Verovert Beiers biodrankje Brussel?

Bionade Wat hebben vlierbes, kruiden, sinaas & gember en litchi gemeen? Het zijn de vier verrassende smaken waarin de biologische limonade Bionade verkrijgbaar is. Na de verovering van de Duitse markt trekt de producent uit het Beierse Ostheim de grenzen over. In Brussel wordt het drankje momenteel prominent aangeboden in hippe locaties zoals café Walvis en de foyer van het Kaaitheater.

De ontstaansgeschiedenis van Bionade leest als een eigentijds sprookje. Een brouwmeester van een slecht draaiende dorpsbrouwerij werkt in de jaren ’90 in zijn woonkamerlaboratorium aan een nieuw recept. Uiteindelijk slaagt hij erin een niet-alcoholisch drankje te ontwikkelen, dat net zoals bier ontstaat door de fermentatie van natuurlijke grondstoffen (water, mout, vruchten en kruiden). De innovatieve formule is in de regio geen instant succes, maar Bionade groeit dan uit tot een cultdrank in Hamburgse bars. Dankzij mond-tot-mondreclame volgen andere steden. De merkbekendheid en de afzet stijgen jaar na jaar. In 2007 verkocht de succesvolste nieuwkomer in de limonademarkt sinds Red Bull 200 miljoen flessen van 33 cl. Na Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wil het bedrijf het product nu lanceren in heel Europa en zelfs de Verenigde Staten.

Wat is het geheim van het succes? Eerst en vooral liggen bio, wellness en gezondheid goed in de markt. Voor de verfrissende, niet al te zoete smaak heeft Bionade al een aantal prijzen in de wacht gesleept. Het International Taste & Quality Instituut in Brussel, een onafhankelijke organisatie van chef-koks en sommeliers, gaf bijvoorbeeld twee sterren aan litchi en sinaas & gember. En er is het alternatieve en jeugdige imago, waartoe ook het bierflesje met kroonkurk en het design van het etiket bijdragen.

In Duitsland zijn de eerste imitaties al op de markt, maar wat vindt de kritische Belgische consument – ja, u! – ervan?

(Tom Van Bogaert)

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • ‘k Heb zelf recent 7 maanden München achter de rug, en ik moet zeggen dat (vooral de rode) Bionade ginds snel tot een vaste waarde in mijn leven uitgroeide. ‘k Ben dan ook blij dit in Brussel te zien opduiken. ‘t Is best wel lekker, en vooral niet te zoet. Maar eigenlijk wel duur voor wat het is. Dat vond ik al in Duitsland zo, dus ik heb nu al een beetje schrik voor de prijs in het Brusselse…

 • tom

  In de foyer van het Kaaitheater kost een flesje van 33 cl 2,50 euro. Ter vergelijking: een cola kost er 1,80 euro.

 • Geef mij maar een Orval.

 • Leest nogal als een reclame-artikel…soit, ben wel te vinden voor dat soort zaken, maar ik zou het liever in de winkel aantreffen, dan tot het kaaitheater te moeten…

 • ieldk

  Ik denk, maar weet het niet meer zeker, dat ik het al eens in België heb gekocht in de bio-planet (afdeling van Colruyt waar alleen bioproducten te koop zijn, de dichtste van Brussel is Dilbeek).

 • erik

  Je kan het krijgen bij “Boeregoed”

 • Janneke

  Bionade is ook tot in Antwerpen doorgedrongen! Bij café Wattman in Berchem staat Bionade sinds kort op de menukaart.

 • alex hoogma

  Al 2jaar eerder was het te verkrijgen bij Bio planet,dus niets

  nieuws onder de zon!

 • tommy1975

  De kruidenversie smaakt zoals de Almdudler die ik vroeger bij mijn grootouders kreeg. Erg verfrissend en veel minder zoet.

 • wenki

  over almdudler gesproken, die is nu ook in nederland verkrijgbaar.

  kijk maar eens op Pleasure & Liqueurs

 • erik

  Waar is Almdudler te krijgen?
  Als kind heb ik dat nog veel gedronken maar plots had onze drankhandelaar het niet meer. Sindsdien nooit meer gezien.

 • Tom VB

  De distributie van Almdudler in België gebeurt door Eura Drinks, een vennootschap van de alombekende brouwerij Duvel Moortgat. In de gespecialiseerde drankenhandel moet je het drankje dan ook kunnen vinden. Ik ken het zelf uit Duitsland, maar ga nu toch eens kijken of ik het hier kan kopen.

 • kris

  Het bewuste drankje is al sinds 2001 in België. De eerste importeur heeft het toen verknoeid…En er zijn er toen nog gevolgd… Misschien zit het nu in de juiste handen.

 • Waar is almdudler te koop in deomgeving van Brugge?

 • Rita Bredael

  Heel lekker, als je niet alchoholisch wil drinken
  vooral de bionade met gember vind ik heel lekker en verfrissend
  ook te krijgen in de zomerbar in Antwerpen