Samen naar school

Woon/werk je in Brussel en ben je op zoek naar een Nederlandstalige basisschool? Wil je er zeker van zijn dat je kindje niet het enige Nederlandstalige is in zijn/haar klasje? Registreer je dan op www.samennaarschool.be. Dit is een nieuw initiatief van de VGC, de Vlaamse Gemeenschapscommissie die de belangen van Nederlandstaligen in Brussel behartigt en heeft als doel Nederlandstalige ouders samen te brengen zodat ze zich samen kunnen inschrijven in een schooltje naar keuze. Vanaf 3 maart tot en met 21 maart krijgen kinderen met thuistaal NL voorrang (45%) om zich in te schrijven in een school. Meer info over de inschrijvingsvoorwaarden op www.inschrijveninbrussel.be. Alle kinderen geboren in 2006 kunnen vanaf 3 maart worden ingeschreven.

Waarom deze website?

Nederlandstalige kinderen krijgen ook voor het schooljaar 2008-2009 voorrang bij de inschrijvingen: zij kunnen al inschrijven in maart 2008. Ondanks de voorrang, vinden veel Nederlandstalige ouders geen plaats in de school van hun eerste keuze. De meeste Nederlandstalige ouders willen hun kind in dezelfde scholen inschrijven, zo blijkt.

Ouders vrezen namelijk dat hun kind in andere scholen één van de weinige Nederlandstalige kinderen zal zijn. Die vrees is een belangrijke drempel voor veel ouders. Daardoor aarzelen zij bijvoorbeeld om hun kinderen in te schrijven bij een school in de buurt waar weinig of geen andere Nederlandstalige kinderen schoollopen.

Met de website samennaarschool.be wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie daar iets aan doen. Hier leert u andere Nederlandstalige ouders kennen die ook op zoek zijn naar een school. Tijdens de voorrangsperiode (maart 2008) kunt u dan samen met hen uw kinderen inschrijven. Zo weet u dat er ook andere Nederlandstalige kinderen op de school of in de klas van uw kind zijn.

U vindt op deze website ook scholen die samen met u andere ouders zoeken. U vindt deze lijst onder “Deze ouders zijn ook op zoek.” Deze webpagina is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Voor algemene informatie over inschrijven in het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs kunt u terecht op inschrijveninbrussel.be.

(mama uit Vorst)

Share
 • Pingback: » Samen naar school in Brussel Brussel - Bruxelles()

 • judy

  Ik vind toch echt niet dat de VGC iets voor Nederlandstaligen doet hoor. Ik probeer al 2 jaar op een rij mijn zoon in een deftig school ingeschreven te krijgen. Maar heb gisteren een mail gekregen dat ik geweigerd ben voor 3 van de 4 scholen, en die laatste was echt mijn laatste keus, het is weer zo’n concentratie school waar hij weer de enigste Nederlandstalig kind zal zijn en waarop zijn Nederlands nog slechter zal worden. Ik voel me nu, alsof ik geen ander keus heb dan hem gewoon naar het Franstalig onderwijs zal moeten sturen…waarop ik later weer moeilijkheden zal hebben om hem bij zijn huiswerk te helpen!

 • Bart

  Ten eerste, afgeven op de VGC, op de meeste punten, is beneden alle peil. Zoals ze zelf duidelijk stipuleren op hun site zijn zij een kleine instantie en kunnen dus niet magisch alles omvormen. Om maar een voorbeeld te geven, hun budget voor alle amateurkunstenorganisaties in Brussel ligt denkelijk lager dan dat de AB alleen al krijgt van de Vlaamse Overheid.

  Ten tweede, ik ben zelf een kind van eerst een school in Grimbergen, vlak naast Brussel, volledig NL en op vele vlakken een nogal anti-FR gemeente. Hoe ver dat anti-Franse ging heb ik mogen ondervinden toen ik een vriendin kreeg uit Charleroi. Ik heb zelf, op jonge leeftijd, er voor gekozen om in Brussel naar school te komen voor mijn middelbaar. Dat was ook een school die niet zo hoog aangeschreven stond, en ja, dat zat vol Franstaligen. En guess what, één van die Franstaligen kwam ik nu, 12 jaar later, plots tegen in de Fortis bank, en we switchten vrolijk tussen de talen.

  Eilandjes Nederlands willen bouwen in Brussel is onbegonnen werk. Franstaligen kunnen dan ook al beginnen klagen dat er te veel Turks is in hun scholen, desnoods, enz. Wanneer gaan we nu eens ontdekken dat die mengelmoes, indien correct aangesneden, een pluspunt is? Veel van mijn vrienden van buiten Brussel zijn volledig eentalig en zijn volledig verloren in Brussel. Na 2,5 jaar in Brussel kan mijn vriendin nog steeds niet altijd er mee weg, die tweetaligheid.