Financiëntoren goes funky

Toen ik zaterdag van een avondje uit naar huis stapte merkte ik dat de financiëntoren tegenwoordig ook zo’n sterke geanimeerde verlichting heeft, maar dan wel op minder opvallende wijze dan de dexia-toren.

finances-dexia

Vorig jaar kreeg ik veel reacties op een foto van de Dexia-toren in de mist. Is één jaar later de mening van de Brusselaar nog altijd dezelfde? Is dit voor jullie lichtvervuiling en energieverspilling? Of geeft dit Brussel eindelijk de allure waarop het lang zat te wachten?

(Gecrosspost op bxl.blog)

Share
 • Jeroen

  Al dat gezaag over vervuiling hier vervuiling daar. Als het aan de groene jongens lag mogen we alleen nog maar thuis in het donker onder een dekentje blijven zitten…
  Die toren is ondertussen een duidelijk herkenpunt in Brussel geworden. Bij goed weer kun je hem van in Groot-Bijgaarden zien en vanop de brug van de Jubileelaan in Sint-Jans-Molenbeek. En dat geeft brussel ook meteen die extra ‘coole’ uitstraling die het dringend nodig heeft. Want voor de rest ligt het centrum/nieuwstraat/rogierplein er maar een beetje troosteloos bij. Nu kijkt tenminste iedereen omhoog 🙂

 • tommy1975

  Right on!

  En binnenkort nog een grote woontoren op de Willebroekkaai. Het wordt tijd dat Brussel, zoals in alle grote steden terug de fierheid krijgt om architecturaal een beetje meer durf te tonen.
  Wanneer een levensgrote Kuifje raket in het midden van het zoniënwoud? Dan weet de hele wereld Brussel liggen!

 • Johnnyboy

  Ik zie hem staan vanuit mijn keukenrfaam en moet zeggen dat ik hem best cool vind zo met die lichtjes.

  Wat het gezeur van de eco-wariors betreft: het metronet uitbreiden, nieuwere zuiverder bussen inleggen, auto’s uit het centrum weren,… er zijn nog genoeg actiepunten waaraan gewerkt kan worden vooraleer we moeten besparen op de uitstraling van de stad.

 • Johnnyboy

  Ik zie hem liggen vanuit mijn keukenraam en moet zeggen hij ziet er best cool uit.

  Wat de critiek van de eco-wariors betreft: uitbreiding van het metronet, meer en zuiverdere bussen, auto’s weren uit de binnenstad… Er zijn nog zoveel ongerepte domeinen waarover julie kunnen zeuren zonder dat daarom moet worden bespaard op de uitstraling van de stad.

 • Johnnyboy

  ?? krijg mijn comment niet “weg”

 • bram

  Aan Kunst – Wet is er ook een kantoorgebouw dat blauw kleurt ‘s nachts. Ze moeten wel opletten dat ze niet allemaal dezelfde kleur gebruiken 😉

  Anderzijds blijft de Financiëntoren maar een saai bouwwerk (persoonlijk vind ik dat, hé). Een blauw lijntje verandert daar niets aan. Ik had meer durf verwacht. De verticale lijn op een of andere manier breken. Het hellend dak van de Dexia-toren is daarom even belangrijk voor Brussel als de animatie.

  Ik ben blij met de Dexia-toren. Het is inderdaad een herkenningspunt en het maakt ook indruk op buitenlandse bezoekers.

  Nu zoek ik nog steeds een panoramisch restaurant op de hoogste verdieping van zo’n torengebouw. Iemand die dat weet waar ik dat kan vinden? (liefst een beetje hoger dan het instrumentenmuseum) Sheraton?

 • Er is een restaurant in de bovenste bol van het Atomium, maar wellicht zoek je iets meer in het stadscentrum…

 • Ik vind dat het best wel wat uitstraling heeft. Die toren naast den dexia trouwens ook met de lichtjes.

 • ?? krijg mijn comment niet “weg”

  We hebben momenteel wat probleempjes met de spam-filter, waardoor het lijkt of je comment verdwijnt. Wij moeten die dan telkens weer “opvissen”.

 • Lindsey

  I find it very attractive !!
  Gisterenavond was ik zelf op de site, om het schouwspel te aanzien, er gesproken met diverse mensen uit de omgeving die erop afgekomen waren in het park of op de esplanade, allen héél erg positief.
  Eindelijk wordt er s wat leven geblazen in de alledaagse monotone aanblik ! Halleluja !
  Brussel is toch verdorie onze hoofdstad, één om fier op te zijn, én tenslotte toch ook de ‘Capital City of Europe’, een beetje uitstraling mag wel vind ik..
  Wat betreft energie-gegeven.. you should know, ledtechnologie staat gekend voor z’n minieme verbruik, dus laat ons het daar niet meer over hebben.
  Bovendien, is dit een manier van communicating with people in the city, interactivity, diverse scenario’s worden geïmplimenteerd ifv bep. tijdstippen, periodes ed.. Evt kan gedacht worden aan het plaatsen van een webcam, kan iedereen gelijk wanneer, van waar ook, en op elk tijdstip de scenario’s aanschouwen..
  Zal er wat foto- en filmwerk van maken ook, binnenkort te aanschouwen op het net, keep you up-dated via deze site.
  GrtZ,

 • Lindsey

  Oh.. even nog een kleine reactie tav jou, Bram..
  Je hebt het duidelijk nog niet gezien in real-time, het is niet enkel dat blauwe lijntje.. neen,neen.. RGB kleurenmenging heeft in dynamisch kleurenverloop méér dan 16 miljoen kleuren..!!
  Go and see on scene, is een aanrader..
  Mbt vertikale gegeven, dat zou moeten gebroken, be patient zou ik zo zeggen, dit is fase I van afwerking, er komt meer.. Ik zal jullie nieuwsgierigheid echter nog niet bevredigen..
  Keep an eye on it !!
  GrtZ

 • “Al dat gezaag over vervuiling hier vervuiling daar. Als het aan de groene jongens lag mogen we alleen nog maar thuis in het donker onder een dekentje blijven zitten…”

  @jeroen: je bedoelt zoals het grootste deel van de wereldbevolking eigenlijk? 😉

  Natuurlijk is het nutteloze verlichting, maar dat is de kerstverlichting overal nog veel meer. En als ik moet kiezen tussen torenverlichting en kerstverlichting kies ik toch torenverlichting. Al was het maar dat er geen vliegtuigen in crashen.

 • snot

  Leuke Blog, pas ontdekt.

  Voor de liefhebber van alles wat stedelijkheid te maken heeft is er:
  http://www.skyscrapercity.com

  Bij de Europese forums vindt je er een Belgium-sectie met heel veel nieuws, discussie’s en foto’s van Brussel.

 • Jo

  Op een moment dat overheden, bedrijven en particulieren energie en geld steken in feestverlichting blijft één van de bekendste nationale symbolen donker.
  Gisteren op kerstavond : Atomium = donker en doods. Is er nu zoveel geld gestoken in de renovatie van dit monument, vergeten ze daar op het feest van het licht, de zo bejubelde LEDverlichting aan te steken.
  Lijkt wel een belgenmop.
  (neen ik heb er geen foto van, wegens eigenlijk onzichtbaar, en bovendien mag je foto’s van het atomium niet publiceren wegens een andere belgenmop – zie andere draad op deze blog http://www.brusselblogt.be/2007/02/02/foto-van-atmium-geen-goed-idee.html )

 • bram

  @Lindsey: bedankt voor de extra uitleg. Ik zal later deze week eens naar de Financiëntoren afzakken.

  Ik ben ook benieuwd naar die verdere afwerking.

  @Frank: inderdaad, iets meer in het stadscentrum (nouja ‘zoeken’ is een groot woord, hoor). Zou het niet tof zijn dat er op de bovenste verdieping van zo’n gigant een aangenaam panoramarestaurant en/of -bar is (met een terras voor in de zomer en wat warmere winterdagen…)? Parking 58 is niet echt het meest uitnodigende om bezoekers naartoe te brengen en het instrumentenmuseum sluit altijd zo vroeg de deuren.

 • Lindsey

  @ Bram : ledverlichting Atomium uit zeg je, op feestdagen als deze ?! Inderdaad, what a joke.. misschien technisch probleempje ?? Hoewel, het IS me opgevallen, dat verlichting Dexia ook was gedoofd op Kerstavond-nacht..

 • Waarschijnlijk niet echt technisch probleempje, het is nieuwe LED verlichting, moet je al wel heel veel gaan prullen om die defect te krijgen rekening houdend met hoe lang die daar nog maar hangt. Heb eerder de indruk dat er bij het atomium nogal gretig naar die LED’s wordt gegrepen wanneer er net iets te doen valt en ze daar op andere dagen amper naar om kijken.

  Overigens, ik vind die kleuren in het stad zelf héél leuk en het brengt wel een uniek sfeertje, maar zijn al die zaken daadwerkelijk met LED RGB verlichting gemaakt? Want anders kan men wel gegrond van vervuiling spreken. De technologie is er om het amper vervuilend te doen, maar het kost nu eenmaal een tikkeltje meer (alhoewel op lange termijn zo een led lamp 100.000 uur meegaat en we daar dus nog wel even plezier van zouden hebben)

 • Lindsey

  @snot : ben gaan zien op skycrapercity.com , zie er een bemerking van een zekere ‘Stee’, die vraagt of de ledverlichting mbt financietoren, dan al een kerststunt zou zijn of permanent.. ? Ik kan echter geen reply geven op deze site, aangevraagd, maar lukt niet.
  HET IS PERMANENT. AND THERE’LL BE MORE.
  Pass the word on the site please, thnx !

 • Anton

  Ben echt benieuwd naar de Financietoren! ‘t Wordt een echte rage. De VRT-toren vind ik trouwens ook nog altijd zalig goed verlicht.

  Op de Louizalaan is er een gebouw verlicht in een felle kleur en Kinetix springt ook op de kar. Zou je voor al die verlichtingen een vergunning nodig hebben? Want soms is het wel wat minder geslaagd: Covent Garden vlak naast Dexiatoren heeft ook lichtjes, maar die zijn echt wel zielig.

  Bovendien ben ik geen voorstander van flashy lichten en neons op historische gebouwen en in residentiële wijken.. (tenzij tijdelijk zoals voor Winterpret op de Beurs en Grote Markt) ‘t Moet trouwens ook niet overal zoals in de rue d’Arschot of ‘t pitastraatje worden, toch? Sommige neons en lichtreclames morgen van mij gerust verdwijnen. Ik zal er bijvoorbeeld niet om rouwen als de coca-cola van De Brouckère tottert 🙂

  Een eco-warrior, die altijd al voor de lichtjes was. Het gaat hem erom energieverspílling tegen te gaan, niet de nuttige aanwending van energie!

 • TY

  Brusselse Minister van Energie Evelyne Huytebroeck.
  Zal dan binnenkort aan de kleine burger het eens terug gaan uitleggen
  in een of ander ” Energie folderke “.
  Van, Kijk burgerke hier hebt U ne uitleg, van hoe ge moet aan
  enrgiebesparingen gaan doen.
  Wij Ministers zullen wel doen alsof onze neus bloed,
  bij een of ander milieu vergaderingske.

 • Ik vindt het best wel iets hebben hoor. Leuk.

 • stef

  maar soms zie ik het atomium pinken. net als autopinkers. wisselt de verlichting om een bepaalde periode of elke avond slechts 1 soort verlichting?

 • Tom

  ik heb al verschillende atomiumverlichtingen gezien op dezeflde avond, dus ik veronderstel dat het om de zoveel tijd verandert.

  Het mooiste is gewoon alle lichten aanlaten. Dat pinken oogt nogal ordinair vind ik. En de verlichting met bewegende lichtjes zou ok zijn als het langzamer ging, nu is het ook te ordinair ogend.

  Gisteren nog een “BEST WISHES” zien verschijnen op de Dexiatoren. En bus 20 ging in de richting van “20 BONNE ANNEE / 20 GELUKKIG NIEUWJAAR”.
  ‘t Is eens iets anders dan een bus naar Andromeda 🙂

 • Moi

  Vind de verlichting echt toppie… maar de kitchy kerstboom op de P&V (Kruidtuin) is er te veel aan. Gelukkig is dit maar een tijdelijk iets!

 • Ik meen mij trouwens te herinneren dat de P&V-kerstboom ook echt oud is. Ik heb het nog “monochroom” gekend.

 • Vince

  Ik vind het alvast zeer fijn dat die 2 lelijke bruggen daar verdwenen zijn. Als je nu van het Centraal Station naar de Leopold II-laan rijdt dan heb je een mooi zicht op de Botanique.

  De toren ziet er toch wel al beter uit dan vroeger en laat die lichtjes op die toren maar branden.

 • erik

  P&V kerstboom: Die is inderdaad heel oud! Voor mij is dat een jeugdherinnering…mijn vader maakte al eens speciaal een ommetje om deze boom te zien. Monochroom al een evenement.
  P&V kerstboom is pioneer in gevel verlichting met Kerst en zou wat mij betreft zelfs als “beschermde kerstverlichting” mogen erkend worden 😉

 • Anton

  Ik vind de P&V kerstboom mooier in monochroom dan in groen..

 • Lindsey

  Normaal gezien sinds deze avond ook ander scenario, nog iets verfijnder, op de toren.. iemand die in de buurt woont, of die er dagelijks of regelmatig passeert, en hier zijn mening hieromtrent even wil delen ?
  Ikzelf heb ze nog niet gezien.. zou sinds deze avond zijn, heb ik uit goede bron.

 • Lindsey

  Oh.. euhm.. ik had het over de Financietoren uiteraard, waar deze blog dan uiteindelijk toch over gaat ..

 • pol

  Verspilling. Dat is het enige dat ik daarop kan zeggen.

 • jan

  ben blij dat sommige mensen het prachtig vinden. Ik heb dit gemaakt

 • ioan

  In de week reed ik voorbij rogier en stelde ik mezelf de vraag of de Sheraton daar wel mee kan lachen. De prijs van hun kamers aan de kant van het rogierplein moeten toch ongelooflijk gedaald zijn. Wie wil nu gaan slapen in een kamer die de godganse nacht oplicht?

 • Joske

  Liggen de kamers van de Sheraton wel aan die kant eigenlijk? De Sheraton tower bestaat niet volledig uit kamers, maar ook voor een deel uit kantoren. Zelf weet ik het ook niet hoor, maar het zou dus kunnen dat de kamers aan de kant van de Albert II laan liggen.

 • Jouls.

  Mijn ex woonde naast het Sheraton rechtover de Dexia dus, ik vond het zalig ‘s nachts.
  Niet iedereen zal er zich zo aan ergeren zeker.

 • ano

  Je wil niet weten wat de kostprijs van het totaal pakket led verlichting was! Ik kan je vertellen je kan er een erg mooi huis mee kopen!