuigd en het getuigt van het ongeloofelijke talent van Alex en co, Geike is nog steeds 1 van onze beste zangeressen.
  Een zeer blije fan!

 • inderdaad ‘n schitterend optreden! het beste wat ik toen nu toe van hen zag (heb van elke tour wel een concert meegepikt).
  de foto is op donderdagnamiddag genomen, op ‘n FNAC-showcase in de grote zaal van de AB (net zoals de, euh, avondvullende concerten van woensdag en donderdag). ook dat korte optreden (‘n klein uur) was redelijk fantastisch.
  meer foto’s volgen.

 • Hoe slaag je erin om een mooie meid als Geike zo lelijk in beeld te brengen?

 • @Jack: hopelijk zit hier een foto bij die je wel bevalt, http://www.flickr.com/photos/bart_azare/sets/72157603460653926/