Valse vuilnis venten

Het is misschien wel nuttig om weten dat er alweer nepvuilnismannen op stap zijn. Vanmiddag trokken ze door Schaarbeek van huis naar huis om hun beste wensen aan te bieden. Geleerd uit het verleden, vraag je deze keer toch maar om een legitimatiebewijs. Blij tonen ze een kalendertje voor 2008 met vier poserende vuilnismannen. In ruil voor een geldbriefje krijg ik zo’n kalendertje overhandigd. Terug in de woonkamer bekijk ik dat wat grondiger en stel iets vreemds vast: nergens staat ook maar de minste vermelding naar Net Brussel – toch het agentschap dat het huisvuil ophaalt dacht ik. Dzju, heb ik nu alweer te veel vertrouwen getoond? Even dieper nadenken deed me beseffen dat de nep-vuilnismannen wel heel erg hun best deden om te bewijzen dat ze echt waren. Nog maar zelden een echter vuilnisman ontmoet die me vertelt dat hij morgen weer langskomt. Maar ja, hoe wantrouwig kan/moet een mens worden?

Enfin, voor alle zekerheid toch maar 0800 981 81 gedrukt, Net Brussel dus. Eerst kies ik Nederlands in het keuzemenu waarna ik toch in het Frans geholpen word, maar dit volledig terzijde. Een al bijna even wantrouwige telefonist probeert aan de weet te komen wat de nep-vuilnismannen uitdelen, ik wil dan weer weten wat Net Brussel uitdeelt. Uiteindelijk kan hij me alleen vertellen dat de echte vuilnismannen dit jaar zeker geen kalenders uitdelen en bovendien pas vanaf 14 december op stap gaan.
Voor de volledigheid ook maar een telefoontje naar het wijkcommissariaat gedaan, maar daar kon men niet meer doen dan de patrouille verwittigen.

Enfin, ze hebben me dus liggen gehad en ik ben wat geld kwijt, so what. Maar echt boos ben ik omdat ik nu alweer een stukje vertrouwen kwijt ben. De échte vuilnismannen, postbodes en andere vroege vogels van deze wereld verdienen volgens mij namelijk écht wel een extraatje. Jammer voor hen, maar wie nu nog aanbelt zal zijn legitimatiebewijs moeten tonen en zonder krijgen ze niks!

Met vriendelijke groet,

Koen

Share
 • Tom

  In mijn buurt steken de vuilnismannen enkele weken op voorhand een papier in alle brievenbussen met hun foto en naam. Dan kan je vergelijken of het dezelfden zijn die aanbellen.

  Kan natuurlijk zijn dat het nepvuilnismannen zijn die ook dat papier hebben uitgedeeld, maar in dat geval zou je dus al zwart op wit hun foto en naam hebben, dus misschien niet zo slim van bedriegers om zoiets te proberen…

 • prosper

  ach, als mensen zoveel moeite zo’n creativiteit aan de dag leggen zo getrouw mogelijk op een vuilnis man te lijken, verdienen ze toch een aalmoes niet? het is op z’n minst een heel andere categorie dan valse politiemannen die oudjes van hun matrageld beroven.

 • Tom

  matrakgeld?

 • Anton

  Heb ook wat drinkgeld gegeven aan een vuilnisman met rood kalendertje. Ze zijn dus niet alleen vriendelijk, maar ook creatief en crimineel.. Tja, volgend jaar let ik beter op. Treedt de politie op?

  Klopt de kalender tenminste??

 • ‘Voor de volledigheid ook maar een telefoontje naar het wijkcommissariaat gedaan, maar daar kon men niet meer doen dan de patrouille verwittigen.’

  …deze konden niets verrichten, maar maakten dan maar van de gelegenheid gebruik om zelf hun beste wensen te gaan uitdelen? 🙂

  Ik heb hier nog nooit eigenlijk zo iemand over de vloer gehad, vals of echt, van om het even wat. Kan je die dan ook vragen drie koningen te zingen e.d.?

  (Tussen haakjes, een legitimatiebewijs lijkt me nu niet moeilijk om na te maken; Hoeveel keer ziet iemand daadwerkelijk een écht legitimatiebewijs van net Brussel in zijn leven om mee te vergelijken?)

 • Jo

  Deurverkopers voor sociale kassen van gehandicapten, brandweermannen, politieagenten, vuilnismannen, en andere minderbeelden : één oplossing foto nemen van hun smoel, of minstens proberen, want van zodra je het toestel bovenhaalt zijn ze weg. Ze hebben zelfs geen tijd om een smoes te verzinnen.
  Dus geînteresseerd zeggen dat je je portemonee gaat nemen, en terugkomen met een fototoestel of GSM. De schifting is dan snel gemaakt tussen echt en onecht.

 • ik denk dat wij net hetzelfde kalendertje hebben gekocht. 4 op een rij. bon.. echte of niet, ze hebben wel de moeite gedaan om hun foto op een kalendertje te (laten) drukken en om het nog in twee te plooien ook.. ge zou toch zot moeten zijn om dat als niet-vuilnisman te gaan doen voor 2-3-4-5 euro per stuk?!

  misschien is het een unieke actie van een groepje net-brusselmannen die dachten om zich eens in hun wijk te kennen te geven. ik lig er niet van wakker, zolang ze niet binnen komen om mijn meterstanden op te nemen en dan met gsm en laptop aan de haal gaan.

  gelukkig nieuwjaar, mannen 😉

 • Ty

  Beste Koen,
  Tof dat u dit liet weten.
  Een foto of en een scan van dit kalendertje zou een ganse stap
  van het duidelijke geweest zijn.
  Want venters van de ” Politie ” en ” Brandweer ” komen ook
  jaarlijks hun bundeltje sympathie drukwerkjes verkopen.
  Een foto publiceren plus uwen uitleg zou beter zijn.