Brussel is de saaiste stad van Europa

Vanochtend gehoord op de radio: Brussel zou volgens een enquête van TripAdvisor de saaiste stad van het Europees continent zijn. Chocolade, wafels, bier, frieten, stripverhalen, het Atomium en Manneken Pis geven dus blijkbaar geen voldoening aan toeristen die naar hier afzakken. We zouden zelfs nog saaier zijn dan Zurich (2de) en Warschau (3de).

Maar we zijn tenminste niet de meest onbeleefde (Parijs), vuilste (Londen, jaja) of duurste (Londen, opnieuw) stad. Opluchting.

Wat denken jullie hiervan?

(Gecrosspost op bxl.blog)

Share
 • Kan veel te maken hebben met het feit dat net al die zaken die je opsomt in vrijwel alle buitenlandse folders worden opgenomen, terwijl die stuk voor stuk nu niet dagenlang boeien; Andere steden hebben bv. niet zo een bruisend cultureel leven als Brussel (welke andere stad heeft nu een zaal als Recyclart in een treinstation bv.?), maar geen haan die er naar kraait.

  Neem nu bv. het magazine The Bulletin, vorige week nog mee samengezeten en het was opmerkelijk hoe klein hun kennis over het concertleven was. Dus het hangt er een beetje vanaf bij wie die enquete is verlopen. Saai is ook zo een subjectief woord.

 • Ik denk dat Jemenfish een punt heeft. Saai in de ogen van een toerist kan totaal iets anders betekenen dan saai in de ogen van een bewoner. Het zijn m.i. precies de alledaagse dingen waar de bewoners van een stad mee bezigzijn, die zo’n stad boeiend maken. Niet de zogenaamde toeristische trekpleisters. Op reis probeer ik altijd “een mens onder de mensen” en geen “toerist” te zijn, maar dat valt niet altijd mee (al was het maar omdat je niet altijd de taal van de omgeving spreekt).

 • henkovich

  Mja Brussel wordt in het buitenland, maar ook in eigen land, nogal vaak geassocieerd met de (bureaucratische) Europese instellingen, bureaus,… ik denk dat Brussel moet werken aan zijn imago, en dat er ook iets moet gedaan worden aan de Europa-wijk: verkeer onder de grond, een grote esplanade ter hoogte van schumanplein/Wetstraat met fonteinen, bomen, terrasjes, een Europees museum, en een Europees symbool…

 • Ik dacht het niet!
  Werken aan het imago van Brussel, dat is inderdaad wat er moet gebeuren… als ik merk hoe onbekend ons Wereldwonder -het Atomium- in de wereld is dan is er echt wel iets qua image-building dat beter kan… dat ze in bv. in Amsterdam of Barcelona eens hun licht gaan opsteken omtrent city-marketing

 • @Erard: Je hoeft niet eens zo ver te gaan, ik vind dat Antwerpen dat al heel goed doet… Alles rond die “A” zo.

 • Joske

  Ik denk dat deze enquete volledig is scheefgetrokken door het profiel van de respondenten (duidelijk vnl Engelsen). Opmerkelijk staat Londen in zo goed als elke ranking in de top 3.

  Bijvoorbeeld bij “most friendly locals” en (jawel) bij most “unfriendly locals”… Zegt dit genoeg?

  Op sommige vlakken zoals “nachtleven” en “vuiligheid” bvb hoeven er in Zuid-Europa trouwens heel wat steden niet onder te doen voor Londen, maar die steden zijn opmerkelijk genoeg ook nergens te bespeuren in deze ranking.

  Daarnaast staat eeuwige rivaal “Parijs” (en dus ook goed gekend over het kanaal) er ook zo goed als overal tussen.

  En wat Brussel betreft, imagoverbetering (of verruiming tenminste) is wellicht nodig in het buitenland, maar in het binnenland ook hoor.
  Zoals Henkovich al duidelijk maakte: Er is meer dan de EU instellingen in Brussel!

  Onlangs hoorde ik op de bus nog een Spanjaard uitleggen aan een Gentenaar hoe goed het nachtleven hier wel is in Brussel!!! Opvallend toch 😉

  Zo, samengevat: al zijn er zeker inspanningen nodig op vlak van communicatie, zou ik niet teveel tillen aan deze enquête!

 • Als je in Brussel belandt naar aanleiding van een businesstrip met een beetje sightseeing en op die manier vooral tijd doorgebracht hebt in de EU-wijk en de bedrijvenparken rond Diegem e.d. dan is de titel saaiste stad zonder twijfel terecht.

 • Joske

  @Richard… inderdaad, als dat dan ook nog in februari is en op een doordeweekse, regenachtige dag kan dat inderdaad tegenvallen. Als dezelfde persoon terugkomt tijdens een zonnig weekend in september en die saaie kantoorwijken verlaat (gewaagd, gewaagd 🙂 ), dan kan het beeld al heel anders worden… De uitdaging bestaat er dus wellicht uit om die businessmannen en -vrouwen eens wat langer in Brussel te laten blijven voor of na hun vergaderingen! Let’s go and invite them to join the parties! 🙂

 • Thijs

  Ik denk dat Brussel zich stereotiep naar de buitenwereld toe profileert en hierdoor ook bijna enkel stereotiepe toeristen aantrekt, mensen die hetzelfde profiel hebben als de gemiddelde Brugge-bezoeker. Natuurlijk komen die mensen bedrogen uit, want Brussel is niet de Middeleeuwse kunststad zoals het zich (deels) profileert (gelukkig maar). Anderzijds worden meerwaardezoekers, cultuur & nightlife-toeristen verwaarloosd… op dat vlak heeft Brussel veel te bieden. Neem nu Wiels, een cultuurtempel in wording, maar waarschijnlijk géén enkele toerist die de weg vind. Daarnaast heeft de Europese wijk ook veel meer potentieel dan men vermoed, welke Europeaan wil nu niet het Europees parlement zien als hij hier op bezoek is? Maar hoe geraakt men er? Hoe wordt men onthaald? Allemaal zaken waar men slordig mee omspringt.
  Ook qua infrastructuur zit het scheef; toeristen bezoeken een stad meestal te voet. Flaneren en slenteren is voor een toerist het summum. Daarom moet Brussel zich net zoals andere toeristische steden (Amsterdam, Barcelona,…) prioriteit geven aan de voetganger/fietser. Boulevards aantrekkelijk maken (Anspachlaan???), autoverkeer reduceren, bepaalde winkelstraten autoluw/loos maken, het openbaar vervoer versterken & afstellen op toeristen.
  Daarnaast moet men toeristische hotspots met elkaar ‘verbinden’… er mogen géén breuklijnen in zo’n traject zitten.
  Men zit ook met een sterk probleem qua vormgeving (misschien is dit m’n persoonlijk smaak), maar als je de vormgeving bekijkt waarmee men communiceert dan oogt deze gedateerd & vertaald helemaal niet waar Brussel voor staat.
  Kortom er is een reden waarom de meeste Brusselse hotels tijdens het weekend kamers te over hebben…
  Zoals steeds is het een terugkomend feit dat Brussel zoals op vele vlakken een gebrek aan visie heeft. Toerisme is er zeker één van!

 • Pieter

  Heel goed verhaal van “Thijs”!
  In het Eurokwartier is het zeer onaangenaam wandelen. Vergelijk dit eens met “the Mall” in Washington. Washington dat als voorbeeld zou kunnen dienen voor Brussel. Twintig jaar geleden een gevaarlijke, impopulaire, te mijden en vieze stad. Nu een toeristische stad met de eerder genoemde Mall, tal van historische gebouwen uit het verleden en de moderne tijd, gigantische winkelcentra die ook zondags open zijn, de elite-enclave Georgetown, 197 kilometer metro (ook over de gemeentegrenzen heen), een politie-apparaat dat wel kan/wil/en mag optreden, brede trottoirs met prachtig straatmeubilair, een megalomaan stadionproject, allerlei gentrificerende wijken ( met veel prachtige brownstones), en een doortastend gemeentebestuur dat geen andere ambitie heeft dan van Washington de mooiste en belangrijkste stad van de wereld te maken.

  De Amerikaanse en Europese hoofdstad hebben een prachtige etnische en culturele mix gemeenschappelijk, en de potentie voor Brussel is daar. Maar ja….het systematisch uitsluiten van nieuwkomers, een continue bestuurlijke chaos-en ineffectiviteit ,en de verering van provincialisme als hoogste goed, helpen voorlopig niet.
  Hier helpt nog geen miljard Euro citymarketing, maar Brussel moet gewoon eens de spade in de grond steken en volgens een 20jarig rigoreus, en coherent plan dat getuigt van een weidse visie, haar potentie nietsontziend ontwikkelen. Weg met die kneuter-mentaliteit waar het gaat over 200.000 Euro meer of minder promotie, 30 of 10 nachtvluchten, terrasverboden, een Marathon die te duur is, hoofddoekjes, en andere lulligheden.

 • Citymarketing in Brussel is echt het probleem niet. De toeristen zijn er en blijven terugkomen. Je kan in het centrum geen dag rondlopen zonder een legertje tegen het lijf te lopen.

  Het punt blijft wel dat het met dit soort enquetes wel duidelijk is dat het voor de gemiddelde toerist niet altijd even boeiend blijkt. Daarentegen zijn er een aantal bruisende initiatieven in Brussel (wie de folder van het VGC kreeg kan eigenlijk ook maar enkel positief denken over de vooruitgang in dit soort zaken), waar de gemiddelde inwoner dan weer wel zijn gading in vind. Bekijk dit ook t.o.v. sommige steden waar de plaatselijke inwoner volledig genegeerd wordt om tegemoet te komen aan de toeristen en waar de eigenheid stilaan verloren gaat.

  Maar goed, er zouden inhoudelijk al veel zaken moeten wijzigen om dat weer in goede banen te laten lopen. Daarentegen moet de toerist ook wel van goede wil zijn, als je in Berlijn aankomt moet je ook van de ene plaats naar de andere, en die zijn ook niet allemaal zo goed bereikbaar (laat staan op slenterafstand).

 • Als men voor Brussel cultuurhoofdstad van Europa de groene palen opstelde met wegwijzers erop was ik blij: eindelijk wegwijzers! … tot ik opmerkte, dat men die wegwijzers enkel gebruikt om autobestuurders de weg van hun auto tot aan de zienswaardigheiden te tonen.

  Wegwijzers moeten in iedere richting twee dingen tonen: het dichtbijzijndste en een orientatiepunt in de verre. Op iedere paal hoort zo de Grote Markt én de naam van een stadspoort (Naamsepoort, Schaarbeekse Poort, Hallepoort…) zo weet men waar men is en men vind de weg dwars door de stad. Op de meeste brusselse wegwijzers staat de Grote Markt NIET op, er staan nooit dingen op die verder dan 200 meter verder zijn. Het in onmogelijk van het Justitiepaleis de weg naar de Grote Markt te vinden!

  Geen enkele Brusselse treinstation is goed beweegwijzerd, of het Noord, Zuid of Centraal is – ze zijn in de stad volledig onzichtbaar. In de zomer zie ik bijna dagelijks toeristen met bagage en stadsplattegrond in de hand het Centraal Station zoeken – op 50 meter van het gebouw!!!

  In Duitse steden zijn er city-magazines waar men het héle cultuur- en nachtleven erin kan vinden, mooi gesorteerd na datum en genre. In Brussel bestaat er zoiets niet. Je moet al Mad en Agenda naast elkaar legen om zo’n derde van het aanbod in de hand te krijgen. Men kan dat charmant noemen vanwege vake verassingen, maar toeristenvriendelijk is anders.

  En: het is mijn hoofdbezigheid, zaken- en vormingstoeristen uit de Europawijk door de stad te gidsen – ik herinner mij niet van klanten gehoord te hebben, dat ze de stad saai vonden…

  Voor de rest: Internetenquetes en dergelijke horen afgevoerd, ze zijn nooit representatief.

 • de morgen in de tegenaanval:
  http://demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/206308/2008/03/14/Waarom-Brussel-wel-nog-altijd-oh-la-la-is.dhtml
  “Waarom Brussel wel nog altijd oh la la is”

  Brussel vervelendst … Charleroi lelijkst …
  Waarom luisteren we naar dit soort enquêtes? Wie de f is tripadvisor? Wie de f leest er nog de Volkskrant. Allez!

 • Jemenfish

  @malte: Dat de Brusselse agenda’s niet volledig zijn, moet je volledig bij de redactie van bepaalde ervan gaan zoeken.

  Als organisator kan ik je zwart op wit geven dat er magazines zijn die je, na het versturen van de nodige informatie, prijzen, promotie, enz. nog steeds zullen weigeren toe te voegen. Er is dus inderdaad niet echt een volledige agenda. Mad kan ik me niet over uitspreken, agenda haalt de mosterd bij de cultuurdatabank dezer dagen, iets waar veel kleinere organisaties niet de tijd voor nemen / niet mee kunnen werken.

 • Thijs

  @Boris, heel fijn compact artikel in De Morgen. Gewoon vertalen in 10 talen & verspreiden (natuurlijk een plannetje toevoegen). De perfect alternatieve gids!

 • beetje promo voor brussel, in het immer geweldige “bruno.fm“.
  (luister)

 • En lees de column van Sante Brun over geweldig eten in Brussel op http://www.hhbest.nl/sante/sante.html#gaan
  Dat heeft zelfs geleid tot een telefonisch interview met bruno.fm/fm brussel…

 • Rik

  Waar is die Rie?? Is die Rie waar??

  De even verdwenen even VN-ambassadeur Waris Dirie die even in Brussel was zal deze beoordeling ongetwijfeld niet delen.
  Hoe zo Brussel saai?

  Voor alle duidelijkheid, als haar verhaal waar is, is het heel erg voor haar.
  Ik lach niet met dit soort dingen.
  Als de mysterieuze taxichauffeur echter de waarheid spreekt, dan heeft die Rie zich absoluut niet verveeld in en rond Brussel.

 • jo

  ik vrees toch dat er eens een echte dreun door de mentaliteit van de brusselse overheden moet gaan vooralleer brussel op eender welk vlak ambitieus kan worden. we weten allemaal hoe verjaard de administratie ed in het brusselse werkt bijvoorbeeld, hoe conservatief en provincialistisch het beleid veelal wordt gevoerd, ook al wil de burger het misschien graag anders. de vlaamse politici in brussel proberen dan soms wel te tonen hoe het zou kunnen, veel inpact heeft het allemaal niet.

  ik (ben architect) vind bijvoorbeeld de stedenbouw, en de “visie” daarachter, in brussel van de saaiste van europa, en abnormaal achterlijk als je vergelijkt wat in vlaanderen wel kan (en dat is daar al niet echt veel)
  (in stLamWol bijv konden we bijvoorbeeld geen bouwvergunning krijgen voor een gallerie met woning omdat ze daar niks willen dat volk trekt, veel van onze bouwvergunningen in brussel stoten steeds op njet vanuit bijna enkel conservatieve (en voor de rest redeloze) “argumenten”.

  test eens bij jezelf: hoeveel nieuwe gebouwen die architecturaal de moeite waard zijn, kun je opsommen in Brussel?

  ik denk dat iedereen die actief is in brussel in zijn eigen domein zo wel zijn eigen verhalen heeft die aantonen dat er in brussel niet te veel mag bougeren, of het moet hier en daar eens een prestige projectje zijn om het blazoen op te poetsen… en dan krijg je middelmatigheid als overheersend en verlammend resultaat. hopelijk komt die dreun er binnenkort eens…