I’m not a fuckin’ tourist

Er is al een tijdje commotie over de vermeende saaiheid van Brussel voor toeristen. Volgens één of ander reisbureau, dat blijkbaar naast citytrips ook enquêtes organiseert, vinden haar klanten Brussel maar zo-zo als bestemming. Provincialen uit Antwerpen en Gent sprongen graag mee op de kar en verklaarden zichzelf terstond wél interessant. En Brussel-fans vonden het dan weer nodig om te reageren en pakten uit met de troeven van de hoofdstad.

Er is een soort dogma dat verkondigt dat toeristen goed zijn voor een stad en iedereen gelooft dat. Toeristen zouden nodig zijn voor de economie. Onzin is dat. Dure restaurants met slappe maaltijden, die profiteren ervan. Grote hotelketens ook, en hebberige marchanten die doen in souvenirs en wansmaak. En verder? Ik denk niet dat de patron van mijn stamcafé echt geniet van het half uurtje dronken Britten dat hij elke vrijdagavond over de vloer krijgt. Ik ook niet trouwens.

Hoge prijzen en een lelijk straatbeeld, dat krijg je met toeristen. Een koffie op een terrasje wordt duurder, de straat wordt drukker, de duiven worden vetter. Iemand moet mij eens uitleggen hoe dat goed is voor een stad of voor haar inwoners.

En dus ben ik, als Brussel-fan, zeer verheugd als overal breed wordt uitgesmeerd dat het een saaie stad is. Hoe saaier ze ons vinden, hoe beter. Toeristen mogen gerust wegblijven. Of naar Antwerpen en Gent gaan, daar mogen de duiven gerust wat dikker staan.

een artikel van De Gebroeders Plasky

Share
 • Het gaat niet om toerisme op zich. Toerisme is een indicatie van het beeld, het imago, de perceptie van een stad. Een stad met lelijke gebouwen, vuile pleinen, weinig voorzieningen, etc: daar zullen weinig toeristen op af komen. Dure restaurants en zo, dat is maar een marginaal verschijnsel. Dure hotels: who cares? Ga je op hotel in je eigen stad? Nee, maar er kunnen wel mensen in tewerkgesteld worden. Hebberige marchants in wansmaak: again who cares? Als de toeristen dat willen kopen, ze doen maar. Maar daarvoor komen ze niet naar een stad. Ze komen er voor de dingen die ook voor de bewoners aangenaam zijn: mooie gebouwen, gezellige pleinen, bruisend cultureel leven, uitgangsmogelijkheden, architectuur, etc.

 • Vanavond kwam ik twee Nederlandse toeristen tegen, waarmee ik geweldig veel interesses gemeen had, maar toen ze me vroegen waar ze op een donderdagavond in Brussel terecht konden voor een goed feest, moest ik hen teleurstellen.
  En dat heeft niets met duiven of dronken Britten te maken. Maar alles met Brussel.

  Niet dat Brussel een Gentse Overpoort nodig heeft, absoluut niet, maar je moet nu eenmaal toegeven, dat er in Brussel weinig te beleven valt, het is ofwel grootschalige evenementen of kleinschalige cafécultuur.

  Daartussenin is het windstil. En dan mogen nog 100 internationale dj’s op hun kop gaan staan en de lokale discotheken de hemel in prijzen, mooi voor hen, maar zeg me, waar kan je op een donderdagavond/nacht terecht in Brussel?

 • jeroen

  @ alex, ik geloof dat er iedere donderdagavond iets georganiseerd wordt in le you, maar ben het ook niet zeker…

 • Vince

  In de Fuse kan je ook altijd terecht op donderdagavond. Het is er dan namelijk studentenavond. Voor een prikje geraak je er dan binnen en de sfeer is er dan (meestal) opperbest.

 • Thijs

  Ik sluit me volledig aan bij Maarten. ‘k geloof dat toerisme slechts een indicator is en een middel kan zijn. Daarnaast wil ik, net als de gebroeders Plasky, allesbehalve dat Brussel een tweede Brugge wordt met vetgemeste duiven, ijsjeslikkende hordes toeristen en stinkende paardenkoetsen. Brussel heeft meer te bieden dan plat toerisme!

 • henkovich

  Geen nood, een tweede Brugge zal Brussel zoiezo niet worden: Brussel heeft veel meer inwoners en is veel veelzijdiger: universiteitsstad, administratieve stad, winkelstad…

  Voor de rest vind ik het misplaatst om zich te verheugen over de (vermeende) lage populariteit van Brussel bij toeristen. Toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid, ook voor laaggeschoolden. Toeristen geven veel geld uit. Toeristen stimuleren het culturele leven en uitgaansleven in een stad,… Laat ons dus hopen dat Brussel snel iets aan zijn imago doet!

 • Euh

  Gratis concerten en zaken genoeg in zalen als Kultuurkaffee op een Donderdag. Brussel is zeker niet dood in de week.

 • 1) Wat is er te beleven op een donderdag in Brussel? Wel, aan ‘t kerhof van Elsene zitten de cafés dan ook steeds gezellig vol, met links en rechts wat optredens. En vooral ook veel (jonge) mensen die weten waar er nog heengetrokken kan worden!

  2) Wat is er te beleven op een XXXX in Brussel? Wel, mensen, daar bestaat de uitstekende Agenda van BDW voor, gratis overal in de stad verkrijgbaar. Als je de moeite neemt die door te nemen ontdek je best wel veel (kleine) leuke dingen.

  3) Zelf ben ik misschien ook niet helemaal tourist-minded, maar vergeet niet dat veel evenementen in brussel maar kunnen georganiseerd worden doordat er ook “buitenlands geld” op zal uitgegeven worden. Zonder de soms verdwaald kijkende medemensen zou het hier dus een stuk minder bruisend zijn. En argumenteren dat Brussel best met minder grote evenementen kan, gaat niet op, want het is vaak in de marge van die evenementen dat er van dat kleinschaligs lekkers te vinden is.

 • Wie heeft die studie uitgevoerd? Het toont misschien aan dat er iets mis is met het imago van Brussel (maak toerisme toch een gewestbevoegdheid!!). Ik denk echter dat noch de inwoners noch de toeristen Brussel als saai ervaren, of de laatsten moeten zich slecht voorbereid hebben.

  Het is inderdaad goed voor de tewerkstelling en lokale trots wanneer er meer toeristen naar Brussel zouden komen. Maar dan vind ik dat die meer gespreid moeten worden over de stad. De vijfhoek is al vrij druk bezocht en een extra belasting gaat ten koste van de levenskwaliteit van de Brusselaars om de redenen die Gaston aanhaalt.

  Ik stel voor dat de wijken in Sint-Gillis, Schaarbeek en Elsene, de Europese wijk en het Jubelpark, de Haven, de Heizel, Tour & Taxis, enz. meer aandacht krijgen. Nieuwe attracties -zoals een Europees museum- moeten zich vestigen buiten de vijfhoek zodat ook de andere 18 gemeenten hun graantje kunnen meepikken. Ik vind het bijvoorbeeld een goede zaak dat Wiels in Vorst ligt en hoop dat de instelling nog kan groeien in haar bereik.

 • Joske

  Op donderdag zijn er bijna steeds bulexfuiven!!! (jeudibars)
  http://www.bulexasbl.be/_html/home.htm en inderdaad, stuur ze naar Elsene (soms Flagey, maar bijna steeds activiteiten in de studentencafés van de ULB-VUB).

  Wie een beetje moeite doet vindt wel fuiven hoor (al was het maar in de enkele danscafés in de buurt van Sint-Goriks), maar het is inderdaad niet altijd even zichtbaar voor de toevallige, voorbijwandelende toerist. Daarnaast is het naar mijn mening buiten dan misschien voor de Overpoorttoestanden is dat toch bijna nergens zo… Ook in andere steden moet je altijd wel een beetje moeite doen om de echt leuke plekjes/fuiven te vinden hoor!