Stukje Kosovo in Brussel?

Dat er in Kosovo spontaan straatfeesten uitbraken, kon ik al lezen in De Standaard. Auto’s zouden er toeterend rondrondrijden, en er wordt druk gezwaaid met de Albanese en Amerikaanse vlaggen.

Vandaag is het hier aan ‘t Colignonplein (Schaarbeek) anders ook een drukte vanjewelste. Als het regent in Pristina, dan druppelt het in Brussel? Al uren aan een stuk rijden er zware zwarte bakken al toeterend rond. Ofwel hangt er een rode adelaarsvlagvlag uit het raam, ofwel zitten er uitzinnig blije mensen op de deuren. Enig PK-vertoon en hoog in de toeren gaande motoren horen er natuurlijk ook bij. Op enkele auto’s bemerkte ik ook een Amerikaanse vlag, en één enkeling combineerde met de Belgische vlag.

Ook mijn straat – een toonbeeld van multiculturaliteit zonder problemen – heeft er een nationaliteit bij, als ik de twee rode vlaggen bij mijn buren goed interpreteer. Wat ik me dan afvraag… wordt er ook in de andere delen van Brussel iets van gemerkt?

Share

Aboutnico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) – maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten…

 • Ik vroeg me al af welke voetbalploeg er nu weer gewonnen had – maar het seizoen is nog niet begonnen zeker?
  Hier in het centrum is het al heel de namiddag een getoeter van jewelste. Nu ik weet dat het om een politieke kwestie gaat, ziet het er heel anders uit, natuurlijk, maar ik blijf er wel zenuwachtig van worden.
  Blijkbaar zitten er dan toch heel wat Kosovaren in Brussel. Of een handvol lawaaierigen? Zouden die van Schaarbeek naar hier rijden en terug?

 • Nico

  De details van de zaak ontgaan me ook nog even, maar ik vermoed dat er een (groot) deel Albanezen meeviert met de onafhankelijke Kosovaren.

  ‘t Is hier trouwens stil geworden in de straat

 • vreemd toch, dat mensen de kosovaarse onafhankelijkheid vieren met albanese vlaggen…Kosovo heeft immers een eigen vlag. Ik vraag me af hoe al die mensen plots aan die vlaggen komen. Het laat me denken aan de turkse zogenaamd spontane uitingen van nationalisme waarbij in een mum van tijd duizenden mensen werden bevoorraad met vlaggen en wimpels en daarna vakkunding opgehitst via eigen pers, radio, sms en internet.
  enfin, ik geloof niet in spontane volksmanifestaties en ik vraag me af wie en wat hier nu weer achterzit.
  en nu ik toch bezig ben zal u me de volgende boutade moeten vergeven… zouden de kosovaren in belgie hun nieuwe land niet meer ten dienste zijn door het ter plaatse te helpen ombouwen naar een gezonde democratie in plaats van hier met gedecoreerde tweedehandswagens de brusselse zondagsrust te verstoren ? (awoe, foei frederic !)

 • ps even wat achtergrond: de onafhankelijkheid van kosovo is niet zo onschuldig. Kosovaren zijn immers etnisch en cultureel sterk verwant met Albanië …net als een heel deel van Macedonië. Heel de streek kijkt met argusogen naar kosovo want wat staat de serviers in bosnie dan nog in de weg om ook de onafhankelijkheid uit te roepen…even later zullen de minderheden in Roemenië en bulgarije ook van zich laten horen. Spanje vindt dit alles ook maar niets want met de basken en de catalanen botert het ook al niet meer. Over België zullen we maar zwijgen zeker.
  de kosovaarse onafhankelijkheid is ook een spelletje in de nieuwe koude oorlog tussen VS (pro-albanie) en Rusland (pro-servië) …ach ach…de geschiedenis herhaalt zich voortdurend !

 • En wat gebeurt nu met Mcedonie? Moet dat nu ook gesplitst worden? Ik vind het toch ook verontrustend dat ons media van “onafhankelijkheid” praten. Kosovo heeft tot nader order hetzelfde status als Transnistrie, een zelfverklaard “onafhankelijk” afsplitsing van Moldavie. Ginder is het Rusland die de onafhankelijkheid steunt, hier de VS – zouden ze daar een pakeet van kunnen maken? En welk stndpunt heeft CD&V/N-VA, de vlaamse onafhankelijkheidspartij?

 • En vergeet ook Zuid-Ossetië en Abchazië niet, die al vele jaren de facto onafhankelijk zijn van Georgië, overigens ook met de steun van Rusland. Ik heb gisteren ergens gelezen dat deze twee nu ook van plan zijn om zichzelf officieel onafhankelijk te verklaren.

 • Hmm. Een nieuwe vlag met een landkaart erop – ze willen dus an de wereld tonen, dat ze niet bereid zijn tenminste de vier of vijf kantons met duidelijke meerderheid van serviers aan servie te laten. Men zou toch tenminste dorp per dorp een referendum zouden houden en de mensen zelf vragen waar ze naartoe willen.

 • Fitore

  Jullie praten over iets waar jullie geen flauw benul over hebben.Ik ben een albanees van Kosova.Een mening laat je achter als je weet waar het over gaat.Jullie weten niet hoe het zit met Kosova het is te merken aan jullie commentaar,ik zeg niet iedereen maar toch de meerderheid.Velen zeggen ja het storen van onze zondagrust, wel wij worden al eeuwen verstoort omdat we albanees zijn.De meerderheid van inwoners in Kosovo is albanees.Wij zijn de oorspronkelijke bewoners slavische volkeren zijn ons komen bezetten,willen onze rijke grond.Vele weten over de oorlog in 1998.Jullie weten niet hoeveel mensen zijn vermoord en dat voor wat ? Voor grond ze wouden onze volk uitroeien wij waren kansloos wij hadden niet een ons eigen leger toen ze ons hebben aangevallen.Er is gevochten tegen weerloze vrouwen tegen kinderen tegen mensen die hun eigen niet konden beschermen.Dit is al eeuwen bezig wij hebben nooit aangevallen wij hebben ons verdedigt.Zeg me nu eens wie is er in fout en hebben wij recht op ons eigen land ? Serven zeggen Kosova is een deel van ons..aahjah? ga je u eigen stuk land uitmoorden? Tegenstellingen.. het klopt langs geen kanten.Dit bewijst toch dat we niet horen bij hun.Wij zijn moslims wij hebben onze eigen cultuur ons eigen taal ons eigen tradities wij zijn altijd onderdrukt geweest.Is het niet normaal dat we blij toeteren over de straten met een vlag dat eigenlijk ook van ons is ? Wij zijn albanees daarom die vlag maar we zijn afgescheurd van Albanie en toch we spreken dezelfde taal maar met ons dialect dan .Ook macedonie heeft een deel afgepakt waar nu nog altijd meer als de helft albanees is en niet te vergeten Montenegro ook nog albanezen Maar het is nu eenmaal zo normaal zouden we allemaal nog 1 land moeten vormen met 1 vlag de adelaar met zijn 2koppen en zijn rode achtergrond,maar ons bijvoegen bij een land gaat eenmaal niet.Daarom ons eigen land KOSOVA wij hebben de euro als munt en wij hebben recht om een land te vormen We zijn bereidt ons aan te passen aan Europa want we willen eindelijk is groeien.Ik ben trots dat ik Albanees ben en ons droom is eindelijk uitgekomen mijn geluk kan niet op.

 • Pieter

  Tjechie, Slowakije, nu dan Kosovo. Het schijnt dus te kunnen.
  En Vlaanderen?…tsja Vlaanderen is nu eenmaal deel van een land met een (invloedrijk) Koningshuis.

 • @Fitore, we weten ook, waarover we praten. Nationalisme is van alle landen en van alle tijden.

  En als een minderheid zich onafhankelijk maakt in grensen, die mensen van de voormlige meerderheid nu tot minderheid maakt, is het probleem niet opgelost maar verschoven.

  En als nationlisten het normaal vinden, dat ze met hun taalgenoten een land vormen, niet enkel, waar ze relatief homogeen samenwonen (Kosovo behalve Leposaviq, Zuban Potok …), maar ook waar ze sterker verspreid en met meerdere andere volkeren gemengt wonen (Macedonie), dan is er een probleem.

  En jouw praat over rijke grond is flauwekul – er zijn weinig armere en economisch zwakkere landen dan de kosovo in Europa.

  Het moorden was van alle twee kanten: Albanezen vermoordden Serviers wel evenzo als Serviers Albanezen.

  Het zijn soldaten en politiemannen van ons, uit de rest van Europa, die jullie daar met ons belastingsgeld moesten van elkaar afhouden, die jullie zogenaamde armee ervan moest afhouden als gewone criminele bende jullie eigen volksgenoten onder bedwang te houden. Dan hebben we in godsnaam ook een recht, meetepraten wat men daar onder schuil van onze mannen en met hulp van ons geld daar uitprutst. Het is mij helemaal egaal of de kosovaren hun eigen land hebben, maar ik wil graag dat men twee keer nadenkt, hoe men vermijdt de lont in de van jou genoemde buurlanden aantesteken.

  Dank u.

 • besnik

  julie praten over het is miss niet goed
  het stoort de zondag rust
  maar je moest maar eens weten hoeveel bloed er is gevallen
  voor deze dag! al een eeuw wachten wij op deze dag
  onze familie leden zijn gestorven voor deze dag voor de onafhankelijkheid van kosovo na een eeuw vechten en verlies…
  mogen we toch 1dag vieren en onze vreugde laten zien
  het is maar menselijk dat je je vreugde laat zien
  dit maak je immers maar 1keer in je leven mee
  julie weten niet over wat julie praten als je weet over wat deze
  dag gaat laat dan julie commentaren
  moesten julie in onze plaats zijn zouden julie ook wel
  1dagje een zondagje de rust verstoren
  bedankt en tot ziens

 • frederic

  beste besnik en fitore,

  de opmerking over de verstoorde zondagsrust was niet meer dan een boutade en als grap bedoeld. Ik blijf wel moeite hebben met elke uiting van hevig nationalisme. Jullie hebben het over hoeveel bloed er is gevloeid voor Kososvo. Wel, ik ben niet bereid om bloed te laten vloeien voor een vlag en al zeker niet om hier in België betrokken te worden voor elk nationalistisch conflict op deze aardbol. Dat moeten jullie ook begrijpen en aanvaarden. Dat wij versus zij gevoel dat het nationalise voorvecht is me volledig vreemd en vind ik verwerpelijk omdat het mensen tegen elkaar opzet en primaire gevoelens oproept die steeds maar weer eindigen in geweld. Jullie hebben het over landen die ‘jouw’ grond afpakken etc etc. Zo werkt het niet. Mensen zijn meer dan onderdanen van een land maar ook moeders, vaders, kinderen , echtgenoten, arbeiders … Mensen die als speelbal dienen van politieke en economische krachten van machthebbers. Het doet me pijn om vast te stellen dat in 2008 mensen steeds meer teruggrijpen naar het vergif van het nationalisme dat vorige eeuw al zoveel schaden heeft veroorzaakt en inderdaad bloed heeft doen vloeien. Voorts wens ik kosovo een mooie toekomst toe en hoop ik dat het zijn minderheden respecteert en een goede relatie nastreeft met de buurlanden…

 • Pieter

  @Frederic
  Het bekende linkse kletsverhaal.
  Nationalisme is hard nodig. Zonder nationalisme geen solidariteit (lees Robert D. Putnam). Lijkt me niet zo verstandig , juist in een samenleving zonder middenklasse waar we in Europa op af stevenen.
  Voorts is het succes van het Europa van na de tweede wereldoorlog gebaseerd op de fundamentele wens om de verschillende volken zo veel mogelijk in hun eigen staat(je) onder te brengen.
  Leve Kosovo dus!

 • Frank

  Laten we vooral de ontelbare (Servische) doden niet vergeten die de terroristische Kosovaarse groepering UCK op haar geweten heeft. En dan verbaasd zijn dat Servië hard optreedt in Kosovo. Ieder ander land zou hetzelfde doen. Ik zie geen verschil tussen UCK, IRA, ETA of al die andere terroristische bewegingen die “onafhankelijkheid” nastreven. Of toch wel: het UCK werd gesteund en bevoorraad door het Westen (vooral USA) om zo de Russische bondgenoot Servië een hak te kunnen zetten. Trouwens, waarom een aparte staat creëren voor de Albanezen als dat al lang bestaat. Het heet Albanië.

 • @ Frank: als je die redenering doortrekt, zijn staten zoals Belgie, of Zwitserland ook overbodig, want er bestaat al een Nederlandstalige staat (Nederland), een Franstalige (Frankrijk), een Duitstalige (Duitsland) en een Italiaanstalige (Italie) 😉

 • frederic

  pieter…dus jij bent enkel solidair met de mensen waarvan jij vindt dat zij tot dezelfde etnische groep behoren? Als we je jouw redenering volgen moeten alle multiculturele of meertalige staten (want blijkbaar is een franstalige niet van de zelfde etnische groep als een vlaming dan) overbodig…ontwikkelingshulp wordt dan ook problematisch en hé…wat doe je met minderheden in een land? maar goed, mijn links kletsverhaal slaat toch nergens op.

 • Pieter

  @frederic
  Wereldwijd hebben veel politieke beleidsmakers, althans die van enig niveau, de “Bowling Alone” paper van socioloog Putnam gelezen. Weinig geschriften zijn de laatste jaar zo invloedrijk geweest op het politieke denken en de ontwikkelingsrichting van de samen leving die daaruit volgt.
  Iets wat altijd al instinctief werd vermoed werd hierin bevestigd, namelijk dat de solidariteit afneemt als de identificatie met anderen moeilijker wordt.
  Een generale conclusie is uiteindelijk dat zoals gezegd je grosso modo , als je hecht aan solidariteit tenminste, de staatsgrens het beste laat samenvallen met een grens tussen, in Europa, taalgroepen.
  Europa en Azie bevestigen dat dit werkt de laatste vijftig jaar. En Afrika bevestigt het probleem als dit niet het geval is.
  Voor Robert Putnam, oud(?) lid van de linkse kerk waren de resultaten en onvermijdelijke conclusies van zijn onderzoek, toename van diversiteit leidt tot afname van solidariteit, telleurstellend.
  Voor velen hier in Belgie zullen ze dat ook zijn.

 • fiiitore !!

  asjebliief doe eens allemaal normaal en wees eens blij voor een ander !!
  idd we hebben veek gevierd zondagavond ja en dan ? het gebeurd maar 1x.
  gelukkig is Kosovo nu een land en jullie kunnen er niiiietss , nadaa meer aan veranderen
  dus toon een beetje respect

  doejjj xx

 • besnik

  Frank
  Feb 19th, 2008 at 1:35 pm
  Laten we vooral de ontelbare (Servische) doden niet vergeten die de terroristische Kosovaarse groepering UCK op haar geweten heeft. En dan verbaasd zijn dat Servië hard optreedt in Kosovo. Ieder ander land zou hetzelfde doen. Ik zie geen verschil tussen UCK, IRA, ETA of al die andere terroristische bewegingen die “onafhankelijkheid” nastreven. Of toch wel: het UCK werd gesteund en bevoorraad door het Westen (vooral USA) om zo de Russische bondgenoot Servië een hak te kunnen zetten. Trouwens, waarom een aparte staat creëren voor de Albanezen als dat al lang bestaat. Het heet Albanië.

  mijn nonkel was in het uck en
  uck was er om kosovo te beschermen
  servie kwam in kosovo voor oorlog uck heeft de kosovaarse bevolking beschermt

 • ej malte je bent echt stout kosovo heeft alles maar dan ook alles gegeven om kosovo een land te worden en gwn voor 1 dag dat we geviert hebben ben je boos als je een albanees was zoals ik dan zou je zien hoe het is ma natuurlijk je bent geen albanees !

 • @bina: Waar heb je gelezendat ik boos ben? Ben ik niet.Het stoort me ook allemaal niet dat er mensen eens vierend rondrijden. Ik heb enkel niet de indruk dat deze eenzijdige onafhankelijkskeidsverklaring iets positiefs is. Dat lijkt het leven van de servische inwoners van Kosovo nog moeilijker te maken (ik zou er blij zijn, als het beter uitkomt!), dat verhoogd de druk op de macedonische albanezen ook ginder de boel opteblazen en het lijkt me geen weg om met de belangrijkste handelspartner van de Kosovo (Servie) tot een vreedzaam samenleven te komen.

  De Herkenning van die “staat” (@filitore: Wat is dat voor een land, waar buitenlandse soldaten de burgers van elkaar moeten scheiden om te verhinderen dat die elkaar doden (of kunnen zich de servische Kosovaren nu weer vrij bewegen in ‘t land?)?) door ons westelijke landen maakt ons medeplichtig aan wat daar nu zal gebeuern in die regio, en dat baat me ook zorgen. Ik heb er wel opgemerkt, dat hier in Schaarbeek ook albanophone mcedoniers de albnese vlaggen uithangen. Vinden jullie dat geruststellend?

  Ik hoop niets meer in die zaak dat al mijnbedenken doemdenken zouden zijn, die niet zullen waar worden. Dus, veel geluk aan de kosovaren, maar ook aan hun buren!

 • henkovich

  @Frank die zegt: “Laten we vooral de ontelbare (Servische) doden niet vergeten die de terroristische Kosovaarse groepering UCK op haar geweten heeft. En dan verbaasd zijn dat Servië hard optreedt in Kosovo. Ieder ander land zou hetzelfde doen. Ik zie geen verschil tussen UCK, IRA, ETA of al die andere terroristische bewegingen die “onafhankelijkheid” nastreven.”

  (1)Servië trad reeds hard op in Kosovo voor het UCK bestond.
  (2)En wat je vergelijking met IRA of ETA betreft: voor zover ik weet werden katholieken in Noord-Ierland en Basken in Spanje in een recent verleden niet als tweederangsburgers behandeld.
  (3)Kosovo is ook niet synoniem met het UCK. Er zijn vele geweldloze Kosovaarse groeperingen die al jarenlang vreedzaam voor zelfbestuur of onafhankelijkheid hebben gestreden. Het UCK heeft pas door de oorlog een groter draagvlak gekregen.

 • Thellenza

  Hey, Ik ben een Albanese uit Albanië en ik sta volledig achter de onafhankelijkheid van Kosova. Van mij mag Kosova gerust bij Albanië komen als ze dat willen. Maar het belangrijkste is dat ze onafhankelijk zijn van servië dat de Albanezen van Kosova al jarenlang onderdrukt. Het is toch niet logisch dat een minderheidsgroep de baas gaat spelen over een gebied en de meerderheid van de bevolking onderdrukt op basis van etnissiteit. Servië heeft in Kosova niks te zoeken. En wat uck betreft: Uck is allesbehalve een terroristische organisatie. Ze hebben alleen geprobeerd de rechten van Albanezen te veredigen en te beschermen. Dat ze daarvoor af en toe eens wat rumoer hebben gemaakt hier en daar is niet verbazend als je weet dat jarenlang geweldloos verzet niets heeft uitgehaald. Het was trouwens niet uck dat aan de basis lag van de oorlog, maar de serviërs. Die waren al met de oorlog begonnen voor de actie’s van uck. Zelfs de wij, Albanezen in Albanië, hebben lang op de Kosovaarse onafhankelijkheid gewacht. Nu worden onze broeders en zusters in Kosova tenminste niet meer onderdrukt. En stel dat er eens een dode is gevallen bij actie’s van uck, wat nooit bewezen is, dan nog is dat niks in vergelijking met de tienduizenden Albanezen die door de serviërs zijn uitgemoord op gruwelijke wijzen alleen en alleen maar omdat ze Albanees waren. Trouwens, als Kosova van servië zou zijn, wat niet het geval is, zouden ze toch niet de halve bevolking vermoorden. Je vermoordt je eigen volk toch niet.
  (ndihmo UCK
  Ne bashkinin e Shqipërisë!)

 • frederic

  Dat is allemaal heel mooi beste Thellenza (hoewel heel erg gekleurd maar soit) en het Nederlands waarin je je uitdrukt is fantastisch (het moet gezegd). Het punt is: moeten de Brusselaars dat vendelzwaaien en die autokaravaan ondergaan telkens een land een oorlog begint, een voetbalwedstrijd wint of … Je moet begrijpen dat Belgen doorgaans erg nerveus worden van uiterlijk vertoon van nationalisme (tenzij ze lid zijn van de NV-A;-).

 • Thellenza

  Dat Belgen doorgaans nerveus worden van uiterlijk vertoon, akkoord, maar dat wil daarom toch niet zeggen dat er nooit eens iets mag worden gevierd? Een land wordt maar een keer in zijn bestaan onafhankelijk. Ja, trouwens bedankt voor het Nederlands.

 • Thellenza

  Vertaling ndihmo UCk
  Në bashkinin e Shqipërisë
  Steun Uck
  Help Albanië te verenigen

 • jos vermeulen

  Misschien kan Thellenza wat uitleg geven rond de rol die demografie de laatste decennia gespeeld heeft… 😉
  Mss kunnen anderen dan wat analogiën ontdekken en ff nagaan wat er allemaal te gebeuren staat indien een bepaalde logica consequent doorgetrokken zou worden. Hoe ius sanguinis ius soli wordt.

 • Thellenza

  Als iemand mij een concrete vraag stelt zal ik daar zeker op in gaan. Als je iets wil weten over de demograffie, vraag ‘t maar.

 • kosova is hetzelfde als albanie ,in kosovo wonen albanezen en in albanie ook , ik ben zelf albanees , van kosovo , wij zijn 1 volk in 2 landen 😉

 • Max

  Karakteristiek voor het Kosovo conflict is, net als met alle andere serieuze conflicten, dat we weinig weten over de werkelijke feiten. De bevolking verneemt alleen geruchten en moet maar geloven wat er verteld wordt. Het is geen geheim dat Duitsland het initiatief heeft genomen om Joegoslavië op te blazen. Na de Duitse hereniging en de val van de Sovjet-Unie ging Berlijn weer de expansionistische toer op – zowel economisch als politiek – en wist het de beperkingen op zijn militaire macht, een gevolg van de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, op te heffen. De Balkan, die het ook een toegang tot de Adriatische Zee verschaft, behoort tot de traditionele Duitse invloedssfeer. En met Joegoslavië had Berlijn, ook omwille van de vernedering in de Tweede Wereldoorlog, nog een rekening te vereffenen.Europa en de Navo zijn Duitsland uiteindelijk in 1992 gevolgd, ook omdat Joegoslavië na de val van de Sovjet-Unie het enige land was dat nog niet volledig aan de “vrije markt” was onderworpen, dat nog niet deelnam aan de “globalisering”.Verovering van de Balkan door de Ottomanen brengt grote christelijke gemeenschappen onder het bewind van de islam. In 1505 hebben de Ottomanen het land veroverd en van een christian Albanië werd een Islamitische staat gemaakt.Servie was de meest moderne staat in Europa in de 14e eeuw, op alle gebieden. De komst van de Turken heeft de Serven teruggebracht naar het jaar 0 en 500 jaar lang op dat nivo gehouden omdat de Turken dermate ongeciviliseerd en primitief waren. De christelijke Serviërs werden al tijdens de Ottomaanse overheersing van Servische Kosovo en Metochia verdreven, en het is sindsdien nooit gestopt. Voor de goede orde Metochia betekent: “Land van de kerk”. De kerk is nog steeds eigenaar van grote delen van Kosovo en Metochia.De culturele bakermat van het Servische volk ligt in Servische Kosovo en Metochia. Deze provincie is naar culturele, historische en emotionele waarde vergelijkbaar met wat de Groeningekouter, waar de Guldensporenslag in 1302 plaatsvond, voor de Vlamingen betekent. Iedereen heeft zijn eigen stukje heilig grond, de moslims hebben Mekka/medina, de Joden Jeruzalem en de Christenen ook. Zo hebben de Serven dus Kosovo en Metochia.De vroegste documenten die enig zicht geven op de etnische samenstelling van Servische Kosovo en Metochia, zijn kloosterregisters uit de 13e en de 14e eeuw. Daaruit blijkt dat destijds 2 procent van de bevolking Albanees was. Albanezen trokken pas vanaf de 13e eeuw langzaam vanuit het noorden van Albanië richting Servische Kosovo en Metochia.Door demografische evolutie en vervolging van de Serviërs in de laatste eeuw, is op heden een meerderheid van de bevolking islamitisch en etnisch-cultureel verwant met de Albanezen. Kosovo en Metochia, dat in de loop van de 20ste eeuw is geislamiseerd door de Albanezen, moest volgens de criminelen van de UCK onafhankelijk worden van Servië. Al van in de jaren ’80 ondersteunde de Duitse geheime dienst in Kosovo separatistische bewegingen. De Verenigde Staten die tot halfweg 1998 het UCK nog een “terroristische” organisatie hadden genoemd, gooiden het roer om. In 1998 begon een groep Albanese separatisten, het UCK, inderdaad de wapens op te nemen, en inderdaad reageerde het Joegoslavische leger met grof geweld. Zo gaat dat bij guerrillabestrijding.Ga maar kijken in Afghanistan, waar de NAVO de rol speelt van het Joegoslavische leger, tegen de Taliban die een positie inneemt die vergelijkbaar is met het UCK in Kosovo. De oorlog begon dus niet toen separatisten strijd begonnen te voeren voor afscheiding. De oorlog begon toen een deel van die separatisten daravoor daadwerkelijk de wapens opnam, in een strijd die zich niet alleen richtte tegen het Joegoslavische gezag, maar ook tegen Servische burgers (iets dat in de verontwaardiging over Servisch geweld tegen Albanese Kosovaren nogal eens werd genegeerd).UCK werd niet alleen financieel en militair ondersteund door Washington maar werd ook nog gesponsord door Saudis en Koewaitis die, waar het ook ter wereld mogelijk is, fundamentalistische vormen van islam aanmoedigen.Een rapport van de VS senaat verklaart dat Bin Laden, getraind en gefinancierd door de CIA in de strijd tegen de sovjets, ook ingezet werd om het UCK te trainen en de Serviërs in diezelfde periode aan te vallen. Zonder toestemming van de Verenigde Naties werd een luchtoorlog ontketend onder het mom van “humanitaire interventie”. De Amerikaanse minister van Defensie Cohen beweerde dat er in Kosovo waarschijnlijk 100 duizend doden waren gevallen. Nu is algemeen geweten dat de Servische massale wreedheden een fictie zijn. Alles samen werden 2108 slachtoffers [Albanezen en Serviërs] geteld en leden van andere minderheden zoals de Roma, die door het UCK werden vermoord. De massale vlucht van Albanezen uit Kosovo was voor een deel ook het werk van het UCK met de bedoeling internationale sympathie voor de Albanese zaak op te wekken.Deze keer speelden Albanezen de rol van slachtoffers, en dat hebben ze in hun public relations naar de grootmachten goed verkocht.Noam Chomsky heeft er op gewezen dat het opvoeren van Servisch geweld na het begin van de NAVO-luchtaanvallen volgens toenmalig NAVO-bevelhebber Wesley Clark “helemaal voorspelbaar” was. De NAVO wíst dus dat haar acties de ramp voor de de burgerbeviolking van Kosovo wel eens zouden kunnen verergeren.Dat er geen sprake was van etnische zuiveringen in 1998 en begin 1999 en dat Milosevic helemaal niet de moordzuchtige dictator was waarvoor hij werd afgeschilderd, heeft in Nederland het gejubel over de geslaagde luchtcampagne niet kunnen verstoren. Nederlandse media repten over etnische zuiveringen en de Amerikaanse president sprak over een “holocaust”, toen de NAVO-bombardementen nog moesten beginnen. Achteraf gezien zijn deze zware beschuldigingen bijzonder inaccuraat. Zelfs de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal beperken zich tegenwoordig tot het Racak-incident als het gaat om Servische misdaden vóór aanvang van de bombardementen.Van een Servische campagne van etnische zuiveringen, laat staan een holocaust, is destijds nooit sprake geweest.Maakt u zich ook zo druk over alle kinderen die daar sterven aan kanker door geplad uranium? Wie strooide deze alweer? Wie bombardeerde ziekenhuizen, nieuwsgebouwen en treinen met burgers?

 • Max

  @Fitore:Stop met trollen….Gelooft je in eigen leugen? Waar haal jij die onzin vandaan? Servië is een land dat tussen de achtste en de negende eeuw ontstaan is en stond toen bekend als Rascia. Ik ben absoluut geen nationalist en zeker geen aanhanger van de Groot-Servische gedachte, maar Rascia strekte zich uit van Ravena tot voorbij Skopje. De hoofdstad was Ras. Deze stad bestaat nog en ligt 40 km ten noorden van Kosovo en Metochia.Het 1ste Servische Koninkrijk is ontstaan in 1170 toen de koninklijke familie Nemanjic-Stefanovic als vorsten erkend en gekroond werden door de keizer van Byzantium. De hoofdstad van het Servische Koninkrijk was Prizren in Kosovo. Geen enkele Servische staat ( Servië was meestal een verzameling van staten (vorstendommen).) werd hierin gedefinieerd als zuivere etnische entiteit. De Servische keizer Dusan, die een keizerrijk had tussen de vier zeeën, Zwarte, Egeische, Thyreense en Adriatische, heeft zijn keizerrijk gedefinieerd als de staat van alle Serviërs, Grieken en Arnauten en Arbanassen (Geggas en Toscas; Shquiptaren of Albanezen). Keizer Dusan was zo wijs dat hij zich eerst liet kronen door de Aartsbisschop van Rome en daarna door de keizer van Byzantium. Keizer Dusan was van zijn moederskant Grieks en van zijn vaderskant Servisch. Hij heeft enkele vrouwen uit zijn familie aan de Albanese en Russische adel uitgehuwelijkt.De wapenschilden van Servië, Rusland en Albanië hebben daarom de dubbele adelaar. Hij regeerde in de 14de eeuw en zijn hoofdsteden waren Skopje en Seres (Noordoost-Griekenland). Servie was de meest moderne staat in Europa in de 14e eeuw, op alle gebieden. De komst van de Turken heeft de Serven teruggebracht naar het jaar 0 en 500 jaar lang op dat nivo gehouden omdat de Turken dermate ongeciviliseerd en primitief waren.In de 13 eeuw werd op het slagveld van Kosovo de opmars van de veroverende Turkse leider Osman gestopt. Een oorlog van 100.000 met name Serviërs voerde een oorlog met 300.000 Turken. Uiteindelijk leden beide legers veel nederlagen, maar de opmars van de Turken werd stop gezet. Door de nederlaag waren de Turken geen bedreiging meer voor Europa. De verhouding tussen de Albanese, Griekse en Servische bevolking was nooit ideaal. De Slavische stammen op de Balkan leefden dominant in de vruchtbare valleien nabij de rivieren. Zij waren niet rijk, maar zij hadden een overschot aan voedsel en kleren. Zij bouwden echter permanente stenen huizen en kerken. Alleen al in Kosovo en Metochia kunt u 1300 oude Servisch orthodoxe kerken en kloosters vinden. Veel monumenten zijn echter de afgelopen jaren vernietigd [150!!?]. De Albanezen waren nomaden en trokken met hun kudden door de bergen. Hun huizen waren meestal niet permanent en er zijn daarom geen echt oude Albanese monumenten bekend. De vroegste documenten die enig zicht geven op de etnische samenstelling van Kosovo en Metochia, zijn kloosterregisters uit de 13e en de 14e eeuw. Daaruit blijkt dat destijds 2 procent van de bevolking Albanees was. Na de Osmaanse verovering van de Balkan trokken veel Albanezen naar Kosovo en Metochia. Die verruilden het rooms-katholicisme massaal voor de islam. Tegelijkertijd sloegen veel Serviërs, na verschillende mislukte opstanden, op de vlucht in noordelijke richting. Van Servisch-orthodox werd Kosovo langzaam Albanees-islamitisch.De Albanese meerderheid in Kosovo, zelf het product van de anti-Servische bevolkingspolitiek van Mussolini en Tito en van recente Albanese terreur, is er vastbesloten om zich volledig van Servië los te maken. Onder Mussolini hadden de Kosovaarse Albanezen hun groot-Albanië, wat hun de gelegenheid gaf om vele Serven te verdrijven, wier plaats ingenomen werd door inwijkelingen uit Albanië.In die oorlogsjaren werden de Serviërs in Kosovo en Metochia vervolgd en verdreven. Er werden veertigduizend Serviërs per trein gedeporteerd.Na de oorlog werd Joegoslavië een communistische republiek, die met harde hand werd geregeerd door Kroaat Tito. De Kroaat had veel begrip voor de wensen van de Kosovaarse Albanezen. Na etnische onlusten in de jaren ’60, verleende hij hun in 1974 een verregaande vorm van autonomie. Tito liet de Servische verdrevenen niet toe om terug naar hun haardsteden te trekken, terwijl onder zijn bewind de inwijking van Albanezen verder ging. En zo verloren de Serven hun Kosovo. De echte Albanezen leven sinds mensenheugenis op hun grondgebied, dat ongeveer het huidige Albanië omvat. Dit zijn de Zuid-Albanezen en Noord-Albanezen, correcter de Tosken en de Gegen. Zij spreken de twee basisdialekten Toskisch en Gegisch, die samen het Albanees vormen. Pas in 1972 werd er een algemene Albanese taal opgelegd, voornamelijk gebaseerd op het Toskisch. Tegenstanders (vooral Gegen) bestrijden dit, deels omdat dit voortgekomen zou zijn van de communistische leiders, die vooral Tosken waren. Fout echter, het is taalkundig relatief correct gebleken. Hoe dan ook – officieel Albanees, Toskisch of Gegisch dialect -, het gaat telkens om een taal die de ‘Albanese Kosovaar’ moeilijk verstaat en amper spreekt. Zij spreken wat ze zelf noemen Skip, afgeleid van de zichzelf toegekende eigennaam Skiptaren.Wie zijn de Skiptaren?Het zijn de afstammelingen van de Ottomaanse bloedlegers, die de Balkan gedurende eeuwen onderdrukten. Zij islamiseerden de streek zeer fanatiek en vestigden zich massaal in Noord-Albanië, Zuid-Kosovo en Noordwest-Macedonië. Skiptar betekent trouwens letterlijk ‘leger dat Skopje overwon’. De stad Skopje werd immers overmeesterd door de Turkse huurlingenlegers – veelal Turkmeense nomaden – en de heerschaar die de overwinning op zijn palmares schreef, werd de Skiptar genoemd. De Skiptaren zijn hiervan de niet bij de ingewikkelde volksverhuizingsoperatie in de jaren 1920 verdreven afstammelingen, toen de Turken het huidige Turkije van Grieken mochten zuiveren en dat dan ook naar hun kunnen zo grondig mogelijk deden. Minder grondig gingen de Joegoslaven en Albanezen te werk, met alle gevolgen vandien. Vandaag eisen deze Skiptaren – dus diegenen waarvan de meesten onder ons denken dat het Albanezen zijn – bijvoorbeeld niet alleen half Macedonië op, maar ook Noordwest-Griekenland. Het is trouwens opvallend dat pas ná de val van Skopje (Scupi in het Latijn) het woord Skiptar in gebruik kwam als naam van volk en streek. Het zou tot een boeiende discussie kunnen leiden, maar niemand die ze voeren wil. Omdat het verhaal van de adelaar niet klopt? Het is tenslotte het symbool van een macht die aan Albanië vreemd was, net als de Ottomanen die het zeer dun bevolkte land overrompelden en grotendeels bevolkten.Welke taal spreekt het volk dat door het Westen voor Kosovaarse Albanezen versleten wordt? Kosovaars? Neen, want dat bestaat niet. Albanees? Neen, want dat begrijpen ze maar gedeeltelijk. Zoals vermeld is het Skiptaars, een mengtaal van Servo-Kroatisch, Turks, Albanees, Macedonisch, Grieks, Romane (taal van de Roma die wij gemakshalve én foutief zigeuners noemen) en Roemeens (vooral maritieme terminologie).Het Skiptaars is wel degelijk een absolute mengtaal en kan vandaag eventueel als een soort grof dialect van het Albanees beschouwd worden. Merkwaardig is trouwens dat sommige Skiptaren beweren dat zij het juiste Albanees spreken, terwijl de Tosken en Gegen alleen een dialect zouden spreken van het Kosovaarse Albanees. Ook een taalstrijd?Wie dit laatste goed begrijpt, ziet in dat de zogenaamde Kosovaarse Albanezen ook Albanië opeisen als hun gebied en de echte Albanezen niet dulden. Net zoals ze de Serviërs niet dulden en wegpesten. Net zoals ze de Romazigeuners soms zeer gewelddadig wegjagen. In hun ethnogenese hebben de Albanezen gezocht naar hun herkomst. Er waren tot voor kort twee theorieën: de Illyrische en de Dardaanse. Albanese intellectuelen hebben 20 jaar geleden gekozen voor de Illyrische theorie. Zij hebben dit gedaan omdat de Illyren het oudst bekende volk van de Balkan waren. Een nadeel van deze theorie is dat de Illyren geen tastbare herinneringen achtergelaten hebben om de theorie in de praktijk te kunnen gebruiken. Archeologen die in Kosovo en Metochia hebben gewerkt, hebben daar alleen Dardaanse artefacten gevonden naast de bekende Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Slavische artefacten. Om deze reden wordt de Dardaanse theorie nu aangehangen. Op deze manier willen de Albanezen of Shquiptaren hun rechten op Kosovo en Metochia bewijzen.Voor de Merelslag (1389) waren de Shquiptaren niet bekend als inwoners van Kosovo en Metochia. Geen enkel Byzantijns, Servisch, Roemeens, Bulgaars of Turks document ondersteunt een Albanese claim. De Merelslag (ook wel Lijsterslag genoemd: Het Servische woord Kos betekent Merel) was de tweede keer dat het orthodoxe christendom in aanvaring kwam met de Islam. Hoewel deze slag een centrale rol speelt in de Servische heldensagen vochten Serviërs, Hongaren en Albanezen samen tegen het Ottomaanse Rijk. De Turken vielen aan omdat het katholicisme op dat moment hopeloos verdeeld was doordat er twee Pausen waren. Het aantal doden was zo groot dat beide kanten de eindoverwinning claimden. In Parijs echter werden de klokken van de Notre Dame geluid om deze overwinning van het christendom te vieren.Met de opkomst van de Islam zien we wel de eerste migranten uit Albanië naar Kosovo en Metochia komen en begint de verhouding met de Serviërs te verslechteren. De Serviërs hebben sterk verzet geboden, dit laatste werd gevoed door de twee Patriarchaten in Kosovo en Metochia, Prizren en Pec. Voor de goede orde Metochia betekent: Land van de kerk. De kerk is nog steeds eigenaar van grote delen van Kosovo en Metochia. Geschat wordt dat 75% van het land privé eigendom is van Serviërs.De echte Albanezen leven sinds mensenheugenis op hun grondgebied, dat ongeveer het huidige Albanië omvat. Dit zijn de Zuid-Albanezen en Noord-Albanezen, correcter de Tosken en de Gegen. Zij spreken de twee basisdialekten Toskisch en Gegisch, die samen het Albanees vormen. Pas in 1972 werd er een algemene Albanese taal opgelegd, voornamelijk gebaseerd op het Toskisch. Tegenstanders (vooral Gegen) bestrijden dit, deels omdat dit voortgekomen zou zijn van de communistische leiders, die vooral Tosken waren. Fout echter, het is taalkundig relatief correct gebleken. Hoe dan ook – officieel Albanees, Toskisch of Gegisch dialect -, het gaat telkens om een taal die de ‘Albanese Kosovaar’ moeilijk verstaat en amper spreekt. Zij spreken wat ze zelf noemen Skip, afgeleid van de zichzelf toegekende eigennaam Skiptaren.Wie zijn de Skiptaren?Het zijn de afstammelingen van de Ottomaanse bloedlegers, die de Balkan gedurende eeuwen onderdrukten. Zij islamiseerden de streek zeer fanatiek en vestigden zich massaal in Noord-Albanië, Zuid-Kosovo en Noordwest-Macedonië. Skiptar betekent trouwens letterlijk ‘leger dat Skopje overwon’. De stad Skopje werd immers overmeesterd door de Turkse huurlingenlegers – veelal Turkmeense nomaden – en de heerschaar die de overwinning op zijn palmares schreef, werd de Skiptar genoemd. De Skiptaren zijn hiervan de niet bij de ingewikkelde volksverhuizingsoperatie in de jaren 1920 verdreven afstammelingen, toen de Turken het huidige Turkije van Grieken mochten zuiveren en dat dan ook naar hun kunnen zo grondig mogelijk deden. Minder grondig gingen de Joegoslaven en Albanezen te werk, met alle gevolgen vandien. Vandaag eisen deze Skiptaren – dus diegenen waarvan de meesten onder ons denken dat het Albanezen zijn – bijvoorbeeld niet alleen half Macedonië op, maar ook Noordwest-Griekenland en zelfs meer: de ideologen van het voormalige UCK vragen niet meer of niet minder dan de restauratie van het vroegere Ottomaanse rijk (met grenzen tot in Oekraïne!), onder de heerschappij der Skiptaren. Het is trouwens opvallend dat pas ná de val van Skopje (Scupi in het Latijn) het woord Skiptar in gebruik kwam als naam van volk en streek. Het zou tot een boeiende discussie kunnen leiden, maar niemand die ze voeren wil. Omdat het verhaal van de adelaar niet klopt? Het is tenslotte het symbool van een macht die aan Albanië vreemd was, net als de Ottomanen die het zeer dun bevolkte land overrompelden en grotendeels bevolkten.Welke taal spreekt het volk dat door het Westen voor Kosovaarse Albanezen versleten wordt? Kosovaars? Neen, want dat bestaat niet. Albanees? Neen, want dat begrijpen ze maar gedeeltelijk. Zoals vermeld is het Skiptaars, een mengtaal van Servo-Kroatisch, Turks, Albanees, Macedonisch, Grieks, Romane (taal van de Roma die wij gemakshalve én foutief zigeuners noemen) en Roemeens (vooral maritieme terminologie).Het Skiptaars is wel degelijk een absolute mengtaal en kan vandaag eventueel als een soort grof dialect van het Albanees beschouwd worden. Merkwaardig is trouwens dat sommige Skiptaren beweren dat zij het juiste Albanees spreken, terwijl de Tosken en Gegen alleen een dialect zouden spreken van het Kosovaarse Albanees. Ook een taalstrijd?Wie dit laatste goed begrijpt, ziet in dat de zogenaamde Kosovaarse Albanezen ook Albanië opeisen als hun gebied en de echte Albanezen niet dulden. Net zoals ze de Serviërs niet dulden en wegpesten. Net zoals ze de Romazigeuners soms zeer gewelddadig wegjagen. KOSOVO EN METOCHIA:
  1. Romeinse Rijk –> tot en met de 2e,3e eeuw
  2. Byzantheinse Rijk –> 3e eeuw tot en met 8e eeuw
  3. Slavische stammen (Bulgaren, Macedoniérs en Grieken) –> 8e eeuw
  4. Serviers (onder leiding van Nemanja vanaf 11e eeuw, daarvoor door allerlei kleinere stammen geheerst)
  5. Ottomaanse Rijk (13 eeuw tot en met 18e eeuw)
  6. Albaneze autonomie binnen Ottomaanse Rijk (slechts 50 jaar onder Ottomaanse Rijk)
  6. Serviers na 18 eeuw tot en met 1912
  7. Konijkrijk van de Serviers, Kroaten en Slovenen (oprichting unie en Kosovo erkend onderdeel van Servie: 1912)
  8. Joegoslavie (in 1970 krijgt Kosovo opnieuw autonomie door de stijgende nationalisme in Kroatié en Slovenie die de macht van Servie wilden inperken)
  9. Servie (na de onafhankelijkheid van Montenegro) De Turken waren hier 500 jaar lang de baas. Waar zijn ze nu?

 • Maxo- Max-13

  Kosovo en Metochia(echte naam van deze Servische provincie.Metochia betekent: letterlijk Land van de Kerk!) was eeuwenlang het hart van het Servische rijk. Meer dan duizend de historische gebouwen, kloosters en kerken spreken elk voor zich boekdelen over de geschiedenis van Kosovo.De Albanezen waren nomaden en trokken met hun kudden door de bergen. Hun huizen waren meestal niet permanent en er zijn daarom GEEN EEN echt oude Albanese monumenten bekend.De vroegste documenten die enig zicht geven op de etnische samenstelling van Kosovo, zijn kloosterregisters uit de 13e en de 14e eeuw. Daaruit blijkt dat destijds 2 procent van de bevolking Albanees was!…

  In 1353 begonnen de Ottomanen onder sultan Murat I stukken van Europa in te lijven. Maar,in 1389 werd op het slagveld van Kosovo de opmars van sultan Murat I gestuit. Een leger van 100.000 Serviërs voerde oorlog tegen 300.000 Turken.In felle gevechten(slachtpartij van zestien dagen!) leden beide partijen zware verliezen en trokken de Ottomanen zich terug.De opmars van de Turken werd stop gezet. Maar, terwijl de Serviërs hun verliezen niet meer te boven kwamen, bracht Bayazid, de zoon van de gesneuvelde Murat, een jaar later alweer een sterk leger in het veld.De Ottomanen konden putten uit een groot reservoir aan troepen, terwijl de Serviërs door hun manschappen heen waren.Geregeld kwamen de Serviërs nog in verzet, maar telkens zonder succes…

  De christelijke Serviërs werden al tijdens de Ottomaanse overheersing van Servische Kosovo en Metochia verdreven, en het is sindsdien nooit gestopt.Door demografische evolutie en vervolging van de Serviërs in de laatste eeuw, is op heden een meerderheid van de bevolking islamitisch.De Albanese meerderheid in Kosovo, zelf het product van de anti-Servische bevolkingspolitiek van Mussolini en Tito(communistische dictator) en van recente Albanese terreur…Onder Mussolini hadden de Kosovaarse Albanezen hun groot-Albanië, wat hun de gelegenheid gaf om vele Serven te verdrijven, wier plaats ingenomen werd door inwijkelingen uit Albanië.Joegoslavische communistische dictator Tito, verbood de Servische verdrevenen terug te keren/300 000 Serviërs!/, terwijl de immigratie van Albanezen gewoon verder ging. Langs deze weg hebben de Serven in de zeventiger jaren hun meerderheid in Kosovo definitief verloren.Sedert de NAVO in Kosovo een bezettingsmacht geïnstalleerd heeft, zijn meer dan 200 000 de overblijvende Serviërs verdreven!Nu etnische zuivering van Kosovo is bijna klaar.Er wonen bijna geen Serviërs meer! Zo verloren de Serven hun Kosovo ….

  Met de steun van vooral de VS en een groot deel Europese landen, heeft Kosovo, de onafhankelijkheid uitgeroepen.De situatie van Servisch Kosovo is niet uniek. Heel wat Europese landen hebben minderheden.En als alle separatisten hun zin krijgen, komen er in Europa meer dan 80 landen bij! Ieder volk dat in een staat van zichzelf denkt een minderheid te zijn en zich met on-democratische methodes afscheidt, creëert in het gebied dat het opeist weer een nieuwe minderheid. (Zie Bosnie, zie Kosovo. Etc.) Zou die nieuwe minderheid dan daarna van deze afscheidingsbeweging ook het recht krijgen om zich af te scheiden?k denk het niet. Afscheiden betekent dus altijd nieuw onrecht. Daarom zijn afscheidingsbewegingen ondemocratisch en dus misdadig…Over Kosovo is de ex-CIA-agent Robert Baer duidelijk:“Kosovo is om twee redenen ingenomen. Ten eerste vanwege de natuurlijke hulpbronnen en ten tweede omdat Kosovo een legerbasis van de NAVO is. In het hart van Europa is het de grootste legerbasis.”…