Draadloos in de metro

We hebben vroeger al geschreven over gratis Wifi in Brussel, en nu blijkt daarover net goed nieuws bekend geworden is:

Brussel is van plan om wifi-antennes te plaatsen in alle uitgangen van de metrostations. Vooral toeristen zouden dan draadloos én gratis informatiediensten kunnen raadplegen. Dat schrijft het ICT-magazine Data News Het gaat om een honderdtal metrostations die nog voor eind dit jaar uitgerust moeten zijn met een draadloze wifi-oplossing. Het project zou zowat 1 miljoen euro kosten.
via De Standaard

Ripple Wifi

Share
 • Elias

  Dat is allemaal heel mooi, maar het zou mooi zijn als de MIVB zich zou concentreren op haar kerntaak: degelijk openbaar vervoer aanbieden. Eens dat volledig in orde is en er op dat vlak niks meer verbeterd kan worden, kunnen ze wat mij betreft gerust hun geld in andere dingen gaan steken.

  Als het geld voor dit project niet van de MIVB zelf komt, heb ik niks gezegd. Behalve hip hip hoera.

 • Elias schreef:

  Als het geld voor dit project niet van de MIVB zelf komt, heb ik niks gezegd. Behalve hip hip hoera.

  Mijns inziens wordt het project niet door de MIVB, maar door het Brusselse gewest betaald. In de berichtgeving is immers sprake van “Brussel is van plan” en de opdracht wordt uitgevoerd door het CIBG, het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest. Het CIBG heeft als hoofdopdracht de instellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te helpen informatiseren.

 • xor

  Hopelijk zal deze dekking groot zijn, zodoende dat men uit een naburig café even de laptop kan boven halen, want wie wil er dit nu doen in of rond het metro station …

 • Steve

  Het geld hiervoor komt inderdaad niet van de MIVB, het is puur iets van de regio. Vergeet ook niet dat (pre)metrostations eigendom zijn van het Gewest en dat de MIVB ze slechts exploiteert.

 • xor schreef:

  Hopelijk zal deze dekking groot zijn, zodoende dat men uit een naburig café even de laptop kan boven halen, want wie wil er dit nu doen in of rond het metro station…

  De wifi-antennes worden aan de uitgangen van de metrostations geplaatst. Ik geloof dat je in openlucht een dekking hebt over een afstand van ca. 200 tot 250 meter. Dus binnen een straal van die afstand zou je verbinding moeten hebben.

  Als het zover is, kunnen we vanuit de bibliotheek waar ik werk eens testen of we bereik hebben tot aan de ingang van het metrostation De Brouckère. Daar zit dan wel het beton van het gebouw nog tussen, dus echt “openlucht” is dat niet.

 • Zou misschien geen slecht idee zijn het veiligheidsprobleem eerst aan te pakken in bepaalde haltes. Het is relatief moeilijk surfen als je laptop om de haverklap wordt gestolen weet je wel. Minder wifi meer security! 🙂

  (Benieuwd hoe lang het zal duren tot zo een antenne gesloopt wordt in bepaalde wijken door mensen die geen laptop e.d. hebben, trouwens. Brouckère lijkt me al vrij moeilijke buurt)

 • Jemenfish schreef:

  Benieuwd hoe lang het zal duren tot zo een antenne gesloopt wordt in bepaalde wijken

  Als men de antennes strategisch plaatst, zal dat wel meevallen. De versterkingsantennes voor het gsm-verkeer in de metro worden bij mijn weten toch ook niet gesloopt.

 • Benoit

  nu ja.. ik zou mijn laptop nu ook niet uithalen en/of gebruiken in de brusselse metro. zoiets is om problemen vragen…

 • Jonas

  Ik dacht net hetzelfde. Wie wil er nu in godsnaam zijn MacBook bovenhalen als hij ‘s avonds in station Simonis op zijn aansluiting zit te wachten? Geen streetwise Brusselaar die dat in z’n hoofd haalt. Ik haal zelfs mijn gsm alleen maar boven als het echt moet. Voor ze met zulke gadgets afkomen, zouden ze beter eens werk maken van metrostations die alleen toegankelijk zijn voor mensen die een kaartje/abonnement gekocht hebben. Dat zou de veiligheid van de metro alleen maar ten goede komen.

 • Jemenfish

  Het zou misschien niet alle problemen de wereld uit helpen, maar toch al een beetje, ja 🙂

  Maar goed, is dat idee er eigenlijk doorgekomen? Ik zie noch op de perrons, noch in een metro ooit iemand zitten met een laptop. Denkelijk ook wel voor de aangehaalde redenen, wifi of niet, maar bon 🙂

 • jos

  Ik zou mijn laptop zelfs niet uithalen in de Madoutoren. En als je in een partijkantoor van ocharme één verdieping al de in- en uitloop niet kan controleren, begrijp je misschien dat het niet realistisch is om dat voor een heel metronet te doen.

 • Bart

  Is er hier nu uiteindelijk iets van gekomen? Van waar kwam die bron in het ICT magazine eig.?