Rookvrije café’s

Waar kan je terecht voor een rookvrij of rookarm cafébezoek in Brussel? Vul het lijstje aan!

Sinds een tijdje trekt een nieuw gezellig cafeetje in de Karthuizerstraat, Lord Byron, mijn aandacht. Maar toen ik onlangs eindelijk binnenstapte stond ik ook snel weer buiten: een grote rookwalm joeg me de straat weer op. Geef mij maar rookvrije café’s. Geen keelpijn, tranende ogen of grauw ruikende kleren.

In andere landen werd het verbod op roken in restaurants meteen doorgetrokken naar café’s. Zonder veel problemen. Bij ons kwam er een typisch Belgisch compromis: resto’s wel, café’s niet. Met alle problemen vandien. Ik voorspel dat België niet lang zal achterblijven. Zelfs het personeel is voorstander.

Ondertussen kunnen we terecht bij de volledig rookvrije pioniers (café’s, tavernes & tearooms):

 • Le Drink, naar eigen zeggen het eerste rookvrije café in Brussel, Brouckèreplein 24, 1000 Brussel
 • Het Goudblommeke van Papier, na een jaar dicht te zijn prachtig gerenoveerd én helemaal rookvrij, Cellebroersstraat 55, 1000 Brussel
 • ‘t Kapiteintje, eetcafé, Sint-Katelijnestraat 30, 1000 Brussel
 • The Cheese Cake café, Brouckèreplein 8, 1000 Brussel
 • Bar Bik, naast de KVS, Arduinkaai 3, 1000 Brussel
 • The Tea House, theesalon aan de Zavel, Rollebeekstraat 5, 1000 Brussel
 • Cocozza, koffie- en ijssalon aan het Josaphatpark, Azalealaan 8, 1030 Schaarbeek
 • Café Belga, in het Flageygebouw, Eugène Flageyplein 18, 1050 Elsene
 • Le Framboisier doré, thee- en ijssalon, Baljuwstraat 35, 1050 Elsene
 • Le Comptoir Florian, koffie- & theesalon, Sint Bonifaasstraat, 1050 Elsene
 • Le Béguinage, taverne, Dapperheidsplein 3, 1070 Anderlecht

Of bij café’s met een degelijke rookvrije zone (degelijk = ruim genoeg, gerespecteerd door bezoekers en personeel en zonder walmtransport uit de rookzone):

 • PP Café, Jazzy café met een ruim niet-rokersdeel, Jules Van Praetstraat 28, 1000 Brussel
 • Le Roi des Belges, rookvrije ruimte om de hoek achteraan, Jules Van Praetstraat 35, 1000 Brussel
 • L’Ultime Atome, dit is eerder een rookvrij café-restaurant met rookzone, dus het zou net zo goed in lijstje hierboven kunnen, Sint-Bonifaasstraat 14, 1050 Brussel

Ik hoop dit lijstje snel uit te kunnen breiden met jullie suggesties hieronder.

Laatste update: 15/02/’09
Grotere kaart weergeven

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Indien die rookvrije cafés succesvol zijn, dan zullen snel anderen volgen. Indien niet, voorspel ik inderdaad ook weer overheidsbemoeienis…

 • *typt deze reactie met een sigarettenreukje ten huize eMich door al die bezochte cafés vannacht*

 • De rookvrije kaffees zijn geen succes, o.a. omdat 50m verder een zaak het aan zijn laars lapt en het eerstgenoemde kaffeetje zijn bezoekers dan daaraan kwijtraakt.

  Frappant is ook weer de Belgische manier van omgaan met dit probleem: enkele zaken die moeilijk onder de noemer restaurant konden vallen maar ook niet echt volwaardig kaffee zijn en waar er wel maaltijden werden geserveerd, stoppen dan met maaltijden serveren op een ‘deftig’ uur (pakweg 21u). Plots kan iedereen een sigaretje opsteken. Als ex-roker vrij hilarisch om bezig te zien.

 • llx

  een rookvrij café is geen café

 • erik

  ‘t Kapiteintje is zo een eetkaffee waar het gezellig toeven is als niet roker!

 • Volledig eens met Tinneke wat de nood aan rookvrije cafés betreft. Het Goudpapierbloemeke is aangenaam wegens een echt rookvrijzone maar toch niet helemaal rookvrij. Men moest twee lijsten maken: echt rookvrij en echte rookvrijzone. Cocoozza is rookvrij aan het Josaphatpark, maar dat is een Ijssalon, geen café. Jammer is het Cirio, die heeft zijn grote nietrokersdeel achteraan opgegeven en de kaart beperkt, om niet meer als restaurant te gelden…

  Kijk ook eens op volgende lijst:

  http://www.rookvrij.be/horeca/rookvrij_uitgaan.html

  Voor mij als nietroker zijn er twee café-seisoenen: De terrasjeseisoen en de helemaal-geen-(rookvrij)-café-opspoorbaar-seisoen. Het vraagt een beetje tijd van de nietrokers om hertebeginnen met cafébezoek, we hebben ons leven zonder cafés georganiseerd, omdat er geen aanbod was. Dat zal langzaam veranderen, waneer er rookvrije cafés komen.

  En wat restaurants betreft erger ik me aan restaurants die het roken toch toelaten, zoals de Skieven Architect …

 • erik

  PP café moet weg…de gebroeders Daerdenne zullen er in opdracht van de Waalse gemeenschap een….café openen. Pathé Palace wordt Centre du Cinéma Belge…te oordelen aan het festivalletje dat er onlangs heeft plaatsgevonden staat Belge (alweer) gelijk aan Francophone ;-/

 • @Erik: Een “Centrum voor de Belgische Film” zal jammer genoeg geen Vlaams steun kunnen krijgen, voor Vlaamse politicussen bestaat er namelijk geen nederlandstalig Belgische film.

  IK zie helemaal geen kultureel verschil tussen “Les convoyeuers attendent” en “Iedereen beroemd” – twee mooie filmen over belgische volkskultuur, en vraag het aan buitenlanders: die bestaat!

 • Bedankt voor de eerste reacties. Ik hoop dat er (in de toekomst misschien) nog veel zullen volgen.

  @Jemenfish: waar zijn rookvrije café’s geen succes? Je hebt het niet over België neem ik aan, want je kan moeilijk iets aan je laars lappen dat niet verplicht is. Of heb je het over eetcafé’s?

  @Erik (1): ‘t Kapiteintje is dat volledig rookvrij of met aparte ruimte voor niet-rokers?

  @Malte (1): Goudpapierbloemeke was helemaal rookvrij toen ik er was (maand geleden). Waar mocht men roken toen jij er was?

  @Malte (2): ik heb toch al die twee categoriën voorzien? Niet goed gekeken misschien? 😉

  @Erik (2): jammer nieuws van dat PP Café, ik had het net ontdekt

 • Ik heb de lijst uitgebreid, oa. met tearooms en tavernes vanop http://www.rookvrij.be/horeca/rookvrij_uitgaan.html

  Al deze komen in aanmerking voor zover je er ook gewoon terecht kan voor een drankje, zonder te moeten eten.

  Nieuw zijn nu:
  # The Tea House
  # Cocozza
  # Le Framboisier doré
  # Le Comptoir Florian
  # Le Béguinage
  # ‘t Kapiteintje
  # Le Roi des Belges

 • Lisa

  Bar Bik (naast KVS)

 • @Tineke (1): Het mooie oude café Goudpapierbloemeke is wel nu rookvrij, marze hebben er wel in plaats van de oude koer en keuken een rokersafdeling bijgebouwd.
  (2) Jij bent gelijk – niet goed gekeken! Sorry.

  Laat ons hopen, dat er toch nog eens overal rookvrij cafés zullen ontstaan!

 • ma1082

  “The Cheese Cake” aan de UGC Brouckère

  Je kan er zowel iets eten als drinken.

 • Inge M

  Interessant dit lijstje…

  Aanvullend kwam een andere prangende vraag terug bij mij op;
  kent iemand een soort ONTMOETINGSCAFE´s voor VLAAMSTALIGEN IN BRUSSEL?
  Ik bedoel hiermee geen dating-café, maar iets zoals de via via borrels in Antwerpen, in het via via reiscafé. Bedoeling is nieuwe mensen te ontmoeten op ´laagdrempelige´wijze…. i.e. op een bepaalde dag id maand – in casu Antwerpen is dit 1° vrijdag van elke maand – wordt er een drink georganiseerd, waarbij iedereen iedereen kan aanspreken om over eender wat te babbelen. zie: http://www.viaviaborrel.be/

  Indien dit nog niet bestaat; heeft iemand interesse dit met mij te helpen opzetten?

 • erik

  ‘t Kapiteintje is volledig rookvrij

 • Update

  Toegevoegd:
  # The Cheese Cake café
  # Bar Bik

  Verplaatst:
  # naar volledig rookvrij: ‘t Kapiteintje
  # naar rookvrije zone: Goudblommeke van Papier

  @Inge, leuk idee, maar heb geen idee of het al bestaat.

 • Gisterenavond waargenomen: Café Monk heeft een niet-rokerszone achteraan links, maar deze wordt absoluut niet gerespecteerd. Ligt dat aan de bezoekers of aan de medewerkers van Monk? Een combinatie allicht. Enfin, Monk komt niet in aanmerking voor de lijst. Uitgesloten.

 • Merckx Paul

  Café: ‘Het Goudblommeke in Papier – La Fleur en Papier Doré’ Cellebroersstraat 53/55 te 1000 Brussel is wel degelijk een volledig rookvrije café. Ook in de gerestaureerde binnenkoer, met openschuivende koepel mag er niet gerookt worden.

  Paul Merckx

 • Ja, wat is het nu met dat Goudblommeke? Willen nog enkelingen hun ervaring geven of er eens naar bellen? Dan weet ik of ik het weer kan verzetten…

 • Merckx Paul

  Dag Tineke, ik ben, een van de zeven idealisten die het handelsfonds van Het Goudblommeke kochten en nadien volledig restaureerde onder het toezicht oog van Monumenten en Landschappen. Vóór de heropening heeft de raad van bestuur er uitgebreid over gediscussieerd of roken al dan niet zou toegelaten worden. Wij hebben unaniem beslist dat Het Goudblommeke een rookvrij café zou worden. Wij weten wel dat deze beslissing ons niet door iedereen in dank werd afgenomen. Voorheen was het Blommeke immers ‘de rookcafé’. Het verwijderen van de nicotine heeft echter zoveel gekost dat het onverantwoord zou zijn roken terug toe te laten. Onze rokende klanten hebben ondertussen de gewoonte aangenomen hun sigaretje buiten te gaan roken.
  Met vriendelijk groeten,
  Paul Merckx
  Ged. bestuurder

 • OK, Paul, dat lijkt me duidelijk. Bedankt voor je uitleg en voor de moedige beslissing.

  Bij deze een update: Goudblommeke weer in de lijst met volledig rookvrije café’s.

  En ‘keep up the good work’, Paul. Ik zal er aan denken, volgende keer dat ik een cafeetje zoek.

 • Goudpapierbloemek: Sorry voor mijn misvatting en eruit komende foute informatie! Het toffe café wordt er natuurlijk enkel nog beter van!

 • Sorry om het toe te voegen aan een onderwerp dat er niets mee te maken heeft, maar er een nieuw voor maken leek me wat er over: Waar kan men in Brussel Yogi thee kopen?

  In fontainas aardig overtuigd geraakt erover, maar het lijkt dat geen enkele winkel in het Brusselse inclusief de zogenaamde speciaalzaken deze hebben…

 • Henkovich

  Nature et Découverte? (City2 of Woluwe Shopping)
  Als ik me niet vergis is er ook in de buurt van het Sint-Jansplein een theewinkel (richting eikestraat).

 • Neen, winkels als nature et découverte of de gespecialiseerde theewinkels hebben meestal ’tisane’, of hun eigen theeën zoals maison du thé, die vooral geïmporteerde thee verkoopt per 100 gram. Vind het nogal raar, heb alle websites bezocht en nergens te bespeuren. In andere steden als Gent nochtans makkelijk te krijgen

  Nature et découvertes heeft dit: http://www.natureetdecouvertes.be/content/blogcategory/99/158/

 • Jemenfish schreef:

  Waar kan men in Brussel Yogi thee kopen?

  Probeer het eens bij Bioflore, op de Charleroisesteenweg 144 in Sint-Gillis. Daar zouden ze alvast de varianten Classic en Himalaya verkopen. Ze hebben ook een online-winkel.

 • erik

  yogi thee: hebben ze dat dan niet in de bioshop “Den theepot” kartuizerstraat 66?
  Wij hebben deze yogi doosjes thuis staan, nooit gedacht dat ze zo moeilijk te vinden zijn.

 • erik

  effe nagekeken: colruyt heeft het in zijn aanbod!

 • Colruyt? Serieus? Ik shop niet in de colruyt (uren aanschuiven hier in Oudergem) maar dat kan me wel overtuigen 🙂

 • erik

  Die van Oudergem ken ik niet maar dan is die van Overijse niet veraf (als je een auto hebt natuurlijk)! En daar gaat het vlotjes, ook op piekdagen.

 • erik schreef:

  Die van Oudergem ken ik niet maar dan is die van Overijse niet veraf (als je een auto hebt natuurlijk)! En daar gaat het vlotjes, ook op piekdagen.

  Maar Overijse is Vlaams-Brabant, niet het Brusselse gewest 😉

 • erik

  ‘t zijn daar lieve mensen hoor!

 • Ik ben er gaan halen in den theepot, bedankt voor de tip! Ook enorm aan te raden winkel in het algemeen, vriendelijke en voor een keer Nederlandse bediening en een mooi uitgebreid assortiment aan gezonde voeding en drank allerhande. Jammer dat het wat verder in de kartuizerstraat ligt waar je als wandelend toch niet zo erg veel per ongeluk terecht komt, maar wel een resem vaste klanten had ik de indruk.

  En dan nu terug naar rookvrije kaffees 🙂

 • Karen

  ONTMOETINGSCAFE´s voor VLAAMSTALIGEN IN BRUSSEL?
  Lijkt mij een goed idee! Ik woon nu toch al geruime tijd in Brussel en nieuwe mensen leren kennen is hier toch moelijk…

 • erik

  @ Karen: “ONTMOETINGSCAFE´s voor VLAAMSTALIGEN IN BRUSSEL?
  Lijkt mij een goed idee! Ik woon nu toch al geruime tijd in Brussel en nieuwe mensen leren kennen is hier toch moelijk…”

  Tip: Roskam, Monk, Le Coq, Dada, Dolle Mol, Kafka,
  Nu goed…de tooghangers zijn niet altijd de interessantste mensen en anderen zitten al in kliekjes aan de tafels. Mischien moeten we maar eens doen zoals een Ier ooit heeft gedaan bij mijn kliekje: zich neergezet aan onze tafel, zichzelf voorgesteld … en we waren twee uur aan de klap.
  De man was toerist, er is geen blijvend contact uit ontstaan…

 • makke

  belachelijk, maar langs de andere kant goe, dan zijn we van de zagende en achterlijke niet rokers af, laat ons rokers maar samen met de niet rokers(die niet mee doen aan de heksejacht) op een café gaan waar je mag roken

 • makke

  dat is als bij ons op werk, er was een rokers ruimte en een niet rokers ruimte. Wat deden de niet rokers, die kwamen bij de rokers zite en dan maar zagen en klagen da roken stinkt en slecht is, dan moesten ze maar bij de niet rokers gaan zitte, onverdraagzame mensen tegenwoordig.

 • Leentje

  Hallootjes,

  Ik vind het heel leuk dat mensen hier wat onderzoek naar doen.
  Vroeger ging ik veel uit. Met de jaren is mijn astma ernstiger geworden en ben ik overgevoelig aan o.a. cigarettenrook.
  Uitgaan, dansen, ‘ene gaan drinken’ kunnen voor mij al eventjes niet meer. Dit is een grote domper op mijn sociaal leven.

  Ik ben recentelijk weer vrijgezel en vele vrienden zeggen: kom, we gaan es ene gaan drinken, wie weet wie komt ge tegen…
  Wel … sorry, ik kan niet! Ik ben gedoemd om thuis in de zetel heel eenzaam te blijven!

  Ik vind het zoooooooo vervelend! Ik wil graag terug dansen en leute maken en onder de mensen kunnen komen!

  Kennen jullie dansgelegenheden die volledig rookvrij zijn?

  Ik hoop dat het algemeen rookverbod zoals in onze buurlanden er snel doorkomt!

 • hmm, de concertzaal in de Vooruit in Gent. Maar je zocht iets in Brussel, zeker?

 • kamagurka

  je moet je nodig eens goed informeren ,ierland ,engeland,nederland en noord Frankrijk zijn de café ‘s rookvrij voor de overige europese landen geld nog een verbod in restaurants en cafeé,zelfs spanje is er al teruggekomen om geen rookvrije resto’s en café’s te behouden ,als je wil heb je al genoeg rookvrije zones waar jullie naartoe kunnen om te socialiseren, en voor het personeel teken nooit en contract in de horeca als je niet tegen de rook kan.En indien kan je altijd gezellig eens op een antwerps terrasje iets drinken of eten waneer de auto met hun “gezonde uitlaatgassen”naast je tafeltje voorbijpuffen .

 • erik

  De AB zou rookvrij moeten zijn!
  Maar of dit altijd even strikt wordt nageleefd???
  Iemand ervaring de laatste tijd?

 • Jemenfish

  Dat wordt zeer strikt nageleefd, ja.

 • Ha, l’Ultime Atome in Elsene is rookvrij met apart rokerslokaal (achter glas). Het is ook een restaurant, vandaar. Maar je kan er ook gewoon iets drinken. En het is gegroeid, sinds de laatste keer dat ik er kwam. Maar het blijft gezellig.

 • erik

  rechtover De Walvis de andere hoek dus van dansaert straat “Cafe Modele” Helemaal rookvrij.

 • Pingback: Cafés kiezen tussen roken of eten at BrusselBlogt()