Pak me dan, als je kan!

Vandaag op Flickr:
BelgikolorBelgikolorBelgikolorBelgikolor

Today i lost four spray cans around brussels.

If you find one of them, send me an email with your name and the password written on the can and you will be on the belgikolor‘s guestlist.

Good luck!

Dus als je weet waar, niets in de comments zetten, maar gewoonweg gaan halen die spuitbussen 😉

Share
 • Ik heb er een!

 • Die rechts onder weet ik zijn…

 • pol

  Als ik die kerel te pakken krijg wring ik zijn nek om. Spuit die bussen leeg op je eigen livingmuur maar niet op de muren van anderen

 • links onder

 • Euh

  Oh super, gaan we een beetje taggers in de verf zetten, net wat ze willen, aandacht. Leuk initiatief hoor.

  Dit weekend zijn er weer in Brussel op allerlei plaatsen tags aangebracht, tot in een concertzaal toe. Zeker doen, die mensen een pluim geven.

 • Plinne

  @ pol en Euh,

  Ik denk niet dat het hier gaat om de promotie van taggers, maar wel om de promotie van graffitikunst.

  Taggers en graffiti-artiesten worden veel te vaak over dezflde kam geschoren, terwijl ze met totaal andere dingen bezig zijn.

  Hoezeer ik ook uitslag krijg van die tags, in mijn ogen handtekeningen van egotrippers die te weinig aandacht krijgen, sta ik volledig achter graffiti, een expressievorm die nu al een aantal decennia bestaat en algemeen aanvaard wordt als een kunstvorm op zich.
  Naar mijn weten houden graffitikunstenaars zich niet bezig met spuiten op andermans eigendom.

  Taggers moeten inderdaad bestraft worden, maar open aub geen heksenjacht op iedere mens die een spuitbus bij zich heeft.

 • @ mike, plinne: laat die kleurlozen zich maar wat ergeren, ze zullen dat zo gewoon zijn waarschijnlijk

  @ belgicolor: succes met jullie atelier

 • Euh

  …Omdat graffiti artiesten zaken aangewend krijgen als de wand, waar er heel mooie dingen zijn gebeurd. Deze gebouwen zien er me niet onmiddelijk het type uit dat ze eigendom zijn van de personen die het aanbrachten. En ik betwijfel ten zeerste of er de goedkeuring van de gemeentes in kwestie werd verkregen om iets aan te brengen en er een promotionele stunt van te maken.

  Zowel graffiti als tagging kan wat mij betreft, maar hou het dan aub op de daartoe behorende plaatsen. Als dat er niet veel zijn, zoals die actie aan de Wand, dan is dat jammer, punt. Daarvoor moet er nog niet alles ondergespoten worden. Bekijk de diverse wandtekeningen in Brussel waar gewoon werd overgegaan, afgrijselijk.

  Tenzij je Brussel in Berlijn wil veranderen, waar je op sommige plekken nog amper het gebouw kan zien…

 • Henkovich

  @Erard: ik vind het nogal puberaal om mensen die respect vragen voor andermans eigendom te bestempelen als ‘kleurlozen’.
  Als de eigenaar akkoord is – zoals aan de Wand -, dan geen probleem. Maar laten we niet hypocriet doen, meestal wordt een willekeurige muur, (historisch)gebouw, trein, metro,… uitgekozen. Het onderscheid tussen graffiti en tags is trouwens niet altijd even duidelijk, ga maar eens kijken in de Brusselse stations…
  Zulke vandalenstreken kosten handenvol geld, aan de eigenaars en aan de belastingbetaler. Sorry voor deze kleurloze mening…

 • bon, cava, ok, jullie hebben zeker geen ongelijk, en jullie argumenten kunnen tellen hoor!

  alleen reageerde ik zo omdat het ik het nogal plattekes vind om een uiterst creatieve wedstrijd als hierboven en een wellicht sterke expo meteen te zitten neerhalen met een dergelijk kleinburgerlijk negativisme.. ik heb nooit echt begrip gehad voor mensen waar je weinig of niets van hoort tenzij er iets hen stoort, hoewel het inderdaad niet altijd verkeerd is wat ze zeggen.. en inderdaad: er is een verschil tussen vakkundige graffiti (bv. station kapellekerk) en een vettige tag op iemands voordeur, maar judge niet alle spuitbus-liefhebbers op dezelfde manier pleaze

  # zie foto van ‘ie-fotografie’ bij beeld van de week.. dat is mijn ‘kunst’

 • Pol: Come see us the 28th,so you’ll have plenty of neck’s to broke. 😉
  Stay cool dude,it ain’t about vandalism,it’s about art.

  eric
  laidback team

 • Euh

  So did you or didn’t you receive authorisation to use these buildings for your promotional stunt?

 • It ain’t no buildings, it’s on the streets.
  If we had to,who should we ask for that…
  It’s not like we stick big posters on the walls and stuff like that.
  It’s just a “empty” spraycan with a stickers on it,ain’t no biggie to us.
  It’s not like we’re saying “go tag-up the city”,..we’re definitly not saying that.
  Just,if you want to enter for free,go get one.

  Anyway,be there or be squared.

  peace

  eric
  Laidback team

 • whathefuckpeople…

  ok, graffiti = pollution for the eyes in the city
  but what are cars?? great vehicule to travel but causing
  general pollution for the earth.

  who are the real criminels??
  do i have to break the neck of all the car drivers?

  Every little things humans are doing can be the nightmares of someone else..but think general about your own way of life before looking what the others are doing..

  problem is that paint can be seen on walls but gaz pollution is invisible.. mind it!

 • Euh

  Eric: in at least 2 pictures your cans are next to graffiti paintings. I was presuming those were yours.

 • Not at all, i don’t do graffiti.
  Those are great pieces with artistic purpos that are in brussels.(if you check out http://www.laid-back.be you’ll see that we got alot of street paintings pictures taken while walking across bxl.)
  We do this also to make people see that this art is not only vandalism.
  By this mean we hope that we can open minds to an artform that most people consider as anti-social crap, and discover street painting on another angle.

  Bombaclat!!! to chase evil spirits. ;- )

  eric

  Laidback team

 • While it’s a nice initiative, you’re technically placing your spray cans next to material that HAS been placed without being allowed to and hence it’s why so many people think it’s anti-social (not to mention that with the use of the more ‘Acid’ spray cans nowadays they’re both very environment-unfriendly and almost impossible to clean).

  And unless you know the original artist, a lot of those people won’t be thrilled at being used as promo for an exposition: they have a lot of trouble finding legal spots to do something much less do an exposition. Why didn’t you use De Wand or even Hankar station? They’re both obviously in consent with everyone and better looking than this.

  Bottom line, I organise events in Brussels and it’s really normal less and less people are open-minded versus graffiti I fear, because those artists are having less and less qualms where they use their ‘signature/art’. Someone added me on flickr where he has chosen his own logo and is using it to put it in the strangest of places in Brussels: Technically nice logo, but when he sprays it on a statue in the center of town, yeah, of course some people won’t like it.

  It’s really a discussion that can go both ways. Brussels needs more ‘equal right’ opportunities for actually making graffiti, not expositions.

 • Thijs

  Maybe this expo can help?

 • Who knows 🙂 Main problem I think is that temporal material for graffiti could be supplied easily but since these artists want their art to stick around, we’re probably kind of low on walls…;)

 • Anton

  Kunnen ze geen gemakkelijk verwijderbare graffiti verkopen? Die er niet afgaat door de regen of na een tijd, maar die wel goedkoop te verwijderen valt door de netheidsdiensten wanneer ze zonder respect voor andermans eigendom zijn aangebracht. Kan toch niet moeilijk zijn voor chemici om zoiets te maken. Of moeten we graffiti enkel nog verkopen aan geregistreerde gebruikers???

  Ik vind de muur aan de Wand prachtig, ben ook wel fan van BONOM en kom graag op het Munthofplein (ofzoiets) in Antwerpen, maar de Benooz’en in Brussel maken het toch iets te grof met hun tags..

 • Ahja, kan Bruno die BONOM niet eens op de radio smijten? Dat zou wel straf zijn..

 • Dat kan natuurlijk, maar die zouden niet verkopen. Het punt van zo een artiest is net zowel de kick van het toebrengen, als de wetenschap dat ze het niet wegkrijgen, tenzij met dure reiniging. En zelfs als dat gebeurt komen ze dan vaak eens terug en maken ze het nog erger, toch in Brussel.

  Er was voor zover ik kan volgen onder de ‘underground’ taggers veel slechte reactie dat niet iedereen bij de wand terecht zou gekund hebben e.d., en zoiezo zullen een aantal het niet willen doen bij zo een ‘officieel’ evenement.

  Tsja, ik snap die wereld soms niet al te goed. Ze spuiten sinds een jaartje of twee altijd maar vaker in concert- en fuifzalen, maar als die zouden failliet gaan ziet niemand ze nog, dus me dunkt zijn het jongere en jongere mensen die er geen kunst meer van willen maken, maar het enke lzien als een vorm van rebelleren. Ik zie alleszins slechts zelden nog ‘echte’ graffiti opduiken, enkel wat gebrabbel.

 • @Anton: i you can find him…

 • @Anton and Bruno …

  wHo? knows, he might be at belgikolor …

  I asked him for an inteview when i did this piece about his work.
  http://www.laid-back.be/gallery/bonom/bonom.htm

  But expect telling me he did those birds presented at the end of the page, he didn’t really wanted to be interviewed.

  But you might be better than i was in convincing him.

  Good luck.

  J.

 • Mystikal*Icon

  Taggers are not freaky beasts you can put under the lamp
  to analyse them and to try to understand the reasons of their behave.
  let them do what they do without asking them why.
  they are the new living shamans showing the way of liberated
  expression to people. the paint is the only sekel of the moments of freedom and expression they are living.
  free yourself from all those material thoughts & social pressions and you will be ready for the next level of global understanding of LIFE.
  dont lose your time trying to understand everything. Accept things as they are and you will know…
  in glow we trust

 • frederic

  hmm, das een goeie…probeer die uitleg eens in het politiebureau te slijten 😉
  ik begrijp nog steeds niet hoe het aanbrengen van verf op iemands eigendom ons kan leiden tot vrijheid en een beter begrip van ons leven hier op aarde maar het zal wel aan mij liggen…ik wil in elk geval dezelfde drugs proberen als mystikal*icon…

 • Frederic mah man brother! Don’t ya be puttin’ us under no lamps, we no freaky beasts! Now pass da spliff ’round and rejoice in our freedom an’ expression, ya?

 • Mystikal*Icon

  scinic minds don’t want to understand..
  love is the only drug we need

 • frederic

  well, quite… “Idealism is what precedes experience, cynicism is what follows.”
  you still have not responded to my question : How can tagging private property lead us to a better understanding of life? completely beats my cynical mind.
  But hey I’ll show you some love if you dare come and tag my house 😉

 • ?

  lucky you, you are the owner of a house…
  anyway, i really can’t understand why you do stand that the government (communes) tell you what to do with the outside look of your house and you find so offensive that an individual puts a tag on it.
  But there are lots of things i find hard to understand, like, why graffiti it’s used by politicians to create a feeling of insecurity when it has nothing to do with security, oh, no, that i understand but why we eat their crap and believe it. or why the same people who make an anti-graffiti war use this art and this artists in their publicity and in their events, why the same government who spend lots of money in erasing graffiti then give money in sponsoring this artists. don’t you ask yourself any of this questions?
  Why we need an uniform world? why you are so aggressive? why are we so attached to our property? why this messages are so flat? (except mystical mind, thank you by the way) why it’s so hard for you to state some real, interesting arguments in stead of stupid threats? etc

 • He would find it offensive if someone tagged his house because it’s HIS HOUSE. There’s no argument needed for that, how could it not be offensive that one individual, who passes by for 20 minutes, feels it so necessary to put something there that’s basically a glorified signature to show ‘I was here’? Compare it to a random animal pissing everywhere to mark it’s territory…

  And how is the government sponsoring this? Getting a wee bit paranoid?

  Don’t go shouting out loud about arguments because you didn’t give any yourself, only some vague complaining in the trend of ‘9/11 was an inside job they’re all against us!’ 🙂

 • Houd het een beetje proper hÊ, de comments op dit artikel zelf beginnen verdacht veel op tagging te lijken.
  En houd het in het Nederlands als het even kan…

 • frederic

  ach, jemenfish maak je niet druk. ‘?’ is wellicht weer zo’n anarchist die denkt dat hij alles begrepen heeft , het ‘systeem’ aanvalt en ondertussen elke maand zijn leefloon zonder scrupules gaat ophalen, tja.

  Voor de ernstige graffiti artiesten die niet zijn verzonken in anarchistische prietpraat heb ik echter een voorstel.
  In sint-joost bevindt zich een brug onder de spoorweg (noordplein aan noordstation) met honderden vierkante meters vrije ruimte. Het gemeentebestuur zoekt in het kader van het wijkcontract naar een manier om de brug fraaier en aangenamer te maken.
  Ik had in het wijkcontract al voorgesteld om er een soort ‘graffiti expositieruimte’ van te maken waarbij artiesten om de zoveel maanden hun ding kunnen doen etc etc… De gemeente reageerde koeltjes maar indien enkele artiesten het zien zitten : ÊÊn adres
  schepen ahmed medhoune, schepencollege sint-joost, sterrekundelaan 12-13 in 1210 jawel sint-joost.
  vooruit met de spuitbus !!!!