Sluikstort in Molenbeek

Sluikstort Er zijn zowat 150 haarden van sluikstort in Molenbeek. En de inwoners moeten leren daar vrede mee te nemen.
Want op heterdaad betrappen is duur, de politie heeft andere dingen aan het hoofd, de stadswachters met een Gesco statuut mogen geen boetes uitschrijven en het plaatsen van camera’s biedt geen rechtsgeldig bewijs.

Zelf bellen we naar het groene nummer van de dienst openbare netheid, die de dag zelf de afvalberg aan de overkant van onze woonst komt opruimen.
Ze hebben zelfs een bord geplaatst waarop in grote letters staat ‘verboden te storten op straffe van boete’. Maar ze hebben ons gewaarschuwd dat ook dat geen soelaas bieden zal. En inderdaad, de volgende ochtend ligt het stort er weer. Brieven naar het college en naar de schepen van leefmilieu blijven onbeantwoord, dus we gaan er even van uit dat zij het ook niet meer weten, hun inspanningen ten spijt.

En toch kan ik mij inbeelden dat er beleidsmaatregelen zijn die wel werken. Enig idee iemand?

gunter boutsen

Share
 • Jo

  Sociale controle is een deel van de oplossing denk ik, voor zover die er nog kan zijn… In de Anneessenswijk in Brussel is het ook dweilen met de kraan open, maar het zou al heel wat beter zijn mochten de mensen wat meer trots zijn op hun straat en de medebewoners erop zouden wijzen dat dit soort gedrag asociaal is, en van weinig respect getuigt. Op risico natuurlijk van de fysieke gevolgen ervan te dragen, of te stuiten op botte onverschilligheid. De Stad en het Gewest doen er idd bitter weinig aan, ze spelen op dat vlak de hete aardappel naar elkaar toe.

 • Thijs

  Ik moet wel bekennen dat ik soms zelf géén blijf weet met grof afval, ‘k zet dit dan in m’n kelder tot de dag dat ik ooit es naar het containerpark zal gaan…alleen de vraag waar ligt het Brussels containerpark? ‘t schijnt ergens langs het kanaal tegen Vilvoorde…
  Aja, of wacht tot er weer es een grof vuil ophaling is. Die vind ongeveer tweemaal per jaar plaats, alleen is er géén sprake van ophaling je moet je afval zelf brengen tijdens welbepaalde uren en op welbepaalde plaatsen. De nodige info is dus verreist! Natuurlijk kunnen we nog altijd bellen naar NetBrussel, maar ga je nu die mensen lastig vallen voor die ene oude -te grote- plank uit je kast?

  Tja, als ‘brave’ burger laat ik alles netjes in m’n kelder staan tot er ooit een dag komt. Anderzijds heb je vele mensen die niet zo braaf zijn of simpelweg géén kelder hebben en dan moet die rommel toch zo snel mogelijk buiten? Waar? Doet er niet toe. Liefst op plekken waar er weinig volk passeert of die toch al verwaarloosd zijn. Wie maalt er nu eenmaal om?

  Oplossingen zijn vrij simpel, maar duur; geef mensen een vaste oplossing. Op regelmatige tijdsstippen grof vuil ophalingen (echte dan wel), op strategische plaatsen containerparken installeren (bvb. langs de kanaalzone in Anderlecht) -liefst dan nog gratis-, braakliggende/verwaarloosde plekken aanpakken, een duidelijker communicatie voeren, buurtwerking erop africhten, meer controles,…

 • Thijs schreef:

  alleen de vraag waar ligt het Brussels containerpark?

  Er zijn twee gewestelijke containerparken:Gewestelijk Containerpark-ZuidBrits Tweedelegerlaan 6761190 VorstGewestelijk Containerpark-NoordRupelstraat1000 Brussel
  Het Containerpark-Noord ligt aan de zijkant van de Van Praetbrug, toch nog wel bijna 7 km van Vilvoorde verwijderd.

 • Dat lijkt me voor veel mensen nu niet de 2 meest bereikbare plaatsen van Brussel. En die buurt onder de Van Praet-brug lijkt op zich al genoeg op een sluikstort, wordt dat daadwerkelijk wel een beetje goed gerund? Als ik de moeite zou doen om over een auto te beschikken om mijn vuil er te brengen zou ik graag zeker zijn dat het niet een paar dagen later in het water is beland…

 • tja sociale controle..

  Vorige week zo iemand in volle daglicht en plein publique een vettige dubbele matras zien droppen voor de gevel van z’n buur, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. U weet wel, zo’n woning met 13 deurbellen waarvan 2 loshangende en allerlei doorstreepte exotische namen. Gedurende een halve seconde flitste er iets ivm sociale controle door mijn hoofd, maar dat werd al snel overschaduwd door beelden van over de tuinmuur heen en weer gezwierde matrassen, vieze 1-kamer-woningen met gemeenschappelijk toilet op de traphal, dit alles in één grote taalkundige lost in translation soep. Tot zover het hoofdstuk sociale controle.

 • plum

  Ik ben zoveel meer beu in St-Jans-Molenbeek!! De keren dat ik anderen beleeft maar ferm aansprak op gebrek aan respect, dat het nu gaat over sluikstorten, over het gooien met een voetbal tegen de auto’s of iets anders, had ik de dag erna schade aan mijn wagen … zeer toevallig. Ik ben ondertussen gestopt met het investeren in deze gemeente en plan op middelange termijn te verhuizen.

 • plum

  Het moest “beleefd” zijn uiteraard …

 • En ook “middellange” neem ik aan 😉

 • Jo

  Dat de afvalophaling in Brussel duur is, is beslist onwaar. 2x/week ophaling restafval, 1x/week pmd, geen taksen op zakken en/of stickers, en gratis ophalingen van grof afval :
  zie http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?&newsID=1202826870

  Het is wel zo dat NetBrussel en de gemeentelijke overheden er niet in slagen om dat goed te communiceren. Hun website is ronduit slecht, niet up-to-date en het callcenter (groen nummer) is ook een verschrikking (althans als je Nederlands kiest als taal).

 • gunter

  Ik denk daarentegen dat een tweesporenbeleid van straffen en belonen op ‘korte termijn’ werkt.

  Ik citeer uit een interview in de Volkskrant over het onderzoek naar de psychologie achter het naleven van wetten:

  In welke gevallen houden mensen zich niet aan regels?

  ‘Als men denkt dat het iets oplevert, de straf licht is en de pakkans klein. U kunt bijvoorbeeld denken aan te hard autorijden en bepaalde vormen van belastingontduiking of kleine criminaliteit.’

  Wat werkt beter: belonen of straffen?

  ‘Belonen, als je wilt dat mensen structureel hun gedrag veranderen. Let wel: straffen werkt op zich ook. Het heeft onmiddellijk effect, ten minste als de sanctie snel op de overtreding volgt. Maar je verandert er niets mee. De enige manier om te zorgen dat mensen niet opnieuw in de fout gaan, is te zorgen dat de pakkans groot blijft.’

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article366775.ece

 • Plinne

  Ik heb zelf onlangs al mijn moed bijeengeraapt, heb een auto geleend en ben tot het containerpark aan de Van Praetbrug gereden met mijn 2m³ meter rommel allerhande.

  En … ik ben zeer aangenaan verrast geweest door de efficiëntie en de vriendelijkheid waarmee men mij van mijn rommel heeft bevrijd.

  Alle afval wordt geselecteerd en in verschillende containers gegooid, dus ik ga er van uit dat het niet in het kanaal gekieperd wordt.

  Op zaterdag is het wel even aanschuiven en het containerpark sluit reeds om 15u45, wat niet zeer handig is.
  Maar als je op een weekdag gaat, dan ben je op een half uur binnen en buiten. Ter info: je kan er vanaf 9u terecht.

  Voor mij een aanrader en misschien een reflex die we zouden moeten aanleren: naar het conainerpark rijden wanneer er zich wat teveel rommel opstapelt, in plaats van alles steeds weer op straat te gooien of in het beste geval in een witte zak weg te moffelen.

 • Tom

  De komende 7 weken kan je een extra ophaalbeurt van max 3m³ aanvragen. Zoek wel op in welke week jouw gemeente aan de beurt komt. De eerste week is het de beurt van St-Joost en Brussel,
  Bellen naar 0800/981.81 voor een afspraak wanneer ze het komen halen voor je deur.

  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?&newsID=1202826870

  ZOwieso heeft elk brussels gezin recht op 2x per jaar een gratis ophaalbeurt van 2m³… Gewoon effe bellen om een dag af te spreken en dan uw brol op de stoep zetten.

 • Tom

  Er is wél een tax op vuilniszakken. De werkt niet met stickers, maar met de verplichting om brussels gewest zakken te gebruiken (die witte, gele, blauwe, groene zakken in brussel hebben allemaal het Irislogo). Een deel van de prijs daarvan is voor Net Brussel…

 • Brecht

  Er is misschien wel een tax op huisvuilzakken, maar die is belachelijk laag in vergelijking met de rest van het land.
  Wij zijn eind vorig jaar terug naar het Gentse verhuisd, om verschillende redenen waaronder ook de anarchie en respectloos die er in Brussel heerst op alle gebied, je wordt er gewoon moedeloos van.

  Bij ons kost een rol vuilniszakken van 60 liter 35 euro voor 20 stuks, en dat is de einge maat die je kunt bestellen.

  Waarom moet Brussel weer anders doen en die zakken bijna gratis weggeven? Zo kun je de mensen nooit leren te sorteren en milieuvreindelijk om te gaan met afval. Ik kan je verzekeren, voor 1,75 euro per zak denk je wel eens na voor je weer appels in cellofoon en dat vieze paarse piepschuimachtige pakje koopt.

  Maar ja, in Brussel zullen ze wel weer anders denken: weer toegevingen doen in de zin van “als de zakken hier zoveel kosten dan koopt niemand die en zwieren ze alles gewoon op straat.”
  Een zoveelste toegeving aan de mensen die zich niet aarden en nergens respect voor hebben.

  Ik was het daar kotsbeu: (allochtone) arbeiders die in hun geparkeerde camionette zitten te lunchen en gewoon de verpakking van hun broodje uit het raam gooien. Als je er iets op zei dan riskeerde je nog er te mogen gaan bijliggen.

  Jammer om te zien dat de “brave burger” het na een tijdje proberen het uiteindelijk opgeeft en andere oorden opzoekt.

 • Jo

  Gratis zakken is ook weer niet helemaal : we (alleszins zij die niet vrijgesteld zijn) betalen allemaal 85 euro gewestbelasting (vroeger was het 175 zekers?) waar een heel groot deel naar Net Brussel gaat. Ik vind dat een heel slecht systeem, want zo stimuleer je helemaal niet dat mensen minder vervuilen. Iedereen betaalt hetzelfde, en laten we eerlijk zijn… diegenen die niet betalen zijn ook vaak de grootste sluikstorters! Wat ik niet begrijp is dat je wel naar de Mediamarkt kan rijden voor een goedkope nieuwe LCD maar niet de moeite kan doen om naar het containerpark (of nog beter naar het Leger des Heils of een andere recyclagecentrum!!) te rijden om er proper vanaf te zijn.

 • Jo

  Een idee om de aandacht van de mensen, politici en pers te trekken : we lokaliseren 10-15 van de hardnekkigste sluikstorten, en we plaatsen er zelf een groot (illegaal natuurlijk) reclamebord naast, met opschriften zoals : ‘Voor al u kapotte TV’s, slechts één adres!’ of ‘Plaats u oude IKEA-kast hier’. Guerrila-actie om de aandacht te trekken, zo beetje als de vlaggetjes die ze indertijd op de hondendrollen waren gaan steken… Iemand meedoen? 🙂

 • Thijs

  Zeer zeker! Guerrila-acties hebben meestal wel hun effect!

 • Het Leger des Heils zal uw spullen misschien de moeite waarde vinden,
  ik betwijfel echter of je daar kan aankloppen met een matras vol pis en wandluizen. Plan B dan: met de wagen naar het containerpark… wie geeft deze mensen een lift? Gewoon even dubbel plooien die matras, door de achterdeur duwen, wasknijper op de neus en rijden maar..

 • Ja die Guerrilla-acties zijn altijd een inslaand succes indien uw doelgroep de propere hoger-opgeleide is met 2 diplomas… kortom het profiel van de gemiddelde sluikstorter. 🙂

 • Jo

  Hebben het er met Bruno op fmbrussel over gehad : punt is met een ludieke maar toch opvallende actie de aandacht trekken op sluikstorten. Het zou natuurlijk de bedoeling zijn om ook de moeilijke groepen te bereiken, en dat net door het provocatief te doen : matrassen taggen met het 0800 nummer van Net Brussel, ‘Ceci n’est pas une poubelle’ op alle rommel die naast de groene vuilbakken staat, foto’s van nieuwe IKEA kasten op een oude kast (of wat er van overblijft), gevaarlijke spullen zoals oude TV’s, verf, bouwafval… afspannen met zo’n rode band voor werken met spandoek ‘Voor al uw gevaarlijk afval, slechts 1 adres!’ … zal zeker meer de aandacht trekken dan een zoveelste folder of ergernis van diegenen die wel de weg vinden naar het Leger des Heils of het containerpark…

 • Jo

  Dit is ook een heel goed idee vind ik, om de druk wat meer te leggen bij de schepenen en net brussel, etc, om meer controles te doen, meer boetes etc…

  http://www.vies-brussel.be/html_FR/00_flashmovie.html

  Regelmatig updaten en doorlinken naar de gemeente en politiediensten 🙂 (vergelijkbaar met wat het Alhambra comité doet met de overlast van prostitués…live te volgen op youtube!)

 • Om verder te gaan op de reactie van Jo, twee berichtjes eerder.

  Is “bruno.fm” dus op zoek naar enkele grafisch ontwerpers, enkele zotte lui, enkele leerkrachten van een kunst-hoge-middelbare-school, die zich achter dit project willen “scharen”.

  Aarzel niet om te contacteren: bruno@fmbrussel.be

 • schellinck

  Ik woon in Oudenaarde en heb een boete van 100€ gekregen omdat er in een vuilniszak een reklame stak met ons adres op!!!!
  Na telefonisch contact (verschillende malen moeten proberen want de nederlandstalige beamte was er niet)moet ik eerst de boete betalen en daarna een bezwaar indienen. Ondertussen een jaar later, het bezwaar is verworpen en de boete zal niet terug gestort worden!!!
  Leuk he!!! Hoe kan ik nu bewijzen dat die zak niet van mij is, als ze een adres in vinden? Ik ben nog nooit in die straat geweest of in de omgeving.

 • Bart

  Tsja, Belgisch staatsblad hanteert hetzelfde principe: Wijzigen statuten VZW of oprichten enz., eerst storten, dan papieren inzenden met bewijs van storting; Docs niet correct ingevuld en hop, zij houden het geld. Ben bang dat je hier weinig zal kunnen beginnen, als er effectief post van je in de zak zat – Check misschien eens best bij de buren hoe vaak zij normale vuilnis moeten buitenzetten. Oudenaarde doet ophaling papierwaren zonder zakken, correct, samenbinden en buitenzetten? Dus niet moeilijk om iets van iemand anders adres mee te grabbelen.