Ondertussen in het Anspach Center

Hierbij enkele beelden van de veranderingen aan het Anspach Center uit het afgelopen half jaar van de reporter ter plaatse, gestationeerd aan een van de overkanten van het gebouw.

Deze dreigend-zonnige foto van het vijfde verdiep dateert nog van juli ’07, maar de rest is recenter. Van de oorspronkelijke binnenkant is ondertussen niets over.

Wat er tegenwoordig dan wel te zien is achter de muren? De werkmannen zijn aan de tweede verdieping begonnen, al zijn het gelijkvloers en het eerste verdiep nog niet overal af. De binnenkant bestaat momenteel uit een bos van buizen (zie onder foto van februari ’08) afgewisseld met grote platen beton, die ik bij mijn ontbijt voor mijn raam voorbij zie vliegen. Het is eens iets anders.

Hieronder een nachtelijke indruk van de bouwwerf (eind december ’07).

Om het publiek in te lichten over de geschiedenis van de site werden onlangs elektronische infoborden geplaatst (zie onder, foto van maart ’08). Heel modern eigenlijk en wat mij betreft ruimschoots te verkiezen boven de (veel grotere) reclamepanelen die aan alle kanten opduiken (zie foto hierboven).

Het bord hierboven leert ons dat een stuk van de gevel in de Grétrystraat ontworpen is door niemand minder dan Victor Horta. Ik vond het al het mooiste stuk van de hele façade (ik heb een zwak voor Art Nouveau), dus het verbaasde me niets dat het van hem is. Ik begrijp daardoor ook beter dat men de gevel wil behouden. Maar voor de rest ziet het er toch wat lachwekkend uit: die muren zonder iets erachter. Hieronder zie je de gestutte Horta-gevel (augustus ’07). Zie ook de eerste foto hierboven en die hier net na. UPDATE: er is discussie over of dit echt wel een gevel van Horta is (zie comments).

En hier façadisme ten top (september ’07):

Mede om die muren te omzeilen zijn er maar liefst 4 kranen ingezet (zie mistige foto van oktober ’07).

Wie meer over dat façadisme en (een beetje) polemiek erachter wil weten, kan het artikel uit de Architectenkrant lezen (pdf-download, blz. 4 & 5).

Ook nieuw sinds kort zijn de witte versieringen op de paarse afscheidingspanelen. Ik dacht eerst dat het graffiti was, maar het zijn gewild aangebrachte reuzegrote sneeuwvlokken. Het paars van de omheining kleurt trouwens heerlijk met het geel van de stutconstructie. Leuke kleuren die niet zullen blijven wanneer het gebouw eindelijk af zal zijn. (foto van maart ’08)

Sinds de afbraakwerken aan het Anspach center heb ik trouwens een verruimd uitzicht. Hieronder zie je een stukje van het Brouckèreplein en de Emile Jacqmainlaan (maart ’08). Dit zicht is aan snel tempo aan het verdwijnen, want blijkbaar gaat de prioriteit naar het afwerken van het gebouw boven de metro. Aan de andere kant kan ik allicht nog enkele weken of maanden stukje van de Muntschouwburg zien.

Wil je een uitgebreid beeldverslag van de verbouwing van het Anspach Center? Dan kan je ofwel terecht in de Flickr groep voor dit gebouw ofwel op mijn website.

Heb je zelf foto’s van het Anspach Center, voeg ze dan toe aan de Flickr groep. Zo help je ons collectief geheugen aanvullen.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.