Van Agussi tot Zwarte zwammen

Een lezersbrief van Joost Rademaekers uit Schaarbeek in Brussel Deze Week trok vandaag mijn aandacht. Ik citeer een fragment:

Ik had in stilte gehoopt dat dit jaar met Kerstmis de bundeling van de teksten over eten van meneer Trachet in de winkel zou liggen. Nu dat niet het geval is, spreek ik hardop de hoop uit dat u het volgend jaar het initiatief neemt om zijn teksten te bundelen. Ze zijn goed en vol common sense.

Zelfonderzoek. Wat is het eerste wat ik doe als de nieuwe Brussel Deze Week in de bus valt? De frontpagina lezen en… doorbladeren naar de wekelijkse column “Culinair ontdekt” van Nick Trachet.

Ook ik hoop al een hele tijd dat de stukjes van Trachet gebundeld en uitgegeven worden. Niet in stilte hoop ik dat, maar hardop. Ik heb er Nick Trachet al over aangesproken, aan de toog van Café Nekkersdal. Ik was niet de eerste die hem die vraag stelde, antwoordde hij me. En zelf had hij er ook al aan gedacht, alleen: hij kon geen uitgever vinden. Trachets teksten zijn bevattelijk geschreven en – Joost kan het weten – inderdaad vol common sense. De uitgever die er zijn centen in steekt moet alvast geen financieel fiasco vrezen. En volgens mij is er ook buiten Brussel een markt voor Nicks pennenvruchten.

De stukjes van Trachet zijn ondertussen wel op de website van Brusselnieuws.be te lezen. Maar een website is niet iets om cadeau te geven, laat staan om in een gemakkelijke fauteuil te lezen onder het genot van een fris glas Orval (naar het schijnt het enige Belgische bier zonder toegevoegde suikers). Ach, ik weet het wel, met een laptop en wifi is dat tegenwoordig allemaal mogelijk, maar van common sense getuigt zoiets natuurlijk niet.

Trachet zoekt dus een uitgever. Ik denk dan in de eerste plaats aan Roularta op wiens persen Brussel Deze Week wordt gedrukt. Of misschien wil Wijnand Plaizier ons een pleziertje gunnen?

De lezers van BrusselBlogt roep ik alvast op om hier via de reacties kenbaar te maken dat zij de uitgave van Nick Trachets columns “Culinair ontdekt” op prijs stellen. En als daar zoals in de goeie ouwe tijd een voorintekening aan te pas moet komen, zet mij dan maar als eerste op de lijst!

Share

AboutPatrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.
 • Zeer bevattelijk geschreven, inderdaad, maar ik vrees dat dit niet voldoende meer is voor uitgevers. Tegenwoordig helpt het meer om een bekende kop te hebben, en geef toe dat een beetje bekendheid in de Dansaert niet kan vergeleken worden met een regelmatige verschijning op de Vee Tee Im. Spijtig, maar ik vrees dat ik hier niet ver van de waarheid zit.

 • We zitten nu eenmaal wél in een tijdperk van wifi en laptops. Ik vermoed dat die stukjes eigenlijk meer mensen bereiken door een website als brusselnieuws als door Brussel deze week. Dus de haalbaarheid om zoiets uit te brengen voor een uitgever…ik vrees er een beetje voor.

 • Schrijf mij maar in als nr. 2 !

 • tommy1975

  De columms van Nic Trachet, en vooral die met de uitgebreide recepten, hangen aan ons prikbord in de keuken.
  Ze geven je zin om steeds beter te koken, en op zoek te gaan naar nieuwigheden. Hij spreekt ook meestal met kennis van zaken (ik haat nougat, dus ook de bereidingswijze kan me gestolen worden) en dit geeft zin. Zijn artikel met het idee om broodpudding niet zoet, maar zout te maken is al serieus aan het vergelen in onze keuken. Inclusief vette vingers, ik ben er zeker van dat Nic Trachet, een vette vinger op zijn artikels wel kan appreciëren.

 • Ik vind vooral zijn stukjes over vergeten groenten en specerijen heerlijk. Ik heb er graag recepten bij, maar het is vooral de historische en wetenschappelijke uitleg die ik kan smaken.

 • melodius schreef:

  maar het is vooral de historische en wetenschappelijke uitleg die ik kan smaken

  Ook ik vind de historische en wetenschappelijke uitleg een meerwaarde.

 • erik

  Misschien met voor-intekening werken… is dan wel beperkte oplage maar wie een mooie bundel wil heeft die dan alvast. En wie weet komt er dan nog een vraag van over de gewestgrenzen…

  Ik teken vast in…(Nr3?)

 • boot

  Ik denk dat er zeker interesse voor is…ik zie dat als ik met mensen over eten en koken discussieer, zelfs in het verre oosten (Limburg), ik met enkele citaten en beschouwingen van de heer Trachet grote ogen gooi. Vooral de column over smout en die over de originele bolognesesaus blijven een grote bron van ‘inspiratie’ tijdens deze discussies. Het is net de (populair) wetenschappelijke toets, in combinatie met het prachtige gevoel voor ‘goesting’ en culinaire nieuwschierigheid die die meeste Vlaamse boeken over koken missen…
  Als je over de plas het succes van Nigella Lawson’s ‘How to eat’ bekijkt, een boek zonder 1 foto met enkel doorlopende tekst waarin de recepten tussen smaak en huiselijke anekdotes opgesloten zitten, denk ik dat iemand die daarop ook nog een geweldige achtergrond heeft als de heer Trachet vast en zeker een meerwaarde aan de boekenrekken zou zijn, en zeker aan de keuken…Smakelijk

 • Jaaaaaaaa de column over smout ! Blijkbaar ben ik niet de enige die van zijn stoel is gevallen toen hij dat gelezen heeft.

  Sindsdien gebruik ik geregeld smout; mijn wederhelft heeft mij trouwens al eens schamper gevraagd of ik ook schapestront zou kopen als Trachet zou schrijven dat dit een bijzonder origineel en verantwoord condiment is. 😀

 • Leen

  Nooit alleen met een goed idee. Fijn om te weten dat er nog anderen zijn die ook vinden dat de culinaire columns best een gebundelde uitgave waard zijn.

 • Anton

  Dankzij Nick Trachet zijn column, heb ik de échte Bloempanch ontdekt.

 • Ben ook grote fan van de column van Nick Trachet. Straks maak ik (voor de zoveelste keer) Chili Con Carne gebaseerd op zijn recept en raadgevingen. Dus, count me in, ik denk dat ik de officiële nr. 4 ben.

 • Helaas kan je niet alles terugvinden op brusselnieuws.be , het artikel over smout vind ik niet meer terug. Alweer een reden om het boek wél te kopen.

 • boot

  Heeft er nu nog iemand zin in soepvlees met pickles? In ieder geval, ik geraak al zeker 20 exemplaren kwijt….

 • Leeza

  Mijn vriend en ik willen ook een boekje met de columns van Nick Trachet!

 • marleen huyghe

  Onmiddellijk zou ik het kopen mocht er een kookboek met petite histoire van Nick Trachet op de markt verschijnen, ook al ben ik Westvlaming.
  Geloof me, alleen daarom lezen de mensen ‘Deze week…’. ze gewoon uitprinten en mooi bundelen is ook een oplossing naturlijk.